»» ««

Ausztriai búvárkalauz

Külföld
1/2. oldal

Ha a magyar búvárokat a könnyen elérhető merülőhelyekről kérdezik, akkor a szomszédos országok közül Horvátország neve ugrik be elsőként. Sokan azonban már Ausztria számos izgalmas tavában is merültek.

Ebben az írásban szeretnénk néhány, a határhoz közel eső tóról írni, összefoglalva az alapvető információkat a megközelítéstől a látnivalókig. Elöljáróban annyit érdemes megjegyezni, hogy Ausztriában igyekeznek az Internet adta lehetőségeket is kihasználni az információk közzétételére. Itt két jó kiindulópontot is szeretnék javasolni, egyrészt a számos osztrák tóról és a merülési szabályokról felvilágosítást nyújtó ARGE Tauchen honlap, valamint az általános turisztikai információkat összegző tiscover.at.

Neufeldersee

Számos hazai búváriskola célpontja ez a magyar határhoz nagyon közel eső tó. Megközelítése az M1-es autópályán javasolt Győrig, majd onnan a Sopron-Neufeld útvonalat kell követni. A strandként is üzemelő tó bejáratánál hatalmas parkoló található, de egy augusztusi hétvégén ez sem garancia arra, hogy sikerül a kapu közelében megállni, ezért érdemes valamilyen kiskocsit vinni, a hosszú cipekedésre való tekintettel. A belépő búvárok számára 7,7 euró. A tó búvárok számára elkülönített részét nem lesz nehéz megtalálni, hiszen itt mindig vannak páran, akik éppen merülésre készülnek. Érdemesebb nem a bejárathoz közel eső részen letáborozni, hanem kicsit továbbmenni a Tauchsport Lorenc bázisáig. Nyáron a bázis mellett öltöző, mellékhelyiség, zuhanyzó és büfé is található, maga a búvárközpont pedig kitűnően felszerelt, minőségi búvárfelszerelésekkel és nagyteljesítményű kompresszorral.

Erlaufsee A tó merülés szempontjából nem tartozik a legizgalmasabbak közé, az élővilágot pár rák, kisebb-nagyobb halak jelentik. A viszonylagos közelség mellett a fő vonzereje a víz alatt kiépített gyakorlópálya, ahol változó mélységben elhelyezett trepnik, csónak, nagy átmérjű csövek találhatóak. A látótávolság a trepnik közelében a tó népszerűsége miatt nem túl jó, viszont onnan kicsit eltávolodva 5-6 méterre is számíthatunk. Nyaranta a felszín közelében a hőmérséklet 20 fok fölé is emelkedhet, viszont 10 méter alatt már nem árt a dupla hetes ruha, míg a tó fenekén végigúszva a fagymentes reduktor is elkelhet. A kikötelezett, fokozatosan mélyülő útvonal egy hosszú szakaszon igen hideg vízben, rossz látótávolságban a tó legmélyebb, nagyjából 20 méter mélységű részén halad, ennek a megmerülését csak tapasztaltabb búvároknak javaslom. Aki leküzdi ezt az akadályt, azt a másik part közelében egy kis víz alatti szoborpark fogadja. Könnyed gyakorlómerülésekhez a tó kifejezetten javaslott, de a fent leírtak miatt haladó búvárok számára is érdekes tapasztalatokkal szolgálhat a merülés.

ősszel és télen a Lorenc bázis bezár, viszont ebben az időben nem szednek belépőt a tóhoz sem. Teljes felszereléssel tehát ilyen időszakban is merülhető, ráadásul nem kell zsúfoltságra sem számítani. A felszíni 5-10 fok viszont nem kellemes a merülés után, ezért érdemes testileg-lelkileg felkészülni a megpróbáltatásokra.

Erlaufsee

Erlaufsee A neufeldi tó egy-két alkalom után már nem tud igazán sok újat nyújtani a búvároknak, tehát aki izgalmasabb merülési élményre vágyik, jobban teszi, ha más tavak felé veszi az irányt. A steiermarki Erlaufsee sokak szerint a legjobb merülőhely Ausztriában, és még ez a tó sincs igazán messze a határtól. Megközelítése Bécs felől autópályán lehetséges, a Graz felé vezető autópályáról Semmering felé kell letérni az S6-ra, majd Mürzzuschlagnál kell Mariazell irányába menni. A tó igen közel esik a népszerű zarándokhelyhez, az ismertebb búvárbázis St. Sebastian faluban található, a neve Harry´s Tauchschule. A Neptun bázisa Mariazellben van. A bérléshez kérhetnek egy éves engedélyt a bázison (ARGE Tauchen kártya), aminek az ára 11 euró, ezen felül viszont a merülés teljesen ingyenes.

A tó mellett két vízbemeneteli hely van. Az egyik a strandhoz és Mariazellhez közelebb eső részen, míg a másik a Harry´s Tauchschule közelében. Általában ez utóbbit tartják jobbnak a tavat ismerő helyi búvárok. A stég bal oldalán kell vízbe szállni, az itt található felkavart aljzat megtévesztő lehet, ám valamivel tovább úszva már sokat javul a helyzet. A látótávolság jó esetben elérheti a 20 métert is, de a 10 méter mindenképpen elvárható, ami a hazai viszonyokhoz szokott búvárok számára új édesvízi merülési élményt jelenthet. A víz alatt itt is vannak gyakorlótrepnik, illetve pár vicces dolog, de szerencsére nem kell, hogy ez kösse le a búvárokat a víz alatt. A tó élővilága ugyanis lényegesen gazdagabb, mint Neufelden, a gyakran felbukkanó csukák mellett kisebb-nagyobb halrajokban sügérek, keszeg bukkannak elő. Jobb megfigyelők sok más érdekességet is felfedezhetnek, a jó látótávolság miatt a fotósoknak is érdemes magukkal vinni a kameráikat. Az Erlaufsee mindenképpen megér több merülést is, viszont néhány dologra oda kell figyelni. Egyrészt, a 827 méteres tengerszint feletti magasság már magashegyi merülésnek számít, ezt számításba kell venni. A tó vize gyorsan mélyül, és a legmélyebb pont 38 méter, tehát az óvatosság ajánlott. A víz hőmérséklete még nyáron sem nagyon emelkedik 17-18 fok felé a felszín közelében, mélyebben pedig hamar 7-8 fokra süllyed. Aki viszont rendelkezik az ilyen merülésekhez alkalmas felszereléssel és szereti az édesvízi merüléseket, nem fog csalódni.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Bluff Point

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés