»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-04-26 A korlátlan lemondás korlátai

A felelősséglemondó nyilatkozatok minden körülmények közötti érvényessége veszni látszik.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 11. hopposztkopp 2009 ápr 27. 12:24  
Becsapott, szégyelje magát. Másodszor is becsapna, akkor szégyeljem magamat.
 10. Káplán 2009 ápr 27. 12:06  
Nem kell az ilyennel merülni.
 9. bluecrystal 2009 ápr 27. 11:49  
Én tudtam, hogy magánál van, mert visszajelzett, de ne velem szórakozzon, meg örömködjön.
Arról nem is beszélve, hogy a guide sem nagyon tud ilyenkor mit tenni. Teszem hozzá azóta is haragszik rám a merülőtárs, mivel kint ezt felróttam neki és elárultam a mélységet.
 8. Garfield33 2009 ápr 27. 11:46  
Én is ettől tudok falra mászni.
Ha az előre megbeszélt dolgokat nem tartják be a merülőtársak.
Mert ha azt mondja, menjünk 50-re, akkor tudom, hogy direkt törtélnik a dolog. De ha csak fogja magát, és zuhan, akkor nem tudom, hogy örömködik, vagy nincs magánál.
 7. bluecrystal 2009 ápr 27. 11:41  
Mindenki saját felelősségére merül!
Legutóbb 3 hete Vörös-tengeren merültem egy 5 fős csapatban a társammal (mind a ketten divemasterek vagyunk) és a guide-dal megbeszéltük, hogy a társam szeretne "zuhanni". Ezt a guide megengedte 8-ról 20 méterre. Elindultunk, a társam 8-ról elkezdett zuhanni és 25-nél jeleztem, hogy megkéne állni a megbeszéltek szerint. Erre visszajelzett és ment tovább. Újra jeleztem 30-nál hogy legalább a limitet tartsuk be. Ez sem használt én 32-nél álltam meg ő 38.5-nél. Ha meghal kit perelnek? Engem, vagy a guidot, aki másik 3 emberrel fent volt 12 méteren?
Vagy inkább a saját hülyeségéből kifolyólag ő a hibás?
 6. békabúvár 2009 ápr 27. 09:57  
Véleményem szerint elsősorban minden búvár saját maga és merülőtársa iránt viseltetik felelőséggel, na persze ehhez önismeret kell, a tényleges saját képzettség, fizikai felkészültség, adott merülés "bevállalhatósága" terén. A felelősség másra hárítása kizárólag ezekhez képest lehet úgymond etikus, ha a búvár ezeket a feltételeket önmagával szemben teljesítette(emellett persze lehet nem etikus de jogszerű a kártérítési igény:) ) Az viszont hogy ilyen kártérítési per nem indult, inkább a hazai búvárgondolkodás előnyére mint hátrányára írható, nem biztos hogy fel kell "nőnünk" a mindent balhéból is peresítő angolszász megoldásokhoz:)
 5. Káplán 2009 ápr 26. 21:28  
Nem is értem a címet. Nálunk a nyilatkozat arról szól, hogy a merülő betartja az általános szabályokat. merülési szabályokat, helyi előirásokat, vezető utasitásait stb. Szó sincs abban felelősség lepasszolásról. Nem is lehet.
Igaz, beleirjuk, hogy aki a szabályokat nem tartja be, az kizárható a merülésből.

 4. hopposztkopp 2009 ápr 26. 20:12  
A magam hasznára és kockázatára még rendben volna. Itt a szolgáltató alkalmazottjának gondatlanságáról volna szó. Az is rendben van. Mert. Ne papírokkal fedezze magát. A szolgáltatás legyen százból százszor hibátlan és százszázalékos. Szervezze meg. Mert ez a munka. A biztosítás nem ad vissza semmit. Az csak sz..s kis apró az elvesztettért. Nem úgy megyek merülni, hogy majd a bíróságon... Legyek joggal elvárhatóan felkészült én is és a szolgáltató is. A végső szó úgyis az övé. Ha bólintott a felelősség is. Nagyobbrészt.
 3. pygmy 2009 ápr 26. 12:20  
hmm, biztos érdekes perek lennének... előbb-utóbb egy-két sztárügyvéd is szakosodna a dologra:)
vezető nélkül szeretek merülni, ez talán tiszta helyzet ilyen ügyeknél, vagy tévedek?
vezetett merülésnél viszont pofátlanságnak tartom aláírattatni a nyilatkozatot, akár számít később, akár nem
legyen biztosítása (mutassa meg), legyen nekem is (megmutatom), kérjen búvárorvosit tőlem, nézze meg a naplóm, a kártyáimat, beszélgessünk, aztán döntsön, merültet-e, ha igen, onnatól kezdve, mint vezető már felelőségel viseltetik irányomban...
basszus, lassan bármilyen szakmára vonatkozhatnak ezek a dolgok (páromnak is elég szép összegű a felelősség biztosítása) miért pont ez a szakma, ez a kicsit "veszélyes" üzem maradna ki ebből?
az pedig, hogy egy bázis pedig a biztosításon spórol, egyenesen szemét dolog! szerintem:)
 2. kovax 2009 ápr 26. 12:02  
még nincsenek.   de lesznek.     az orvosi műhibaperek is lassan lettek megszokottak.
 1. VasMacska 2009 ápr 26. 09:21  
Illetve kis hazánkban még nem fordult elő, hogy valaki is kártérítést igényeljen a búvárbázistól, vagy merülésvezetőtől, vagy bárkitől, aki a merültetéssel foglalkozik. A kártérítést általában a biztosítótól igénylik a károsultak, saját biztosításuk alapján. Pedig a búvárbázisnak is van felelősségbiztosítása, illetve ezt így nem is tudom pontosan, de mintha a DAN biztosítás kötésekor annak idején láttam volna olyan internetes felülelet, ami a búvárbázisok biztosításának megkötésére szolgált. Persze ennek is több éve már - hogy láttam, - mert mióta van, hazai biztosítóval kötök szerződést én is. ( hmm, nem is tudom, hogy létezik e tisztán magyar tulajdonú biztosító...)

De  a Ptk. 342. § (1) szerint: Semmis valamely szerződésnek az a kikötése, amely a szándékos vagy súlyos gondatlanságból eredő károkozásért, az életben, a testi épségben, az egészségben okozott károsodásért, továbbá bűncselekmény következményeiért való felelősséget előre korlátozza vagy kizárja.


A bázis által aláíratott papírok legfeljebb csak azt rögzíthetik, hogy miről tájékoztatta a merülő a merültetőt saját egészségi állapotát illetően.
De miután nincsenek kártérítési igények, így nincs kialakult peren kívüli vagy peres kártérítési gyakorlat búvárkodási ügyekben.
Pedig lenne mit keresni illetve igényelni ezen a téren is, és érdekes felelősségi problémák merülhetnének fel.
De nem merülnek. Nálunk nincsenek ilyen esetek, ügyek.
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés