»» ««

Az óceán megtelt!

Környezetvédelem

Az Antarktisz-körüli óceán megtelt, képtelen több széndioxidot megkötni és többé nem tudja fékezni a légkör melegedését.

Erre figyelmeztet egy öt kontinens tudósaiból álló kutatócsoport, azután, hogy összesen 50 megfigyelőállomás adatait rögzítették és dolgozták fel egy négy évig tartó méréssorozat után.

A Science című tudományos szakfolyóirat arról számol be, hogy a déli tengerek a Föld szén-dioxid készletének legalább 15 százalékát tárolják, egyfajta ideiglenes raktárként, és az ott található oldott állapotú, és egyébként üvegházhatású szén-dioxid kivonódik a légkörből, nem melegítve azt tovább.

Az európai, amerikai, dél-afrikai, japán, ausztrál és új-zélandi kutatók mérései azonban azt mutatják, hogy a víz már nem tud több szén-dioxidot feloldani, sőt ez az állapot legalább két évtizede fennáll, márpedig ez utóbbira egyáltalán nem számítottak a szakemberek ilyen korán.

A becslések alapján legkorábban 2050-re várták az Antarktisz körüli tengerek vizének telítődését - nyilatkozott a tudóscsoportot vezető Corinne Le Quéré, a Kelet-Anglia Egyetem kutatója, aki riasztónak minősítette a helyzetet, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ez a magas szén-dioxid szint mindenképpen emberi tevékenység következménye.

Mint ahogy az utóbbi évtizedek szélviharai is, amelyek felkavarják a vizet és tovább rontják a helyzetet, mert felszínre hozzák a mélyben megbúvó természetes eredetű szén-dioxidot.

Így a víz még annyit sem tud megkötni, amennyit még - a számítások szerint és elviekben - felvehetne a tenger, és amennyivel kevesebb maradna a légkörben.

[ inforadio.hu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. jee_c 2007 jún 11. 13:38  
A klímakutatók egyik legfontosabb eszköze a különböző számítógépes modellek. Ezek segítségével próbálnak prognosztizálni. Ezen modellekből (és azok beállításaiból) persze több is van. Ami ebben a hírben van, az egy tény, ami beépül a modellekbe (inputként, omndjuk így).
A modellekben benne vannak az algák is.
A lényeg az, hogy az eddigi modellek alapján az óceán CO2 elnyelőképssége még működött volna egy ideig, szóval most ezzel a negatív kimért hatással kell korrigálni azokat. Röviden: rosszabbul állunk, mint ahogy eddig számoltak vele.
 2. elche 2007 jún 01. 09:42  
Egy kutatóintézetnek jól jön vajon anyagilag, hogy ilyen hírek révén többet szerepel a médiában? Aztán a háttérben meg folytatja a tényleg komoly kutatásokat?
 1. Luciferin 2007 jún 01. 09:31  
Azért ez egy kicsit bulváros. Szóval a dolog ennél bonyolultabb. A több széndioxid serkenti a fotoszintézist, a több alga több széndioxidot tud felvenni. Mindenféle bonyolult kémiai folyamatok révén meg is kötődhet a CO2. Szal ezt azért még lehet kutatgatni.

Merülőhelyek

Dirty Rock

Costa Rica, Pacific

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa mantarája nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Ratio computers O2 analizátor

Ár: 49.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés