»» ««

A műanyag az óceánok legnagyobb ellensége

Környezetvédelem

Tévhit, hogy a kőolaj kitermelésből származó vegyi, vagy az óceán mélyén veszteglő hajóroncs hulladékok szennyezik leginkább óceánjainkat.

Az igazság az, hogy a világ lakosai által a tengerekbe, óceánokba hajigált műanyag tárgyak jelentik a legnagyobb veszélyt vízeinkre.

A nagy-britanniai Playmouth Egyetem által készített tanulmány szerint minden más típusú szennyeződés ellen az óceánoknak meg vannak a maguk természetes tisztító "eszközei", amelyet néha az emberi beavatkozás is segíthet (például vegyi beavatkozás az olajfoltok eltüntetésére).

A műanyag hulladékok ellen azonban az óceánok nem tudnak "védekezni" és az emberek sem tudják semlegesíteni. A műanyag ugyanis nem bomlik fel akár több száz évig is szennyezheti a környezetet. Még a radioaktív szennyeződések esetén is tudni, hogy kb. 50-100 év alatt felére csökken a szennyezés, míg a műanyag esetében csak annyit tapasztalni, hogy évről évre aggasztóan nő a hulladék mennyisége.

A kutatók kimutatták, hogy a fejlett ipari országok tengereinek partjai a legszennyezettebbek, de növekszik a műanyag hulladék mennyisége a távoli Antarktisz és Izland partajainál is.

A legveszélyesebbek az emberi hajszál vastagságú műanyagszálak, amelyeket a tudósok "szirén hajnak" neveztek el. Ezek nagy ipari telepekről kerülnek az óceánba vagy fizikai (nem vegyi) bontás eredményei. Zömük műanyag flakon, napernyő, halászháló, zacskó, amelyek szétroncsolódnak ugyen de nem vegyileg nem bomlanak fel.

Minden egyes négyzetkilométer víz- és tengerfenék felület tele van műanyag hulladékkal. Egyesek elvegyülnek a planktonokkal és a halak megeszik. De vannak olyanok amelyek csak úsznak a vízben és egyéb szennyezőanyagokkal vegyülve káros vegyifolyamatokat indíthatnak be.

[ stop.hu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fanous Reef

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés