»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-08-04 Az Elphinstone tigriscápái

Egyre több hír érkezik a népszerű merülőhely legújabb látványosságának számító ragadozókról. A HEPCA is megszólalt.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 5. vizidino 2009 aug 04. 14:25  
A szemkontaktus tényleg szemkontaktus, vagy csak felé kell fordulni? Észreveszi a hal hogy nézed, vagy csak azt hogy arra fordulsz? Hogyan tudom védeni a társ hátát? OK, hogy látok arra is, de ha onnan akar bekóstolni, mit tudok csinálni azon kívül hogy megpróbálok rossz ízűnek látszani? :)
 4. Bali 2009 aug 04. 13:59  
Köszi, megfogadom a tanácsot, és remélem látok is majd egyszer egyet!
 3. shark 2009 aug 04. 13:13  
Nyugodtan merülj éjszakait az Elphinstonnál, mivel  kicsi annak az esélye, hogy összetalálkozz a tigrissel. A legjobb amit tehetsz egy nem várt találkozó esetén: 1.) azonnal állj meg, és zárj szorosra a merülőtársaddal. 2.) Vegyetek fel függőleges testhelyzetet, és ha nincs közvetlenül mellettetek zátonyfal, háttal álljatok egymásnak, így belátjátok a vízteret, és véditek a hátatokat. 3.) Lassítsad le a légzésedet, egyenletesen, nyugodtan vedd a levegőt. 4.) Ne hadonássz, és kerüld el a hirtelen mozdulatokat. Soha ne próbálj meg hátat fordítva az állatnak, pánikszerűen el, vagy felúszni! 5.) Ne hátrálj, ha megközelít! Tartsd fenn mindig a szemkontaktust. Ha az állat eltávolodik lassan (!) kezdj eltávolodni, fenntartva a szemkontaktust. Ha ismét megközelít, azonnal álljatok meg, és ismét vedd fel a függőleges helyzetet. 6.) Soha ne szakadj le a csoporttól, és a merülőtársadtól. A tigriscápa megszokta, hogy a prédaállat ha megpillantja ( mint pl. a teknős ), gyorsan igyekszik egérutat nyerni, ami fokozza a támadási ösztönt. Az álló helyzet, illetve a méretváltozás, és nyugodt viselkedés óvatossá teszi,és elbizonytalanítja az állatot. A legveszélyesebb, ha valaki bepánikol. Ha nyugodtan viselkedsz, a tigris is nyugodt marad, és csak kíváncsiskodni fog. A légzőkészülékes tigriscápás merüléseimen kívül egy alkalommal egy kis, négyfős csoporttal sznorkellel úsztunk három tigriscápával, amelyek közül a legnagyobb négy méteres volt. Szorosan egymás mellett voltunk végig, nem merültünk rájuk, és mindig szembefordultunk velük, amikor felúsztak és közeljöttek hozzánk. Fél óráig tartott a közös úszkálás, mind a mai napig ez életem egyik legnagyobb búvárélménye.
 2. Bali 2009 aug 04. 12:44  
Éjszakai aktivitása állítólag a tigriscápáknak nagyobb. Éjszakait ezentúl akkor kovkázatosabb merülni elphinstone-nál?
Mit tud tenni a búvár ha pl. a lpámpafényben megjelenik? (attól eltekintve, hogy beszarok) Nyugton maradok, nézem és várok, hogy mit dönt? Kostolok vagy továbbúszok? Vagy tud valaki valami nagyobb hatékonyású receptet a túl közeli ismerkedés elkerülésére?
 1. shark 2009 aug 04. 09:10  
Egyiptomban, illetve a Vörös-tenger vizein a nem igazán ritka tigriscápa nappal általában nagyobb mélységekbe, 40 méter alá húzódik. Ez a fő oka annak, hogy itt csak nagyon ritkán látható. Ettől eltérő napszaki aktivitás jellemzi a nyugat indiai-óceáni, illetve a bahamai, és a Fiji-szigetekei populációt, ahol szezonban nappal, és sekély vízben is megtalálhatjuk őket. Fokozott óvatosság szükséges a tigriscápás merülésekhez.Érdekes tény, hogy a teknőstől, amely az egyik kedvenc prédája, naggyon agresszívvé válhat.
Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Tulamben, Drop Off

Indonesia

5/9 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés