»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-03-25 A haladó nitrox tanfolyamról

Régóta foglalkoztat, hogyan tehetném az adriai merüléseimet biztonságosabbá, hogyan tölthetnék több időt az érdekes mélységben. Megtaláltam a választ.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3 4
 128. Edka 2010 már 28. 20:19  
Sikerült megnevettetned Thomas. Macika, mi a franc az az S-drill? Valamit elfelejtettem, vagy sosem tudtam?
 127. grrrob 2010 már 28. 20:12  
Ma - némi videozás, elemezgetés után - medencében kipróbáltam ezt a tolatást... Hát, bár úgy éreztem a fejemben már összeállt a mozdulatsor, pokolira nem ment. Szóval maximálisan megértem a sikeres elsajátítás - és persze a tanfolyam alatt szerzett többi tudás megszerzése - után érzett sikerélményedet. Ami viszont sokkal jobban ment - habár a BCD amit kaptam nagy volt és lötyögött rajtam - az a lebegés. Ezt egyszerűen nem lehet eleget gyakorolni. Szóval emiatt is jónak tartom a cikkben leírt tech alap tanfolyamot. Én is arra biztatnálak Bunny, hogy írd meg a cikket. Én nagyon szívesen olvasnám.

Bár ez kicsit off: Korábban olvastam, hogy valaki innnen a fórumról elvégzett egy olyan kísérletet medencézés közben, hogy csak sznorival odaúszott egy búvárhoz és bemutatta a "nincs levegőm, adj levegőt" jelet. Ma ezt én is kipróbáltam váratlanul. A búvár - bár kicsit meglepődött - jól reagálta le a dolgot, gyorsan megtalálta az octopusát és adott egy kis levegőt. Szerintem ilyen spontán teszteket is megéri csinálni. Ez is jó tanulópénz tud lenni...
 126. Thomasbuvar 2010 már 28. 18:52  
Amikor azt mondta az oktatónk, hogy elég ügyesek voltunk, kicsit sandán tekintettünk rá... :)
 125. Thomasbuvar 2010 már 28. 18:49  
Hát igen... Mi nem csak az aljzatot kevertük fel!... Így utólag, ahogy visszaemlékszem, mindent levertünk a főtéről és a barlang faláról is. Ráadásul nagy teljesítményű lámpáinkkal kiégettük egymás szemét is...  :))
 124. istvanv 2010 már 28. 18:46  
Szerintem is!!!
 123. áááááávadász 2010 már 28. 18:31  
jaj, ne légy már ilyen hisztis. bármilyen cikket írsz, mindig lesznek, akik kötözködnek. (csúnya, rossz szokás. pfúj. én ilyet sose tennék.)
ezt a cikket simán végig tudtam olvasni, pont azért amilyen volt.
szerintem írd meg a folytatást.

 122. Bunny 2010 már 28. 18:24  
Nekünk egyébként is volt egy nagy előnyünk. A saválló acél medencében nem tudtuk felkeverni az aljzatot :D Pedig gyanítom utánunk is lehetett volna "szellőztetni"...
 121. Thomasbuvar 2010 már 28. 18:21  
Természetesen némi gyakorlással, egész jó eredményeket értünk el mi is... :)
 120. Bunny 2010 már 28. 18:03  
Megérne külön cikket maga a medencés hétvége is, ami ugye nem az adv. nitrox hanem egy külön móka. De már nem merek belevágni, mert nem tudnél nem lelkes lenni, és ezt ugye én nem tehetem meg. Szárazon, mint egy tankönyv pedig nem szeretek írni, pedig az lenne az elvárás.

Stage palack átadást mi is csináltunk, társlélegeztetést is. Stage-nél engem egyébként az lepett meg leginkább, mennyire NEM befolyásolta az egyensúlyt. Persze első alkalommal, amikor Vizes hozzámvágta meglepett a dolog, volt kevés negativitása. Másodszorra már készültem, toltam egy kis plusz levegőt a mellénybe :) De üresen meg ugye pont ellentétes hatása lehet, ami szintén meglepheti a búvárt. De gyakorlatilag 2 medencés merülés után tökéletesen hidegen hagyott, hogy lóg rajtam egy palack, némileg útban volt a bal kezemnek és inflátorcsövemnek, bár könyökölni pont jó rajta :)

Én még annyival könnyítettem az életemen, hogy a hagyományos mellényen a D gyűrűk azért messze nem optimális helyen vannak, mint egy wing hevederzeten. A vállon lévő még hagyján, bár az is túl magasan van. De a lenti D gyűrű kicsi, és az integrált súly takarásában van. De már törpölök, hogy oldjam meg :) De erről sem fogok írni. Nehéz lenne csak úgy, érzelmek és egyéni hangvétel nélkül.
 119. Luciferin 2010 már 28. 16:42  
Kezdem érteni ezt a tanfolyamot. Lassan nem is bánom, hogy anyagi okokból eddíg kihagytam.... :-))))))))))
 118. Thomasbuvar 2010 már 28. 14:18  
Barlang mélyén gyakoroltunk, már túl voltunk az elméleten, jó pár uszodai foglalkozáson. Az oldal palack átadása volt a feladat (társnak átadás, visszavétel, az övének az átvétele, majd visszaadása), természetesen az idevonatkozó szabályok betartásával, szabályos lámpakezeléssel és természetesen lebegés közben...
  ...Mikor végeztünk és kijöttünk a barlangból, oktatónk szólt az éppen barlangba készülődő másik csapatnak, hogyha "0"-nál jobb látótávolságot akarnak, akkor ahol mi gyakoroltunk, oda ma ne menjenek - kb. két napig... :)
 117. Thomasbuvar 2010 már 28. 14:04  
Az S-drill titka, hogy elméletben kell csak megcsinálni, nem fogsz métereket liftezni... :)
 116. zsolo 2010 már 28. 11:42  
:-) Nálunk sem maradt szem szárazon, amikor visszanéztük, hogy mit műveltünk a víz alatt. :-)
 115. Jules 2010 már 28. 11:29  
Ha felraknám valahova azokat a videókat, amiket mit csináltunk csapaton belül a gyakorlásokról, háát... Lenne nagy kacagás... :-) Hogy csak egy saját példával éljek: oda nem figyelve a dolgokra egy S-drill közben volt vagy 10 méter szintkülönbség, amikor kb 30-40 centi lehetett volna.. Hiába, padon ülve jobban ment... :-DDD
 114. zsolo 2010 már 28. 11:09  
Igen, erre gondoltam. Aki még nem volt ilyen tanfolyamon, fogalma sincs róla hogy mi ez. Bár úgy tűnik valakinek elég néhány YouTube videót negnézni, és már minden megy. Szerintem ez olyan mint autóvezetést tanulni a Knight Rider-ből.
 113. Jules 2010 már 28. 11:06  
:-) Aki már volt ilyen képzésen, s aki még nem... Ahogy a legeslegelején: van a B-kat jogi, és van, aki elmegy vezetéstechnikai tréningre... Ahogy pl. véleményem szerint a(z) (ön)mentőbúvári tanfolyamnak is az OWD-ben lenne a helye...
 112. zsolo 2010 már 28. 10:52  
Egyébként ennek a tanfolyamnak a tantermi, és a medencés részén is részt vettem, és nem gondolnám, hogy felesleges volt. De a legveszélyesebb búvár az, aki azt gondolja, hogy mindent tud, még ha oktató is.
 111. zsolo 2010 már 28. 10:50  
Nekem úgy tűnik, két részre oszlott a fórum. Az egyik fele tudja hogy miről beszél, a másik felének fogalma sincs róla...
 110. istvanv 2010 már 28. 10:25  
Jól beszél!
 109. Magdi 2010 már 28. 10:24  
Nem vagyok búvár, de mint feleség 15 éve kísérem férjemet szinte minden merülésénél, láttam már ezt-azt. Maximálisan támogatok minden olyan próbálkozást ami biztonságosabbá teheti a merüléseit, legyen az méregdrága felszerelés, tanfolyam stb.
 108. buborek 2010 már 28. 07:03  
Kedves Búvártárs!

Tényleg lelkesebb a Bunny egy kicsit, mint pártatlan újságírótól elvárná az ember. Abban is biztos vagyok, hogy a cikk írásának köze van a tanfolyamhoz. (Bár csak ennyire lennének korruptak és részrehajlóak a palamentben ülő honfitársaink, nagyon szépen élhetnénk otthon) Mégsem szép, ahogy szarozod a cikket.

Megpróbálom, kicsit kevesebb lekesedéssel megírni, mit gondolok a cikkben megfogalmazott gondolatokról. Azt, hogy hogyan esett meg ugyanez velem, mivel pontosan ugyanezt éltem át, csak nem egy tanfolyam, hanem néhány év időtartama alatt.

Előéletem:1985 óta merülök, 94-óta ebből élek. Néha már úgy gondoltam, hogy tudok merülni. Hiba volt.

A 2000es évek elején végeztem egy trimix tanfolyamot, mert vonzott a mélység. Sokat tanultunk ezen a tanfolyamon, az akkori ismereteknek és az általunk elérhető felszereléseknek  megfelelően. (megjegyzem Fazekas Tibi már ezen a kurzuson is ott ült, igaz még fordított és nem oktatott) Merültem is egy párat utána. Időnként szépen időnként meg szerencsével. Két esetben igen nagy szerencsével. Majd 3 vagy 4 évvel ezelőtt tudtam annyi pénzt befektetni, hogy vegyek egy rendes szárazruhát, winget, meg ikerkészüléket és stage-eket. Nem kis elhatározás. Barátaimmal elkezdtünk merülgetni. Nem úgy ment ahogy kellett volna. Később, tanfolyamot végeztünk Dóra Gyulánál. Végeredmény: büszkék nem voltunk az eredményre, de kezdetnek nem rossz, s legalább tudjuk mit kell gyakorolni, hogyan kéne csinálni. Egy évvel később pontosan ugyanez történt egy GUE alpok tanfolyamon.

Azóta is merülök. Ma már sokkal jobban megy mint pár éve. Az ikret tavaly letettem, nehéz, rosszak a térdeim és a derekam, problémás a felszíni mozgatása. A stagek még megvannak.

Egészen másképp merülök, mint mikor elkezdtem. Úgy gondolom sokkal biztonságosabban. Lebegni nagyságrenddel jobban tudok ma, mint akkor, amikor már azt hittem, hogy tudok, és sajnos még közel sem olyan jól mint szeretnék, viszont gyakorlom minden merülésen.

Egy gondolat, a merülőpárrol, mivel oly sokat emlegetted. Többször voltam bajban víz alatt. Tengerben és zárt térben, dekoval és anélkül is vannak kalandjaim, amire nem vagyok büszke. Egyszer sem a merülőtársam volt a megoldás. Vagy nem  volt ott, vagy nem vette észre, vagy nem állt módjában segíteni. Az már a szerencse kategória, ha abban bízol, hogy ott lesz amikor kell és tenni is tud.

Zárógondolat: Boldogan olvasnám a kommentedet, miután végigéltél, egy olyan kalandot mint Bunny. És hidd el ez nem reklám, nem oktatok technikait.

Tengermély tisztelettel Krk városából:

Buborék
 107. Bali 2010 már 28. 03:04  
Iszonyatosan jó cikk és megtaláltam benne azt a dolgot amit a leírt dolgok miatt szintén kerestem! Köszönöm!:-))
 106. verhas 2010 már 27. 17:03  
Mivel a szerző számára sem volt érthető amit írtam:

Nem az a baj, amit csinált. Nem azzal van baj, hogy jó-e ez a tanfolyam és hasznos-e.

Nekem még az sem baj, hogy ha implicite lehülyéz egy cikk. Túlteszem magam rajta, és zokon sem veszem.

Azt sem gondolom, hogy fizetett cikk lett volna, és nem érdekel, hogy a szerző fizetett-e a tanfolyamért annyit mint más, vagy kiemelt figyelmet kapott-e. Ez utóbbi azért nem érdekel, mert egyrész nem vagyok irígy, legyen neki jó --- másrészt elég rég olvasom a cikkeket, és tudom, hogy nem írja le, hogy valami jó, ha nem jó. Akkor sem ha fizetnének érte.

A bajom az, hogy annyira lelkes a cikk stílusa, hogy számomra elveszti a hitelességét. Engem nem győz meg. Főleg, hogy a felsorolt alapfeltevések sem állják meg a helyüket:

- Nem csúsztam bele még soha dekóba, még akkor sem, amikor Krk-n a dive master bele akart vinni. Otthagytam. (Hévíz az más, az tervezett deko.)
- Nem hagyom ott a merülőtársam, és ha ő otthagy (volt rá példa, írtam róla ide cikket is), akkor legfeljebb nem merülök vele többet. (És épp ma mesélte, [igen elmondta, vagyis megúszta] hogy nemrég beragadt az első lépcsője, [szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik] és nyolc méterre volt a társa.)

Ha meg valaki ezeket nem tartja be, akkor nem azzal kell (szerintem) biztonságosabbá tenni a merülést, hogy stage palackot visz magával, hanem először ezeket a szabályokat kell betartani, fegyelmezetten merülni, és ha ez megvan, akkor kell feltenni a kérdést: mennyivel lesz biztonságosabb ezek után a merülés?
 105. áááááávadász 2010 már 27. 15:08  
szerintem jó cikk, gondolatébresztőnek semmiképpen sem rossz
leginkább az tetszik benne, hogy mindenki megtalálja benne a maga kis vörös posztóját.
végig azon izgultam, ki írhatta, így alig vártam a végét.


 104. Káplán 2010 már 27. 13:08  
Te miről beszélsz? Örüljünk annak, ha valaki előáll és lefikáz mindenkit és mindent ? Majd ő megmondja a tutit? Eddig mindenki és minden xar volt?  Ne már. Van tisztességes marketing is. Bár egyre ritkább.
Káplán. a párezerszer lemerülő és felmerülő búvár
 103. hopposztkopp 2010 már 27. 11:43  
"és Hölgyek."
Hangulatunktól függően, rúgunk, karmolunk, harapunk és dorombolunk. Mind. Ja és a nyúl is a mi macskánk kölyke!
 102. tomibuvar 2010 már 27. 10:51  

Tisztelt Urak!

Még soha nem írtam fórumba..... Jöhet a géppuska sorozat.
Marketing ízű?........és akkor mi van? Valahogy el kell mondani!
Véletlenül ott voltam a bázison, mint fizetővendég. Nem fizetett!!!
Bunny leírta a véleményét a tanfolyamról. Picit próbáljatok meg elszakadni a pénztől, irigységtől, okoskodástól és elfogadni mások véleményét. Másokét, akik esetleg lehetnek jobbak, tapasztaltabbak nálatok a búvárkodás tudományában. Nem magamra gondolok! Magam is lelkes tanuló vagyok, mindenkitől, akinek tudása arra érdemes. A cikkben szereplő Fazekas Punnyadt Tibor rendelkezik 5.000 - 6.000, azaz öt-, hatezer merüléssel. Ez azt jelenti, hogy 5.000 - 6.000 alkalommal lement és fel is jött. A számok makacs dolgok. Bunnynak belenéztem a naplójába. ő az előbbi számok tizedét merülte. Jelzem, az sem kevés. Majd 500-600 merüléssel úgy döntött, hogy tanul 1 picit. Esetleg olyan valakitől, aki a témában jártasabb mint ő. Ez marketing? Tekinthetjük annak, de szerintem inkább felhívás. Először tanuljunk 1 picit, aztán jöhet az okoskodás, minősítés. Bunny tanulni akart, méghozzá igazán perverz módon vízben és nem a PC előtt.


                                                                                                                                                         Tenner Úr
 101. Luciferin 2010 már 27. 08:41  
Köszönöm a rám vonatkozó részt. Stílustalanul marketing célokra fogom használni... :-)))))
 100. verhas 2010 már 27. 00:18  
A fórumozásra is igaz, mielőtt neki állunk bejegyzést írni:

Megáll. Lélegzik. Gondolkodik. Cselekszik.
 99. verhas 2010 már 27. 00:01  
Levegőt?
 98. elche 2010 már 26. 22:52  
Ki nem, Thomas, ki nem?:)
 97. Thomasbuvar 2010 már 26. 22:44  
Kösz'... Szeretnél kérni tőlem valamit? :))
 96. verhas 2010 már 26. 22:30  
Én tökéletesen tudok lebegni. Csak legyen elég tömény, meg sisha. Nem kell ehhez nitrox. Még merülni sem kell.

Annak aki nem ismer, és esetleg komolyan venné a megjegyzést: még életemben nem rúgtam be és 25 éve felfüggesztettem a dohányzást. Merülni meg bárkinél tudok szarabbul merülni, ahogy azt rendes OWD-nek illik.

Biztonságban meg az nyújtja a legtöbbet ha megbízható a merülőtársad. Pl. Thomas vagy Luciferin. Thomas szerintem sokkal többet ér mint egy stage palack. És nem is olyan magas a zoxigén szintje, hogy megmérgezzen 40 méteren.

Csak arra akarok kilyukadni, hogy ha "belcsúszol" a dekóba, vagy elhagyod a merülő társad (vagy ő téged) akkor nem ne beszéljünk már nagyobb biztonságról, mert az parasztvakítás. Először a problémát oldjad meg. Ha nem vagy fegyelmezett, akkor csak mégnagyobb szarba kevered magad ha "elvileg" biztonságosabb technikákkal merülsz, mert ,ég bátrabb leszel. Mégjobban bele fogsz csúszni a dekóba és ott már kevsebb a tartalék.

Bejöttek a nagy, gyors, és biztonságosabb autót a 90-es évek elején Lada, meg Trabant helyett. Kevesebb lett a súlyos baleset? Egy frászt. Gyorsabban mentek, gyorsabban össze is törték magukat. Persze többen szálltak ki épen a kocsiból, mint a szembejövő Trabantból.

Szóval ez a cikk szerintem több sebből vérzik, és nagyon marketing íze van. De hát erről szól miden lélegzetvételünk is nem?

Vegyen levegőt! Tíz búvárból kilenc ezt ajánlja.
 95. zsolo 2010 már 26. 21:55  
?
 94. Káplán 2010 már 26. 20:10  
És? A NAUI is folytatja "még biztonságosabb" szlogen alatti  mindenki merüljön akciót. A régi tábla szerinti emelkedési sebességet a felére csökkentették. Akkor előtte xar táblázatot adtak volna? Na ne. Mókusvakitás folyik ezerrel a profit zászlaja alatt.
 93. hopposztkopp 2010 már 26. 20:08  
Mint a jó eladó rendesen hallgattál azokról a "veszélyekről", amit szerintem nyugodtan meg lehetett volna említeni. (tudom a cikk nem a tanf. témája) Mert még valaki netalántán azt gondolja, olyan q.. egyszerű dolog ez a nitró. Amikor kicsit "kalandosabb" a merülés, jobbnak látszik, ha nincs dúsított aer az ember közelében. (jobb ha lóg a hajóról, vagy van a parton kokszigén.) A nitró igencsak a fegyelmezett embereket kedveli. Nagyon kevesen ismerik fel még azt az alapvető dolgot is hogy ütős lehet néhányszor tíz méteren. Kis idővel tovább máshol is. Csupán hidegebb vízben, vagy délután, vagy ... szóval mire észreveszem, hogy "lalás" vagyok, bizony már eltelt néhányszor öt perc. Tényleg ki emlékszik, hogy utoljára hány méteren volt "mámoros"?
 92. zsolo 2010 már 26. 19:51  
NAUI

Ascend no faster than 9 meters (30 feet) per minute. This is 0.3 meters  (1 foot)                     every two seconds. You need a timing device and a  depth gauge (or a dive computer)                     to measure your rate of ascent. This rate will seem  quite slow to you.
 91. Káplán 2010 már 26. 17:14  
Köszi, de én a NAUI tábláról irtam az adatot.
90. MBSZ Merülési szabályzat nevű mű.
89 Már kezdenek korcsosulni
87 Ezek nem szabványok
84 Minél többet olvasom annál jobban nem értem. Ha valamit nem tudok és utánanézek, abban mi a baj ?
És az nem személyes önszorgalom. Szakmai igényesség. Van itt olyan valaki is, aki nem olvas szakirodalmat ?
Szóval forditva ültél a lóra.
 90. elche 2010 már 26. 15:13  
Komolyan nem tudom, hogy áll most a világ, de a múltkor már a CMAS egy csillagos képzést is az EN 14153-2 "önálló búvár" képzettség alá láttam besorolva, ahol az ajánlott maximális mélység 20 méter, amit hasonló képzettségű társsal együtt merülhet. Emlékeim szerint én még másfélét hallottam az egy csillagos búvárok jogosultságairól.
 89. vizidino 2010 már 26. 15:00  
"Tévesz, a tanfolyam előtt halvány lövésem nem volt, mi a haladó nitrox. Tényleg azt hittem, annyit jelent, hogy magasabb oxigén tartalmat is használhatok."

ezért bocs

"Nem tudom, hogy biztosan engedi-e némely rendszer, vagy sem a dekót. Minden rendszer fejlődik, zárkózik a többihez. Ezért fogalmaztam úgy, ahogy: (napjainkra talán mind) Úgy is mondhatnám, remélem, hogy már az a rendszer is eljutott oda, ahová a többi. De mivel az érintett rendszerben nem vagyok járatos, nem ismerem naprakészen az előírásait, hát nem nyilatkozom."

ezért nem bocs :)

Nekem a dologban már az a feltételezés sem tetszik, hogy a többihez való zárkózást fejlődésnek hívjuk.
A dekózás tiltását amennyire én látom főként gazdasági érdekek motiválják (gyorsabb képzés kevesebb felelősséggel, kisebb szükség a szelektálásra, nem kell annyira odafigyelni a kísért búvárokra, stb.), nem pedig valami új felfedezés a merülések fiziológiájával kapcsolatban.
Én nagyon remélem, hogy azok a rendszerek amelyek még tanítják a dekompressziós megállókkal végrehajtott merüléseket, nem fognak az ellenkező irányban "fejlődni".


 88. elche 2010 már 26. 14:58  
Azért a számháború kapcsán nekem az jut eszembe, normál merülésnél a 9 méteres emelkedés is messze van, minek úszkálnánk le-fel gyorsan? Vészhelyzetben meg nem számolgatja senki se a 9-et, se a 18-at.
 87. zsolo 2010 már 26. 14:40  
Szívesen NAUI 9m/perc, SSI 9m/perc, ha gondolod szívesen belinkelem neked.
 86. Káplán 2010 már 26. 13:28  
Ez gyenge volt. Nem biztos, hogy az összest. Hanem az (számomra) elérhetőeket.  És nem az eltérés számit. Hanem az, hogy pl egy oktatási rendszer adott minősitésű búvárjától mit várhatok el. Ez alap. Ez nem önszorgalom. Ez szakmai igényesség.  Pont. A másik végletre én is tudok példát mondani: Silo és a PADI Oktató kártyáját nem fogadták el. Klassz.Egy Oktatónak illik ismerni min. a rendszerek közötti megfeleltetéseket.  Szerintem. UFF
 85. Luciferin 2010 már 26. 13:27  
Az oktató megfellebezhetetlen szaktekintély című témához ide írnám az egyéni szociális problémámat. Nyilván akkor a rendszerre és a rendszer tankönyvére még inkább igaz ez. Én amikor elkezdek egy tanfolyamot bemutatkozom (előírás) megemlítem, hogy eredetileg biológus vagyok. A tanítványaim 60 %-a agrármérnök. Oszt tele van a tankönyv fajtával, ökoszisztémával és más biológiai marhaságokkal. Persze kiállhatok a tankönyv mellett és akkor az agrármérnökök nem csak a búvár szakmai tudásomat kérdőjelezik meg... :-( Persze ez több oktatási rendszer tankönyvére is igaz mert amikor ifjú voltam és lelkes akkor beszereztem több open water tankönyvet.
 84. Bunny 2010 már 26. 13:15  
Ja, mostmár értem mit ködösítesz. Néha nem értem miért nem lehet konkrétan leírni, amit az ember mond, dehát lelked rajta. Oké, ez a te személyes önszorgalmad. De most őszintén, biztos, hogy az összes rendszert átnézted? Annyi van! Persze tanulságos lenne, ha közölnéd ezeket, mi rászánunk akár cikket is a témára! Érdekes lenne látni a világ összes elérhető oktatási rendszeréből, hogy milyen különbségek vannak.
Meg aztán, véleményem szerint egy oktatónak a saját rendszerét kell jól ismernie. Persze nem árt, ha tudja a többiről is, hogy mi micsoda, fontos paramétereit. Emlékszem 4-5 éve egy horvát CMAS oktató nem akart merülési engedélyt adni a barátom NAUI Scuba Diver kártyájára, mert az nem teljes értékű búvár. Ez a fajta korlátos tudás mondjuk már kínos, főleg hogy erősen ragaszkodott a véleményéhez :) Azért a végén meggyőztük persze.

Ez esetben ha egy oktató rendszere azt mondja 9 méter, neki elég ennyit tudni. Ezt oktatja. Egy PADI oktatónak a 18-at kell tudnia, hozzátéve, hogy maximális sebesség vészhelyzetre, ez nem olyan mint a közúton, hogy aki a 60-as táblánál nem megy legalább 60-at az levillogjuk :)
De semmiképpen nem hiszem, hogy kötelessége lenne bárkinek is, hogy más -általa nem oktatott- rendszerek előírásaival tisztába legyen. Persze ártani nem árt.
 83. Káplán 2010 már 26. 13:02  
Én teljesen gátlástalanul átnézem az összes (helyesebben elérhető) rendszer web oldalát, hogy mit varálnak. Aztán megnézem, ebből mi szivárgott már át Mo-ra vagy mi várható. Átolvasom, informálódom. Igy nem leszek annyira hüle, igaz szagértő sem. De tudok/sejtek  dolgokról. Informális szinten. Ennyi.
 82. Bunny 2010 már 26. 12:58  
Konkrétan?
 81. Káplán 2010 már 26. 12:56  
Nem erre gondoltam. Csak arra, hogy az oktatónak KÖTELESSÉGE nyitott szemmel járni. Ettől nem lesz a legokosabb, legszebb, stb , csak NEM LESZ TÁJÉKOZATLAN. Ami fontos.
 80. Bunny 2010 már 26. 12:55  
Szerintem igen káros az a felfogás, hogy az oktató az isten, és ő mindent tud. Szememben azok az oktatók, akik osztják az észt és mindent mindenkinél jobban tudnak hiteltelenek. Többre becsülöm azt, aki tisztába van a képességeinek határaival, azzal, hogy nem tud mindent, aki hajlandó elfogadni, hogy más bizonyos dolgokat jobban tud nála - pedig lehet, nem is oktató- és hajlandó másoktól tanulni. Én magam örömmel fogadok el bárkitől új tudást, hiszen a jó pap holtig tanul, ez bizonyára a káplánokra is vonatkozik :)

Általábban azok a búvárok a legmagabiztosabbak (és leghangosabbak) akik annyira keveset tudnak, hogy még csak nem is látják képességeik korlátait. Legyen az oktató, vagy tök kezdő.
 79. Káplán 2010 már 26. 12:52  
Imádom a csapdákat. Ez is bejött. Vajon miért van pólóm, amin a Kis gonosz felarat diszeleg ? Nem kell válaszolnotok.
Az ominózus  sort egy NAUI tábláról másoltam. Akkó nem is kell mennem jueszájba? Itthon is honos a NAUI.
Amúgy, aki áttért az SI-re, az egy balfasz. Káplán, a nagypofájú mérnök, aki nem vödörrel a fején jár.
Első   1 2 3 4
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Gubal Island - Rosalie Moller Wreck

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés