»» ««

Ismét a Dunába merültek a búvárok

Magyarország

A folyóba dobott törött üvegektől, műanyag palackoktól, közúti jelzőtáblától, kerékpárroncsoktól, vasdaraboktól, nejlonzsákoktól tisztították meg a Duna medrét Győrben a búvárok.

A folyóba dobott törött üvegektől, műanyag palackoktól, közúti jelzőtáblától, kerékpárroncsoktól, vasdaraboktól, nejlonzsákoktól tisztították meg a Duna medrét Győrben a búvárok. A víz világnapja alkalmából idén is megtartott szemétszedő akciójukkal csatlakoztak lapunk "Szedjük össze magunk!" felhívásához.

Pár tucatnyian a parton, hatan pedig a vízbe merülve szedték össze a szemetet Győr központi részén, az Aranyparton szombaton délelőtt. A környezetvédő akció, amit a Győri Búvár Sportegyesület minden évben megszervez a víz világnapja alkalmából, idén jól illeszkedett a Kisalföld kampányába, amit "Szedjük össze magunk!" elnevezéssel hirdettünk meg. Azt, hogy nem feleslegesek az ilyen kezdeményezések, a búvárok idei tapasztalatai is bizonyítják: mivel párszor már megtisztították a Mosoni-Duna és a Rába torkolatához közeli folyószakaszokat, ezúttal jóval kevesebb hulladék került elő a mederből. Nem úgy a hidak közelében, ahol könnyű a szemetet a folyóba dobni.

- Többen azt gondolják, azzal, hogy a folyóba hajították a szemetet, elintézték a dolgot, mert úgy látszik, mintha az eltűnt volna, pedig ezek a nehezen lebomló anyagok ártalmasak élő vizeinkre, ráadásul ezen a szakaszon nyáron strand működik - mondta Kunert Miklós, a búvárklub vezetője és hozzátette: a medertakarítással a figyelmet akarták felhívni arra, hogy vigyázni kell a természetre és a víz világnapján, ha kevéssel is, de hozzá akartak járulni közös érdekünkhöz, a folyók védelméhez. Szerinte, ha mindenki megtenné, amire ereje telik, nem is állnánk olyan rosszul.

A Keret Egyesület tagjai, akik a parton gyűjtöttek össze többzsáknyi szemetet, szintén úgy vélik, a mindennapi élet része kellene hogy legyen a környezettudatos magatartás. Ennek azonban ellentmond az a gyakorlat, ami miatt rengeteg üveget, műanyag poharat, csikket, sőt, óvszert és bugyikat is találtak Győr egyik legszebb sétálóhelyén szétszórva.

- Holnapután valószínűleg ugyanolyan szemetes lesz az Aranypart, mint akciónk előtt volt, mégis megéri felhívni a figyelmet a természetvédelemre, mert arra sokan egyáltalán nem is gondolnak. Bár egyelőre kevesebben vannak azok, akik összeszedik mások szemetét, mint akik elszórják, több ilyen kezdeményezés révén megfordulhat az arány. "Aki egyszer részt vett ilyen akcióban, többet nem szemetel" - állítja Pósa Viktor. Váray Ibolya is úgy véli, nem reménytelen a szemét elleni harc, ami nála a hétköznapok részévé vált. Gyakran az utcán járva is felszedi mások szemetét vagy visszaadja annak, akinek a kezéből "kiesett" - a megdöbbent arcok ellenére is. Szerinte szükség van arra, hogy az embereket minél többször szembesítsük felelősségükkel.

[ Kisalföld ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Arbaa

Egypt, Red Sea

5/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés