»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2016-12-04 Búvárcomputer újdonságok

GPS, lépésszámláló, magnetométer, világítós jeladó ... az év búvárcomputer újdonságaiból szemezgetünk.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 20. istvanv 2017 jan 09. 16:39  
Engem már hagyott cserben a computer, elbújt a ládában és a fedélzeten maradt... Nem hagyott mély nyomokat az eset, kedvtelési merülés simán abszolválható nélküle. Nekem inkább kényelmi funkció az, hogy egyszerre látom a mélységet és az eltelt időt.
 19. Darth-Digilog 2017 jan 09. 13:19  
Szerintem csak viccelt a táblázattal. Computer és táblázat nem használható együtt. Mint az köztudott. :-)
 18. Káplán 2017 jan 08. 12:21  
Csak hümmögök ....
 17. Bunny 2016 dec 29. 13:51  
Ja és akkor a nitrox vonalat még végig sem gondoltuk, kellemes nodeco nitroxos merülésünket táblázattal befejezni ... melyikkel? EAN32, EAN36 vagy levegő? Tanuljam be mindhármat? Nekem 38-ast kevertek, most akkor mi lesz? A laza sportmerülésemből hirtelen dekós technikai lett, mert csak a levegős táblát ismerem fejből?
Egy mai modern merülés (multilevel vagy nitroxos) computer nélkül roppant nehezen kivitelezhető, úgyhogy aki parázik inkább rakjon fel kettőt magára, mintsem pl. táblázatot magoljon tök feleslegesen.
 16. Bunny 2016 dec 29. 11:39  
Az időmérő csak úgy ér valamit, ha vagy megjegyzi minden merülés kezdetekor mennyi idő volt perc pontosan, vagy stopperként használja. És a mélységmérőt se felejtette el a merülés előtt lenullázni. És emellett bemagolja a táblázatot. Egészen életszerű az egész.
 15. bcslaci 2016 dec 26. 18:09  
Félre ne érts, nem kötekedni akarok. Ha megtanultad a táblázatot akkor van nálad a computeren kívül másik mélység és időmérő eszköz aminek segítségével alkalmazni tudod a táblázat adatait?
 14. Bunny 2016 dec 26. 11:12  
No ez meg pláne!
 13. Vanek 2016 dec 26. 10:47  
Na de hibrid vagy wing? Ideje lenne tisztázni... :-P
 12. Bunny 2016 dec 26. 09:07  
Senki nem fog megakadályozni, hogy bemagold a táblázatot, és ártani biztosan nem fog :) De attól, hogy valaki ezt nem teszi meg, egy centivel nem lesz gyengébb búvár. Boltokban eladók vannak többnyire, szóval javaslom fordulj az oktatódhoz, biztosan fog segíteni a ruha és jacket választásban. Vagy a dc-n is van felszerelés fórum, ott is lehet informálódni.
 11. Bárónő 2016 dec 26. 00:26  
Egy táblázatot megjegyezni nem nagyobb kihívás, mint egy félmilliós gépet betanulni. Mert ahol veszem aztán vérprofi mindenki mindenből. Szerintem meg kereskedő, adja amije van. Jobbik esetben el tudja magyarázni. Venni fogok egy új ruhát (félszárazat) egy jakettet, egy táskát. Felhívtam néhány búvárboltot, de mert tudom mit akarok, hát ... nyugodtan törölhetem őket a telefonomból mert segíteni aztán így nem akarnak.
Elég idős vagyok ahhoz, hogy tudjam: meg tudnak még verni, de megsérteni már nem tudnak. Ami nem jelenti, hogy szó nélkül hagynám mikor hülyének néznek.  Gondoltam elfér egy hagyományostól eltérő vélemény. Nem hát nem. Valakinek elkerülte volna a figyelmét, akkor azért vegyük észre: kevés a fiatal új búvár. Extrém sportnak vannak másabbak, amit szívesebben választanak. Persze sokan kipróbálják egy-egy merülés erejére - de ennyi.
Hát. Complimenti. Ben fatto.
 10. Bunny 2016 dec 25. 22:37  
Minden eszköz pont annyira okos, mint amennyire a használója engedi. Egy idiótának hiába adom oda a legokosabb eszközt, attól még idióta marad. Ennek semmi köze sem az oktatáshoz, sem ahoz, hogy ki mennyire emlékszik egy táblázat adataira, ha sötét akkor sötét. A táblázatot fejben tartani értelmetlen egy sportbúvár számára, ha a computere megadja magát merülés közben -amire roppant kicsi az esély- ott a merülőtársának a felszerelése, és az azonnali felszínre emelkedés. Mivel nem merül dekósat, nem zárt térben van, stb. lassan felemelkedve biztonságosan be tudja fejezni a merülés. Pont. Aki pedig technikait merül, ott úgy kezdődik hogy mindenből dupla, ergó ha meghal a computer ott a másik és a hagyományos műszerpark, nomeg a táblára felírt merülési terv amit ugye betart.
Ne misztifikáljuk már túl az egyszerű dolgokat, attól, hogy valaki nem tud székelykaput faragni még képes egy ékkel kitámasztni az ajtót. Az ilyen levegőbe elpufogtatott frázisoknak, mint oktatás, tábla, bezzeg a mai búvárok az égvilágon semmi értelme, max annyi, hogy az illetőről kialakul egy szép negatív kép. Persze van aki erre hajt, hát lelke rajta.

 9. Bárónő 2016 dec 25. 13:16  
Jók ezek az algoritmusok. Gondolom tök egészséges, húszéves, nyolvan kilós, sportoló emberekre - aki erejük teljében a merülést megelőzően kipihenten....
Na rodítsunk bele. Buli volt az este. Kicsi, közepes, óóó! A héten a harmadik és csak szerda van. Ötven, hatvan éves vén trottyok, magas vérnyomással, ehhez passzoló cukorral, a jó magyaros kaja összes zsírjával. Megyünk oszt merülünk. Ráz a ladik, macerás a motyó, húzzák az időt, molyolnak már fenn - na elindultunk. A tervet csak a gájd tudja, igaz mondta, de az ember feje...
Ezt hol ütöm be a komputerbe?  
Amit fejbentartok: a palack meg a töltése, a víz hőfoka fenn és lenn, a ruha rajtam meg a plusz, "meddig" megyünk, lesz-e áramlás szemből, mennyire esik szét a "csapat", meg ki tudja még?
Mert. Tényleg jók ezek a komputerek. Amíg működnek. A régi DC12 meg az Aladdin sok barátommal közölte már , hogy kaput.  Ami azt jelentette, hogy a komp. nem tudta kezelni a helyzetet. Nagyrabecsült - általatok is - barátaim meg igen.
Az ára pedig, hol a duplája, hol a harmada, de ha nem emlékszem a táblázatból, hogy hol is az az annyi, akkor jobbik esetben jön a kamra.
Jó tudom, látszólag nem vagyok egyedül. Biztos? ☺
 8. Káplán 2016 dec 25. 10:44  
Erre céloztam. Csak túl finom voltam (Miki Csere szerint)
 7. bcslaci 2016 dec 24. 19:24  
És ha a technika csődöt mond csak néz ki a fejéből, hogy mi lesz most, mert a józan eszét már nem tudja használni. (vagy nem is kapta meg a tudást ami használnia kellene)
 6. Káplán 2016 dec 24. 13:14  
Egyre kifinomultabb és bonyolultabb technikák és egyre jobban lecsupaszitott oktatás.
Nem ellentmondás ez?
 5. Bunny 2016 dec 09. 10:01  
Hehe, van benne valami :)
 4. Luciferin 2016 dec 08. 22:15  
Engem idegesítene ha villog valami vacak..... Nincs elég bajom? Levegőm sincs ez a marhasá
g is villog.... Még a végén epilepsziás rohamot kapok..... :-)
 3. Bárónő 2016 dec 05. 13:43  
Persze igazad van. A lekapcsol meg természetes. Akinek nincs levegője annak minek világít? Látná? ☺
Elromlott?  - ilyen nincs is.  A lemerült meg hanyagság, amit szigorúbb divok büntetnek. Joggal. ☺
 2. Bunny 2016 dec 05. 12:47  
Csak egy kérdés, tapasztalatból mondod, hogy a piros FÉNY szürke a víz alatt? Mert ugye a tárgyról visszaverőrő napfény 5 méter vízben megtett fényút után veszíti el nagyjából a piros színt, ami ugye a mélységtől és a távolságtól is függ.  A lámpád esetén is a távolság kétszeresével kell számolni (odamegy, és visszaverődik).
Nem így a színes fényforrás esetén, ahol csak a távolságot kell számolni. Mint az közismert ;)
Ha pedig a merülőtárs 5 méternél távolabb van, az már amúgy sem merülőtárs csak egy búvár a közeledben, szóval a merülőtárs látja a piros színt is. A villogás amúgy nem rossz ötlet, mondjuk 50 barnál elkezdhetne villogni. Az, hogy lekapcsol elég rossz ötlet, mert lehet csak lemerült / elromlott.
 1. Bárónő 2016 dec 05. 12:09  
 Motto: ami nincs azzal gond sincs.
Nagyszerű dolgok. Amennyit használni tudunk belőle annyira hasznos is.  Kérem hozzáértő javítson ki, amennyiben rosszul gondolom. Egyetlen dolog azért - mert eddig másképpen láttam - megfogott. Ez a színes visszajelzés. Mert ha ez a szín a maszkomon belül jelenik meg (mondjuk egy orrpirszingemben) akkor az a piros az piros, de ha a reduktorra "szerelve" akkor az még mindig szürke, amíg rá nem világítok. Ott ahol én vagyok. Arról nem is beszélve, hogy magamat fogom először elvakítani a célozgatásokkal, mint azt a színt meglátni. Merülőtárs meg szintén. ( figyelem! a vízben általában mozgok.)  Pont elég lenne - és mennyivel hasznosabb - ha a színek helyett csupán világítana. Így aztán bárki más rögtön tudná, mert ha az folyamatos, akkor 200-100 között, ha pulzál akkor 50 környékén, ha nem világít akkor közel a 0-a. Persze tudom  - és látom is azt a vörös színt mikor - olyan az a lámpa, hogy... de!
Merülőtársnak annyi van mint nekem. Ha nem majd szól. Csak tudja? Mégsem, akkor nézze meg.
( A képen a hölgy az orrába vette azt a redót és így is alig látja. Minek ezt túl bonyolítani?)
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés