»» ««
VMiki hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-09-23 Búvárhajó süllyedt el Thaiföldön
27. VMiki Ugrás 2008 sze 24. 13:11  
Alapvetően igazad van Bunny, bár, mint tudjuk ez érmének mindíg két oldalavan és nincs olyan ügy sem, amiben a dolgok feketék, vagy fehérek. Összesen 6 hónapot dolgoztam már Koh Tao-n és az általános tapasztalatom az, hogy az ottani bázisok meglehetősen ragaszodnak a nemzetközi biztonsági standardokhoz.
Kapitányból is láttam ott sokfélét. Többségében egyszerű halászok, akik csak a thait beszélik, így a kommunikáció sem könnyű velük és a legkisebb szellőre is azonnal rávágják, hogy veszélyes, mert kényelmesebb a kikötőtől 5 percre lévő öbölbe átrotyogni és hamarabb letenni a műszakot. Sok ilyen vitát végignéztem már és többségében nem a kapitányoknak volt igazuk. Ilyen körülmények között nehéz megítélni, hogy mikor van valós fenyegetettség, főleg, ha közben egy csomó búvár már befizetett az útra és az ő hozzáállásuk sokszor ennyi: mindegy hogy oldjátok meg, de a pénzemér én ma ott akarok merülni! Ez elég komoly lelki terhet ró egy szervezőre. Azt persze szintén láttam már többször, hogyan fordul át ez a hozzáállás egyik pillanatról a másikra ilyedséggé, amikor az összes felelősség egyszeriben visszaszáll az üzemeltetőkre.

Szóval nem védem én őket, sőt Punaton teljes mértékben megbízom a hajósaim döntéseiben, de ők soha nem kiáltanak farkast lustaságból. Egy ilyen történet esetében érdemes tisztázni az összes körülményt és nem ítélkezni azonnal.
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2008 Jönnek a sárgák
96. VMiki Ugrás 2008 sze 15. 16:30  
Bár eredetileg lehet, hogy az volt, csak megsoxorozódtak a vonalak, mikor a Canonod trabant-kasznis ikilite tokjából behullottak a gombok az ojjektívbe. :):):)
95. VMiki Ugrás 2008 sze 15. 16:28  
De nálam találtál kici kinai cigát! :) Most látom, hogy nem is x van a hátán! :)
94. VMiki Ugrás 2008 sze 15. 16:27  
Mert műanyagból van, Lacikám! :) Már akartam is mondani, hogy lassan újat kéne venni, mert ez már elkopott egy kicsit és így nem eszik meg már az éppen-vóterek! :)
90. VMiki Ugrás 2008 sze 15. 14:51  
Velem már történt olyan, hogy merülésvezetés közben a hónom alól úszott ki egy. A tanulóim vették észre. Hogy mit keresett ott? Még csak talaj közelében sem voltam. Amúgy tudtommal a csikók párzáskor egész nap fel le úszkálnak a felszín és a fenék között.
84. VMiki Ugrás 2008 sze 15. 10:34  
Az aranyszivacsokat pl. mindenhol meg lehet találni az Adrián, így elég "hétköznapi" téma. Felülről meglőve nem különül el túlzottan a talajtól, ezért a kép nem lesz túl izgalmas. Ha viszont nézőpontváltással kék hátteret adsz neki, azzal gyönyörű kontrasztot alkot, máris vibrálóan szép képeket csinálhatsz belőle:

 
83. VMiki Ugrás 2008 sze 15. 10:20  
Csak nézd meg közelebbről őket. Szinte mind életlen, így már nem is jobbak a tiédnél. Viszont ha izgalmas képet szeretnél csinálni, válts nézőpontot és mutasd meg a dolgokat olyan szögből, ahogyan más nem látja. A legtöbb búvár felülről, távolról szemléli a dolgokat, ahogy a te képeden vannak. Te mutasd meg őket alulról, vagy közelről, ez sokkal jobban feldobja a képeidet. Ha még egy kis kék háttérrel ki is emeled a színeket, brrrrrrr...... :)
78. VMiki Ugrás 2008 sze 15. 09:36  
Szia Edka!

Ugyan nem nekem címezted, de ha ezzel szebbé tehetem a napod, íme néhány Dahabról és Thaiföldről:

               
55. VMiki Ugrás 2008 sze 13. 22:22  
Alapvetően igazad van. Rossz példát mutatok vele, még akkor is, ha az átlagnál jóval magasabb a tapasztalatom merülésben és az adriai élővilág ismeretében is. És itt nem írhatom oda: "don't do it athome'" :)

Magam is sokat tipródtam, hogy feltegyem e, mert tudtam, hogy a fórumot látogatók imnádnak ilyen szaftos témákért ringbe szállni, még azok is, akik egy egyszerű csiga fotózása közben a lebegőképesség teljes hiánya miatt maguk alatt három négyzetméter élő területet tesznek a semmivel egyenlővé. :)

Tényleg nem mentegetem magam, mert nincs értelme és parázs vitát se akarok kirobbantani. Akinek tetszik (vagy aki úgy gondolja: "Az vesse rám az első követ..." :)), örülök hogy egy szép pillanatot szerezhettem, akinek rossz érzései vannak vele kapcsolatban, ne pontozza.
52. VMiki Ugrás 2008 sze 13. 22:07  
Íme pár másik, ugyanarról a jószágról. Igazi sztár a kisöreg ! :)

 
50. VMiki Ugrás 2008 sze 13. 21:47  
Kedves _bv!

Hetekig figyeltem ezt a szép csikót, megmutattam sok búvár vendégemnek és vigyáztam, hogy a lebegési gondokkal küzdők ne tenyereljenek rá, vagy ne rúgják föl szegény párát. Sok csikóval találkoztam már, de a többitől eltérően ez egy született modell. :) Bátran szembenéz a kamerával és nemigen zavartatja magát a fotósoktól, búvároktól és soha nem fordul el a lencse elől, mint a többi fajtársa. Sok szép képet köszönhetek már neki.
Hogy megnyugtassalak, a kép készültekor semmi olyan atrocitás nem érte, ami kárt okozott volna benne, sőt azóta is vígan éli izgalmakkal teli életét ugyanazon az egy négyzetméteren belül.
A fotózások során természetesen kínosan ügyelek arra, hogy a környezetemet ne érje sérülés és ezt a vendégeimmel is igyekszem betartatni.

Köszönöm a hozzászólásod! Szép fényeket, tiszta vizeket!

Miklós
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2007 A lélek tükre
18. VMiki Ugrás 2007 okt 10. 16:29  

Vége a szezonnak, buzog az alkotókedv, amihez még időm is van végre!Összedobtam egy szem-kollekciót az elmúlt 4-5 év terméséből, jó szórakozást hozzá! :)
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2007 Sü ...
12. VMiki Ugrás 2007 sze 02. 14:08  
Ne érts félre, nem azért írtam, mert Téged akarlak bántani. De hidd el, hogy az a hal még sokkal izgalmasabb látvány a víz alatt, mint ebben a megközelítésben. A hal, mint táplálék nagyon is fontos és értékes fehérje, stb. forrás. A kormányoknak kéne leginkább beszüntetni a halászatot, vadászatot, horgászatot a tengereken és a felszabaduló munkaerőt mesterséges halszaporítókba terelni, hogy megszűnjön a tengerek kizsákmányolása.
11. VMiki Ugrás 2007 sze 02. 13:51  
Annak sincs ott helye. Oktatóként elég sok időt és energiát fordítok arra, hogy a víz alatti élővilág védelmének fontosságára felhívjam a figyelmet. Az ilyen képek és az egyiptomi (és más országokban látott) éttermi túristacsalogatóként jégre rakott matuzsálemi hal és rák-példányok mindíg elkeserítenek, hogy mennyire kilátástalan ez az egész. Egy két évtizeden belül turizmus címszó alatt szépen felzabálunk minden élőlényt a tengerben, aztán majd lehet hallgatni a helyiek (már most sem ritka) megjegyzéseit: "Hogy tünkrement ez a tenger, hö! 10 éve még naponta 5 harminckilós sügeret bírtam agyonlűni, mos' mög alig látok egyet-egyet hébe-hóba!" No meg majd bámulhatjuk az ilyen fantasztikus képeket az elpusztított állatokról és büszkén vigyorgó mészárosokról.
9. VMiki Ugrás 2007 sze 01. 23:35  
Azarabdémon képét etikai okokból nem hinném, hogy ezen a fórumon kellene megcsodálnunk. Ezek a sügerek évtizedek alatt nőnek ekkorára. Semmi keresni valójuk nincs a vízszint felett. Különösen a háttérben látható búvár-készülékek társaságában.
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-07-06 Magyar búvár balesete az Adrián
37. VMiki Ugrás 2007 júl 23. 23:00  

őszinte részvétem!

Mikit tavaly ismertük meg bázisunkon, amikor még első uszonycsapásait próbálgatta. Hamarosan a búvárkodás szerelmese lett, és közvetlen, vidám, vicces természete miatt nagyon megszerettük tündéri kislányával együtt. A hír rettenetesen lesújtott bennünket is, és izgatottan várjuk a vizsgálat részleteit, hogy tanulságul szolgáljon mind a búvárok, mind a bázisok és a kollégák számára.

Mikitől egy vidám emlékképpel búcsúzom. A fotót Mali Plavniknál készítettem róla és vidám csapatáról. Miki a bal alsó búvár.

 





  fórumok / Képtár megjegyzések / 2007 Felcsigázva
189. VMiki Ugrás 2007 jún 20. 19:59  
jééé, az aláhúzás nem is került bele! :)
188. VMiki Ugrás 2007 jún 20. 19:59  
71. VMiki Ugrás 2007 jún 18. 15:05  

A sárga színűt se találtam a határozóban. Látnád, amikor a kúp alakú ház nincs benőve és az is sárga, csak más árnyalatban. Olyankor csak a csík szem hiányzik: "teccék ety cép képet cinyáníííí, cak eze-öccá kicipénz!" :)
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2007 Kettecskén
39. VMiki Ugrás 2007 máj 16. 10:55  
Bunny, Te valamiért pikkelsz rám! A kiírásban a nagy kékségben elúszó halrajról volt szó, mint kivétel. Ezek a márnák életközösséget alkotnak, a képen még az is látható, hogy a pihenést is együtt végzik. Ha az azonos fajú állatok zavarnak, akkor a két sziklahal ellen miért nem vétóztál? Ezek aztán valószínűleg tényleg csak véletlen kerültek egymás mellé, mert párzáson kívül nemigen keresik egymás társaságát. Egy másik képen csokorban látni murénákat, egy harmadikon kékségben úszó cápát halrajjal. Szóltam előre, hogy gondod lesz a definícióval, mert így elég szubjektív, hogy melyik kép érvényes és melyik nem. A megjegyzéseddel rögtön címkét ragasztottál az enyémre: "Igazából nem fér bele a versenybe, de ha a többieknek nincs ellenvetése, a futottak még kategóriába elmegy."

Amúgy a murénacsokros kép engem is lenyűgözött. :)

ADC-nek: A képemen a homokdűne dől. Ha valaki merült már Dahabon a Seadancer DC előtt, az tudja miről beszélek. Kompozíció szempontjából is szerencsésebbnek láttam megtartani az eredeti állapotot.

fokszy-nak: Az igazság az, hogy van közelebbim, de ezen a képen rendeződtek el a legjobban. Amúgy meg egy 70 perces merülés végén voltam és már mindenféle anyagcsere gondom is volt. :)
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Samadai / Dolphin Reef

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa delfin legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés