»» ««

A melegedő tengerekben fuldokolnak a halak

Környezetvédelem

Az éghajlatváltozás miatt fölmelegedő óceánok kipusztulással fenyegetnek egyes halfajokat, amelyek nem tudnak elég gyorsan lélegezni az életben maradáshoz.

A németországi Bremerhavenben lévő Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet két kutatója, Hans Pörtner és Rainer Knust az elevenszülő anyaangolnát (Zoarces viviparus) tanulmányozta. Az északi Wadden-tengerben élő halak nyáron nagyjából 20 °C-os vízben érzik jól magukat, de egy forró nyár után, amikor a vízhőmérséklet 25 °C-ra emelkedett, a halállomány szinte teljesen kipusztult.

A halak laboratóriumi vizsgálata után a kutatócsoport rájött, hogy az állatok szív- és érrendszere mondta föl a szolgálatot. Mivel a halak anyagcseréje magasabb hőmérsékleten felgyorsul, ezért több oxigénre van szükségük, de a szívük nem tud olyan gyorsan vért pumpálni, hogy ezt az igényt kielégítse.

Minden fajnál megvan az a rá jellemző hőmérséklet-tartomány, amelyen belül kényelmesen tud lélegezni. A Wadden-tenger anyaangolnái esetében a vízhőmérséklet átlépte ezt a felső határt. A halak nem szívesen távolodnak el túl messzire a természetes élőhelyüktől, így nem valószínű, hogy északra úsznának a hűvösebb vizekbe. A másik lehetőség viszont csak a fulladásos halál.

Először a faj legnagyobb egyedei pusztulnak el, mondja Pörtner, mivel egy nagyobb állatban több energiát fogyaszt a vérben oldott oxigén keringetése is, mint egy kisebben.

A helyzetet tovább rontja, hogy a melegebb víz kevesebb oldott gázt, így oxigént tartalmaz. Ráadásul a melegebb időszakok valószínűleg gyakoribbakká válnak a jövőben. A Wadden-tenger például 1,13 °C-ot melegedett az elmúlt 40 évben.

Tobias Wang, állatélettannal foglalkozó dán tudósra nagy hatást tett, hogy Pörtner ezzel az élettani magyarázattal hozta összefüggésbe a populációhanyatlással kapcsolatos megfigyeléseket. A német tudóssal együtt meg van győződve arról, hogy ez a mechanizmus nem csak az anyaangolna állományának csökkenését okozza, hanem sok más halfaj létszámának hanyatlását is előidézi.

Az anyaangolnának a túléléshez a jelenlegi élőhelyén magasabbra kéne "tolnia" a számára elfogadható hőmérsékleti tartomány felső értékét. Pörtner szerint azonban nincs erre utaló jel. "Talán hosszabb idő alatt képesek lennének alkalmazkodni, de a globális fölmelegedés jelenlegi sebessége nem teszi ezt lehetővé."

[ FigyelőNet ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Bida Nok

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merülésnyílt vízi fajokcápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés