»» ««

Újból készülnek a bálnavadászok

Környezetvédelem

Aggasztó híreket kapunk a japán aktivitásról, de készülődnek a természetvédők is, mint arról Kristóf Veronika beszámol.

A 2006-07 évi japán "tudományos" bálnavadászat környezeti katasztrófát okozott, a Nisshin Maru -a flotta bálnafeldolgozó hajójának- kigyulladásával, az Ausztráliához tartozó Antarktiszi Bálnavédelmi Területen. A tűz oltása során a benne tárolt, kb. 500 élettelen bálnatest megsemmisült és károsodott az Antarktisz ökoszisztémája. A baleset legalább egy japán család számára is tragédiával zárult, hiszen a tűzben egy munkás életét vesztette. A japán illetékesek, a vizsgálatok során egy alkalommal -bizonyára elhamarkodottan- úgy nyilatkoztak, hogy a haláleset és a hatalmas anyagi veszteség miatt többé nem fognak az Antarktisz térségében bálnákra vadászni.

Természetesen a japán "tudományos" bálnavadász flotta már készülődik, hogy november végére visszatérjenek az Antarktisz térségébe, hogy az éppen arra vándorló bálnacsaládok nagy részét, 935 csukabálnát (Balaenoptera acutorostrata) 10 közönséges barázdásbálnát (Balaenoptera physalus) és 50 hosszúszárnyú bálnát (Megaptera novaeangliae) lemészárolják. Japán nemhogy csökkentené bálnavadászati aktivitását, de "jogot formált" a Csendes-óceán északi térségében 10 nagy ámbráscet (Physeter macrocephalus) 100 tőkebálna (Balaenoptera borealis), 50 trópusi bálna (Balaenoptera edeni) és 220 csukabálna (Balaenoptera acutorostrata) elejtésére is. De felerősítették a legkevésbé ellenőrizhető, az úgynevezett part-közeli térségben zajló, kistestű bálnák vadászatát is, melynek most van a "szezonja", és melyben 150 kistestű bálna, köztük a magyar nyaralók által Tenerifén megismert rövidszárnyú gömbölyűfejű delfinek (Globicephala macrorhynchus) vadászatát kezdték meg a Tokiótól keletre fekvő Wada térségében, iskolás gyermekek figyelmének közepette. (Csak, hogy a felnövekvő generáció számára is ez legyen a magától értendő...)

A bálnapopulációk visszafordíthatatlan ökológiai károsodását, -a könyörtelen és értelmetlen mészárlás révé- az évszázadokon keresztül korlátozás nélkül vadászott, mára különösen veszélyeztetett státuszú nyugati szürkebálna (Eschrichtius robustus) populáció elemzése teszi tragikusan szemléletessé szakértők és laikusok számára egyaránt. Az IWC (Nemzetközi Bálnavadászati Tanács) ez évi konferencián, az alaszkai Anchorage-ben hangzott el a döbbenetes bejelentés: ez a faj 2050-ig ki fog halni! Egy, nagyjából 150 fős populációból álló csapat vizsgálatából megállapították, hogy köztük csak 30 szaporodásra képes nőstény volt, melyből 1 év alatt 4 bálna halt meg "csak" háló okozta fulladás következtében! A bálnák 3 évenkénti szaporodási ciklusa, az ivararány kedvezőtlen alakulása túlzásoktól mentes, száraz tényeken alapuló hiteles prognózishoz vezetett, melyet még a bálnavadász delegációk sem próbáltak megcáfolni.

A bálnák szaporodási ciklusának ismeretében különösen elkeseredve figyeljük - évről évre - a japán "tudományos" bálnavadászat mérlegét. A 2006-07 téli szezon frissen nyilvánosságra hozott adatai szerint, a lemészárolt 286 nőstény csukabálna 90 százaléka, 262 állat vemhes volt. 262 csukabálna-borjú nem születhetett meg az értelmetlen és kegyetlen mészárlás következtében! Minden bizonnyal a vemhes állatok lassabban mozognak társaiknál, emiatt válnak könnyű prédává a precíz japán szigonyágyúk számára. Tudományos végzettséggel ugyan nem rendelkeznek a munkások a japán "tudományos" bálnavadász-hajókon, de erre a tapasztalati tudásra azért sikerült szert tenniük a bálnákról. Nem képesek az intelligens, szeretetre és tiszteletre méltó lényeket látni a vadonélő, egyetlen ország tulajdonát sem képező cetekben?! Csak a táplálékot?! Akkor a japán bálna-lobby ezekkel a munkásokkal egész egyszerűen a jövő japán nemzedékének "táplálékát" pusztíttatja el...

Paul Watson
és Alex Cornelissen, a Sea Shepherd hajóinak kapitányai és elhivatott legénysége, ezt a telet is az Ausztráliához tartozó Antarktiszi Bálnavédelmi Területen fogják tölteni, ahol a halálraítélt bálnáknak a legnagyobb szükségük lesz rájuk. Pingvinek, fókák és bálnák elismerő pillantásai közepette, jéghegyek és jégtáblák között vezet az utunk, az érintetlen természetben csak a japán "tudományos" bálnavadász-hajók legénysége nehezményezi jelenlétünket. Minden okuk megvan rá, hiszen azért megyünk oda, hogy aktívan cselekedjünk a bálnák védelmében. Ha akár egyetlent is sikerül megmenteni, már megérte- de hisszük, hogy ennél sokkal többet sikerül.

Kristóf Veronika, Sea Shepherd aktivista


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 27. Kékbálna 2009 máj 15. 17:30  
Cinikus lennék. Tudod mi a cél? Szerintem sokszor nem az van a kirakatban. Ezért nem csípem én hangzatos jelszavakat. Az aki csendben teszi a dolgát és az eredmények beszélnek az rendben van.
Ez a csinadratta, ami körülöttünk zeng rettenetes. Ennek csúcsa a celeb, amikor más csak a zajkeltés a cél.
Persze az SS a skála másik végén van. De nekik is zajolni kell. Ez a módi.

Na majd, ha megtanuljuk az értő hallgatást béke lesz. Addig csak zaj.
 26. elche 2009 máj 15. 16:05  
Szerintem éppen azért fontos odaírni, hogy Sea Shepherd aktivista, mert legalább így van esély rá, hogy aki utánaolvas, tudhassa, nem független, külső szemlélő véleményéről van szó (már ha egyáltalán létezik ilyen). ő így látja, neki ez a szempontja, véleménye.
Egyébként én is kapom és olvasom a Sea Shepherd hírleveleket, és remekül megszerkesztett, az olvasót ügyesen kezelő írásokról van szó. Végülis van egy céljuk, legfőbb eszközük a meggyőzés, és szó ami szó, hatékonyan kezelik ezt a "fegyvert". Azért tudom ezt elfogadni, mert magával a céllal alapvetően egyetértek.
 25. vizidino 2009 máj 15. 12:21  
nekem kicsit gyanús, hogy lehet hogy a tüzet is valamelyik lelkes aktivista csinálhatta :)
 24. BoGyesz 2009 máj 15. 09:22  
Annak ellenére, hogy a bálnák oldalán állok és van Sea Shepherd pólóm :-), nem tartom hitelesnek a SS által írt cikkeket, mert nagyon sokszor túloznak, vagy nem a teljes igazságot mutatják be. Sokat olvastam a SS weblapját és más weblapokat, többek között a japán kormányzati jelentést és a valóság valahol a kettő között lehet. Jobb lett volna nem oda írni, hogy aktivista az cikk szerzője, mert így veszít a hitelességéből. Még itt Ausztráliában is elítélték a SS akcióját, amikor megdobáltak egy bálnavadász hajót és megvakult az egyik szerencsétlen aki a hajón dolgozott. OK védjük a bálnákat, de annak a szerencsétlen tengerésznek zéró befolyása van a döntéshozatalra.
 23. kovax 2009 máj 14. 20:20  
lehet hogy rosszul olvastam a fórum címét? :-)
A további 22 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Baron Gautsch wreck

Croatia (Hrvatska)

3/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés