»» ««

Tiszta fejjel, nitroxszal

A búvárkodásról
1/2. oldal

Márciusi hurghadai túránkon teszteltem azt a technikai búvárok körében népszerű tézist, miszerint a sűrített levegő semmilyen mélységre nem ideális.

Nitrox búvárA fenti kijelentést azzal szokás alátámasztani, hogy sekély mélységben inkább nitrox, nagyobb mélységben pedig trimix-et kell használni, a sima sűrített levegő igazából sehol sem jó.
Mi is az a nitrox, és miért jó? Nagyon röviden, és precizitást teljesen mellőzve úgymond konyha nyelven: Olyan sűrített levegő, amiben az oxigén aránya a normál 21%-os tartalommal szemben magasabb.
Ez azért előnyös, mert a több oxigén miatt a nitrogén tartalom kevesebb - ez felelős többek között a nitrogén mérgezés, ismert nevén a mélységi mámorért. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a nitrox nem alkalmas mély merülésre, sőt kimondottan veszélyes, alkalmazása keverék függő, de maximum 40 méterig történik.
Mivel a nitrox feláras, költségtakarékosság miatt általában a közepes, 20-30 méter körüli merülésekhez szokták előszeretettel használni. Ebben a tartományban jön leginkább elő ugyanis a jól megválasztott nitrox keverék jótékony hatása - tiszta fej és hosszabb dekompresszió mentes fenékidő.

A témáról bővebben mindenki tájékozódhat a számára szimpatikus oktatási rendszer Nitrox specialitás tanfolyamán, ami nélkül egyébként nem is használhatjuk ezt a gázkeveréket.

Visszatérve a napos Egyiptomba, kihasználandó a hurghadai magyar Deep Dreams Búvárbázis új szolgáltatását, a nitrox töltést úgy döntöttem, hogy egész héten kizárólag 32% oxigéntartalmú nitroxszal fogok merülni.
Mindannyian ismertjük az érzést, amikor a napi 2, szafarin 3-4 sűrített levegős merülés után estére az ember teljesen lefárad, pedig nem is csinált semmit, csak merült, aludt, evett - vagyis pihent. Ez köszönhető természetesen a friss levegőnek, és a víz energiafaló hatásának, de bizony jórészben annak a finom nitrogénnek, ami a testünkben lerakódott a merülések során.

Nagy várakozásokkal tekintettem hát a teszt elé, fürge leszek és fitt még este is, sőt a többlet oxigént akár kúraként is felfoghatjuk (egyébként tényleg használják erre az orvosok) pörögni fogok, mint a búgócsiga. Az egy hetes túra második napjától csatlakozott a nitrox használók táborába két fotós barátom, és egy 31 méter mély roncs megmerülésére egy további társunk.

El Mina, HurghadaA sors úgy hozta, hogy a merülések nagy része 10 méter körül zajlott, ami még sűrített levegővel is csekély mélység, én mégis ragaszkodtam a tervhez, és 32%-os nitrox-szal merültem. A tapasztalatom az volt, hogy bár a merülések sekélyek voltak, így szinte oxigénes kezelés volt a merülés, estére azért igencsak elfáradtam, és jól esett az ágy. Viszont ez a fajta fáradtság csak az izmokban volt, ellentétben az eddigi túrákkal, ahol a testi fáradtsághoz szellemi is társult, ahogy mondani szoktuk csak bambulunk bele a világba. Tehát igenis volt különbség az ilyen sekény merülések esetén is. Úgy gondolom ha nem merülök, csak egész nap a friss, tengeri levegőn vagyok és úszkálok a tengerben, estére ugyanígy elfáradtam volna.
A kikötőben található El Mina hadihajó roncs 31 méteres fenékmélységével ideális nitrox merülő hely. Egy 36%-os keveréknél itt akár 40 percig is lent maradhatunk a sima sűrített levegő 25 percéhez képest a NOAA táblázatai szerint, és ez csak a fenékidő. Az igazi különbség az, hogy 30 méteren sűrített levegővel tuti beüt a nitrogén narkózis, mindenkinél. A nitrox használatával viszont olyan tiszta a fej és éles az elme, mintha fent lubickolnánk a sekélyben, és ez fantasztikus érzés. Arról nem is beszélve, hogy utána egy 20 méteres szintén nitroxos merülésen is hatalmas fenékidőket kaptam, ez sűrített levegővel bizony szoros lett volna.

Általános volt, hogy a merülési napokat úgy kezdtem, hogy a komputer már engedett volna repülni, tehát nem volt nitrogén többlet a véremben, ami szintén jótékonyan befolyásolta a merüléseket. Elmondható tehát, hogy a nitrox használata akkor is előnyös, ha az ember nem a tipikus nitrox mélységeket akarja merülni, bár a hozzám hasonló elpuhult informatikusok valószínűleg estére ugyanúgy elpillednek, mint máskor.

Albert Zoli búvártársam első nitroxos merülését abszolválta a túrán, ő csupán a roncsot merülte nitroxszal.
- Egyértelmű előnye volt a gázkeverékes merülésnek, hogy semmi mélységi mámort nem éreztem. Nagyobb mélységű merüléseknél mindig egy enyhe nyomasztó érzéssel merülök, de most úgy éreztem a merülés könnyű, mintha csak pár méteren úszkálnék. A hosszabb fenékidő és a merülés utáni tiszta fej is úgyszerű élményt jelentett.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Local, Temple

Egypt, Red Sea

4/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés