»» ««

Cápafrász az Adrián

Adria
1/2. oldal

Néhány napja kürtölték világgá a hírügynökségek, hogy a montenegrói partoknál nagyméretű cápát észleltek.

A híradások szerint a helyi hatóságok lezárták a strandokat, valamint vörös zászlóval jelölik meg a "veszélyeztetett" partszakaszokat. Megtiltották a kirándulóhajók kifutását is. Mindez Steven Spielberg 1975-ben bemutatott " Jaws" (Állkapcsok) című filmjének képsorait juttatja eszünkbe. Van-e vajon valós alapja az adriai cápaveszélynek? Mivel az Adriai tenger a magyar búvárok egyik legkedveltebb célpontja, hasznos tudnunk néhány információt az adriai cápafajokról.

Fehércápa az adrián

Az 570 centiméter hosszú nagy fehércápa a legnagyobb, amit valaha az Adriai-tengerből kifogtak.

A Földközi tengerben jelenlegi ismereteink szerint 47 cápafaj honos. (Forrás: Ian Fergusson: The Mediterranean Sharks, Bristol, 1996.) Az Adriai-tengerből, mint a Földközi-tenger legészakibb területéről a mediterrán fajok csak alig valamivel több mint a fele, összesen 27 faj ismert. E fajok jelentős része a macskacápafélék (Scyliorhinidae), a nyestcápafélék (Triakidae), a tüskéscápafélék (Squalidae), és az angyalcápák (Squatinidae) családjába tartozó, kistermetű, és az emberre teljesen veszélytelen cápákat jelent. Az adriai merüléseken történő megpillantásuk valódi kuriózum a búvárok számára.

Tekintsük át, melyek azok az Adriai tengerben bizonyítottan előforduló nagytestű cápafajok, amelyek mégoly ritka megpillantása is, általában komoly riadalmat szokott okozni.

E fajok legnagyobb részt a heringcápa (vagy makrélacápa) alakúak rendjébe (Lamniformes) sorolhatók. A heringcápa-félék a cápaalakúak (Selachiiformes) legfejlettebb csoportját alkotják számos figyelemre méltó, és csak erre a csoportra jellemző tulajdonsággal. (Közülük kerülnek ki a leggyorsabban úszó, és a leginteligensebb cápafajok, amelyek testhőmérsékletüket az emlősökhöz hasonlóan állandó jelleggel magasabban tudják tartani a külső vízhőmérsékletnél, és általában a helyi ökoszisztéma táplálékpiramisának csúcsán állnak.)

Az Adriai tengerben előforduló herigcápa félék a következők :
- Nagy fehércápa (Carcharodon carcharias)
- Heringcápa (Lamna nasus),
- Röviduszonyú makó (Isurus oxyrinchus)
Megjegyzendő, hogy e három faj csak nagyon ritkán észlelhető az Adriai-tengeren. Közülük relatíve a leggyakoribb a heringcápa, amely a szardíniarajok vándorlását követve szokott felúszni egészen az isztriai térségig.

Több év is eltelhet, amíg egy-egy nagy fehércápát sikerül azonosítani az adriai vizeken.
Annak ellenére, hogy a cápaszakértők a mediterrán nagy fehércápa populációt a negyedik legnépesebb populációnak tartják, bizonyított tény, hogy az elmúlt száz évben a földközi-tengeri nagy fehércápák állománya 80 százalékkal csökkent, a túlhalászás és a környezetszennyezés miatt. Ezért ma már csupán nagyon ritka vendégek az Adrián. Utoljára 2005 augusztusában észleltek egy közepes méretű példányt, Pula környékén.
Ha a montenegrói hisztériához hasonló üldözés sikeres, kivétel nélkül valamelyik halászhajó fedélzetén agyonverve fejezik be életüket ezek az igen ritka állatok. Erre a sorsra jutott a 2003. június 26-án, Splittől észak-nyugatra kifogott 5 méter 70 centiméter hosszú idős nőstény is. Az észlelt esetek egy része a téves azonosításon alapul. A heringcápa, a röviduszonyú makó, és a fiatal nagy fehér külsejüket tekintve igen hasonlóak egymáshoz. Aki nem szakértő, könnyen összetévesztheti a felszín alatt úszó heringcápát a nagy fehérrel. Emiatt több, állítólagos adriai nagy fehér észlelést is fenntartással kell, hogy kezeljünk.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. zozoba 2007 aug 13. 13:19  
Ez a cápa téma soha sem fog elülni, ez mindig szenzáció. Az hogy 1 hétvége alatt többen halnak meg autobalesetben az Adriára tartva mint a cápatámadásba az elmult 30 év alatt , senkit sem érdekel.
Ha laikusnak mondom, hogy buvárkodok, az elsö kérdés az hogy " és a cápáktol nem félek"  meg ilyen baromságok. Én meg nem gyözöm magyarázni, hogy ha nagyritkán látunk cápát, az nem ront nekünk mint 1 torpedó, hanem legtöbbször messzire elkerül bennünket. Szerintem a cápa filmes csávónak, meg a hülye médiának nagyban köszönhetö ez az általános téves felfogás, meg a szerencsétlen cápák irtása.

Merülőhelyek

Richelieu Rock

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cetcápa csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés