»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2012-03-16 Végzetes gyakorlás

Egy rendőrségi búvár halála után keresték az okokat a vizsgálók.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 35. hopposztkopp 2012 már 19. 15:48  
Bizonyára olvastál már gyógyszeres dobozon a mellékhatások felsorolásánál, ált. utolsóként : hirtelen halál. Nos?
Magasan vagyok ahhoz, hogy látnám a "szervezetek" tiltólistáját. Önző módon első a tyúkszaros életem, mert ólomból van másik. Sőt technika is van másik. Csak merülés nincs több, ha....
 34. baluka 2012 már 19. 15:02  
Ólomdobás? Hm... szabályozatlan emelkedés? A felszínen egyetértek, de nagyobb mélységben kész öngyilkosság. A ruhája kidobja a vízből / neoprénről beszélek /. Szinte biztosan dekóbetegség vagy tüdősérülés. Van olyan szervezet melyik kifejezetten tiltja.
 33. Káplán 2012 már 19. 14:16  
Aztán lehetne ragozni kézi ólommal a dolgot :)
 32. elche 2012 már 19. 14:13  
Egyetértek.:)
 31. Káplán 2012 már 19. 14:11  
Ezzel csak 1 dolgot gyakorolsz, a helyes kisúlyozást (OWD uszodai első merülés).
Ha nyíltvízben merülsz kicsit mélyebben, amikor a ruhád kezd összenyomódni, az már iiiiiiiiiigen. Az már feladat.
 30. elche 2012 már 19. 14:02  
Nem tudom. Én azt gondolom, különösebben sose árt a móka, a játékos gyakorlás. Normál merüléseken a fenének van kedve szórakozni a lebegéssel, maszkürítéssel, hasonlókkal, pedig gyaníthatóan sokaknál megkopnak az évek alatt az OW-tanfolyamos reflexek.
Persze nekem könnyű, én sok hülyeségre nyitott vagyok, ilyen volt a retró-merülés is.:)
 29. pygmy 2012 már 19. 13:20  
Erről hamarosan lesz tapasztalatom közelebbi, kolléga befizetett egy ilyen mixtúrára:)
 28. Káplán 2012 már 19. 13:05  
Sok értelme lenne?
 27. elche 2012 már 19. 12:58  
Izé, én nem erre gondoltam ínyencségként, hanem a kiegyenlítő térfogat nélküli gyakorlást: medencében, nem mellényre hanem csak egy háttámlára szerelt palackkal merülni.
 26. Garfield33 2012 már 19. 12:48  
Nem azt mondtam, hogy nem dobnám. Hanem hogy ínyencség, ha gyakorolni akarod  :-)
 25. Káplán 2012 már 19. 12:11  
Idióta.
 24. elche 2012 már 19. 12:10  
Szerinted nekem 30 euró számítana, vagy az, hogy nem engem kell felhozni a vízből csak pár ólomkockát?... Láttam már szétesett inflátor miatt ólmot dobó embert, megfizette a kis díjat, és szerintem helyesen döntött.
 23. elche 2012 már 19. 12:08  
No igen, viszont ha jól emlékszem, abban a tanfolyamban nem 4 merülés volt hanem vagy 10. Mindenképpen rutinosabb búvár lesz belőle- vagyis lenne, ha ezek a merülések olyanok, mint azt én képzelem, de ezt akkor tudnám meg, ha befizetnék. (Nem fogok, maradok a reménykedésnél.) Egyébként láttam már egészen jónak tűnő kuponos akciót is, ahol azt mondtam, korrekt ajánlat, meg olyan akciót is, ahol pár ezer forintot hirdetnek árként, pluszként meg "csak" tananyag, merülési költség, felszerelés bérlés, kártyadíj, az oktató vizes haját beszárító fodrász, tószennyezési díj, magyar nyelvű kézjelek licenszdíja meg effélék merülnek fel...
 22. Garfield33 2012 már 19. 12:03  
Egy tóban nem komoly elhajigálni, majd felhozza valaki.
De voltam nagyon távoli bázison, ahol 5 euró volt kilója (ha elveszted)
 21. Garfield33 2012 már 19. 12:01  
Épp érdeklődött valaki nálam ilyen kuponos izéről. ABban 4 tanfolyam volt benne.
OWD, szuper lebegö, elnemtévedő és mégvalami. Ami kb az OWD témája.

Kérdezte az ösmerős, mi ebben a svindli.
Mondtam, hogy nagyjából semmi, mert mire az OWD kártyán túl kifizeti 8.500 forintjával a 3 spéci kártyát (amit soha sehol nem fogadnak el), addigra már elérte azt az összeget, ami egy olcsóbb tanfolyam ára.
Ja, és azt tanácsoltam neki, hogyha majd elvégezte a tanfolyamot, a 3 extra kártyát köszöni, ne kérje  :-)
 20. Káplán 2012 már 19. 11:58  
Akkor ez most jó vagy rossz nekem?
 19. elche 2012 már 19. 11:56  
Szerintem nagyon maradi vagy.:) Láttam már itt-ott tanfolyamot, tehát bújkál bennem egy kis szkepticizmus.
 18. Káplán 2012 már 19. 11:45  
Bakker, mióta "ínyencség" a súlyokat eldobni ? Alapdolog. Vagy nagyon maradi vagyok ebben ?
 17. elche 2012 már 19. 11:41  
Hát, miután tele van az internet kuponos 10-20 ezer forintos tanfolyamokkal, nem gondolnám, hogy a sok jelentkezőnek még olyan ínyencségeket is megtanítanának, mint a szuper lebegőképesség érdekében kiegyenlítő térfogat nélküli gyakorlás, stb. (őszintén reménykedem benne, hogy nem fognak tucatjával kikerülni alig képzett búvárok a gyorstalpalókról. Van, akinek a hirdetését látva tudom, hogy ártól függetlenül korrekt tanfolyamot fog tartani, de akad olyan ember is, akinek a neve nem mond semmit, tehát vagy jól csinálja amit csinál, vagy nem. Ez persze a"normál" tanfolyamokról is elmondható, de ott talán nem regisztrálnak 100 jelentkezőt egy-egy akciós felhívásra.)

De ez mellékszál. A cikk kapcsán csak azt tudom mondani, amit ilyenkor általában leírok: nem az a cél, hogy valakire konkrétan rá tudjunk mutatni, mert hibázott. Hanem egyszerűen csak gondoljuk át, milyen banális okokból lehet baleset vagy probléma. És ez a történet is azért nehezen értelmezhető, mert több olyan pont volt, amikor simán, minden gond nélkül kezelni lehetett volna a helyzetet: nincs merülés rossz cuccal, felfújni a szárazruhát, elhajítani az egész nehéz felszerelést, stb, stb...
 16. Bunny 2012 már 19. 11:14  
Az az öreg kiúszott az elphinestone-ról a partra, mellesleg elég jól fotóz, mondják. És hobbija, hogy nem mondom milyen mélyen dekkol, mert ott még vannak cápák. Mondják.
 15. Káplán 2012 már 19. 11:11  
Na itt van az eb elásva: "Profinak mondott".
 14. medve 2012 már 19. 09:53  
ez nagy igazság. nem is tudom ki mesélte, hogy Shagra környékén parti "kempingből" nyomták, amikor csatlakozott hozzájuk egy igazi ősz öreg, agyon nyűtt cucokkal, és "szegénynek" még mellénye sem volt. az öreg két órát volt víz alatt... talán az a legnagyobb bajunk - és most általában a "modern" emberről beszélek -, hogy túlságosan bízunk a technikában. pontosabban nem is tudjuk elképzelni az életet nélküle. valószínű, hogy a rendőrtisztünk még ma is él, ha tudta volna, hogy kell lebegbni mellény nélkül. persze ettől még a 6á-snak is igaza van, ha kijövök egy szaros helyzetből, vízfelszínen vagyok, és a cumó elkezd vissza, lehúzni, akkor én lesz*rom, hogy "baj lehet belőle", úgy dobom le a dzsekit, hogy csak úgy loccsan...
 13. baluka 2012 már 19. 08:54  
ők is csak emberek, láttam én már profinak mondott oktatót is gyenge OWD szinten merülni, de az egész valahogy sántít. Nem tudunk mindent, ami a hírből kiderül, ködösítés, nagyon nem ismerjük az előzményeket. Régen nem volt kiegyenlítő térfogat, mégis merültünk. Talán vissza kellene hozni, legalább tanfolyami gyakorlat szinten a mellény nélküli merülést lehet, hogy többen tudnák pontosan kisúlyozni magukat, több figyelmet fordítanának a lebegésre.  
 12. Káplán 2012 már 17. 19:52  
Tovább rombolták a bennem sosem volt képet, miszerint a rendőr/katonai búvárok profik. Hát nem. Valaki elmondhatná már Nekik.
 11. elche 2012 már 17. 16:50  
Sajnos nem példa nélküli az eset, a parti őrség búvárainak balesete hasonlóan nehezen érthető körülmények között következett be anno.
 10. Bunny 2012 már 17. 16:43  
Ja igen, ezt is akartam írni csak kimaradt. Én nem is a baj lesz belőle miatt gondolom, hogy nem akarta leoldani, hanem ha ennyire nincs pénzük, valószínűleg 10x is meggondolják, hogy egy komplett motyót csak új leoldanak, mert ha nem találják meg, pótolva valószínűleg nem lesz. Vagy valami ilyesmi is járhatott az eszébe, fent volt a felszínen, gondolta mostmár megoldják. Hát tévedett.
 9. elche 2012 már 17. 16:38  
Ne feledjük el azt se, hogy elvileg hivatásos volt, elvileg "céges" cuccal, ilyen esetben biztos sokan vannak vele úgy, hogy nem hajigál el magáról mindent, mert még baj lesz belőle. Állítólag odaadta neki a társ az oktopuszt, de azt visszautasította.
De hát látod, nem csak mi nem értjük, maga a rendőrfőnök mondta azt, hogy "nem logikus" a sztori, tehát valószínűleg mi innen soha ki nem fogjuk bogozni.
 8. Bunny 2012 már 17. 16:32  
Az is lehet, hogy annyira ócska volt minden felszerelés, hogy a szárazruha inflátora nem működött. Nézzük.
Van egy láthatólag 0 büdzséből gazdálkodó csapat, hiszen régi, és nem vagy hiányosan karbantartartott cuccokkal merülnek.
1. Emberünk (S) lemerült egy egyértelműen megbízhatatlan inflátorfejjel - én ebből azt vonom le, nem az első eset lehetett, úgymond belefért.
2. S nem kapott levegőt, és nem tudott emelkedni, pedig száraz ruha volt rajta. Esetleg nem is rakott abba levegőt, és a mélységgel rászorult a ruha ami okozhatta a "nem kapok levegőt" érzést is? Hogy lehet ez? Lehet kezdő szárazruhás búvár volt. Lehet neoprén ruha volt, ami passzentos volt rá és nem is szokott levegőt rakni bele. Vagy nem is tudott, mert nem működött a szárazruha felfújó szelepe (vagy a leeresztő, ezért nem használták?) vagy nem volt összekötve mert pl. nem volt pénz inflátor csőre, cseréjére vagy neki nem jutott.

Megtörtént a baj, a társ kiválóan felhozta a saját mellényével, ebben én nem látok semmi kivetnivalót, jól csinálta.
Felszínen.
1. nem tud ólmot oldani. Oka lehet sok. Pl. hogy ne hagyják el, fixen rögzítették. Lehet durván hangzik, de ... hajaj, láttam én már karón varjút meg ólomövet ruha alatt meg olyan ócska zsebeket, amik maguktól kihullottak nagy és neves márkáktól is. Aztán lehetett az, hogy ócska volt a súlyzseb, esetleg soha nem vették ki, nem mosták el merülések után édes vízben (hiszen csak egy súly) ezért szépen berohadt. Aki volt már velem szafarin láthatta, a felszerelésem nagyrészét simát berakom nedvesen a ládába, de a súlyzsebet rendszeresen elmosom még túra közben is. A mares mrs-nek van egy olyan tervezési hibája, ami miatt képes a teljes beragadásig blokkolni a kioldó szerkezetet. És persze ne hagyjuk ki az emberi hibát, egyszerűen felkészületlen volt a teljes csapat.
2. Elsüllyed és megfullad.
Béláim (túltoltuk). Egy meleg helyzetből sikeresen feljutok a felszínre. Tökig vagyok ólommal a szárazruha miatt amit nem tudok leoldani. A mellényem nem emel. A szárazruhát se tudom felfújni. Ezek után
- ki az a hülye aki elengedi az egyetlen lebegőtérfogatát - a társát? Elnézést, de pont le**arnám, hogy úgy érzi szorosan fogom. Naná. Bár hozzáteszem hogy mentés esetén nem az alany fogja a mentőt, hanem fordítva. imho.
- Nem egyértelmű nem működött a redó vagy csak úgy érezte. De tényleg reduktor nélkül -legalább a társ octopusa - kolbászolnék, miközben tudom bármi történik mint a kő visszazuhanhatok a víz alá? Nem hiszem.

Egy biztos, az egész dolog bűzlik, és valószínűleg már nagyon régóta magában hordozta a baleset kockázatát.
 7. elche 2012 már 17. 16:09  
Idézet az eredetiből:
Schock's weight-release system, which allows a diver to quickly drop weights that are helping to keep him underwater, inexplicably failed Dec. 20 during routine dive training at Oak Grove Lake Park in Greenbrier. More puzzling was that the same equipment used by the rest of the 12-member police dive team also failed to release properly when tested.
"I'm still perplexed about the whole thing, because it's not logical to me," Police Chief Kelvin Wright said last week in response to a Freedom of Information inquiry.
The Virginian-Pilot also learned that Schock was storing weights in the correct pockets on his diving vest; and he was wearing a dry suit, which neither he nor his partner tried to inflate when his weight-release system failed.
Azért fordítottam a cikket le, mert én sem értettem.
 6. Bunny 2012 már 17. 15:42  
Nem értem miért a felszerelésbe, egyenruhába stb köttök bele. Ott a végén a lényeg, szárazruha volt rajta. Innentől kezdve -márha a ruha össze volt kötve a redóval, aminek ellentétét simán kinézek belőlük- nincs miről beszélni. Vagy nem volt egyik búvár se kiképezve a szárazruhás merülésre, vagy hülyék voltak, esetleg mindkettő, de ha az én mellényem széthullik egy szárazruhás merülésen és meghalnék mert nem tudom pozitív lebegőképessé tenni magam, hát ... térdepelnék pár ezer évet a pokolbéli kukoricán a sarokban.
 5. csergezerge 2012 már 17. 14:57  
Na ja, ezek szerint nem csak kis hazánkban xar minden felszerelése az "egyenruhásnak". Mindig azt mondták, nincs pénz újra, nincs pénz karbantartani, nincs pénz gyakorolni...
 4. Garfield33 2012 már 17. 11:11  
Ahogy mondod. Nem beszélve arról, hogy egy normálisan kisúlyozott búvárnak a felszín közelében nagyjából lebegnie kell üres jackettel, de még ha plusz 2-3 kiló is van rajta, azt azért uszonnyal kompenzálni lehet.  
 3. hopposztkopp 2012 már 17. 10:35  
 Igazatok lehet. Az egész hülyeség.  
Azt gondolom,  - bármilyen rossz egy felszerelés - az első és legfontosabb tétel, hogy menekülni  a felszín felé tudok. Sokszor levettem már a rockkot magamról. A mares inflátorfej néhányszor megtréfált már, pont úgy hogy nem tudtam fújni bele, de van dekóbójám, az mindig emel egy-kér kilót. (a második eset után vettem kis palackot, amit rászereltem és az 90 méterről egyszer felhoz)

Ami viszont tanulság lehetne. "Egyenruhások" abban a hitben élnek, hogy nekik mindig minden jár. A ruha, a kocsi, a felszerelések, a fizetés, a kedvezmények stb. (Talán a fegyver kivétel) Talán így van megszervezve, talán így vannak nevelve. Rosszul. A búvárfelszerelés nem egyfajta egyenruha, hanem egyéni védőfelszerelés amit munkához és akár önmentésre is használunk.
Most hoznak olyan szabályokat, amik máshol már a múlt században is voltak. Szomorú.
 2. áááááávadász 2012 már 17. 06:44  
csak nekem fura, hogy az egész mellényt miért nem vette le és hagyta a picsába elsülyedni, ha a súlyzseb nem jött ki belőle?
 1. Káplán 2012 már 16. 08:16  
Remélem, csak elnézte a fordító és a cikk valódi címe: "Egy kitalált történet". Mert ha igaz, akkor nagy szomorú  eset. Az elhúnyt és a mélységes "amatőrség" miatt. :(
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Patrol boat PBR-512

Montenegro

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés