fórumok / Hírek fórumai / 2009-04-20 Eltűnhetnek a tonhalak? | |
Ha nem fékezik meg a túlhalászatot az Atlanti-óceánon, akkor három év múlva nem lesz több tonhal, figyelmeztetett a WWF. Tovább a teljes cikk olvasásához. |
17. Mirci | 2009 ápr 21. 11:24 | |
Hát a márna egy igazi szálkafőzelék. Elég jó íze van, lébe szokták paszírozni.
Mondjuk én nem vagyok egy nagy halevő, ennek egyik fő oka, hogy gyerekkoromba még a mostaninál is szennyezetteb volt a Duna, főleg aromás kőolajszármazékokkal... Minden kifogott halnak olyan íze volt, mintha benzinnel előtte átitatták volna. | ||
16. pygmy | 2009 ápr 21. 10:49 | |
nem, nem ott. arrafele kukacok, csótányok és szöcskék az ínyenc falatok:)
az Andokban, pirosra sütve, ropogósan, citromkarikával a szájában (az egész citrom nem fér bele:)) főtt cukorrépa? nem tudsz valami népiesebb nevet, mert így nem ugrik be:) olyanokat mondj, hogy puliszka, cibere, málé:) | ||
15. medve | 2009 ápr 21. 10:43 | |
és főtt cukorrépát? apám főzött olyat. gondold el, egy egész generáció azon nőtt fel... tengerimalacot? malájziában?
| ||
14. medve | 2009 ápr 21. 10:41 | |
és akkor tényleg egy témába vágó:) életem egyik legnagyobb élménye - így utólag, akkor ott azért másképp éltem meg a dolgot -, amikor vadászó tonok közé keveredtünk. tudtátok, hogy fekete a foguk, és bazi nagyok? no, ezt az élményt meg kellene még sokaknak élniük...
| ||
13. pygmy | 2009 ápr 21. 10:41 | |
ürgét még nem, de tengerimalacot már ettem:)
| ||
12. medve | 2009 ápr 21. 10:39 | |
azt is szeressük:)) igen, de azért lesznek, akik tudják, hogy mivel kell a disznót, a tyúkot, kacsát eteni. és még egy darabig olyanok is lesznek, akik tudják, hogy hogy kell szétszedni egy disznót, megpucolni a tyúkot. Mirci írta, hogy a papája 39-es. az enyém 36-os. ő még tudja, hogy hogy lehet ürgéből, hörcsögből "pörköltet" főzni. amerre a világ most megy, lehet, hogy még mi is meg fogjuk ismerni a receptjét... egyébként süt a nap, és csiripelnek a mdarak:)))
| ||
11. medve | 2009 ápr 21. 10:35 | |
tudod, ez azért egy érdekes téma. nem egészen itt lenne a helye, de esetleg gondolatébresztőnek ideírok egy-két sort. a paraszt sír, hogy az osztrák felvásárolja a földeket. (és mindenki sír, hogy nem termelünk) de én a vadászat miatt vásárolgatnék földet. nem nagyott, csak ilyen 20-30 éve elhagyott 800-1500 nm-es szőlőt, gyümölcsös, stb. namostan egy ilyen területet kipucolni több 100 ezres tétel/ha. és tudod mit mond a paraszt? hogy a koszos kis 1000 nm-ét 300-500e Ft-rt adja. eger környékén. tudod mit? etessék halliszttel a disznókat, a földeket meg végleg verje fel a hanga, és lepje be az akác...
és akkor vissza a témánkra. igen, lilafüred még megy, de van szerencsém ismerni a helyi viszonyokat: nekik sem megy annyira a biznisz. és a magyarázat szerintem egyszerű: egészen egyszerűen senki nem szereti a szálkát a halban. pedig hát kösnyörgöm, annak az a velejárója. ti ennétek oldalast csont és porc nélkül? ugye hogy nem. akkor miért várjuk azt a halaktól, hogy ne legyen szálkájuk? egyébként lehet, hogy beteges vagyok, de pl. a paprikás lisztben sütött kárász bordáinál jobb ropogtatnivalót én el sem tudok képzelni... | ||
10. medve | 2009 ápr 21. 10:26 | |
fene tudja, biztosan igazad van, de nekem van egy cimborám, aki téli hajnalokon fürtben lógó márnákkal állít be mindig. a dunán fogja őket, és tudja, hogy nagyon szeretem. tképpen lehet, hogy módosítani kellene az álláspontomat. szóval inkább a hazai vizekben ne legyenek mázsáa potykák, minthogy a tengerekben ne legyenek halak (juj!) tényleg nemtom mi lenne a jó, de egy tutter: Kékbálnának igaza van a rohadt halliszttel... mindjárt oda is megyek.
| ||
9. Luciferin | 2009 ápr 20. 22:07 | |
Sokszor ők is szlovák ikrát keltetnek
| ||
8. Káplán | 2009 ápr 20. 21:16 | |
Kicsit csodálkoztam a piaci kiráson: "medvehagyma".:)
7: Na majd az éhenhalás szélén ezért lesznek értékesek az öregek, akik még emlékezni fognak arra, mit hogyan :) Az Öreg Paraszt és a Tengeri cimmel :) | ||
7. Kékbálna | 2009 ápr 20. 21:12 | |
Miért nem panda? Az olyan foltos. Csak bambuszt zabál.
A halakról meg annyit, hogy kifogjuk őket sokszor azért, hogy halliszttel etessük a holland disznót. Na meg vágóhídi hulladékkal (nyesedék, vér stb...) Aztán az EU piacán (értsd Magyarország) eladják. Miközben a hagyományos szemes takarmány alapú disznó hizlalást az EU-ba lépéssel kiirtották. Biztos nincs elég tengeri hazánkban. Nem baj. Ha majd az éhenhalás lesz a tét, eszünkbe jutnak még a régi dolog. Csak legyen akkor még valaki aki emlékszik. Bár a földek már addigra vastagon holland és osztrák kézen lesznek. :( Így aztán a profit miatt a tonhalnak pusztulni kell! Hogy gondolja, hogy 250 kilosra nő? Egyébként Szilvásváradon már évek óta zárva a pisztráng nevelde. Moha lepi az üres medencéket. Így Szilvásváradi pisztráng jobbára szlovák, esetleg lengyel. Mondjuk az legalább jó. A jó hír az, hogy Lilafüreden még van pisztráng nevelde. | ||
6. Mirci | 2009 ápr 20. 10:33 | |
Hát sajnos ez nem egészen így van. Amennyire én tudom (a Dunán) a nagy halásztársaságok szépen felosztották a folyót, azt halásszák rendesen. Már annyira nincs hal, hogy sokszor az éves kvótájukat sem tudják kitölteni. Nem akarok a régi időkkel példálózni, de apám mesélte, hogy gyerekkorában ('39-ben született) annyi hal volt a Dunában, hogy az ún. szemét halakat (pl. keszegfélék) meg sem ették, az állatoknak adták. Mostanság az unokái ha fognak egy keszeget egész napi próbálkozás után, akkor nagyon boldogok...
Amúgy jobb helyeken már úgy folyik a tonhal halászat, hogy befognak egy rajt, felhizlalják és utána halásszák le. Hát nem tudom... | ||
5. medve | 2009 ápr 20. 10:03 | |
én koala medve vagyok:)) csak eukaliptuszt fogyasztok:) ami meg a hazai halakat illeti, szeretném hinni, hogy a piacon, illetve a Cora-ban vásárolt halak a halgazdaságokból kerülnek oda. illetve megkockáztatom, hogy azért ott, ahol nincs törpeharcsa, ott viszonylag állandó a halpopuláció száma és összetétele a hazai vizekben (juj, most lehet, hogy butaságot írtam) de az tény, hogy a halat nagyon szeretem. nem hiszem, hogy le tudnék mondani róla. de szeretném, ha a kölkeim is látnának még halakat a vörösön, meg az adrián, így inkább a lilafüredi pisztrángot fogyasztom a halneveldéből...
| ||
4. pygmy | 2009 ápr 20. 09:48 | |
és szerinted az édesvizi halacskák honnan kerülnek az asztalodra? az az érzésem, nem a természetes vizekből, hanem halastavakból. a folyókból, patakokból már kiettük őket...most épp a tengert zabáljuk fel, mert enni ugye kell
egyébként is, a medve egy csomó lazacot kikapkod a patakokból, zabagép:) | ||
3. medve | 2009 ápr 20. 09:32 | |
én már több mint egy éve csak édesvizi halat eszem. nem mondom, hogy néhe nem cuppannék rá a hekkre, de inkább potykát, harcsát, kárászt és pisztángot nyomok. a kagylóval és a lábasfejűekkel még gondban vagyok, de azokat talán könyebb is tenyészteni. a gond az, hogy az ilyen dolgokat nem lehet "központilag" vagy a törvény szigorával rendezni. amíg kereslet van, addig pusztulni fognak a nyílt tengeri halak. ha mindenki édesvízben is tenyészthető - ne adj isten - hazai halat enne, akkor nem tűnne el a ton a tengerekből. egyéni felelősségtudat, Sportbúvártársak! (ezen a téren is...)
| ||
2. Bunny | 2009 ápr 20. 09:17 | |
szerintem ez a megoldás, csak hát erről is megoszlanak a vélemények. De a jövő egyértelműen szerintem a haltenyészet, sőt már a jelenben is nagy része van. Mivel mindenevők vagyunk, a tengeri élőlény is fontos része az étrendünknek, az szerintem hülyeség, hogy ne együnk. Persze ettől még tisztelem a vegákat is, csak ne legyen kötelező :)
| ||
1. pygmy | 2009 ápr 20. 08:40 | |
hmm, szegények. bár be kell valljam, a tengeri herkentyűk közül ezt fogyasztjuk legnagyobb mennyiségben...
anno még a spanyoloknál kóstoltam egy tonhalas szendvicset, azóta nem tudok lejönni az anyagról. nagyon finom. ööö, tenyészteni nem lehetne? | ||
Egypt, Red Sea
4/6 db alapján:(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás