»» ««

Magyarok keresik az elsüllyedt hajó kincsét

Külföld

Igazgyöngy, rubin, smaragd, nyersgyémánt és rengeteg aranydukát volt azon a Brazília partjainál elsüllyedt háromárbocoson, amelyet a magyar Octopus búvárcsoport próbál feltárni.

Csaknem három évbe és 25 millió forintba került, hogy végre januárban útnak indulhasson Szalóky K. Attila és csapata a pernambucói partszakaszra. Egy évig csak a referenciáikat ellenőrizték a brazil hatóságok, s további két évet vett igénybe, hogy minden parancsnokságon pecsét kerüljön a hatszáz oldalas kérvényükre. Ez is kisebb csoda, hiszen ott külföldi vízi régész még sosem merülhetett.

Leginkább a Voetboog nevű háromárbocost szeretnék megtalálni, a levéltári kutatásaikból és óholland nyelvű dokumentumokból kiderült, hogy az 1700-as években Adriaan de Ruiter kapitánysága alatt 100 millió mai dollár értékű árut rakodtak be, amely sosem érkezett meg a kikötőbe. A hatezer négyzetkilométer területen 110 regisztrált hajóroncs található, s tízezerre becsülhető a környéken tanúk nélkül "eltűnt" hajó. Itt robbant fel 1726-ban a Santa Rosa is, 700 millió dollárnyi arany- és ezüstérmével.

Először műszerekkel és robotkamerával mérik fel a területet, majd következnek a próbamerülések. A Voetboog rakománya közepesnek számított, hiszen voltak olyan hajók is, amelyek - mai áron - 1-2 milliárd dollárt érő áruval merültek a tenger fenékre.

A kiemelt történelmi leletek a helyi hatóságokat illetik, értékük 40 százalékát készpénzben kaphatják meg a búvárok. Az aranypénz, az igazgyöngy, a porcelánedény és más, úgynevezett ismétlődő leletek hetven százaléka fizikai valójában is megilleti a búvárt.

Szalóky K. Attila szerint a kétmillió dolláros befektetés bőven megtérülhet, nem véletlen, hogy az UNESCO is támogatja a kutatást, s bátorítja a magánbefektetőket az expedíciók finanszírozására.

[ Blikk.hu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Kebir

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés