»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2012-09-18 Fotózás a sémákon túl

Selmeczi Dani képekkel illusztrált cikkben foglalta össze gondolatait a vörös-tengeri verseny kapcsán.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 23. Garfield33 2012 sze 20. 10:01  
Noss, jómagam még ott sem tartok a fotózásban, hogy technikailag jó képeket készítsek (hisz fotómasinám sincsen), de szerintem van benne ráció, hogy a cikkben olvasott érdekes és elgondolkodtató dologokat átültessem a videózásra (már persze amit lehet). Elsősorban a nézőpont kiválasztása és a megvilágítások tekintetében.

Mivel most készülök életem első igazi videós merülésére - ahova csak azért viszek uszonyt meg automatát, mert kell a víz alatti melóhoz - pont jókor jöttek ezek az ötletek.
Köszi.
 22. elche 2012 sze 19. 22:30  
Mindent meg lehet fontolni. De lássuk, hogy fog majd pörögni a sziluettes téma- ott is lehetne miről beszélni.
 21. Darth-Digilog 2012 sze 19. 21:30  
Jegesmedvék hóesőben habcsókot esznek?
 20. hopposztkopp 2012 sze 19. 20:13  
Természetesen aki látja a kisherceg "kalapját", az tudja, hogy egy kígyót lát amelyik elnyelt egy elefántot.

Fényképezőgépem kissé önállósodott DX formátumú CMOS-képérzékelője, már mindezt magától tudja. Az idő vasfoga és a sós víz - művészetem alapja.

(jelölni fogom Önt elnök Úrnak!)
 19. Vanek 2012 sze 19. 20:00  
Brilliánst is fotóztam. Mattító vakut használtam hozzá, fekete izzóval, hogy a brillancia hiányával érzékeltethessem, hogy nem mind arany, ami gyémánt.
 18. istvanv 2012 sze 19. 19:53  
Brilliáns humor!
Folytatás a GH-ban? :)))
 17. Vanek 2012 sze 19. 19:39  
Azt hiszem, hogy próbaidőre feltétlenül belépek a klubba.
Már van is egy jó képem amolyan vizsgamunkának: "négerek harca éjszaka a szenesládában" a címe. Csak természetes fényt használtam (hogy ne zavarjam a küzdőket) és hosszú záridőt, hogy az elmosódással is érzékeltessem a küzdelem dinamikáját. Expo közben a gépet forgattam is, hogy mintegy a Föld forgását szimbolizáva érzékeltessem a harc hosszát és globalitását. A komor színek dinamikája segít átvinni a küzdelem nyomasztó légkörét, a szegényes, mondhatni művészien homogén sötét háttér pedig a testvérharc okozta lelki sivárságot jelképezi.
Kérem felvételemet szíveskedjék elfogadni.
 16. Balage 2012 sze 19. 19:05  
Szerintem szét lehetne választani a kettőt. Én spec csak ritkán küldök képet a versenybe, mert vagy nincs olyan minőségű, vagy nincs a témába illő. Viszont a forumba azt töltene fel bárki, amit akar. Hmm??
 15. elche 2012 sze 19. 18:53  
Sokra nem mennénk, ha nem lennének fotósok akik megmutatják a képeiket és versenyeznek, no meg olyan rutinosak, akik kritizálnak, szakértenek és segítenek. Én már annak is örülnék, ha a versenyfórumokban még nagyobb lenne az aktivitás a kommentálás terén.
 14. Balage 2012 sze 19. 18:44  
Esetleg nem gondolkoztatok egy KÉPFORUM on?  Ahol lehetne pontozni a képeket, és kommentelni? Vagy túl nagy meló lenne?  Bár így is rengeteget tettetek már a magyar fotóstársadalomért.  
 13. Balage 2012 sze 19. 18:38  
Na ezt like-olom! :o)
 12. elche 2012 sze 19. 18:34  
Szerintem jók az ilyen beszélgetések, az elemzések, a kritikák, az pedig még jobb, hogy pár helyen erre kifejezetten van is igény. A másik oldal meg az olyan cikk mint most a Danié is, képekkel, magyarázatokkal. Remélem, sokan kapnak belőle ötleteket.
 11. Balage 2012 sze 19. 18:26  
Jaja  igen érdekes az FB-re posztolt képek visszhangja.
Hozzá kell tenni, hogy eleve nem kaphat az ember korrekt képet a feltett mű, ha szabad mondani helyzetéről a fotós piacon, hiszen csak az ő barátai látják a képet.
Viszont, ha egy egy DD,Zook, Thomas, Bunny odabiggyeszt egy like-ot a kép alá, akkor az nagy valószinűséggel az a kép nem olyan rossz!  :o)
Vannak olyan portálok, ahova lehet képeket feltöteni, "csak úgy" és mások kritikáját el lehet olvasni.
Ezzekkel is lehet tanulni hogy kilépjünk a sablonokból.



 10. hopposztkopp 2012 sze 19. 17:54  
Tisztelt Vanek Úr!

Valójában - mint teljesen hozzá nem értő,  De kivállóan képzett szakember,  - állíthatom: bármilyen rossz minőségű és technikájú képpel lehet nyerni, amennyiben az kölönleges helyszínen készült. Pld: a cethal gyomrában, krokodil tojásában esetleg papagájként a macska szájában.

Itt a Dani csak a hozzáértőkkel elmélkedik. Mi meg szájtátva figyelünk. Mert ez valahol egy szakma, azon belül is még művészet is. Kell hozzá  a szokásos idő és pénz plussz tehetség, némi szerencse stb...

Tehát, hogy beállítom a gépet vmi automatára és slutty  - nos a legritkább esetben hozza el a jogosan elvárt világhírt.

Javaslom alapítsuk meg a punkfotós búvárkört a hozzáértők elrettentésére.
 9. elche 2012 sze 19. 17:38  
Eleinte a kezdőnél 90 százalék ez, magasabb szinten meg nyilván közelebb van a 10-hez.:)
Vannak olyan dolgok, amik szerintem tipikus hibák. Igen, még mindig emlegetni kell a technikát, mert sokan saját gépeiket sem ismerik, és ebből fakadóan azt sem, mi az, amire biztosan nem alkalmas. Aztán sokan az utómunkával kapcsolatban vannak bajban... És hát csendben megjegyezném azt, hogy a mondjuk az FB-n begyűjtött 37 lájk és "ezek zseniális képek!" megjegyzések is szemmel láthatóan ártanak páraknak.
 8. Vanek 2012 sze 19. 17:22  
És ha már mindenki kilépett a sablonokból, akkor a sablonos képek lesznek a különlegesek és a különlegesek a sablonosak. Tehát elég megtanulnom helyesen exponálni és máris messze megelőzhetem a koromat. :)
 7. Darth-Digilog 2012 sze 19. 17:09  
És azt is tegyük hozzá, hogy a fényképezőgép kézségszintű használata, a technika, a jó expók készítése csak a fényképezés 10%-a. De lehet, hogy csak 1.
 6. Bunny 2012 sze 19. 13:19  
Azért ne felejtsük el, hogy az első lépés mindig az, hogy készítsünk technikailag jó képet. Az itt leírt dolgok már arról szólnak, hogy nem okoz gondol elkészíteni egy színes, ökölszabályoknak megfelelő képet. És ha ez már pipa, na akkor kezdjünk el agyalni, hogy kilépjünk a sablonokból.
 5. bohóchal 2012 sze 18. 23:59  
Még laikusnak se mondhatom magam, úgy vagyok a képekkel, mint a zenével. Nem értek hozzá, de van, amit nagyon szeretek és van, amit nem. Kövezzetek meg, de például nekem a te képeid nagyon tetszettek. Különlegesek. Szerintem apukád örülne, mert nem csak néztél, láttál is - és olyasmiket örökítettél meg, amiket eddig én nem is láttam megfigyelni. Ráadásul érdekesen. Vagyok így még egy-két fotóssal és a képeikkel.
Azért nagyon köszönöm a tanácsokat. Bár nem vagyok fotós és nem is leszek, segítenek jobban megérteni a képeket.
Néha... :)
 4. VasMacska 2012 sze 18. 21:08  
Óh, hát így leírva olyan egyszerűnek tűnik! De sajnos, ahogyan szegény édesapám mondta, "néztek ti, de nem láttok". Hát igen,  nézünk, de ezeket így a nagytöbbségünk - nem látja meg.  Ezek az itt szereplő fotók olyan csudásak, pedig van köztük olyan, ami nem alulról készült - sőt éppen pont felülről és éppen ettől különlegesek.
Mi meg csak mantrázzuk, hogy alulról, homogén háttérrel, jól megvilágítva, közelről, sőt még közelebbről. Kreatív elme kell ide, kérem szépen. Tehetség. Az meg vagy van, vagy nincs.  De azért megpróbálom majd legalább kicsit utánozni...
Na ja, az utánzásról  jutott eszembe, hogy van talán David Doubilet-nek egy képe, amikor valaki egy halrajjal szemben térdel és hogy az mekkora kép, és egyszer a Kanári-szigeteken az Artifitial Reef-en voltunk és volt egy halraj, na nem olyan és nem akkora, mint azon a képen, volt egy búvár is, fényképet is csináltam, csak a halak nem szembe voltak, hanem háttal -éppen elfelé menekültek a búvár elől, nem voltak jó fények, nem volt éles a kép, szóval még az utánzáshoz is tehetség kell...
 3. Zook 2012 sze 18. 20:51  
kafaság. kulonosen a beforgatos dolog tetszik, de valahogy kicsit azt erzem, hogy most eppen az a divatos iranyzat. a hatulrol megvilagitos/atvilagitos dolgokat nem nagyon kedvelem, kiveve lagykorallok eseten, ott jo moka lehet.

inspirativ cikk, igyekszem eszben tartani es hasznositani a leirtakat, koszi szepen a tippeket!
 2. elche 2012 sze 18. 14:33  
De örülnék, ha ezek az ötletek ott helyben, a víz alatt eszembe jutnának... tényleg jegyzeteket fogok készíteni.
 1. istvanv 2012 sze 18. 09:10  
Köszönjük, megszívleljük!  :))

Talán a műhelymunka is összejön a jövőben?
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Tobia Arbaa

Egypt, Red Sea

5/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés