»» ««

Nyolcmillió cápa pusztulása

Környezetvédelem

A WWF szerint nyolcmillió cápát pusztítanak el évente az afrikai vizeken.

A WWF South Africa és a Birdlife South Africa természetvédelmi szervezetek felmérése szerint 2006-ban "nem szándékolt fogás" eredményeként 7.8 millió cápa, 34.000 tengeri madár (főleg albatroszok és szulák), valamint 4.200 tengeri teknős pusztult el. A hálós halászatnak rendszeresen sok delfin, és más kisebb cetek is áldozatául esnek.
A riasztó mennyiségben elpusztult cápák a felmérés szerint elsősorban az ún. "longline fishing" halászati módszernek esnek áldozatául. A halászhajó után vontatott, akár 1000-2000 méter hosszúságú zsinegen rengeteg felscsalizott horog található, amelyre igen gyakran nem kardhal, hanem cápa, vagy tengeri teknős harap rá.
A WWF felmérésében részt vett Beth Babock, a Floridai Egyetem oceanográfusa szerint az összesített adatokból megállapítható, hogy az elmúlt évben ismét 7.8 millió cápával lettek szegényebbek a dél-afrikai vizek.

Dr. Mike Heithaus, a Floridai Egyetem tengerbiológia professzora szerint, a cápapopulációk halászattal összefüggő vészes megfogyatkozása alapvetően megváltoztatja a tengeri életközösségek fejlődési dinamikáját.

A dél-afrikai vizekből kifogott fajok túlnyomó többsége, mintegy 6.6 millió példány nyílt-óceáni faj, főleg kékcápa (Prionace glauca) és röviduszonyú makó (Isurus oxyrnchus).

A maradék, 1.2 millió kifogott cápafaj nagyobb része a parti övben honos kistestű fajok közül kerül ki. Étkezési halként komoly a kereslet a tüskéscápa alakúk rendjébe (Squaliformes) tartozó, legfeljebb másfél méter hosszúságú közönséges tüskéscápa (Squalus acanthias) iránt.

A jelenleginél is szigorúbb védelmi intézkedések, és a fogási kvóták megszegésének sokkal szigorúbb szankcionálása hozhat csak kielégítő eredményt a dél-afrikai cápa populációk zsugorodásának megállítására - véli a WWF South Africa.

Dr. Elter Tamás
PADI instructor, az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE PADI 5 Star IDC Dive Centre, SHARK Project


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Viktor-diver 2007 máj 17. 12:02  
Odajutunk, hogy lassan már csak tévében lehet majd cápát látni....((((

Merülőhelyek

Tiran, Gordon Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajok korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés