»» ««

A világ leghosszabb víz alatti barlangja

Külföld

A barlangjairól jól ismert Yucatán-félszigeten felfedezett új járattal valószínűleg a leghosszabb barlangrendszert tárták fel.

A brit Steve Bogaerts és a német Robbie Schmittner két, már eddig is ismert barlangrendszert összekötő új járatot fedezett fel, ami bizonyítja a járatok közötti kapcsolatokat, és így azt is, hogy mennyire törékeny lehet ez a rendszer.

Évezredekig játszott meghatározó szerepet a barlangokban talált víz a maja indiánok életében, és mostani utódaik számára is fontos a rengeteg üreg, amelyek hozzájárulnak a Yucatán-félszigeti turizmus hatalmas tempójú fejlesztéséhez. Bogaerts elmonda, hogy merüléseik során a Nohoch Nac Chich barlangrendszer és a Sac Actun rendszer közötti kapcsolatot tárták fel, melyek együttes hossza 153 kilométer. Ez igazolhatja, hogy a látszólag egymástól elszigetelt vízzel telt barlangok egy nagyobb rendszer részei. A korábban a leghosszabbnak tartott járatrendszer, az Ox Bel Ha szintén a Yucatán félszigeten van.

Bogaerts rámutatott a felfedezés környezetvédelmi jelentőségére is. Ha ugyanis több, jelenleg még nem ismert kapcsolat köti ezeket a barlangokat, az azt jelenti, hogy az egyik helyen szennyezett víz hamarosan más járatokat is szenyezni fog.

A két búvár már négy éve merül a barlangokban, és 500 merülést hajtottak végre, keresve az átjárókat a barlangok közt. Néhány ezek közül elég nagy lett volna egy Jumbo Jetnek is, másokon viszont csak felszerelésüket levéve tudtak nagy nehezen átjutni. A most bejelentett nagy felfedezést még január 23-án tették. Igazolta azt Gene Melton, az U.S. National Speleogical Society barlangi búvár szekciójának elnöke is.

Bogaerts hozzátette, hogy a jelek szerint további átjárók is vannak. Különösen valószínűnek látszik a kapcsolat a harmadik leghosszabb járatrendszerrel, a Dos Ojos barlanggal, ami 58 kilométeres: "Meglehetősen biztosak vagyunk benne, hogy van összeköttetés, és abban is hiszünk, hogy meg fogjuk találni azt a nem túl távoli jövőben."

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Mexikó-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gota Abu Ramada

Egypt, Red Sea

16/27 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

Oceanic V12 XL - hasított, gumi

Ár: 8.999 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés