»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-26 A fülcsigák áldozatai

Kaliforniában újabb búvár vesztette életét az ehető fülcsigák gyűjtése közben.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 37. áááááávadász 2008 nov 30. 19:07  
aki úgy gondolja, hogy mindenki megválaszthatja, hogy mi lesz belőle, az nézzem szét a világ kevésbbé fejlett részén. menjen el kicsit indiába. de ne a felkapott túrista helyekre. nézze meg, hogy élnek az meberek, sok még nem hogy írni, olvasni, de számolni se tud. vagy irány afrika, vagy iszkiri le pár szabolcsi faluba.
 36. seshat 2008 nov 30. 18:58  
áááá nem! nem "mindenki dögöljön éhen", ...csak arra akartam kilyukadni, hogy aki pl állatokat kínoz (akár állattartással, libatöméssel, akármivel), ugye,  az hogyan érthetné meg, hogy nem igazán helyes, amit csinál, ha ő nem élné át ugyanezt?? persze lehet, hogy akkor sem, sok a szívtelen ember. nem bírom az állatkínzást, se az emberkínzást, felfordul a gyomrom tőle, nem tehetek róla. senkinek nincs joga hozzá, és punktum.

a szerencsétlen helyieknek, (pedig a négyből kettőtől falra mászok, mert kocsányon lógó szemekkel bámulják a búvárruhára átötöző vendégeket, egymást bökdösve, 14től 70évesig, mindegy, és amikor udvariasan megmondod, hogy ezt nem illik, a vendégeket zavarja stb akkor felháborodva üvölt, hogy mit képzelsz, hiszen ő muszlim, és ő soha de soha...)... kiharcoltam, hogy nekik is legyen ugyanúgy szabadnapjuk, mint nekünk. heti egy. más bázison nincs. más bázison feleennyit keresnek. tudom, hogy az egyik kompresszoros pasi naponta hazalóg a családjához, azt mondja, hogy hurghadában van oxigénért, persze, és üvölt a gyereke a háttérben (nemrég született)... kértem, ne szóljunk érte, hadd menjen, dolgozik eleget amúgy is. Fél Safaga a céges pólóinkban jár. Amélie a becenevem :-D, a többiek már rosszul vannak tőlem meg a szociális ténykedéseimtől.

ha nem veszem meg a távolkeleti gyerekmunkások által előállított motyót, mert állítsuk meg a gyerekmunkát,  akkor ezek az emberek és gyerekek elveszítik a munkájukat,  a szülők eladják a gyerekeket rabszolgának/prostituáltnak, tudod, hogy ez elég gyakran megesik ahol nagy a család és szegények. Ebből élnek, kurvára szomorú, de ez van.

tisztában vagyok azzal, hogy szerencsés vagyok. nem mintha gazdag családból származnék. szerencsés vagyok, mert családom van és barátaim, és ennyi, ez a legfontosabb. mellesleg úgy jöttem ki nyaralni 2 hétre, hogy felmondtam a közalkalmazotti státuszomat (emiatt meg az albérletet is), úgymond belső sugallatra. és a végkielégítésből lett pénzem nyaralni. az, hogy megismerkedtem a párommal, és itt dolgozhatok, óriási szerencse (sors keze, akármi) volt, de nem itt kezdtem dolgozni, és a búvárkodásért is megszenvedtem, mert én vagyok a legnagyobb vízfóbiás :-)))

tudom, hogy vannak nálam kevésbé szerencsések, valószínűleg a földlakók 90%a, jó lenne, ha a világ igazságos lenne. (tegnap egy picit az volt: az utcazenész szájharmonikás nyerte meg a SuperTalent-et. ott sírt szegény örömében)

felégethetjük a bázist, de van tízezer másik a világban. tudom, hogy keveset teszek, valaki még ennyit se. nem tudom megmenteni az összes éhezőt, kóbor kuntyit, csirkefarmot és a bálnákat se, de legalább teszek valamit, és ha mindenki tesz valamit, akkor egy picit jobb lesz a helyzet.  nem a búvároktól van a szemét, hanem a tapló búvároktól. nem kötelező ledobni a hajóról a kólásflakont. nem nehéz megállni. gondolom, ti se szórjátok el a szemetet a víz alatt :)

 35. aron5 2008 nov 30. 18:49  
Che, csatlakozom a véleményedhez.

Nekem a - részint - fals környezettudatosságra a napelem is egy jó példa: hasznos, csak az előállításának a brutál hatásaival nem törődik a kutya se. Főleg aki használja.
 34. Luciferin 2008 nov 30. 18:06  
Ilyen dolgokról már elmélkedett itt egy pofa egyszer.
/Hirek/174/kornyezettudatossag-es-buvarkodas
:-)
 33. elche 2008 nov 30. 18:04  
Az ám, összeegyeztetni a személyes vágyakat a lehetőségekkel. Te viszont kényelmesen mondtad mindenkire, hogy dögöljön meg és haljon éhen, stb. Szeded a szemetet, de a vegyi szennyeződéssel és az állatok életterének csökkentésével szemétszedők nem tudnak mit kezdeni. (Sőt, ha ti meg más búvárok nem lennétek, szemetet se kéne szedni senkinek.) Nyugodtan választhatnád az öko-életmódot, idehaza olcsó a föld, termelhetnél magadnak mindenfélét. Nem teszed meg, rendben van. De akkor ne szidd azt a világberendezkedést, aminek te is haszonélvezője vagy, ezer szempontból. Hogy azok a szerencsétlen, csóri helyiek pakolják helyetted a nehéz palackot. Hogy valami távol-keleti országban, vacakul fizetett emberek gyártják a búvárcuccot, amit te olcsóbban megvehetsz. Hogy az a csirkefarm és mezőgazdasági nagyüzem termel annyi ételt olcsón, hogy neked nem otthon kell földet túrni, hanem ki tudja hány évig tanultál, és amikor kedved szottyant, elmentél Egyiptomba. A világ soha, sehol nem volt igazságos, és az marhára nem igaz, hogy mindenkinek van sok választási lehetősége. Neked, nekem, meg jópár ember a világ szerencsésebb pontjain foglalkozhat a kedvteléseivel, de sok helyen erről szó sem lehet. Még Magyarországon belül is születhetsz olyan helyre, ahol a kitörés emberfeletti teljesítmény. Ehhez képest az a vicc, hogy mi, jólétben élők szennyezzük szét a világot. Nem a kézikocsis paraszt okozza az üvegházhatást, ugyanis. Amire te saját tevékenységként büszke vagy, az azt jelenti, hogy az átlagosnál sokkal nagyobb okozott szennyezésedet egy picit csökkented. A szemetelést is innen Európából "importáltuk". Nálunk elássák a pillepalackot meg a nejlonzacskót, ott eldobják, ám ettől még Európában sincs kevesebb szemét. És nem ott találták ki a szemenként külön csomagolt rágót se...
 32. seshat 2008 nov 30. 17:44  
:-)

nem "indultam fel" , csak azarabdémon hsz-re reagáltam, hogy szerintem nem összehasonlítható a kettő, az hogy emberek építenek ebereknek panelt, hogy legyen hol lakniuk, és emberek zárnak be állatokat is..nem az állatok építik maguknak a ketreceket, nem ők választják, ezért szerintem nem volt jó példa.

persze, minden munka szennyező, de elmehetünk abba az irányba, hogy bojkottáljuk a buszt, mert szennyezi a levegőt... és akkor senki nem megy dolgozni. szemetet sajnos mindenki termel, ez a termékek előállítóinak a sara (műanyagzacskó, chipseszacskó, kólásflakon stb, amik nem is bomlanak le, tehát már ott el lett ba..va az egész, hogy így kezdték gyártani)

azért megteszek sok mindent, bár azért nyilván nem döngethetem a mellkasom hogy összeszedem a sznorkeles turisták szemetét... a vendégek is összeszedik..nem a clean-up napon, hanem mindennap... hoz egy zsák szemetet, ingyen merült. sokan szívesen csinálják, persze nem kötelező, hiszen nyaralni jött, de aki önként megy és szól, annak nagyon örülünk.
... van nálunk vendégrekord, fél évre jött egy sznorkeles néni. ő is minden nap egy csomó szemetet összeszed :)

ennek az országnak meg mindegy, nem vagyok egy világlátott ember, az igaz, de ez a legretkesebb hely, ahol valaha is jártam. a saját dzsudvájukban ülnek, miközben felsőbbrendűnek hiszik magukat,  a vallás miatt, hiszen így is tanulják.... ahol nincs mód normális iskolázottságra, csórikám hogyan értené meg, hogy miért ártalmas egy nejlon pl. ...ezért azoknak kell cselekedni, akik tisztában vannak a következményekkel...csak azzal, amivel egyetért...van, akit nem érdekel a libamáj pölö, nem fogom utálni érte. van aki bundák ellen tüntet, valaki szétválogatja a szememetét, van, aki ökoházba költözik. én flakonokat meg zacskókat szedek a  víz alól...ez is valami... de amióta írtátok hogy megfulladhat tőle a teknős, azóta jobban figyelek (mert ezt nem tudtam ezelőtt, hogy megeszi)

össze kell egyeztetni a személyes vágyakat (búvárkodni akarok, ez a munkám), és itt megtenni, amit tudok...azért nem habzik a szám a dühtől, ha valaki halat rendel az étteremben :-D

 31. elche 2008 nov 30. 16:43  
Abban a pillanatban, amikor felégeted a neked munkát adó búvárbázist, ahonnan minden nap sok olyan búvár indul merülni, akik akkor is kárt okoznak, ha direktbe nem is törnek korallt, hiteles lesz a nagy felindulásod... Addig inkább picit megmosolyogtató.:) Mert ugyebár ti azzal csökkentitek az állatok életterét, hogy minden nap csomó búvárt visztek a víz alá, akik nyilván zavarják az ott élőket. És persze a hajóról szennyeződés és olaj kerül a vízbe. És az odautazó turisták szemetet termelnek, és persze minden nap csomó vegyi anyagot juttatnak a vízbe (zuhanyzás, napolaj, kencék) és így tovább. A repülőgépek meg ugye kerozint égetnek.
Várom az egyiptomi híreket a bázisokat leromboló ökoterroristákról...:)
 30. seshat 2008 nov 30. 16:25  
az embereknek azért több választási lehetöségük adódik, hogy hol , hogyan éljenek. az állatoknak, akik ki vannak szolgáltatva, nekik nincs lehetöségük és fogságban vannak.
tojok rá kinek mekkora élettere van egy panelban...ö legalabb elmehet sétálni ha akar. nem 10en laknak 1 négyzetméteren klotyó, fekhely stb nélkül.
(jó tudom, biztos vannak, akik meg igen, pl. putri, de nagyátlagban  az ember életkörülményei jobbak, vagy sokkal jobban igyekeznek jobbá tenni (állam, szoc. szervezetek), mint az állatokét).


/most nem azokról beszélek, akik menekülttáborokban stb. laknak/

 29. Vanek 2008 nov 30. 10:45  
Birkák! Befogadjátok Garfieldot?
-Beeee, beeeee, beeee...
 28. azarabdémon 2008 nov 30. 10:41  
Köszi, hogy lefordítottad a hozzászólásomat, megspóroltál nekem pár órát...

ui. Egy macska tud disznó és szamár lenni, azt már láttam. De birka is?....
 27. Garfield33 2008 nov 30. 10:32  
Beeeeee, beee beeeeeeee...
 26. azarabdémon 2008 nov 30. 10:17  
A legelőn beszélgetnek a birkák /tehenek, kecskék, tökmindegy/    :

-Nézzétek azt a lakótelepet! Borzalmas!
-Igen, Igen, felháborító! Az emberek szorosanegymás mellett és felett laknak, egy családra csak 52 négyzetméter jut!
-Igen, be kellene tiltani! Szegény emberek!
-Szóltunk már az ombudsbirkának, hogy vizsgálja ki az ügyet. Borsózik a hátam, ha belegondolok, hogy panelből vannak a falak. Milyen rossz lehet odabent a levegő!
-Hova fajult a világ... Régen még nagy tanyákon éltek az emberek, növényeket termeltek - ma meg alig jut élettér egy-egy családnak!

stbstb.

értve vagyok?


 25. Garfield33 2008 nov 28. 21:56  
A sorrend tetsziK: Vesszen a nyúl először, aztán a bálnával ellesznek vagy 50 évet, utána már jöhetek én.
 24. aron5 2008 nov 28. 21:21  
A nyúllal, a bálnával vagy a macskával kezded? :)))
 23. Selernő 2008 nov 28. 21:12  
Nincs itt semmi ellentmondás. Szerintem is túl sokan vagyunk. Nemsoká elkezd(het)jük megenni egymást...
 22. Bunny 2008 nov 28. 17:53  
Egyébként a választás most is ál. Lehet venni olyan termékeket, ahol legalábbis elvileg szavatolják a tartást. Persze ezek nem olcsóak, dehát erről beszélünk.
 21. aron5 2008 nov 28. 15:38  
ja és remélem a gyerekeket nem levágásra tartod :)))
 20. aron5 2008 nov 28. 15:37  
Ezek a gondolatsorok elég messze vezetnek, de röviden csak annyit, hogy amíg az emberek bérből (kevés bérből) élnek, addig olcsó árut akarnak venni, márpedig olcsó árut előállítani csak alacsony költségekkel lehet. Tehát nehéz megmagyarázni, hogy vegyél drágát, mert azt jó és helyes körülmények közt gyártották, mindaddig, amíg nincs rá pénze valakinek. Márpedig az emberek nagy része a világon nálunk sokkal rosszabb körülmények közt él. Ez persze nem mentesít senkit a környezettudatos életmód alól, csak mint realitást vázoltam. És ezen még sokat lehetne csámcsogni.
 19. csergezerge 2008 nov 28. 15:32  
Nem jó! Mi az, hogy "fürdési lehetőség semmi"?
Ússzanak egész nap :D
 18. seshat 2008 nov 28. 14:50  
ne mondjátok már hogy nem lenne elég hely az állatoknak, hogy normálisan tartsák, csak senkit nem érdekel... a nagyüzemivel éppe ez a baj, hogy nem normális. és hány tonna húst, zöldséget, hamburgert meg akármit kidobnak naponta, mert lejár a szavatossága...másoknak meg nem jut, ez a borzasztó.

viszont inkább a halászat, addig legalább jól él a hal, míg ki nem fogják.... (inkább, mint a halak az Auchanben összezsúfolva jujj :-(( gondolom a lazacfarm meg ilyenek sem egy szép látvány.
mindent lehetne normálisan csinálni, csak nem csinálják
szerintem az arányok már rég eltolódtak...

az sokat segítene, ha az ilyen helyeket üzemeltető embereket összezsúfolnák pár hétre (hónapra), öten elférnek 1 négyzetméteren kényelmesen, klotyó nincs, kaja naponta egyszer, valami ehetetlen szar, fürdési lehetőség semmi...stb. nem sajnálnám egyiket se. enélkül úgyse jön rá senki, hogy enyhén szólva gáz, amit csinál. persze lehet, hogy úgy se... ha a gyerekeidet normálisan neveled, és mindenki, akkor szép lassan lesz változás...
 17. Bunny 2008 nov 28. 08:44  
Szerintem az érvelésed ott sérül, hogy az emberiség durván túlnépesedett. Szóval ha úgy akarnád etetni, hogy nem nagyüzemi módon, akkor lenne igazi baj. Az első részével mondjuk egyetértek, sokan nem tudják az alapigazságot, miszerint malac jön ki a disznóból (csarnok elsőre), disznó meg a kocsmából :)
Komolyra véve én inkább támogatom, hogy a kagylókat tenyésszék, a halakat halfarmon neveljék, a csirkéket szintén minthogy lehalásszák a tengereket. Az már kérdés, hogy a csirkét lehet úgy nevelni, hogy be van szorítva egy akkora helyre mint sajátmaga, antibiotikumokkal tömik hogy megélje a vágósúlyt, vagy esetleg természetes táplálékot kap és van némi élettere.
 16. Selernő 2008 nov 28. 08:37  
Tegnap beszélgettem egy régi barátommal, évek óta egy nemzetközi cégnél dolgozik, hol Moszkvában, hol Londonban, hol itthon. Nemrég szerveztek egy magyarországi programot a megfáradt managereknek valahol az alföd közepén egy színvonalas tanya (komplexum)-ban. Volt evés-ivás, magyarzene, akármi. Másnap reggel hétkor mindenkit felráztak, következő program: igazi falusi disznóvágás. Na a kedves élődisznót sosem látott manager hölgyek-urak teljesen elképedve kérdezték:
-AZT a disznót most TÉNYLEG meg fogják ölni? (ők disznóhúst csak vákumcsomagolva, tálcán, címkézve láttak eddig.)
-igen, és szépen levágták, ittak rá áldomást, és délutánra elkészítették és megették - ahogy kell.

A "modern" emberiségnek egy jó részének fogalma sincs mit eszik, az honnan való - hol és hogyan él.
Nincs is bajom a diszóvágással, az udvari csirkével. Sőt még éti csigát is ettem egyszer. (A franciatanárom receptje alapján magunk készítettük el). Mindenbe a mértékletesség a kulcs. Ha valami elkezd nagyüzemivé válni: ipari sertés és csirketartás (és feldolgozás), ipari halászat, ipari kagylótenyésztés - akkor megszakad az ember és a természet közötti oda -vissza kapcsolat és eltolódnak az arányok, a természet óhatatlanul sérül.
 15. aron5 2008 nov 27. 14:29  
Ilyen alapon a csirke is elfér az udvarban, mégis megeszed. :)
 14. seshat 2008 nov 27. 13:05  
igen, igy szep kerek a vilag :)
 13. vizidino 2008 nov 27. 12:00  
mert finom? :)
Egyébként (ahol én jártam) ott a gyűjtögetők nem nagyon veszélyeztették a populációt,  az étteremek számára amúgy is tenyészetekből jut, az egész nem ártalmasabb mint itthon bóklászni az erdőn gomba után. Kicsit úgy vagyok vele, hogy a fülcsigák számára is természetes kiválasztódás hogy a könnyen elérhető helyeken összeszednek egypárat, meg az emberek számára is hogy páran megfulladnak közben...
 12. Selernő 2008 nov 27. 06:29  
Kösz a képet!
Biztos finom, de felőlem nyugodtan elfér a tengerben.
Mi a fenéért kell az embereknek mindent megenni, ami a természetben ehető?

Most a csigák visszavágtak!
 11. seshat 2008 nov 26. 19:30  
nekem a cikk címéről valami C kategóriás horror jut eszembe, fülön keresztül támadó mutáns csigák stb... nem tudtam, mi az a fülcsiga (fülkagylóra asszociáltam)
eddig még nem támadt gusztusom egy csigapörkölthöz

csiga jöhet, ha kakaós :)
 10. vizidino 2008 nov 26. 19:11  
 9. elche 2008 nov 26. 18:50  
Szerintem ez a cikkben szereplő faj. (Nem láttam még ilyet, internetről származik a fotó.)
 8. Selernő 2008 nov 26. 18:46  
A kép megint csak -illusztráció -ugye?
Nem tudtok egy képet egy ilyen fülcsigáról - amiből a napi három már komoly mennyiség?
 7. vizidino 2008 nov 26. 13:55  
Hűha, akkor valamit elszúrtam. Japánban gyűjtöttünk ilyet szabadtüdővel, de azonmód meg is zabáltuk ahelyett hogy jó pénzért eladtuk volna a zuluknak :)
Egyébként nem adja könnyen magát, gyakorlatilag csak sziklák lefelé néző peremein lehetett találni az 5-10 méteres zónában, és pajszer nélkül nem lehet leválasztani a kőről, ahhoz viszont hogy a pajszert egyáltalán alá tudd a peremének varázsolni meg kell lepned, ami óvatos megközelítést igényel. Roston sütve szójaszósszal igen finom.
 6. csergezerge 2008 nov 26. 12:47  
Egy egész zulu törzs vacsorájához elég.
Ha pénzzé tesszük.
 5. seshat 2008 nov 26. 12:07  
wow!

na d eminek csigät gyüjetni... vagy az az evi 24 eleg egy vacsorahoz?
 4. Jules 2008 nov 26. 10:05  
Itt egy videó:

http://www.vimeo.com/1032895
 3. Jules 2008 nov 26. 10:04  
És tipikusan kaliforniai cucc. Állítólag 1 métert is tud nőni egy nap alatt...
 2. pygmy 2008 nov 26. 09:39  
szvsz az a barna tengeri alga, az a hosszú, amiben aztán belegabalyodnak a búvárok

egyébként nem ilyet láttunk a jutalom 3D-s filmen, anno a képfeltöltésért??
 1. Vanek 2008 nov 26. 09:33  
Szégyellem megkérdezni, de mi az a "kelp"?
Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

I-169 submarine

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 46m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés