»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2011-09-20 Tíz nap a mélyben

Amerikai kutatók a tenger mélyén töltenek tíz napot a floridai Aquarius víz alatti laboratóriumban.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Bevi 2011 sze 23. 11:29  
Kb 24 ora alatt telitodik a szervezet gazzal, 15 meter melyen az oxigen parcialis nyomasa a verben meg 600 milibar alatt van amit ilyen hosszu meruleseknel a hatarnak szoktak beallitani, szaturacios meruleseknel ipari buvaroknal 380 mb <ppo<420mb benn a kamraban a harangban kicsit magasabb is lehet a hatar 1600mb ezutan mar komoly oxigen mergezesi tunetekre lehet szamitani, terapeutikus kezeleseknel 1800mb is lehet. Ipari tablazatok szerint heliox keverekkel 0-195 meter melysegig a dekompresszio szaturacio utan 45 perc/meter az utolso 15 meter pedig 1ora/meter. Bar az csak egy nagy altalanositas sok fugg a munkamelysegtol a gazkeverektol, cegek szerint valtoznak a tablazatok is. Egy munka tobbnyire 28 nap szaturacio (eszaki tenger) bar a norvegok csak 14 napot engednek. Mexikoi obol, India, Kozel Kelet senki nem ellenorzi igazan. Egy haverom 1 ev alatt 9 honapot volt szatban azt hiszem eddig ez a vilagcsucs.
 5. Bunny 2011 sze 23. 08:34  
Nem tartanék tanfolyamot, csak nagyon röviden. A gázok elnyelődése véges, miután elérték a maximumot nincs tovább. Vannak gyors és lassú szövetek az emberben, ezek ilyen tempóval nyelik és engedik ki magukból a gázt. Tehát amikor egy mélységben vagy, akkor egy idő után mindegy mennyit vagy ott nem lesz rosszabb márt már a dög lassú szövet is dugig lesz. Ezen nagyon lassú szövetek miatt a feljövetel nagyon-nagyon sokáig tart.
Ezért van az, hogy az ipari búvárok lent élnek napokat, aztán dekóznak szintén napokat majd elmennek haza fél évre pihenni. De ez nem rekreációs búvárkodás, bővebben javaslom a tudományos csatornákon az ipari búvárokról szóló műsorokat illetve Cousteau bácsi könyveit, filmjeit :)
További érdekesség, hogy mi is nyomás alatt vagyunk ugye egész életünkben, ezért is lehetséges amikor magas helyre megy valaki pl. egy alaptáborig túristaként és dekós lesz. Ugyanúgy kezelik, oxigénnel pl.
 4. jokerke86 2011 sze 22. 20:39  
Szóval akkor a "szállásukon" is 2,5 bar lesz a nyomás. Milyen keverékkel lehet azt kibírni 10 napig és hogy lehet azt kidekózni rendesen? Napokig jönnek felfele ugyanilyen vízalatti szállások segítségeével vagy egyszerűen feljönnek aztán ha túlélik az utat a dekókamráig, akkor eltöltenek benne egy hetet vagy kettőt?
 3. hopposztkopp 2011 sze 21. 21:17  
Nem a lemenetel a gond, hanem a kijövetel. A "munkaidő" lesz sokkal hosszabb, mert nem nullára, hanem tizenöt méterre kell kidekózni. Persze mikor tíz nap után kijönnek, az már egy elég rendes dekóidő lesz.
 2. jokerke86 2011 sze 21. 21:08  
"A víz alatti laborban lakva a búvárok többet és hosszabban merülhetnek, ami hozzájárulhat a kutatás sikeréhez." - ezt hogy kell érteni? 15 méterre elég gyorsan le lehet menni, uh egy ilyen 10 napos lentlakással olyan rengeteg időt nem fognak megspórolni.
 1. hopposztkopp 2011 sze 20. 12:15  
Ez a túlhalászás lesz a kulcs. Dicséretes dolog amit csinálnak- sőt magam is szívesen részese lennék ilyen dolgoknak-, de.. Hogyan akadályozzák meg a túlhalászást? Ezt a felszínen csinálják olyan emberek, akiket vajmi kevéssé érdekel hogy korall vagy moszat.

Az élet más részéről példát merítve: van a fogyasztó, a termék, az előállító. Mikor mindegyiket túlzabálják akkor v.ki v.mi más lesz. (27-35-200) :-((
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Koh Bon (pastel Ridge)

Thailand

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés