»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-11-25 A segítségnyújtó tragédiája

Egy angol búvár vesztette életét, miután társa vészhelyzetbe került.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 26. hopposztkopp 2009 nov 25. 12:52  
Kínos, de a kellemetlen dolgokat nem szívesen gyakorolják az emberek. Mert az élőknek ritkán fogy el a levegő, hát nem is gondolnak arra, mennyire kivetkőzik magából egy fuldokló. Nincs rá helyes szó.  Talán a borzasztó. Nem csak a fuldoklónak, de a mellette lévőnek is.
Igaz a nyóc általános is iskolai végzettség, de kevés ésszel azért az ember tovább is tanul. Itt a történet is utópisztikus, a valósághoz meg mennyi köze lehetett, már nincs jelentősége. Gondolom a túlélő meséje.
 25. Káplán 2009 nov 25. 12:23  
Leraktam Neked Dorogon . A helyszint is elmondtam, mind GPS, mind rejtvény formájában. :)
Csak hát .... Lassan tárolási díj lesz belőle ......
 24. pygmy 2009 nov 25. 12:21  
akkor add vissza a szénfogót!
 23. elche 2009 nov 25. 12:15  
Pontosan. A tanulság ennyi, amit le lehet szűrni minden amatőr búvárnak, akár sok, akár kevés merüléssel. Hátha már akkor eszébe jut legközelebb, amikor hezitál, hogy jó lenne még megnézni ott azt az izét 15 méteren, de csak kevés levegő van... Bevállalni vagy sem? Szóval ez is egy döntéshelyzet, meg aztán az is az volt, hogy 20 méter alatt, kevés levegővel, mit csináljon a kapkodó társsal. Csak az utóbbi már nagyon kiélezett szituáció...
 22. Káplán 2009 nov 25. 12:14  
Veled SEMMIBEN SEM közösködöm.:)
 21. medve 2009 nov 25. 12:13  
hát igen... mondjuk sok mindent nem tudunk - pl. lehet, hogy csak 6l-es palackokkal nyomták? -, de a leírásból nekem is az jön le, hogy normál körülményeket feltételezve a srácok balfékek voltak... és igaza van a Csuhásnak, 20 m-es süllyedést nem észrevenni, márcsak a kiegyenlítés miatt is, az még akkor is gáz, ha éppen levegőért küzdesz... szvsz
 20. pygmy 2009 nov 25. 12:10  
nem is neked ment a válasz, hanem a nyúlnak... aki megint rákezdte :P
akkor csatlakozol? :)
 19. Káplán 2009 nov 25. 12:08  
Nem is állitottam, hogy a kevés kártya okozta a gondot, hanem az, hogy a magas(?)  merülésszám  ellenére sem tudták azt megoldani ami egy álagos képzettségű és gyakorlatú búvártól is elvárható.  
 18. PDIC 2009 nov 25. 12:06  
Van egy aránylag egyszerű szabály: a biztonsági megálló megkezdésekor 50 bar van a palackban. Persze ezt sokan / soxor nem tartják szükségesnek. Általában nincs is gond, ha mégis, akkor lehet márványtáblát csináltatni a sírkövessel. Ennél a konkrét ügynél az, hogy lesűllyedtek egyszerű bénaság volt, az, hogy nem volt levegőjük ezen produkció megkezdésekor egyszerű hülyeség.
 17. pygmy 2009 nov 25. 12:01  
miért maradnék? nem maradok.
ezek balfékek voltak. de nagyon. viszont ebből nem következik az, hogy csak az van biztonságban a vízben, aki minimum 12 kártyát már összegyűjtött, legalább két rendszerből :)
6 méteren, 3 palack (igaz, nem tudni, melyikben mennyi és melyik volt nyitva - vagy hogy is volt ez???). ezt nem tudták megoldani?
 16. pygmy 2009 nov 25. 11:56  
véleményemet ezen eset megcsócsálása után is tartom:P
 15. Hexen 2009 nov 25. 11:49  
Hmm, nekem idén nyáron az az emlék is jól jött, hogy mi történt mikor engem mentettek. Ennek köszönhetően sikerült "megoldani" egy neccesebb helyzetet.
 14. Káplán 2009 nov 25. 11:47  
Amikor ilyen magas a tét, a talán kevés.
 13. Káplán 2009 nov 25. 11:45  
Pygmy csak maradjon csöndben. Az öttengelyesei telenyomják a környéket mindenféle retekkel.:)
Ugyanazt mondjuk(legalábbis remélem), csak más megközelitésben.  Te leirsz egy "karriert".
Én azt vallom, hogy az OWD a legnehezebb  tanfolyam. A "sok mindenen" belül KÉSZSÉG szinten meg kell tanulnia néhány alapdolgot. KÉSZSÉG szinten Ami a "közvetlen túléléshez" kell. Maszkürités, stb stb és ezekben benne van a levegőelfogyás  szituáció kezelése is. Nem kell annak tudatosodnia, hogy ezzel a levegő kétszer olyan gyorsan fogy, mintha egyedül szivná. Tudja azt, hogy a a tartalék elég lesz a merülés befejezéséhez. A levegőelfogyás felismerése azért nem igényel egyetemi katedrát. Bár nem kizáró ok. A további szinteken nem a vészhelyzetek kezelését kell csak megtanulni, hanem azok elkerülését is. Nem kivánt rész törlendő.:)
Nem hiszem, hogy van olyan akár kezdő búvár is, akinek gond lenne a társmentés bármilyen mélységből. ők ketten kivételek voltak 350 merülés uté, de újsághir is lett belőlük. Sajnos.
Mellesleg  a checkdive-on is valami hasonlókat szoktak csináltatni az alanyokkal.:)

 12. elche 2009 nov 25. 11:36  
Tegyük hozzá: a súlyos balesetnél szinte mindig van valami súlyos hiba is. Tehát arról nincs szó, hogy ők mindent jól csináltak, de amikor kezelhetetlenné vált a helyzet (legalábbis a leírás alapján annak tűnhetett), akkor hozott egy döntést az egyik búvár, ami bármennyire kétségbeesett volt, mégis megmentette a társ életét. Nem egy búvár akadt, akinek egy ilyen ólomöv-dobás talán segíthetett volna.
 11. Bunny 2009 nov 25. 11:25  
Te is tudod, mint oktató, hogy a mentőbúvári tanfolyam arról is szól, hogyan ismerd fel, és kezeld a pánikon. SSI-ban ezért hívják stress and rescue-nak. Nem az volt itt a hiányzó tudás, hogyan hozza ki a létrán az ájult búvárt, hanem hogy mit tegyen, ha stresszhelyzet alakult ki. Persze hogy OWD-n is tanulta, meg még ezer más dolgot, ami között ez a rész a legkevésbé tűnt fontosna, inkább az köti le, hogy levegőt tud venni a víz alatt, és ne rúgja fel magát a medence aljáról maszkürítés közben. Én ezért tartom elengedhetetlennek az önképzést, mert minden szinten sokat tanulsz, de annak csak egy része marad meg. Bár tanulunk fizikát owd-n is, igazából valahol DM szinten kristályosodik ki, mint ahogy tanulunk mentést is, mégis kell ahoz a rescue, hogy bevésődjön. Mert amikor már maga a merülés készségszinten megy, akkor tudsz odakoncentrálni a plusz tudásra. Jó esetben. Szerintem, de lehet rosszul látom persze, és Pygmynek van igaza, minek az AOWD+nitrox felett bármilyen kártya :)
 10. PDIC 2009 nov 25. 11:18  
Keszonbetegség
 9. Káplán 2009 nov 25. 11:18  
Értem én, hogy én vagyok a hüje a két bitemmel. Kicsit értetlenül állok az előtt, hogy miért kellene mentőbúvárnak lenni egy ilyen helyzet megoldásához? Kezdő tanfolyami anyag octopys használatával felemelkedni 3 vagy5 méter mélységre és ott biztonsági megállót csinálni.  A lebegés okozott gondot egy, több mint 350 merüléses búvárnak? Az, hogy 1-2 métert liftezel teljesen más mint több mint 20 métert süllyedni. Ennyire jól ment az egyenlités ?
Oldották az övet, mert az tanulták. Ja, csak a fele elfelejtődött. 10 m kisebb mélység esetén használható.
Lehet, hogy sokat merültek már, de eddig talán szerencséjük. Most egy átlagos nehézségű helyzetet sem tudtak megoldani. Sajnos.:(
 8. Bunny 2009 nov 25. 11:17  
Na igen, ez is egy válasz. Az nem derült ki a mentő mibe halt bele sajna. Mert lehet elütötte egy villamos ...
 7. elche 2009 nov 25. 11:11  
Az is lehet, meg az is lehet, az övet oldó úgy ítélte meg, a társa már túlságosan pánikol- így még biztosan kap egy esélyt. És végülis pont az maradt életben, akinek dobták az övét.
 6. Bunny 2009 nov 25. 11:05  
Nem értem mi ezen az érthetetlen, valószínűleg nem csináltak még mentést, lehet nem is voltak mentőbúvárok sem, az meg hogy sok éve az OWD-n mi volt ... Így aztán egyszerűen lefoglalta őket az, hogy társlélegeznek, közben gondolom a másik palackon is matattak, hogy miért nem ad levegőt, kikerekedett szemek, felgyorsult felületes légzés, az agy pedig elkezd csak egy dologra koncentrálni, csőlátás - és az nem a mélységellenőrzés.
Egyszerűen baromira nem foglalkoztak a mélységükkel, és aki úgy gondolja ez lehetetlen, az emlékezzen vissza mondjuk egy hullámzásban eltöltött 5 méteres megállójára, hányszor volt az, hogy hirtelen 6 méter alatt találta magát, vagy épp 3 méteren, mert felrántotta a kötél, és fel sem tűnt neki? Ha alattomban egy métert süllyedsz, és nem figyelsz már csúszol is lefele.
Aki pedig már életében legalább egyszer merült, az tudja, hogy ha 5-6 méteren lebegsz (ami ritkán semleges, inkább negatív csak pici uszonyozással korrigálva), és elkezdesz süllyedni mi történik. Gyorsulva mész lefele.

Azt mondjuk nem vágom, miért jó megoldás övet oldani 28 méteren, miért nem csináltak vészfelúszást. Ha elfogyott mindkettőjük levegője, akkor is irány fel, van abban még 1-2 slukk, ha nincs akkor is minél sekélyebbről lövi fel magát annál "jobb". Én gyanítom inkább a húbazze, de szarban vagyunk mit csinálja? Oldjunk övet, azt tanultuk ha nagy a gáz!
 5. Káplán 2009 nov 25. 10:26  
Mi magyarok, mit nem csinálunk meg?  De ez a szitu akkor sem "normális", még egy átlagosan képzett, átlagosan gyakorlott búvár esetén sem. Itt tényleg lett volna létjogosultsága a "tökéletesen lebegő búvár" tanfolyamnak. Pont.
 4. Archi 2009 nov 25. 10:23  
Háát azért láttunk már hasonló esetet.. sőtt nem is kell messzire menni, kis hazánkból is történt ilyen eset, báár igaz kicsit még mélyebbre süllyedtek..
 3. Káplán 2009 nov 25. 09:15  
Hm. Levegőelfogyásos szituban, átváltás a társunk levegőjére és közben 20 métert süllyedek ? Na ne .
 2. zaja 2009 nov 25. 09:15  
Sajnálom szegényt, de azért furcsa, hogy kb. 20m-t (6m - ről kb. 28m-re) visszacsúsztak, és közben nem tettek ellene semmit. Ez vezett végül a tragédiához.
 1. pygmy 2009 nov 25. 09:07  
szegény fickó. nekem azért vannak homályos részek a sztoriban... illetve nincs befejezve a vizsgálat? vagy ennyi, okuljunk belőle, ahogy tudunk?

Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Cod Hole

Australia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés