»» ««

Kritikák kereszttüzében Antibes

Fotózás

A híres fesztivál szervezői, amit a víz alatti filmezés és fotózás Oscarjának is neveznek, a helyszínválasztás miatt magyarázkodnak.

A hivatalosan Antibes Festival Mondial De L´Image Sous-Marine nevet viselő rendezvényre október 24-28. között kerül majd sor a francia városkában, immár a 34. alkalommal. A gondot az okozza, hogy a környezetvédelem ügyét kiemelten kezelő fesztiválra a Marineland nevű vízi élményparkban kerül sor, ahol tengeri emlősöket tartanak fogságban.

A Whale and Dolphin Conservation Society részéről Cathy Williamson tiltakozott a helyszín ellen: "A fesztiválnak a természetvédelem ügyét kellene szolgálnia. Ezen állatok fogságban tartásának semmiféle oktatási, tudományos vagy természetvédelmi célja nincs." A WDCS számára elfogadhatatlan a szórakoztatás céljából fogva tartani az intelligens élőlényeket.

Egészen tavalyig egy rendezvényközpontban került sor az önkormányzat által finanszírozott rendezvényre, ám a központot felújítás miatt bezárták. A szervezők olcsó alternatívát kerestek, így lett a Marineland a kiválasztott helyszín. A hírek szerint néhány fotós a helyszín miatt lépett vissza a versenytől, ahol a résztvevőknek ingyenes belépőket adnak a delfin- és orka-showkra a szervezők. A 2006-os versenyen díjazott Jane Morgan egyike azoknak, aki így nem volt hajlandó képeket küldeni tiltakozásul. Egy másik fotós, Douglas David Seifert szerint a búvároknak fel kell emelniük a szavukat az ilyen élményparkok ellen.

A szervezők természetesen magyarázkodnak: az előző évi rendezvény súlyos veszteséggel zárult, ugyanis a beígért támogatást nem kapták meg a helyi önkormányzattól. Mivel most ezt a helyszínt ajánlották fel a számukra, kénytelenek voltak elfogadni, mert különben nem tudták volna finanszírozni a fesztivált. Azt is hozzátette, hogy a Marineland más, mint a többi hasonló intézmény, mert igenis folytatnak oktatási tevékenységet, és így azok is láthatják ezeket az élőlényeket, akik nem merülhetnek velük.

Sokan azt mondják, az egész fesztivált inkább el kellett volna halasztani a szokásos helyszín jövő évi megnyitásáig. Egy korábbi győztes, JP Trenque szerint lehet, hogy most a pénz dominált, de talán a szervezők hitelessége inkább megmaradt volna, ha csak 2008-ban jöhetett volna újból létre a fesztivál, aminek így nem kapcsolhatták volna össze a nevét egy delfináriummal.

[ DIVE ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. Bunny 2007 okt 09. 13:10  
Én ezzel úgy vagyok, mint a húsevéssel. Otthon a pókot is inkább kitessékelem, mint lecsapom, és nem bírom nézni, ha megölnek egy állatot, de simán megeszem a húst. Sőt.
Ez a park dolog is, persze szívás a fogság, de kellenek az állatkertek. Ennél sokkal durvább dolgok történnek a nagyvilágban, ha csak a természetet nézzük hát nem életbiztosítás vadállatnak lenni, ha az emberi beavatkozást nézzük akkor is, tucatjával lehet felsorolni sokkal durvább dolgot, mint a fogság amiért cserébe az állat kap kaját, orvosi ellátást és nem mellesleg nem eszi meg a természetes ellensége.
 3. Jules 2007 okt 09. 12:53  
Itt a fórum: http://wetpixel.com/forums/index.php?showtopic=20748

A bármilyen állatkert, delfinárium stb kérdése ettől függetlenül is mindig vitákat vált ki, etikai-környezetvédelmi stb okokból. Ugyanakkor az a fajta "hisztéria", hogy akkor nem küldök képet nem hiszem, hogy a célravezető út. Jártam sok efféle helyen, láttam sokféle megoldást - a Marineland most következik. Ahogy másnak, ennek az éremnek sem csak egy, henm nagyon sok oldala van, ezt sem lehet fekete-fehéren megítélni. Jómagam pl. fontosnak tartom az okató-bemutató jellegű parkokat (enek nagyon szép példája az eilati park), mert kisgyerekes szülőként ez nekem jó lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekeket megismertessem ezzel a világgal. (Igen, tudom, hogy x számú állatot fogságban tartanak. De ezek nagy része eleve ott született, odakint nem tudom, mennyi esélye lenne.)

Szóval, kinek mi a véleménye?
 2. elche 2007 okt 09. 12:33  
Kösz a kiegészítést! Azt hittem először, vihar a pohár vízben, de ha a wetpixelen is téma...
 1. Jules 2007 okt 09. 12:15  
Annyi pontosítás: tavaly nem a rendezvényközpontban, hanem Port Vaubanban, a kikötő mellett felállított óriási sátroban került sor a rendezvényre. A helyszínválasztásról a wetixelen is komoly vita folyt. Egyelőre az az álláspont alakult ki, hogy meg kell nézni a központot, hogy mennyire a szórakoztatás és mennyire az oktatás-kutatás a fő szempont.

Merülőhelyek

Vidonjica 1.

Croatia (Hrvatska)

3/6 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés