»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-08-21 Tragikus hírek Horvátországból

Két magyar férfi vesztette életét egy nap leforgása alatt az Adriai-tengerben.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 36. Bunny 2010 sze 28. 23:10  
meg az órát :)
 35. pufók-ufók 2010 sze 28. 22:42  
úgy tudom nyuszi balgaságból nem volt ott,konkrétan elnézte a naptárat....
 34. elche 2010 sze 28. 13:49  
Bunny és én sem voltunk ott. Én nem is beszéltem senkivel, aki pontosan el tudta volna mondani, mi történt.
 33. pygmy 2010 sze 28. 13:44  
Vétkesek közt cinkos, aki néma...
 32. Garfield33 2010 sze 28. 13:41  
Nyugi, a titkos oktatói fórumban már biztos megtárgyalásra került.
 31. Káplán 2010 sze 28. 13:41  
Nem voltam ott. A többieket kérdezd.
 30. pygmy 2010 sze 28. 13:38  
Végül elmentél erre a tájékoztatóra? És ha igen, ugye nem fogadtál némasági fogadalmat? Vagy esetleg más, aki ott volt?

 29. Káplán 2010 sze 03. 15:06  
Eredeti athelyezve a Horvatorszag forumba. Bocsi
 28. Káplán 2010 sze 01. 21:15  
Akkor a közlekedési balesetekről szóló tudósitások is kegyeletsértőek? Költői kérdés.
Mivel én már kaptam felvilágositást és magam (talán nagyképűen ) gyakorlott oktatónak (bázis gyakorlattal) tartom,
bátran állitom, hogy lehetne az esetből tanulni. De ha nem, nem. Bár nem értem, miért nem.
Mellesleg nem kevés fórum található, ahol a (sajnos) megtörtént baleseteket elemzik, anélkül, hogy "kegyeletet sértenének". Mert hasznos.

 27. nedori 2010 sze 01. 20:55  
A család nyomatékosan azt kérte, hogy ne részletezzék. Már a távolabbi hozzátartozók sem tudják a teljesen pontos történetet. Aki ezt nem tartja tiszteletben, az kegyeletet sért, még ha nekem is az a véleményem, hogy ezekből tanulni lehet. De attól még el kellene fogadni.
 26. Hexen 2010 sze 01. 18:01  
nem az a bajom, hoyg TE megosztottad. nem tudom milyen lehet az a fórum ahol így ismertetik a vizsgálat eredményét. sajtótájékoztató? a másik egy szó amin kiakadtam... ennyi. uff.
 25. Káplán 2010 sze 01. 17:53  
Csak megosztottam az infót. Vannak fórumok, ahová a balesetet teljes terjedelemben ismertetik.  Pont
 24. Hexen 2010 sze 01. 13:54  
..elég furcsának találom, hyog miért kell ehhez valahová elvándorolni? nem vagyunk újságírók és nem a szennylapoknak dolgozunk. nem csámcsogunk egy gyerek halálán aki nem láthatott cetcápát és teknőst sem.. de remélem velük alszik....
ha pedig a családtagokat és a barátokat most tájékoztatják a baleset okairól akkor idegeneknek meg pláne nincs ott keresnivalójuk.

nei elmesélhetné, kevesebb felkiáltójellel... nem szeretem ezt a stílust még olvasni sem.. volt már rá példa, hoyg búvárbalestes jegyzőkönyvet feltetek a netre, de az évekkel ezelőtt volt.

 23. Káplán 2010 sze 01. 13:06  
Pesszimisták. Most majd kiderül, igéri a meghivó szöveg.
Mert kaptam egy meghivót az alábbi szöveggel:
"Kedves Barátaim!
Most csütörtökön 17.00 órakor a xx helyen  a 2010. augusztus 20.-án történt horvátországi búvárbaleset, baleseti jkv-ének és a végzetes merülés körülményeinek ismertetésére kerül sor. A pontos storyt egy ember tudta, de ő már sajnos nincs közöttünk.
Amennyiben megtisztelsz jelenléteddel megismerheted az ok-okozati körülményeket, valamint az eset tanulságait"
Ami a meghivásban nagyon zavar az, hogy "a pontos storyt egy ember tudta, de ő már sajnos nincs közöttünk".
Akkor hogyan vonták le az ok-okozati körülményeket , valamint az eset tanulságait ?
Nem értem.
 22. Hexen 2010 sze 01. 11:55  
két éve mikor egy apa halt meg szintén szervezett merülésen akkor sem volt vizsgálat.. nem volt semmi.. nálunk a víz alatt nincsenek törvények. tiszta vadnyugat.
 21. bohóchal 2010 sze 01. 10:39  
Az ifjú nyugodjék békében.

A búvárkodás viszont veszélyes üzem, bármi (BÁRMI) megtörténhet odalent.

Ha mindenki betartaná az idegen közegben a szabályokat, ha mindenki tudatában lenne minden pillanatban, hogy lent mi vagyunk a földönkívüliek, ha nem lennének kivagyi mélymerülések kezdő merülőtárssal, ha sokan nem életük balsikereit szeretnék kompenzálni a búvárkodással, ha ismernénk azt a közeget, ahová tartunk, ha... ha... ha... - akkor talán kevesebb könny hullana.

Nem ismerem a körülményeket, ismeretlenül is gyászolom az elhunytat, részvétem a családjának.
Ugyanakkor igenis meg szeretném ismerni a baleset okait, hogy adott esetben meg tudjak oldani egy veszélyhelyzetet a magam és társaim élete megmentésére (talán).
A divecenter.hu eddig az egyetlen ismereteim szerint, amely (a lehetőségekhez mérten objektív) elemzéseket közöl - ezek segítségünkre lehetnek váratlan helyzetekben.

Visszatérve a konkrét esetre: ha az ifjú ember a szabályokat betartva, merülőpárral, merülésvezetővel, esetleg csapatban merült egy bázison, egyáltalán nem értem a vizsgálat elmismásolására való utalásokat. Társakkal volt, tanúk voltak, törvényes bázison történt a baleset - miért kell előre huhogni, hogy úgyse derül ki az igazság, és ami ki is derül, az úgysem felel meg a valóságnak?
Gyanús az eset. Nem tiszta ügy.

Remélem, a fiatalember emléke miatt is, hogy nem marad elmaszatolt a tragédia.
 20. Káplán 2010 aug 27. 22:05  
kivasazva


 19. Káplán 2010 aug 27. 19:55  
Úgy látszik, (megint) érzékeny pontra tapintottam.
 18. Bali 2010 aug 27. 13:05  
Könyörgöm, ne veszekedjetek! Főleg ilyen témán ne!
 17. Garfield33 2010 aug 27. 09:17  
Vagy levasazna...
Teljesen igazad van. Amúgy ne húzd fel magad rajta, Káplán komolyan veszi a balesetek értékelését, ezért fontos neki minden infó. Csak erről az "ördög ügyvédje" szerepről nem tud leszokni.
 16. NEI 2010 aug 27. 08:22  
Figyu Káplán!

Az, hogy mit keresek itt, ahhoz neked semmi közöd!
Már bocsi, de ha jól emlékszem Te voltál az egyik nyomúlós, aki mindenáron arra akart rávenni, hogy nyilatkozzak! Most akkor ez sem jó???:-)  Ha jól emlékszem a 7. hozzászólásodban kezdted azzal, hogy önző álláspont meg ilyesmi. Aztán privátban írogatsz mindenféle zagyvaságot!
Csak, hogy értsd! Azzal, hogy a 13. hozzásszólásomban írtam bizonyos dolgokról, az nem sérti a család kérését! Szerintem! A "minősítgetéssel" kapcsolatban nem tudom, mit is akarsz kihozni, de a tényeket írtam le. Ha tetszik ha nem! Az egyik leveledben azt írtad, hogy már azt is tudod, hogy melyik bázishoz köthető az esemény! Akkor hajrá és nyomozgass egyedül!
Szálj le rólam és ne írogass szemrehányó leveleket! Leköteleznél vele!

Részeről a témát lezártam!
 15. Káplán 2010 aug 26. 22:30  
Szerencsétlen szám a 13.
8: Ha annyira tiszteletben akarnád a tartani a család kérését, akkor mit keresel itt?
Kérték, hogy ne nyilatkozzatok. Erre Te nyilatkozod, hogy nem nyilatkozol.
Aztán pedig kinyilik  a beszélőke. Ködösités. És minősitgetsz.
Ej, ej.
 14. elche 2010 aug 26. 13:55  
Köszönöm az információkat. A magam részéről azt mondom, ha nincs hivatalos, első kézből származó beszámoló, tényleg ne legyen tere a találgatásoknak, mendemondáknak. Búvártársunk nyugodjon békében, ne ezen a topikon szóljon a vita arról, kinek és hogy kell balesetet elemezni. Ezt a témát viszont nyugodtan lehet folytatni a balesetes fórumban, én is ott fejtem ki a véleményem.
 13. NEI 2010 aug 26. 13:05  
A tények: Sajnos ebben az ügyben "objektív balesetleírás" nincs! Olyan, hogy balesetleírás ugyan született, de ennek a protokolját..hát, hogy is mondjam...nem igazán tartották be! Én nem szeretnék senkit gyanusítgatni és megbántani, de maga a vizsgálati eljárás is elég laza...mondhatnám azt is, hogy nevetséges! Csak azért nem tudok rajta nevetni, mert meghalt egy fiatal fiú!

A baleseti jegyzőkönyvet sajnos nem láttam. Annyit tudok, hogy született valami iromány, de ezt a merülésvezető készítette. Tehát ez az ő véleméyne alapján készült! Nem volt független személy (pl.: Rendőrségtől), aki melegében és részletesen kihallgatta volna egyenként azokat az embereket, akik a merülés során közvetlen vagy közvetve részt vettek.

őszintén szólva még nekem is zavaros ez az egész eset! Sokat beszélgettünk erről, de a csapatból is megoszlanak a vélemények!!! Akkor most mint mondjak???? Azt amit érzek, vagy azt amit mások mondanak (persze ez is többféle verzióban!).
Ezért kussolok! Érthető... nem!???

Bunny említi a repülőgép balesetek utáni hivatalos állásfoglalás fontosságát. Nos ezzel is csak az a baj, hogy létezik egy hivatalos eset leírás és van egy nem publikus verzió (amit talán csak néhány ember ismer)! Mitől lenne ez itt másképp???
A baleset bekövetkezte után egy nappal már volt hivatalos (Horvát Rendőrség) vizsgálati eredmény ami "egyedül merülést" állapított meg! Nevetséges!!! Mindenki tudja aki ott volt, hogy nem erről szól a dolog! Még abban bízom, hogy a  Horvát Tengerügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium által kezdeményezett vzsgálat kiderít valamit. Bár van némi kétségem, mert hiányosak az adatgyűjtések!....de meglátjuk hátha......  

Talán még annyit mondanék az üggyel kapcsolatban, hogy a végzetes merülést megelöző merülés alkalmával már voltak olyan külső események, amik önmagában is komoly dolgokok voltak!!! Azt gondolom, hogy ha mindenki betartja a "játékszabályokat"...hangsúlyozom, hogy MINDENKI! Akkor el lehet kerülni a baleseteket. Ez úgy majdnem mindenre igaz....

Többet egyenlőre nem szeretnék írni ezzel kapcsolatban!        
 12. Aladár 2010 aug 26. 11:56  
Lsd indexes fórumtársunk halálos balesete... nem hivatalosan megtudtam én is egy közeli forrásból, hogy mi történt, de soha nem láttam a történtek leírását-elemzését, pedig tanulságos lett volna.

Napok óta -az aktuális eset kapcsán-azon gondolkodom, h bevezethetnénk valami kártyát/nyilatkozatot, amin kijelentjük, h ha neadj isten baleset ér bennünket merüléskor és magunk már nem tudnánk mesélni, akkor mások okulására, tényszerűen nyilvánosságra hozható a történet. Részemről hozzájárulnék ehhez, mert tudom, hogy búvár barátaim úgyis pofán verik azt, aki nem méltó hozzáállással használná fel a storymat.

Ez nagy butaság, vagy jó ötlet? Szerintetek működne?
 11. Bunny 2010 aug 26. 11:14  
No igen, az eset konkrét ismerete nélkül nagy általánosságban mondva minden balesetből lehet tanulni. Valóban nem a sokadkézből származó pletykák a hasznosak, hanem egy tényszerű esetleírás, amiből esetleg lehet okulni. Ad abszurdum az is lehet, hogy egy (akár a mostani) baleset meg sem történik, ha egy régebbiről kikerül információ és abból okult volna a búvár. Talán nem véletlen örök példám, a repülőipar, ahol minden balesetet kivizsgálnak, elemeznek, nyilvánosságra hoznak és levonják a következtetést. Ha a búvár világban is ez lenne a helyes út, kevesebb végzetes baleset történne, így életeket menthetne az, aki már az életét vesztette.
De mivel ez már régi csont, és soha nem történt semmi pozitív lépés ezügyben, ezen sajnos kár rágódni.

Nekem van olyan barátom, aki pont egy nyilvánosságra került baleset tanulságaként döntött jól egy meleg helyzetben, és lehet ezzel pont az életét mentette meg, de mindenképp nagyobb galibát előzött meg. Ezért is álmodozom néha arról, hogy az emberek -félretéve gyászukat- talán a nagy közös érdek miatt hajlandóak információt is kiadni.
 10. nn_diver 2010 aug 26. 10:38  
Megértem a Család és NEI álláspontját, mert sokan szeretnek "csámcsogni" mások baján.
Sokan viszont szeretnek tanulni az objektív balesetleírásokból, és ezekben az emberekben nincs elválasztó büszkeség, viszont szívből jövő együttérzés van, mint, ahogy itt a fórumon sokakban.
 9. Hexen 2010 aug 26. 10:11  
..az a baj, hoyg nálunk nincsenek illetékes szervek... nem kötekedésből mondom, mert a család álláspontját/érzéseit megértem és elfogadom. de volt olyan eset az elmúlt években mikor a végzetes baleset felelősét senki még csak meg sem kereste...nem azt mondtam, hoyg ebben az esetben bárki felelős lenne.
az itthoni illetékes szervek, mint pl magyar búvár szövetség csak dísznek van... funkciója, tevékenysége, szabályzási ereje nulla...

..de persze ezeket csak magamnak morogtam el... és befogtam a számat...
 8. NEI 2010 aug 26. 08:03  
Nem hiszem, hogy "önző álláspont" tiszteletben tartani a család kérését! A hivatalos jelentés tudomásom szerint még nemkészült el! Így nem lenne bölcs dolog, ha találgatásokba mennénk bele. Az, hogy ki és miben a felelős ezen sajnálatos és egyben tragikus baleset bekövetkezéséért, azt majd az illetékes szervek és szakemberek kiderítik!  
 7. Káplán 2010 aug 26. 00:25  
Elég önző álláspont. Szerencsére nem mindenki gondolkodik igy. Példa rá a köztiszteletnek örvendő CL, aki bátran bravúrosnak nevezhetőnek merülést hajtott végre.
Csak és kizárólagosan azért, hogy mi, akik ezen az oldalon vagyunk, megtudjuk, mi is történt. Tanuljunk belőle.
Hátha ezzel mások életét meg lehet menteni. Kegyeletsértés nélkül.
 6. NEI 2010 aug 24. 16:05  
Jól látod a dolgokat!
 5. hopposztkopp 2010 aug 24. 11:41  
Nem kell mondani semmit. Megszokott dolog ilyen helyzetekben a mellébeszélés és a szerecsenfürdetés. Hatodik, nyolcsadik embertől hallott dezinformáció úgyis, hogy valójában mi történt. Jómagam három embertől hallottam öt variációt - gondolom egyik sem igaz egy sem hiteles. Ilyen gyarlóak vagyunk.

Tragikus baleset történt. Mindannyian sajnáljuk.
 4. NEI 2010 aug 23. 20:09  
A baleset körülményei sok kérdésben még nem tisztázottak! Bizonyos dolgokat már lehet tudni, de van amire még nem kaptunk kézzelfogható magyarázatot. Tehát vannak hiányzó láncszemek...ezért nem teljes a kép! Innentől kezdve csak találgatás az egész!
Egy biztos! Meghalt egy fiatal fiú! És ez önmagában is szörnyű és tragikus! Az egyik percben még ott nevet a barátaival és családjával,...a következő pillanatban meg már halott!:-(((

 3. Bali 2010 aug 23. 19:52  
Részvétem minden hozzátartozónak! A balesetről abból az okból érdeklődtem, hogy mindanyiunk számára tanulságokkal szolgálhatna. De természetesen megértem az okokat és semmi esetre se szeretném az elhunyt emlékét háborgatni! Öszinte részvétem mégegyszer a hozzátartozóknak!!! Nyugodjon békében!!!
 2. NEI 2010 aug 23. 19:06  
A 21 éves fiúval kapcsolatban a család kérésére nem közlünk információkat! Ezért szíves megértéseteket kérjük tőletek! Sajnos sok embert sokkolt az eset, többek között gyerekeket is. Külön köszönet az apartman tualjdonosának, a konzulátus dolgozoinak és a konzulnak is!!! Ennek nem szabadott volna megtörténnie!!!! ...De még is megtörtént!!!!
A családnak meg őszíinte részvétünk.... Öcsinek üzenem, hogy ne hibáztassa magát!!!!!

NEI és a többiek
 1. Bali 2010 aug 23. 13:35  
Lehet esetleg valami konkrétabbat tudni már, hogy mi is történhetett velük?
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Boonsung Wreck

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés