»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2011-11-18 Cápák nyomkövetővel

A Karib-tengeren is alkalmazzák a sok információt nyújtó elektronikus jeladókat.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 16. jokerke86 2011 nov 19. 17:44  
Kell az adatgyűjtés, csak a cikk szerint ott megállt az egész. A grafikon meg max szemléltető, de semmiképp sem nevezhető célnak.

14# - ha a lényeget hagyták ki a cikkből, azért már ne én legyek a hibás
 15. kovax 2011 nov 19. 17:30  
de ha nincs adatgyüjtés miből lesz a grafikon? ez nem politika ,valszeg nem gyártanak a végereredményhez előzményt
 14. áááááávadász 2011 nov 19. 00:15  
igazad van, ha  cikkben nincs utalás az eredmnyekre, akkor kár az egészért. köztudott, hogy az újságírók mindig mindennek a lényegét fogják meg...
hány éves vagy királyfi?
 13. jokerke86 2011 nov 18. 22:54  
Én sem az adatgyűjtés ellen vagyok, csak a következő lépés nem jött le a cikkből, még egy utalás sem volt rá. Ha meg csak egy szines grafikon lesz belőle és azzal annyi, akkor kár a gőzért.
 12. elche 2011 nov 18. 21:17  
Alapvetően rosszul fogod fel ezt a problémát. Itt, ebben a körben nem nagyon vitatéma, hogy védeni kell a cápákat. Én értelemszerűen nem csak búvárszaklapokból szemlézek, hanem mindenféléből, és egy átlagos újság átlagos rövidhírének igenis arról kell szólnia, hogy a cápák vándorolnak, vagy védelemre szorulnak, mert az átlagemberek egy jelentős része még mindig azt látná jó megoldásnak, ha mindet kifognák, mert "veszélyesek".

Az hogy aztán egy nagy volumenű kutatás milyen eredményeket hoz és abból konkrétan milyen lépések származnak, nem mindig jut el a nyilvánossághoz. De mondhatok példát: amikor a megfigyelések alapján kiderült, hol vannak teknősök tojásrakói helyei, azokat a körzeteket szigorú védelemben részesíthették. Banálisnak hangzik, de a nagy helyzet az, hogy rengeteg olyan dolog van a tengerben, amiről nem tudunk. Fajok, élőhelyek, életmód- minden területen van mit tanulni. És ezt adott esetben ilyen sima kis adatgyűjtés alapozza meg.
 11. vizidino 2011 nov 18. 19:01  
de szerintem tök felesleges egy indexes cikk alapján azon panaszkodni, hogy nincs eredmény. A  bulvárcikk tartalma még közérthető témák esetén sincs gyakran korrelácóban egy tudományos közlemény eredeti tartalmával. Az, hogy egy riporter ennyit tudott valamiből leszürni, hát... leginkább semmit sem jelent. Az adatgyűjtés pedig lehet, hogy önmagában nem megoldás, de teljesen biztos, hogy előfeltétele minden megoldásnak.
 10. jokerke86 2011 nov 18. 16:28  
Pedig szeintem elég látványos lenne, ha pl a cápahalászatot a segítségével visszaszorítanák, vagy valami olyan eredményt produkálnának, ami a cápatámadásos baleseteket szűntetné meg. Lelked megnyugtatására ez hasznos is lenne. De itt a cikkben csak adatgyűjtésről van szó, saját szakmámból tudom, hogy egymagában az adatgyűjtés sz@rt sem ér. Az adatokból ki kell nyerni a releváns információt, azt fel kell dolgozni és annak az eredméneképp fel kell valami újat mutatni. Ezek a cikk alapján megmaradtak a cápalékelésnél, az adatgyűjtésnél, és hogy senki nem mondja, hogy nem csinálnak semmit, csak a pénzt költik, összeoztak egy semmitmondó mondatot: "tovább kell erősíteni nem csak a partok közelében maradó fajok, hanem a nagy távolságot bejárók védelmét is". Ehez az "eredményhez" nem kell olyan kutatócsoportot felállítani, ami gyorsabban égeti a pénzt, mint egy Forma1-es csapat.
 9. vizidino 2011 nov 18. 15:44  
" de annak a feldolgozásáról vagy eredményéről semmi nincs, de még utalás sincs rá, hogy kezdenének vele valami látványosat"

A kutatásnak ritkán célja az, hogy látványosat alkosson. Hasznosat, vagy a szakma szempontjából érdekeset annál inkább. Nem érdemes abból, hogy te a dörmögő dömötörben nem látod viszont villogó fejléccel az eredményt arra extrapolálni, hogy nincs is eredmény.
Persze most csak a saját szakmámból extrapoláltam...  
 8. Bunny 2011 nov 18. 15:23  
A jeladó ha jól tudom csak felszínen képes kommunikálni a műhóddal, úgyhogy annyira nem folyamatos a sugárzás hogy csak akkor ad, ha feljön az állat a felszínre és kilóg a kütyü. Szóval én sem hiszem, hogy az elektromágneses sugárzása gondot okozna a cápicseknek.
Arra, hogy mennyire befolyásolhatja a manőverezését, sebességét valószínűleg egy cápa lenne legautentikusabb válaszoló :) Szerintem igen, egy ilyen csúcsra járatott állatnál minden számít, egyszerű áramlástan, hogy mennyire az más kérdés. De ha belegondolok milyen apróságok mennyit jelentenek pl. a cápabőr úszódressz kontra sima testhezálló, leborotvált fej (és test) kontra rövid haj csak az úszókat nézve, hát gyanítom egy ilyen doboz egy F1-es sebességgel támadó hal spoilerén csak befolyásolja, én nem jó irányba.
De persze nyilván ha ezzel segíti a cápavédelmet, önként is felajánlaná minden cápa, érik a csórikákat nagyobb kellemetlenségek, ahogy a jól ismert (dakota)cápa közmondás is tartja, "jobb ma egy jeladó az uszonyomon, mint holnap az uszonyom egy levesben" ;-)
 7. Hexen 2011 nov 18. 12:48  
dolgozom, nem érek rá fecsegni, de Luci megírta a szakvéleményt.... a cápák viselkedését igenis lehet követni ezekkel az eszközökkel és az sem igaz, hoyg nem osztják meg ezeket az eredményeket a nagyközönséggel.
nyáron vetítettek egy egy órás film az NG-n. egy nőstény fehércápát követtek a kutatók bő egy évig, talán hosszabb ideig is. figyelték az útját, merülési mélységeit... közismert cápavadász helyen tűnt el, valószínű az uszonya bárkán végezte (majd egy impotens kínai teájában), az állat meg a tenger mélyén...

a használt eszközök nem folyamatosan sugároznak jeleket, hanem meghatározott időközönként és most ne 2 percekben gondolkozz.

a kaja elvételével nem játszunk. a tegnapi cikkben a hús mellé fából faragott köret járt. mit lehet ezen nem érteni? kapnál te ebédre a menzán kinézett tejbepapi helyett viaszalmát... megnézném az arcodat.

a tegnapi cikkben alapvető problémára még nem jöttél rá...
 6. pygmy 2011 nov 18. 11:27  
Lucival értek egyet, de akár megkérdezhetnénk a cápákat is.
 5. jokerke86 2011 nov 18. 11:13  
Szerintem meg igenis cseszteti, mert a cápák ha jól tudom nagyon érzékenyek mindenféle elektromos jelre. A jeladó meg folyamatosan jeleket bocsát ki (elektromágneseseket, amikből elektromos lesz), amiket valószínűleg érzékel az állat.
Amúgy a cikk alapján ez a "kutatás" annyit ér, mint halottnak a csók, mind csak információszerzésről van szó benne, de annak a feldolgozásáról vagy eredményéről semmi nincs, de még utalás sincs rá, hogy kezdenének vele valami látványosat. A végső gondolat meg egyenesen röhelyes: "A Kajmán-szigeteken úgy vélik, tovább kell erősíteni nem csak a partok közelében maradó fajok, hanem a nagy távolságot bejárók védelmét is." Szóval megállapították, hogy ha partközelben van az állat, ha a nyílt tengeren, ha otthon a fürdőkádban, ha akárhol máshol, nagyobb védelmet kell bíztosítani nekik. Csak tudnám, hogy ehez minek kell lesni az útvonalukat, ha úgyis akárhol van, jobban kell védeni őket, mint eddig.
Na de már szép lassan dél van, és a habzó szájú cápavédők még mindig nincsenek itt, akik tegnap már a kezem eltöréséről (is) írogattak, csak azért, mert nem láttam semmi problémát abban, hogy egy nagy fehéret hússal etetnek egy búvárhajóról, még ha egyből nem is adták oda neki a husit. (mintha a természetben egyből megkapná és nem kellene harcoljon érte...)
 4. Luciferin 2011 nov 18. 10:54  
Hülyeségeket írtok, remélem tudjátok is, és fölöslegesen koptatom a klaviatúrát.
Két különböző súlyú dolgot hasonlítotok össze. A jelöléseknek tudományos céljuk van. Szerintem ez megkérdőjelezhetetlen. Tudni akarjuk, hogy merre kószálnak a cápák, milyenek ott a viszonyok stb. Ezt a tudást a cápavédelemben, környezetvédelemben lehet felhasználni a cápák érdekében. Természetesen ez jár némi kényelmetlenséggel a cápák részéről. A beavatkozás biztos nem kellemes. Szerintem azért egy jeladó egy 3-4 méteres cápának a manőverezését lényegében nem befolyásolja. Ha egy ember egy három kg-os táskával megy rosszabb viszoyokat válal.
A cápaetetésnek a célja ezzel szemben egy üzleti válalkozás fenntartása. Lehet erre is szépeket mondani, hogy "a mi víziónk a cápák megismertetése" vagy valami hasonlót de a valóság az, hogy a merültető pénzt akar, a merülő cápát látni és ezért hajlandó fizetni. A cápáknak meg jut valami rossz minőségű, kevés táplálék, szintén stresszes körülmények között.
Szerintem...
Csakhogy egy kicsit pörögjön a fórum ezen a zimankós reggelen...
:-)))))
 3. Bunny 2011 nov 18. 10:16  
Állítólag az úszóban semmi ideg nincs, így kb. annyit éreznek abból, hogyfelrakják a jeladót mint te a hajvágásból. Ennek ellenére elég rossz nézni, amikor fúrják a cápik úszóját hogy felcsavarozzák a jeladót rá. Csesztetni se hiszem, hogy cseszteti bár gyanítom a manőverezésben befolyásolja, így azt azért nem mondanám, hogy semmi hatással nincs rá.
 2. Garfield33 2011 nov 18. 08:26  
Nyugi, pajtás, még kora a reggel.
És igazad is van.
 1. jokerke86 2011 nov 18. 07:56  
Ennél a cikknél miért nincs senki kiakadva azon, hogy kifogják a cápákat és beléjük döfnek egy jeladót, amit hordozhatnak és ami valószínűleg nem is kicsit cseszteti őket. Úgy látszik, hogy csak a cápák etetése számít kegyetlenkedésbek.
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Cannon Reef (Sha´ab Bagul, Little Italy)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés