»» ««

Minden a szem előtt

A búvárkodásról

A búvárcomputerek már lassan kötelező darabbá válnak a felszerelésünkben, akadnak olyan helyek, ahol nem is merülhetünk nélkülük. De vannak, akik továbbra is idegenkednek tőle, és nem szeretnek a karjukra tekintgetni, mintha az órájukat nézegetnék.

Az USÁ-ban és talán máshol is a katonai búvárok használnak egy olyan maszkot, melybe a computer és más műszerek be vannak építve, ezt nevezik HUD-nak vagy "heads-up" maszknak. A projekt neve Integrated Diver Display Mask, azaz integrált képernyős búvármaszk.

A maszk technológiája több díjat is nyert, a 2003 "Best of What''s New" díjat a Popular Science Magazin-tól.

Az Oceanic jóvoltából hamarosan a hobbybúvárok is használhatják az IDDM technológiát, melynek lényege, hogy a szükséges információk egy a maszkba épített miniatűr LCD képen jelennek meg egy optika által olvashatóvá varázsolva. Az adattovábbítás természetesen a már bevált rádiós módszerrel történik, az adót az első lépcsőhöz, a vevőt a maszkba építik. A computer képernyője nem vesz el semmit a hasznos látványból, a képe a látóperiférián helyezkedik el, fizikailag pedig a maszk jobb alsó részén. Bár felsejlik a vízikaméleonná változó búvár képe, aki egyik szemével jobb lentre pislog, a másikkal pedig a szembejövő szirticápára mered, állítólag a képernyő "elérhetősége" egyszerű és praktikus.Maga a computer rendelkezik minden funkcióval, jelzi a mélységet, visszamaradó időt, hőmérsékletet, palacknyomást, dekót számol, logot vezet, valamint támogatja a nitroxos és az újralélegzős-rebreather rendszereket is.

A maszkot virtuális tervezési módszerrel alkották meg, azaz létrehoztak egy 3D maszkvázat, és ebben végezték a fejlesztést. A Pro/Engineer rendszer lehetővé teszi, hogy számos hardveres és optikai megoldást kipróbáljanak tényleges modellépítés nélkül.
A képernyő fizikai átmérője 9.52 mm, a karakterek pedig 1.9 mm magasak. Nyilvánvaló, hogy ilyen közel a szemhez ez a képernyő olvashatatlan lenne, ezért szükséges volt beépíteni egy kiegészítő optikát. A nagyítás után a karakterek 12.7 mm magasságot értek el, amit a tesztalanyok 90 százaléka gond nélkül elolvasott. Nyilván a különböző lencsék majd ebben a rendszerben is elérhetőek lesznek a normál maszkokhoz hasonlóan. A végleges termék valószínűleg 10 vagy 14X nagyító optikával kerül majd a piacra.

Bármilyen kényelmes is lesz benne a búvárkodás, az 1400-1500 dollárra becsült ár még jó ideig visszatarthatja az átlag búvárt a vásárlástól. Valószínű a technika iránt túlzottan is érdeklődő vagy konzumidióta búvártársaink figyelmét fogja felkelteni a maszk, a jól bevált régi computerek kedvelőit nemigen hozza lázba. Rendszeres maszkelhagyóknak semmiképp sem ajánlott!...

Gombor Gábor

Kapcsoló link: A computer leírása az Oceanic oldalán


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Excalibur / Suzanna Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés