»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2012-11-01 Az édesvizek legjobbjai

E havi fordulónkat az édesvizek világának szenteltük, lássuk a végeredményt.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 45. Garfield33 2012 nov 11. 07:51  
Homo homini lupus...
 44. Darth-Digilog 2012 nov 10. 22:35  
Én csak búvárfotósokat eszem reggelire! :-) (Embereket nem)
 43. Kékbálna 2012 nov 07. 21:34  
Ezért lenne érdemes csak a Top3-at értékelni. Aztán ha azon kívül valaki akar még fejlődni. Írjon. Van itt pár ügyes fotós. A fotózás pedig műhelymunka. Tapasztalatom szerint még DD sem emberevő. :)) Béla bácsi meg egy tünemény. :) Ja és a többiek is.
 42. Luciferin 2012 nov 06. 11:54  
Mondjuk a képek fele (általában) nyilván valóan rossz. (Ha én is küldök képet akkor plusz egy.) Életlen, kék stb. Gondolom annak aki készítette mégis a kedvence. Elég gáz leírni, hogy ezzel nem foglalkozik a bíráló mert egyértelműen nem jó. Ha meg körülírja lehet, hogy nem teljesen értik meg a célzást. Nehéz ügy ez a tapintat...
 41. Garfield33 2012 nov 05. 21:23  
Ehhez csak bólintani kell rá a győztesenek. Miért lenne meló?
 40. Kékbálna 2012 nov 05. 21:17  
A szavazati módszer is a lehető legjobb - minden hibája ellenére - szerintem. Ne írjátok át.

Az értékelést jó ötletnek tartom. Tetszett ez az előző havi győztes értékel ötlet. Lehetne például úgy is, hogy megadja következő fordulóban neki legjobban tetsző 3-5 képet. Akár minden comment nélkül? Hmm? Nagy meló ez a nyúlnak. Vagy a magamável a csalánt? :)
 39. Kékbálna 2012 nov 05. 21:13  
Egyetérek! Gratulálok a győztesnek és a dobogósoknak. Még 1x.
 38. Kékbálna 2012 nov 05. 21:11  
Szeretném jelezni az alapfelvetés nem a középmezőnyről szólt. Hanem arról, hogy volt 5-6 olyan erős kép, ami mellett az én rideg gépies logikám szerint elfogytak a szavazó gombok.

Ha viszont nem ebből a tényleg kiemelkedő kép csomangból választott valaki annak úgy vélem nem az általam vélt kép "jósága" volt az oka.

Perszer ez a "kép jósága" nagyon szubjektív. Lehet, hogy rossz a "kép jósága" processzorom?

7.6 verziójú és kínai, mint minden és természetesen. Van már frisebb "kép jóság" friware?? :)))

 37. Luciferin 2012 nov 05. 19:20  
... hátha még búvárkodnál is...
imádnálak. :-))
 36. elche 2012 nov 05. 17:16  
Ahogy Bunny írja, nem csak tudjuk ha akarnánk, hanem súlyozzuk is a szavazatokat, év eleje óta él a rendszer- szerintem az élmezőnyben érezhető is. (Olyannyira igyekeztünk korrekt rendszert kialakítani, hogy nekünk magunknak sincs maximális szorzónk a profikhoz képest, és ezt most is így érzem jogosnak.)
Hibrid szavazási rendszerekkel lehetne kísérletezni, pl. lenne minden hónapban egy olyan, búvárfotózás terén elismert ember, aki kiválasztaná a mezőny 5-8 legjobb képét, és csak az erre leadott szavazatok érnének, meg más hasonló okosságok, de!... ne felejdük, hogy az utóbbi években egyetlen díjat tudtunk felajánlani a plakett mellett, a Búvár Bál szervezőinek köszönhetően egy részvételt a Bálon, illetve volt egyszer Selmeczi Daninak köszönhetően egy szafari (havi díj már elég régóta nincs, amíg volt, azt is támogatóinknak köszönhettük). Ez szép is, jó is, de nem az a típusú ajándék, amiért a facebookos ajándékvadászokhoz hasonló gazemberek lelkesen jönnének csalni. És mi is ezért akarjuk ezt lehetőleg meghagyni egy egyszerűbb lebonyolítású versenynek.
Egy személyes megjegyzés: általában nem számítok esélyesnek semmilyen versenyben, de amikor egy-egy fotóval dobogóközelbe kerülök, akkor büszke vagyok rá igencsak, amikor meg úgy járok, mint a rémkirály videómmal, amit jónak éreztem, és mégsem jött össze az első hely, akkor is elfogadom a közönség ítéletét. Mert ez nekem egy ilyen játék, akkor is, ha szervezőként is részt veszek benne.
 35. Vanek 2012 nov 05. 16:47  
Szerintem meg főleg igen, de méginkább sőt!
Ezek a kérdések nagyon fontosak, újságíróul fajsúlyosak. Nem szabad ezeket semmiképp sem a szőnyeg alá söpörni, mert akkor csak tornyosulni fognak és a fejünkre omlanak. Bizony. Ezért is fejtettem ki.
 34. Bunny 2012 nov 05. 16:18  
Gyakorlatilag is, persze egy szakember véleménye azt nem tudja ellensúlyozni ha a teljes cég rád szavaz, de azért azt gondolom elég jó rendszert csináltunk.
 33. macok 2012 nov 05. 16:13  
Elvileg a szerkek az egyes szavazatokat tudják súlyozni. Ha minden hónapban szavaznak olyanok (portfóliósok?) akiknek a véleménye szakmaibb, akkor már csak a súlyozással is el lehet érni, hogy pár haveri szavazat ne vigye el az eredményt. Vagy - és nekem ez sokkal jobban tetszene - két eredmény lehetne. Megmaradna a közönségdíj a jelen formájában, és lehetne egy másik (vagy éppen ugyanolyan) sorrend, amelyben csak a kiemelt szavazők (zsűri?) szavazatai vesznek részt.
 32. horvathv 2012 nov 05. 15:48  
Nekem a közönség szavazással nincs gondom, én mindig csak a tízbe szeretnék bekerülni az már jó eredmény.
De ennél sokkal fontosabb volt, amikor egy olyan személy, akinek a véleményét mindenki elfogadja értérkelte a képeket, mert azokból lehetett tanulni. Nemcsak a sajátból, hanem a többiek képeiből is.
Mert különben lehet, hogy tesz fel az ember olyan képet, ami jó helyet ér el, de totál rossz irány és olyanokat próbál utána is késziteni, hisz jó helyet ért el. Ugyanilyen rossz a fenti eset fordítva is.
Sajnos a beszéljünk a képekről nem igazán működik, talán emlékeztek rá, amikor egy lelkes fórumtársunk egy nálánál tapasztaltabb fotós képére mert negatív dolgot mondani, és picit ki lett oktatva...
Ezért kell olyan elismert fotósnak véleményezni akinek a tanácsait mindenki elfogadja.(elég csak megnyitni a portfóliókat, most bővült 2 hiteles taggal)
 31. hopposztkopp 2012 nov 05. 15:28  
Csak kérdem: vannak szabályok? Valahol leírva vagy szabadon választott ? Mi a belépő? Eltalálni a célt vagy tízből tízszer tízest lőni? Csupán gondolom, hogy alap a "technikai" tökéletesség, az aranymetszés. Láttatok már olyan emberi arcot amit számítógépen alkottak meg, mint a tökéletest?  - Nos ronda. Tudja is aki nem játszik a "szabályok" szerint - vagy csak a "bennfentesek"? Kérdés lenne még....

Részemről egy vesenyen van a győztes meg a vesztesek. A második u.úgy mint a hatvanadik.

Grattulálok a győztesnek! Tényleg szép kép.
Többieknek köszönet a részvételért.
 30. Garfield33 2012 nov 05. 14:59  
Akkor én most pont azt tettem. Szóvá

 29. elche 2012 nov 05. 14:37  
Nem tiltakozom ellene, aki így játszik, az nekem sem szimpatikus.
Én csak a másik oldalt képviselem: nem nagyon lehet ezzel mit kezdeni, hacsak azt nem, hogy szóvá teszi valaki, és az érintett magába száll.
 28. Garfield33 2012 nov 05. 14:35  
Még mindig nem igazán gyött le, úgy lácc, hogy mit is akartam mondani. Ez a 3 hét a béke szigetén oly nyájassá tett, hogy inkább körülírtam a témát.  De akkor, hogy konkrét legyek: aki nem jáccik tisztességesen, az kapja be.

Most már érthető voltam?
 27. elche 2012 nov 05. 14:05  
Természetesen ilyen is számíthat, igen. De a nagy helyzet az, hogy az OB pár évvel ezelőtti sikertelen közönségszavazása, vagy az Unterwasseren súlytalanná tett közönségszavazások után én annak is nagyon örülök, ha a legnagyobb problémánk az, amikor valaki a középmezőnyben lepontozottnak érzi a képét, mert azt jelzi, teljesen rossz irányba a versenyt nem sikerült eltolni senkinek.
Azért azt lássuk be, nem is lehet gyakorlatilag egy ilyen szavazásnál az efféle apróbb kilengéseket figyelni. őszintén, nem lehet, hogy a merülőtársadnak tényleg pont a te képed tetszik a legjobban, mert ott volt amikor készült? Vagy a közeli barátodnak? Én ugyan nem fogok nyomozgatni addig, amíg nem nagyon feltűnő egy szavazássorozat.
 26. Garfield33 2012 nov 05. 13:50  
Akkor másképp fogalmazok.

Nem arról van szó, hogy egy kép hol végez, hanem arról, hogy valaki fair-e avagy sem. És a böcsületesen játszókat ha máséert nem, hát azért zavarja az ilyesmi, mert ők böcsületesek. Ha sorban állsz és valaki befurakszik eléd, nem az jut róla eszedbe, hogy egy köcsög?  

Az ember természetesen magának szerez örömet, ha fotózik. De ha már egy versenyen indul vele, akármilyen kicsi is az, reméli, hogy a visszajelzések (vagyis a helyezés alapján ) láthatja, hogy meddig is jutott előre a saját kis létráján. Tudom, a nagyoknak ez vicc, de aki itt indul, annak igenis fontos, még ha tudja is, hogy ebben az icipici versenyben sem lesz soha az élvonalban. És ha valakinek a kedvét szegik, mert érzékeny a lelke szegénynek (ami profi szinten már biztos nem jellemző), akkor esetleg tényleg azt mondja, hogy "hagyom az egészet a francba", amiért meg kár, mert egy szép hobbi.  

Felteszem, a nagy versenyeken induló nagy fotósok rezignáltan veszik tudomásul, ha egy retek kép - pláne ha gyanítható a sumákolás - megelőzi az övükét, de bizonyára azt is tanulni kell.
 25. Archi 2012 nov 05. 13:27  
Sziasztok,

Szerintem rossz helyről közelítitek meg ezt az egész témát... Mert kérdezem miről is szól ez az egész?? Nem arról, hogy egy csodálatos hobby keretein belül megörökítjük a nem mindenki által látott vízalatti világot? A pályázat vagy a tényleg szószoros értelmében vett természet fotózás, vagy akár művészi szinten már teljesen másról szól.... Szerintem az nagyon rosssz irány ha valaki azért nem készít képeket a jövőben, mert akármilyen versenyen nem nyert?? Az emberek 99% saját maga örömére fotózik (bevallom nagyrészt Én is) és ez így van jó ez egy szép hobby és nem verseny.......
 24. Garfield33 2012 nov 05. 13:25  
Persze, csak nekem most volt kaja közben hosszú idő után pár percem és gyors netem hozzá, hogy megnézzem a képeket helyezési sorrendben. Oszt kaptam a szívemhez azonnal (és igazad van, nem először).
Amúgy általában az újakra jellemző (egykét kivétellel), hogy gyorsan szétkürtölik az imerrősök között: versenyzek, szavazzatok ám. Ez majdnemhogy elfogadható is, tudjuk be a nagy lelekesedésnek. Aztán ha marad az illető hosszabb távra, akkor vagy leszokik róla, vagy lusta már szólni a haveroknak, vagy azok lusták már szavazni. Tehát van némi öntisztulás.

Ezért lenne jó az értékelés, akár az előző havi győztes részéről, aki őszintén megmondaná az illetőnek: eeez barátom, a sok pontja dacára, szaaaar...
 23. Bunny 2012 nov 05. 12:33  
A versenyek ilyenek, a zsűrizetteknél is lásd OB mindig vannak meglepő döntések, amire felhördül sok ember. Ez nem  futóverseny, ahol az győz aki leggyorsabb, a fotó és videós verseny mindig is tartalmazott szubjektív elemeket, hogy ez a zsűriből vagy az átlagos olvasó szavazatából származik tök mindegy. Persze ha nem 60-70 hanem 3-400 szavazó lenne lényegesen jobb lenne a közönségszavazás is, de mivel nincs ez van. De ezt a csontot már sokszor lerágtuk azt gondolom.
 22. Garfield33 2012 nov 05. 12:28  
Igazad van Bálna.
Sok szavazat esetén a legjobbak mindenképp kiemelkednek, de ha a középmezőny versenyzőire gondolok, akiknek az egész jól sikerült képét bőven megelőzi pár olyan, amitől a fotósgép CMOS érzékelőjének is görcsbe rándult a gyomra már a készítéskor, akkor nem csodálkozom, hogy közülük esetleg néhány (tisztességes) embernek a kedvét szegi az ilyesmi.
 21. Darth-Digilog 2012 nov 05. 10:51  
Jó kis kép, gratulálok!
 20. Kékbálna 2012 nov 04. 13:25  
Értem a nagy számokat és rendszert is. De ez ugyebár egy pillanatkép. Keveréke érzelmeknek, szakmának és ki tudja még minek.

A szakmai értékelés azért jó, mert ott vannak szabályok amik kiküszönölik a "szubjektív" faktort. Hiszen, ami szabályos az ergo "objektíven" mérhető. Ami nem szabályos az meg szubjektív.

Igen. Jó lenne ha lenne megint értéklés az tényleg jó volt. Abban lehet tanulni. Nem tudom nagyjaink, hogy állnak a kérdéshez. Hátha megint rávehetők erre.
 19. Balage 2012 nov 02. 12:37  
Grat Mikino!   Megérdemelt az az első hely légy büszke rá!
 18. Balage 2012 nov 02. 12:37  
Milyen?  rossz?    Dehogynincs!   Csak azt is ugy adod elő!  :D
 17. mikino 2012 nov 02. 12:29  
Meglepetten ért az első hely nem gondoltam volna hogy eggy OB győztes kép mögém kerül.
ezúton is köszönöm mindenkinek a sok szavazatot és gratula a többi dobogosnak is
 16. Garfield33 2012 nov 02. 10:46  
Nekem olyan nincs is...
 15. Balage 2012 nov 02. 10:36  
Nem rossz ötlet!
 14. Garfield33 2012 nov 02. 10:31  
Ezert lenne jo szabaly, ha az elozo gyoztes kotelezoen ertekelne. Valamit tuti ert hozza, ha nyert...
 13. horvathv 2012 nov 02. 08:31  
Emiatt volt jó, amikor értékelte valaki a fotókat, felfedve azok erényeit, hibáit.
A fotózók többsége azért rak fel képeket, hogy azokról visszajelzést kapjon. Sokszor egy fórumban kapott dícséret többet érne, mint egy jó helyezés. Tudom a rendszer engedné, hogy beszélve legyen a fotókról(erre van az 5 nap) ez mégsem valósul meg.
 12. elche 2012 nov 01. 22:59  
Már mondtam párszor, ilyen kérdésekre a legjobb orvosság a sok szavazat. Most az átlagnál talán több voks volt, jobban el is vált az élmezőny a lemaradóktól. De ebben a versenyben szerencsére nincs igazán vesztes, tehát szerintem mindegy, hogy valaki 20 vagy 35 pontot kapott összességében, inkább az a jó, hogy össze lehet mérni a fotókat a többi fotóval, lehet tanulni. És ha valakinek sikerül egy magát is meglepő jó helyet elcsípni, máris kap egy kis biztatást- legalábbis bízok benne.
 11. Kékbálna 2012 nov 01. 22:06  
Grat Mikinonak! Igazán jó kép. A többieknek is.

Pár pontozó érdekesen értékelt. De tudom ez a tömeghatás, amit népharag formájában most magamra zúdítok.

Meg kell vallanom ebben a set-ben volt legalább 5-6 olyan kép, amire el lehetett lőni simán a lehetséges szavazatokat. Pár képre gondolom vagy véletlenül, vagy nem fényképészeti okból szavaztak.

Bocsi. A tömegnek most helyén volt a szeme. De a rossz képek készítőit én fejlődésre biztatnám és nem ringatnám hamis reményekben a pontszerzéssel. Végül is az összpontszámok különbsége is erre utal.
 10. Balage 2012 nov 01. 15:18  
Grat a nyerteseknek!
 9. Bali 2012 nov 01. 12:46  
Arra vártam hogy harapj!! :-P
 8. Bunny 2012 nov 01. 11:43  
Ezt úgysem hisszük el Luciról, a megtestesült empátia és türelem szobráról!
 7. Thomasbuvar 2012 nov 01. 10:15  
Gratulálok a győzteseknek, helyezetteknek!
Kemény vagy Mikino! :)
 6. Luciferin 2012 nov 01. 09:39  


Nekem akkor ez sikerült.
Ezexerint megérte a tökölés. Emlékszem, hogy majdnem kettéharaptam az ütőerem, annyit görcsöltél a 70 centis vízben. :-))
 5. Zook 2012 nov 01. 09:28  
grats skacok
 4. Bali 2012 nov 01. 09:17  
Köszönöm kedves Luciferin! És ha már vége a versenynek akkor elárulom, hogy ez a kép éppen veled készült anno gyékényesen :-D
Gratulálok mindenkinek!
 3. Bunny 2012 nov 01. 08:59  
Szerintem meg lepően jó képek érkeztek a mostani versenyre, ez is mutatja érdemes az édesvízben is merülni, témát keresni, fotózni-videózni. Nem kell feltétlenül egzotikus országokról álmodozni, és amiatt kihagyni esetleg éveket, mert család, pénz stb miatt nem jutunk el mondjuk Balira.
 2. Luciferin 2012 nov 01. 08:46  
Na persze mindenkinek gratulálok!
 1. Luciferin 2012 nov 01. 08:45  
Gratulálok kedves Bali. :-)
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Triget

Croatia (Hrvatska)

6/7 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 42m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés