»» ««

Tűz a bálnavadász-hajón

Környezetvédelem

A flotta legnagyobb hajója, a Nisshin Maru került bajba.

Egy héten belül a harmadik vészjelzést adták le a bálnavadászat térségéből, ezúttal ismét egy japán hajó. A Nisshin Maru a flotta legnagyobbika, 130 méteres, gyakorlatilag egy úszó feldolgozóüzem, ide kerül a több hajó által megölt bálna. A tűz miatt 120 embert a többi hajó vett a fedélzetére, 30 a lángokkal küzd, egy emberről pedig nincs információ. A tokiói illetékesek szerint urai a helyzetnek a hajón.

Az utóbbi napokban a japánokat követő Sea Shepherd hajók már nincsenek a közelben, mert üzemanyaguk fogytán visszatérnek Ausztráliába. Paul Watson kapitány ezzel cáfolta, hogy bármi közük lenne a tűzhöz. A Sea Shepherd egyébként, harciasságuk ellenére deklaráltan soha nem hajt végre olyan akciót, ami emberéleteket veszélyeztet. Elindulásuk előtt még elküldték a japánok utolsó általuk ismert helyzetét a Greenpeace hajójának. Az Esperanza már egész közel van a japán flottához, és felajánlották segítségüket a Nisshin Maru elvontatásához a természetvédelmi övezetből.

Az új-zélandi környezetvédelmi miniszter, aki kiemelte, hogy a japán tengerészek biztonsága a legfontosabb, amiatt aggódik, hogy rendkívül sok üzemanyaggal megtankolt Nisshin Maru balesete esetleg környezeti katasztrófát okoz. Paul Watson ennek kapcsán azt szorgalmazza, hogy minden kereskedelmi jellegű hajózást tiltsanak a térségben (ez egyben a bálnavadászat végét jelentené), mellesleg pedig bízik abban, hogy egy japán hajós sem sérült meg, de a vadászatnak erre az évre vége. (Érkeztek már ennek ellentmondó hírek.)

A Greenpeace, Valentin-napi tiltakozóakciója után beszámol a csonka IWC találkozóról, ahol szokás szerint Japán a bálnavadászat mellett érvelt. A találkozón elhangzottak szerint a jobb működés kulcsát abban látják, ha kizárják a nyilvánosságot a találkozóról. Egy európai politikust is idéztek, aki állítólag azt mondta, "25 évet dolgoztam európai ügyekben, 13 évet a miniszterek tanácsában, és minden nagyon jól ment, hiszen a sajtó és a civil szervezetek ki voltak zárva"...

[ Sea Shepherd , Greenpeace ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Playa Lagoon

Curacao

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés