»» ««
bernis hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-03-30 Felmérés a búvárok óvatlanságáról
84. bernis Ugrás 2009 már 31. 11:31  
Tudod, Vacok, én (és jópár sorstársam) eljutottam az OWD-ig úgy, hogy ezt az egyszerű "titkot" senki nem osztotta meg velem. Így meg szó szerint értelmeztem azt, hogy a víz alatt folyamatosan kell lélegezni. El is fogyasztottam egy palackot 25 perc alatt. (Akkor még csak 20 bart kellett kihozni.) Aztán már a Vörösön akadt egy olyan divemaster, akinek feltűnt a bénázásom, és pár mondattal helyre tette a dolgot. Azóta sem a vízből vonom ki a zoxigént, de kicsit jobban be tudom osztani a készletet.
  fórumok / Országok fórumai / Egyiptom, Vörös-tenger
868. bernis Ugrás 2009 már 22. 17:08  
Ellbando, jól látom, hogy 3'12-nél az egy mola-mola?
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-03-12 Összefogás a cápákért
9. bernis Ugrás 2009 már 12. 10:44  
A csúcs az Index cikkben linkelt eredeti hír "Daniel C" által írt kommentje.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
8058. bernis Ugrás 2009 feb 25. 11:06  
nme díja kapcsán (gratula neki és a többi díjazottnak) jutott eszembe az "egyre rövidebb a kezem" projekt. Ismét összehívnék egy kis konzíliumot az ügyben, mert kipróbáltam a "bifokális" kontaktlencsét. (A működése azon alapul, hogy a lencse széle felé egyre csökken a fénytörése, ezért ha eléggé lefelé/felfelé néz a használója, elcsúszik annyit, hogy a kisebb dioptriájú részen át nézzen.) Búvárkodáshoz sajna nem jött be, mert ha eléggé lefelé néztem ahhoz, hogy közelre is rendesen lássak, márcsak a maszk peremét bámultam. (Igaz normál maszkom van, nem "nagylátószögű"). De úgy sejtem, az sem nagyon segítene, mert normál úszási helyzetben egészen magam alá vagy nyakzsibbasztóan felfelé kellene nézni a kívánt hatáshoz. Szóval, van vkinek használható ötlete arra, hogy egy bifokális szemüvegre szoruló búvár hogyan láthatná egyaránt élesen a környezetét és a fényképezőgép/videokamera LCD-jét?
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-01-16 Tempó végeredmény és új kiírás
45. bernis Ugrás 2009 jan 17. 00:48  
Garfnak a baromkodásra persze volt ideje, ellentétben a szudáni filmmel. :( De azért rég röhögtem ilyen jót. A csúcs poén sztem a safety car... :))
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2008 Fény fentről
46. bernis Ugrás 2008 nov 16. 07:41  
Commandante, hogyan lehetne a képem címét és a készítés helyét megjeleníteni? Tudom, ettől nem lesz jobb, de azért nem árt. (Naiv módon azt hittem, hogy a fájlnév jelenik meg címként, és a helyet elég, ha a kísérő emilbe írom - mentségemre szóljon, hogy ez az első feltöltésem.)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
9692. bernis Ugrás 2008 okt 06. 16:38  
Szia! Három évvel ezelőtt vízalatti tokot és vakut rendeltem tőlük, dombornyomott kártyával fizettem. Minden rendben megjött (pedig mivel nem volt sürgős, a postát választottam). Némi meglepetésemre a vámosok nem foglalkoztak a csomaggal, semmit se kellett fizetnem. Persze ez csak egy alkalom volt, azóta nem próbálkoztam.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
859. bernis Ugrás 2008 sze 21. 20:00  
Szeretném én is letenni a magam kis obulusát a wing/hagyományos/hibrid jacket vitában. Mivel sokáig nem volt saját mellényem, jópárat volt alkalmam kipróbálni. Hagyományosat ólomövvel - ezzel mindig megfájdult a derekam, ezen kívül ahogy mentünk lejebb, folyton állítgatnom kellett, mert különben úgy éreztem, menten leesik az öv. Aztán hagyomásnyos súlyintegráltat - ez már sokkal kényelmesebb volt, de a felszínen, felfújva úgy éreztem, kalodába vagyok szorítva, lentebb kicsit lötyögött, megint próbáltam állítgatni. Hibrid nincs a gyűjteményemben, de alulvezérelt hagyományos igen - kicsit kényelmesebbnek éreztem, mert nem kellett az inflátort emelgetni, vagy a seggszelep húzókáját keresgélni, viszont az árát kicsit sokalltam. Aztán idén Szudán előtt rászántam magam és vettem egy Mares Jubilee-t, használtan, de nem elhasználtan. Ez nem egy tech, hanem egy "utazó" wing, vagyis nincs külön fém háttámla, nem lehet "száz" palackot rárakni, viszont súlyintegrált, és lényegesen könnyebb egy hagyományos jacketnél. Kíváncsiságból az előbb lemértem a fürdőszoba mérlegen, és szárazon, súlyzsebbel együtt 4 kiló! (+- 0,5) A tapasztalatom szerint nagyon kényelmes, stabil, nem nyomja semmi az oldalam vagy húzza a derekam, és ha elosztom a súlyt az eldobható súlyzsebek és a hátsó fix zsebek között, a felszínen sem akar orra buktatni. Szóval, nekem hobbibúvárként is bejött.
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-09-12 Nyárutó az Égei-tenger partján
5. bernis Ugrás 2008 sze 12. 15:41  
Mirci, lehet, hogy ez életkor kérdése: boldogult ifjúkoromban hegyet másztam, barlangásztam, ma már kicsit kényelmesebben, búvárkodással szerzem meg a megfelelő mennyiségű adrenalint. :)
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
5608. bernis Ugrás 2008 aug 29. 14:09  
Leht, Nyuszi, hogy már láttad, de itt elég sok mindent lehet óvasni a D90-ről.
5518. bernis Ugrás 2008 aug 25. 15:58  
Commandante, szvsz D40(x), D60 felejtős, mert nincs benne fókuszmotor -> korlátozott és drágább az objektív választék, amivel működik az autofókusz.
  fórumok / Országok fórumai / Szudán
705. bernis Ugrás 2008 aug 07. 17:15  
Ezzel teljes mértékben egyetértek! Mert én kivételesen nem voltam lusta disznó. :)
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-08-06 Tisza-tó ökocentrum épül
1. bernis Ugrás 2008 aug 06. 09:26  
Félek, hogy a nagy nekibuzdulás után jön a szokásos magyar betegség: a fenntartásra már nem nagyon akar senki költeni. Abból gondolom, hogy két hete voltam a Kis-Balatonnál, ahol a Kányavári szigeten pár éve létrehoztak egy látogató-centrumot, ami sztem remek ötlet, sok érdekes madarat, növényt látni az egyébként zárt természetvéelmi területen. Viszont láthatóan a megnyitás óta semmit nem költöttek rá, pusztul le minden, a kilátótoronynak csak hűlt helye...
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
7476. bernis Ugrás 2008 júl 22. 08:21  
Javaslom, vedd fel a listádra a Mares Jubilee jacketet is. (Bár már kifutott modell, itt-ott lehet még kapni.) Legutóbb Szudánban ezt használtam, és kifejezetten jól szolgált. (Az első, ami a sajátom, előtte már kipróbáltam mindenfélét, integrált súllyal és anélkül, alulvezéreltet is.) Ez is hátlebegtetős, integrált súlyos, sztem nagyon kényelmes, és sokkal könyebb mint a hagyományos mellények. Két hátrányát találtam: nincs olyan méretes oldalzsebe, mint amit a hagyományos mellényeken megszokott az ember, és a seggszelep nem mindig hajlandó működni, egyelőre nem jöttem rá miért.
7237. bernis Ugrás 2008 júl 15. 12:11  
Bizony. ez Saba, és a kép alján sztem az egyetlen nagyjából vízszintes hely a szigeten, a 400 m (!) hosszú kifutópályával ellátott repülőtér. :)
7234. bernis Ugrás 2008 júl 15. 12:03  
Saba Island (Holland Antillák, 17 37'50" N, 63 14'20" W)
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-07-09 Bollywood a víz alá megy
5. bernis Ugrás 2008 júl 09. 10:29  
Kivételesen egyetértek a Lusta Macskával, legutóbb Szudánban többször is úgy merültem, hogy nyílt seb (nem is kicsi, kb 10 cm2) volt a lábam szárán, mert egy éjszakain vmibe belevertem a zodiacban. A szürkék és a pörölyök a közelben jártak, de le se tojták a "vérszagot". A nagy fehérrel pesze nem kísérleteznék. :)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
6628. bernis Ugrás 2008 jún 19. 13:55  
Heuréka, lehet, hogy megvan a megoldás: cilinderes kontaktlencse (nem röhögni, létezik már ilyen is) távvollátásra optimalizálva, és Garf-féle lencs e a maszk üvegének alsó felére felnyalva. Megjegyzem, azért kíváncsi vagyok, hogy nme-nek mennyire jött be - nem nagyon vizslattam, de nem emlékszem, hogy a maszkjában láttam volna ilyen kiegészítő lencsét.
6594. bernis Ugrás 2008 jún 18. 17:29  
Köszi, Ugrik, ez jónak tűnik. Még a meglévő Mares Oppera maszkom átalakítására is láttam példát. Ahogy nézem, azt csinálják, hogy a maszk üvegének formájához passzoló, elöl sík lencsét készítenek és azt ráragasztják a az eredeti üvegre. Csak az aggaszt kissé, hogy a honlap kizárólag ékes német nyelven érhető el, ami azt súgja, hogy nem nagyon számítanak külföldi vevőre.
6587. bernis Ugrás 2008 jún 18. 15:03  
"Dioptriás" ügyekben sajnos érintett vagyok, és gyakorlatilag az összes variációt kipróbáltam. Attól tartok, nics optimális megoldás. Mivel nem csak rövidlátással, hanem cilinderes üveget igénylő szemhibával is rendelkeztem, már a kezdőként - jó tíz évvel ezelőtt - megpróbálkoztam a maszküvegbe applikált szemüveglencsével. (Egy optikus készítette Érden.) Dahabban egyszer csak elengedett a ragasztás - onnantól a tartalékmaszkban vakoskodtam. Ezután megpróbáltam a vastag, maszküveggel egyező formájúra csiszolt plánparalell üvegbe becsiszolt "lencsével", amivel ez volt a baj, hogy az orr felőli részen (rövidlátás=szórólencse) túl vékony volt és eresztett a keret mellett. Ezen némi sziloplaszttal segítettem, tartalékmaszknak ma is használom, a hátránya az, hogy a becsiszolt rész kisebb az üvegnél, tehát a szokásosnál is jobban leszűkíti a látóteret. Aztán jött a kontaktlencse - nekem sem úszott el soha, de vannak fenntartásaim, hogy a lencse ki-be tételéhez szükséges tisztaságot a trópusi merülőhelyeken/szafarin hogyan lehet biztosítani. Aztán a korral jött a "rövidülő kéz" és a bifokális (és cilindrikus) szemüveg, aminek maszkba adaptálására sajnos eddig nem leltem használható megoldást.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
1176. bernis Ugrás 2008 jún 12. 17:21  
Túl könnyű volt a kérdés, ezért nem jár jutalom! :)
  fórumok / Országok fórumai / Szudán
608. bernis Ugrás 2008 jún 12. 17:00  
Adamax jól okoskodott, a lezuhant bizony az a gép volt (bár lehet, más személyzettel), amivel mi utaztunk.  http://www.baaa-acro.com/Fiches%20d%27accidents/2008/ST-ATN.htm Leszállás után túlfutott a pálya végén, gyakorlatilag kettétörött és kigyulladt. Megjegyzem, Khartoumban 3 km hosszú a kifutó, Port Sudanban csak 2,5 km.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
1174. bernis Ugrás 2008 jún 12. 16:35  
Az első oktatóm éppen ilyen volt: számolatlan merülés, hivatalosan is "az oktatók oktatója" (CD), hatalmas szöveg és önbizalom, folyamatos csajozás, rengeteg kiadott kártya. Csak amikor már másokkal merültem, akkor döbbentem rá, hogy mennyi mindent nem tanított meg még a feltétlenül szükséges dolgokból sem. Tudom, Garf, most jön, hogy már nem is tudtam pótolni... :)
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
4246. bernis Ugrás 2008 máj 25. 17:14  
Ha vkit érdekel, most került fel a dpreview-ra a friss Canon 450D teszt.  http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS450D/ Tapasztalatom szerint ez az egyik legmegbízhatóbb és legalaposabb tesztelő csapat, ajánlom figyelmetekbe.
4030. bernis Ugrás 2008 máj 20. 14:51  
4026. bernis Ugrás 2008 máj 20. 14:35  
Ajánlom az élőképes DSLR-t keresők figyelmébe: http://pixinfo.com/hirek/2008-05-15_271401 Persze annak jön szóba, akinek még nincs slr "előélete" és egy csomó obija a polcon. Konkrét árat a tokhoz még nem találtam, de az eddigi gyakorlat szerint az Oly a kompakt tokok és a független gyártók DSLR tokjainak ára közé nagyjából félútra lövi be a gyári DSLR tokok árát. Pld.: E-400, 410-hez a PT-E03 kb 700$, ugyanezekhez az Ikelite tok kb 1400$.
  fórumok / Országok fórumai / Szudán
557. bernis Ugrás 2008 máj 11. 09:33  
Tehetek én arról, hogy szegény fejem megtévesztésére folyton ugyanolyan uszonnyal ellátott egyedek kavarnak körülöttem? Mert lemaradozásra valóban hajlamos lévén azt szoktam megjegyezni, milyen uszonya van a buddynak. Megjegyzem, legutóbb Szudánban mindig azzal a csoporttal jöttem fel, akikkel merülni indultam, és ez tőlem nagy fejlődés. :) Mondjuk ehhez hozzá segített az is, hogy a buddym általában "dekókirály" Tigger volt, aki még nálam is jobban szeretett elmaradozni, ezért általában elég volt hátra nézni, hogy meglegyen a párom. :)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
5649. bernis Ugrás 2008 máj 08. 00:14  
A Bunny által említett, turbózott sisázás eredménye.......A kitakarás csak azért, nehogy bepereljen. :)

  fórumok / Országok fórumai / Szudán
459. bernis Ugrás 2008 máj 04. 10:56  
Kedves Vasmacs, ütődött búvárokból (magamat is beleértve) széles volt ugyan a választék, de azért cápából sem szenvedtünk hiányt. :)

447. bernis Ugrás 2008 máj 03. 01:21  
Egy kis szudáni szösszenet: Amikor a hóhért akasztják, avagy Adamax pózol a saját fényképezőgépe előtt. :)



A túra miatt sajnos megint kénytelen vagyok Garfield irányába tenni néhány nyelvcsapást: szuper volt a szervezés (az arabok merőben eltérő idő fogalmához jobb ha hozzászokik, aki arra jár), és soha ilyen csendes időt még nem láttam a Vörösön. (Az más kérdés, hogy egyéni szocproblémáim miatt kevesebb mint a felét merültem a lehetségesnek, és ráadásul elkövettem azt a felelőtlenséget, hogy az utolsó napokban én is zsugáztam - most próbálom kikúrálni magam a következményekből.)

És egy kérdés: van-e vkinek tudomása olyan helyről, ahol maszkba illeszthető bifokális üveget lehetne rendelni/készítteni? (Sajna rá kellett jönnöm, hogy a jól bevált dioptriás maszkomban karnyújtáson belül már nem látok élesen, ami vakrepüléssé teszi a fotózást.) Mielőtt vki felveti: tudom, hogy létezik már bifokális kontaktlencse, kipróbáltam, de nem jött be.
273. bernis Ugrás 2008 ápr 09. 16:21  
Csak úgy halkan megjegyzem: alakul az idő - a WeatherOnline szerint Port Sudanban 13-áig lesz még némi felhő, de utána verőfény, nappal 35, éjszaka 24 fok és legfeljebb 3-as szél. :)
250. bernis Ugrás 2008 ápr 09. 12:26  
Bunny, lehet vmiről lemaradtam, de miért kellene kép az indulás előtt?
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

La Punta (Costa Paradiso)

Italy (Italia)

1/1 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés