»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-09 Emberéletet követelt a behatolás

A Máltához tartozó Gozo sziget melletti roncs merülése végződött tragédiával.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 31. Thomasbuvar 2008 nov 16. 11:47  
Ez rágalom! Csak békés rákjaink vannak manapság. :)
 30. elche 2008 nov 16. 11:42  
Ez a "legnépesebb populáció" azt jelenti az észrevehetőség szempontjából, hogy halászok 15 évente fognak egyet. Búvár vagy strandoló szerintem még soha az életben nem látott egyet sem. Egyébként ha valaki belegondol, ha ott, a Földközi-tenger közepén vannak, ez magyarul azt jelenti, hogy a Földközi-tengeren mindenütt előfordulhatnak. A Vörösön meg ugyebár sok más cápafaj él, még ha kisebbek is, de sokkal gyakrabban látni őket. Emiatt lefújni egy máltai utat? Hm. Legközelebb vigyázz Dorognál, mert azok a rákok nagyon tudnak ám csípni.:)
 29. seshat 2008 nov 16. 10:53  
de ha van egy hajonyi buvar, azt mondja nekik a guide hogy be lehet menni, akkor bemennek mind, mert azt mondták hogy lehet, es eleg kevesen gondolkodnak hogy mit kene meg hogyan...az egy dolog, hogy Te tudod, hogy mik a kepessegeid es neked biztonsagos... de ne magadbol indulj ki, k...a sok a felelötlen hülye, akik nem gondolkodnak ugy egyaltalan semmiröl.
feltehetöleg egy salemes csoport nem owd-sekböl all. ha igen, az owd megy a guide-al, a többi meg amerre akar. a többi bazis napközben megy a salemre, ahol 3-4 csoport is merülhet egyszerre.

a thistlegormhoz meg szerintem kell deep speciality, nem a kartyara, hanem a tapasztalatra gondolok, tekintve hogy melyen van, aramlat van stb.
en nem voltam meg 30 meternel melyebben , mivel nekem a vegzettsegem szerint a limit 30 meter. majd ha lejjebb kell menni, pl 40re, majd lemegyek, de oktatoval.
a vörös tengeren is 30 meter a limit (gondolom deep tanfolyam es technikai buvarkodas kereteben nem ennyi) ugy alatalaban, ha benne van a kompjuteredben hogy 30.1 akkor magadnak fizetheted a dekokamrat, es minden mast is, ha baleset er...hiaba van biztositasod.

meg nem fogok bevinni egy csordanyi idegent se a salembe, se mashova.  Ti, csapatban, ismeritek egymast, együtt safariztok stb, az mas. ha van nalunk egy csoport, kapnak egy hajot es oda mennek, ahova akarnak, van amikor guide-ot se kernek. felölem bemaszhatnak a salem ala is. de ha valakikkel en megyek, akkor bizony betartjuk a szabalyokat, mert volt mar ra pelda, hogy valakit kiutasitottak az orszagbol, masnapra megvolt a jegye (ja, hogy nem abba az orszagba, ahol lakott, az mindegy, csak menjen).
minek kockaztassak. en a munkamat is kockaztatnam vele.
 28. Garfield33 2008 nov 16. 10:23  
Érdekes, volt már velem szemben szűk helyen muréna, rohadt nagy barakuda, fehérúszójú cápa, olyan helyzetben, hogy melletem nem sok hely volt arra, hogy elmenjenek. Azért valahogy mégis megoldották, ahelyett, hogy megettek volna.
Persze, én csak egy nem túl ízletes, rágós OWD vagyok.
 27. csergezerge 2008 nov 16. 09:40  
ááááááááááá! :D  

Ez jó volt. Amúgy hasonlóan próbáltam terelni, de kevés sikerrel :(
 26. áááááávadász 2008 nov 16. 09:33  
mond meg neki, hogy a 2. legnépesebb az sajnos már csak 3, mert erősen fogy a számuk.
ebből egy olyantájt mindig a bahamákon nyaral, egy rég áttért a vega kosztra, mióta megevett egy indiai jógit, a harmadik pedig állandóan fotózáson, és filmforgatáson van, így nyugodtan mehettek.
 25. csergezerge 2008 nov 16. 09:29  
Na, köllött nektek ilyeneket írni, hogy "A világ második legnépesebb fehércápa populációja Málta körüli vizekben él."


A nejem itt állt mögöttem, amikor olvastam, és persze hogy beletekintett...

A tervezett máltai nyaralást le is fújta. :(

Ezek nem értik meg, hogy annak az esélye, hogy megesz egy cápa, kisebb, mint hogy lezuhanj egy repülővel, vagy 5 találatosod legyen a lottón (1 : 43 949 268)
 24. áááááávadász 2008 nov 16. 09:22  
jaj, ne má.

azért a salembe, meg a thrislegormba hadd menjek be. azért,mert nem vagyok csilió billió csillagos, megagiga kártyagyűjtő. és itt nem a szűk járatokra, és az 5 lépcsőn lemegyek, 3 hajtót kinyitok, félretolok egy szekrényt helykre gondolok, hanem olyanra, ahol van hely és jól látható, a kijárat is.

nyilván egy TAPASZTALT, és ÉRTELMES búvár ismeri a saját korlátjait, és meg tudja állapítani, mi az, ami belefér, és mi az, ami nem. és ha nincs is mélytengeri felfedező igazolványom, attól még tudhatom, hogy bizony ezeken a roncsokon van üledék, amit villámgyorsan fel lehet kavarni. így nemis vállalkozok behatolásos merülésre, de egy egy kisebb szakaszon keresztülúszva szeretem megérezni milyen is lenne, ha.
 23. DUPLA 2008 nov 16. 09:04  
Roncsoknál azért ritkábban fordul elő. Vagy csak ittasan.:-)
 22. DUPLA 2008 nov 16. 09:02  
Azt a tolatótechnikát szívesen megtanulnám, amivel majd le tudok gyorsulni, egy szemből támadó murénát...
 21. Vanek 2008 nov 16. 08:56  
Embereletet kovetelt a behatolas?
En sokkal tobb olyan esetrol tudok, hogy embereletet okozott a behatolas... ;-D
 20. seshat 2008 nov 16. 08:11  
há mer mindenki hót primitiv... egyébként biztos vagyok benne, hogy a földlakók nagyobb hányada. van, akit nem érdekel senki és semmi saját magán kivül, pedig a körülményei lehetövé tennék, hogy megtegyen dolgokat, mert normális helyre született... de azért megpróbálja hazacsempészni a teknöst a reptéren, vagy simán csak kinozza otthon a kutyát.

van, aki meg a körülmények áldozata, pl itt, egyipomban ha a szüleim elsöfokú unokatestvérek lennének, én se csodálkoznék hogy negyven az iq-m, pláne hogy iskolába járni sem kötelezö, nincs állatvédelem meg környezetvédelem meg szar sincs. rasszista beszólás vagy sem, igenis primitivek (más országról nem tudok nyilatkozni mert ott még nem laktam, de pl japánba se igazán vágyom. tudom, hogy nyilván nem mind bálnavadászok, ertelemszerüen :-))... de akkor is...) ...persze ugyanaugy az európaiak zöme, az amerikaiak zöme meg mindenki az, csak másféle módon/szinten... elég csak körülnézni a világban...

a maradék pár százalék meg az, aki törödik a környezetével, de hát én nem menthetem meg a földet, jó, ordibálok egy sort, ha kiveszik a rákokat stb a vizböl, nem eszem libamájat vagy nem kenek a képemre állatkisérletes sz*rt, összeszedem a nejlonzacskokat a vizböl, hogy ne fulladjanak meg a teknösök.
de lehet, hogy tök mindegy, mert a többiek eröfölényben vannak... kár erölködni.
 19. Bunny 2008 nov 16. 07:28  
Én nem ilyen élővilág veszélyforrásra gondoltam amikor olvastam az első soraidat, hanem pl. tűzhalak, kőhalak előszeretettel dekkolnak bent, észre nem veszed viszont szépen belenyúlsz. Múltkor balin a mesterséges zátonynál mutatta a DM, hogy menjek be onnan jobb fotózni a rákokat. OK, bementem, körbenézek és látom a rács belülről tele tűzhallal, úgyhogy nem sokat cicóztam bent gondolhatjátok, rém óvatosan forduló és kióvatoskodtam :)
 18. Káplán 2008 nov 15. 21:55  
És az állat hogy sérti meg a barátját?  Te vagy a legnagyobb ember? :)
 17. bálnabá 2008 nov 15. 21:52  
Ha már ilyen sokaunkat izgat ez a téma.

Csak megjegyzem a behatolásos roncsmerüléseknél az ott lakó élőlények roppant nagy veszélyforrást jelenthetnek a felkészületleneknek. Ha jól emlkszem 3-4 évvel ezelőt pont a Salemben merültem (4 biztosító búváral!), már az oldalán fekvő roncs második szintjénél jártam a hajó gyomra felé, amikor egy hatalmas muréna vágtatott velem szemben, egyenesen az arcomba, tőlem 3 méterre. A rendelkezésre álló hely pont akkora volt mint egy szellőző csatorna, épp elfértem benne. Egy villámgyors tolatás következett, kanyarokkal, szögletes fordulókkal, fejből, emlékezetből, mert a Muréna úgy nézett ki megtámadott. Nem tudom szegény pára ott lakik-e még, de képzelj egy kifejlett sertést. Akkora volt a feje ! Hossza meghaladta a 3 métert, iszonyat, ilyet még nem láttam.

Utóbb kiderült, hogy az arab merülésvezető egy másik hajóról jól megkergette, mert videót szeretett volna az állatról. Szerencsétlen ilyedtében, mélyebb járatba úszott, hogy biztonságban legyen. Ott meg pont Én álltam el a menekülésének útját. Bezony nem cicózott jött előre, keményen, ha nem tolatok ki előtte megharap!

Mondanom sem kell, egy turistavadász bantu divemaster tönkrevágta ezzel az egész merülésem , illetve 5 ember merülését.  Ez van. Az ember a legnagyobb állat.
 16. Káplán 2008 nov 15. 20:06  
Józanság, realitás.
 15. seshat 2008 nov 15. 19:35  
egyetértek az előttem szólókkal, békabúvár és bálnabá mondanivalójában is sok az igazság.

de tapasztalatlan, kezdő búvárokat a dm/oktató is sodorhat vészhelyzetbe, amiket itt is írtok néha, szerencsére nem túl gyakran. pl leviszi roncsba, meg negyvenre, vagy akármi. vagy akiket egyszerűen nem készít fel megfelelően az oktató vagy csak tojnak az egészre (lásd a mai olaszokat, aowd-k vagyunk, 70 merülés, merülnénk holnap, ja hogy baj, hogy délután repülünk? én attól még mennék...)

(én is nagytudásúnak hittem azokat akik annó azt mondták hogy gyere nyugodtan le a roncshoz, aztán jól ott hagytak mittudoménmilyen mélyen hót egyedül, persze mondjuk utólag mókás, hiszen itt vagyok és azóta is merülök)

mi meg nem is engedjük a vendégeket beúszni! háhá. a salembe nem, a hathor szétfoszlott, az el arish el tor-ba sem, a poseidonia (al kahfain) meg nem is tudom, milyen belülről, vagy hogy amúgy be lehetne-e menni egyáltalán.  eddig egy vendégnél sem láttam wreck speciality végzettséget.  bár más bázisokon enélkül is bemennek a Salembe, oké, hogy csak egy nagy hodály, de akkor is 30 méter. elég annyi, hogy valakire rájön a kalusztrofóba, megijed, teperne fel, és beveri a fejét vagy akármi...nem kell feltétlenül szűk folyosókon bennrekedni stb.

a cápa meg hűűű...végül is teljesen logikus. ha ragadozók kapják el az embert, akkor sem marad utána egy deka nyom se (vércsíkok a dzsungelbe, meg fél pár cipő... aha...)... valószínűleg ez a vízre és a cápára is érvényes.
 14. Garfield33 2008 nov 15. 18:27  
Nem is mondtad, Kékbálna, hogy merül a faterod...   :-)
 13. békabúvár 2008 nov 15. 18:03  
A leírtakkal egyetértve, hogy nézzünk szembe a létező rögvalósággal, a helyzet szerintem az, hogy a jégalatti és barlangi merülésekre általában az az embertípus jár, akiről te írsz, fizikailag és szellemileg felkészülve, mivel a barlangi vízig való  felszerelés eljuttatás önmagában lehet néha nagyobb "sport" mint maga a merülés, a jég alatti merülésekhez is kell felkészülés lélekben is, hideg van, stb. A roncsokkal az a gond ebből a szempontból, hogy simán megközelíthetőek általában kedvező búvárkörülmények között, és simán elúszik a roncsig az általad említett "elméleti manager" is. A behatolásos merülések között meg roncsonként elég nagy különbség lehet abból a szempontból, hogy valójában ténylegesen mennyire veszélyes a behatolás annak függvényében, hogy mennyi a tényleges zárt tér, mennyi kijárat keletkezett természetesen, mennyit vágtak rajta, stb, így roncs és roncs között hatalmas különbség lehet, amit nem biztos hogy mindenki felismer, aki végigmerült már néhány halszálkává avanzsált hajót ahol a fedélzet és felépítmény farészei már elbomlottak, és ez önbizalmat ad. A vörösön a tipikus északi szafaris roncsokat mindenki monopalackkal merüli, (tegye fel a kezét aki összerakja az előírás szerinti felszerelést magával vitt kiegészítőkből a hajón ilyenkor, egy ilyen embert láttam eddig) Így azt szögezhetjük le, hogy az idegenforgalmi búvárkodás számára elérhető roncsokba eddig is beúsztak az emberek és ezután is be fognak, tényleges képzettségüktől és képességüktől függetlenül, és csak az önismeretük az, ami a határt megszabhatja, nem mindenki "dm light" mint seshat, akinek becsületére legyen mondva, hogy vállalja nyíltan az önmagának  felállított korlátait, vélhetően ezek vállalása teszi képessé a "fontolva haladásra" hogy egyszer csak beússzon, ha majd kívánja:)
 12. bálnabá 2008 nov 15. 17:00  
A cikk címe hallatán az ember arra gondol ami. Érdekes az áldozat nem került elő. A világ második legnépesebb fehércápa populációja Málta körüli vizekben él. Ezt tudtad? Márpedig egy behatolásos roncsmerülés közben halálosat hibázó búvár nem párolog el nyomtalanul ! Megmosolyogtatóak az ötletek, hogyan kell gagyi szintre szétdarabolni egy klassz roncsot. Itt koncesszióba kell adni, megfelelő minősítésű merülésvezetőknek. Mexikóban és Floridában is merülnek több ezren évente barlangot, akár 100 méter alatt, akár több kilóméter mélyen mégsem hal meg mindenki!
Ezeken a helyeken kizárólag NACD,IANTD,GUE,PSAI Full Cave vizsgával merülhetnek az érdeklődők ! Nem véletlen

Az ejtőernyős azért zuhan 300-al, mert élvezi, a motoros azért száguld 300-al, mert élvezi. A barlangi búvár, vagy jég alá merülő búvár szintén élvezi amit csinál. Ezek a dolgok mind veszélyesek, és tudják, ha hibáznak meghalhatnak. Van tétje a dolgoknak, nincs helye a bizonytalanságnak, felkészületlenségnek! Megfelelő felkészültséggel és felszereléssel rendkívül élvezetes a roncsmerülés is. Miért nem akarunk a barlangokba lukat fúrni, hogy bemenjen a fény és biztonsággal kijuthasson mindenki? Azért csinálunk veszélyes dolgokat, mert az izgalom jó!
A bátorság és a vakmerőség között jó esetben több száz merülés, felkészülés, spec cuccok a diferencia. A vakmerő belehal, míg a felkészült akár többször élvezte ugyanazt !

Nézzünk öszintén szembe a valósággal. Amikor az irodában ülő manager hétvégén azt hiszi , majd a víz alatt is ő a főnök, csak ezt a vízzel elfelejti közölni. Már a búvárfelszerelés felvétele közben úgy kimerül, hogy mire beugrik a vízbe már szinte fuldoklik. Persze a roncsoknál áramlatok vannak. Persze a katasztrófális levegőfogyasztás, gagyi reduktor(ráadásul INT-es, egy db !!), gagyi jacket, gagyi uszony stb... következményekétnt fellépő pánik miatt egy erős stroke és spontán szívleállás, katapult fellövés, vagy egyéb gond előrodulhat! Biztos, hogy a búvár behatolás során halt meg? Egyáltalán volt részéről behatolás?

Igen tudomásul kell venni, hogy a behatolásos roncsmerülés veszélyes. Igen ebbe bele lehet halni. Igen ez komoly technikai merülés! Igen ehhez speciális felszerelések kellenek. Igen ez a mélység nem tűnik még veszélyesnek, de az! Több mint 800 regisztrált roncsmerüléssel a hátam mögött, több mint 100 technikai gázváltásos merülés távlatából magabiztosan kijelenthetem a roncsmerülés számomra a merülések csúcsa. Nagyon komoly munka egy ilyen merülés megszervezése. Kizárólag  összeszokott csoport merüljön ilyen helyeken ! Nem csordában, hanem 2 fős merülőpárban. Egyforma felszerelésben, tökéletes fizikai és szellemi kondícióban! No de aki ilyet szeretne merülni, az előtte megkeresi magának a megfelelő oktatást, oktatót, és gyakorol, gyakorol! A merülési tapasztalat minden kártyát űberel!

Egyetértek Buborékkal, nem aroncsot kell szétszedni. Fel kell nőni a feladathoz! Mindenki legyen tisztában saját fizikai és egyéb korlátaival! Merüléstervezés! Fizikai kondícionálás, egy-egy túra előtt akár 2-3 hónappal! Remélem most sokakat felizgattam, de akár tetszik akár nem, ez a való világ!

 11. seshat 2008 nov 15. 15:09  
hány száz merülés kell még hozzá hogy kívánjam....?
(még csak kettöszáz van)
 10. hopposztkopp 2008 nov 14. 20:24  
Most még. :-)
 9. seshat 2008 nov 13. 23:03  
jesszus, én tényleg dm light vagyok, mert semmilyen roncsba nem szeretnék bemenni, és 42-re le sem.

amúgy is elég nyomasztóak a roncsok kívülről is. nekem elég, ha csak benézek az ablakon:-)
 8. békabúvár 2008 nov 10. 14:20  
Egyáltalán nem bántottál meg, nagyjából egy véleményen vagyunk, csak úgy tűnik, kicsit optimistább vagy a "búvárcsoport képző erőket" illetően. A becsordázós búvárcsoport a legkönnyebben úgy képződik, hogy egy hajón összeverődik egy rakás búvár, akik semmit sem tudnak egymás búvár előéletéről és papírjukhoz viszonyított tényleges képességeiről (beleértve a merülésvezetőt is, aki egy befizetett roncsmerülésen nem fogja azt mondani senkinek, hogy komám te nem jöhetsz be, mivel az ilyen merülések előfeltételeként ritkán hirdetik meg a wreckdiver minősítést, aki ezt követelné, mondjuk szvsz. két nap alatt le is húzhatná a rolót.) Ilyen becsordázós búvárcsapatot több alkalommal láttam már roncs belsejében - szerencsére csak szemből,mert saját környezetemben az a szokás, hogy megmondjuk egymásnak a "tutit" :) - vagy érzékeltem, ahogy hadonászás közben leverik a maszkomat, hatalmas kézmozdulatokkal és uszonycsapásokkal közlekedve egy szűk nulla látótávolságú folyosón. Ezért megoldást csak az önkontroll, meg az jelenthet amit hozzászólásod második részében írsz:)
 7. Káplán 2008 nov 10. 13:08  
Szia

Kérdésedre:
"
Láttál már olyan búvárcsoportot, aki 42 méteren roncsba hatol, magával víve frissen képzett OWD búvárait, mono palackkal?
"

Válaszom IGEN  (sajnos)

A 2 OWD-nek volt 3 darab 6 méter mély merülése egy délután. Partról. Bár ez mindegy.

Másnap indulás ki a hullámzó tengerre 40 méteres mélyégben lévő roncsra, NITROX palackkal.


(Kommentár nélkül.)



 6. buborek 2008 nov 10. 12:17  
Kedves Béka-búvár! A becsordázás rendkívül találó kifejezés,még sosem hallottam, de nagyon eredeti. Azonban ismét csak a probléma tologatása misztifikálása. Láttál már olyan búvárcsoportot, aki 42 méteren roncsba hatol, magával víve frissen képzett OWD búvárait, mono palckkal? Én még nem, de ez esetben a merülés vezetőt, el lehet ítélni jogerőssen. Börtönbe lehet csukatni, kártérítésért lehet perelni. Ha viszont a nagytudású internet búvár, aki éppen túl van az OWD-n, elmegy a hasonló képzettségű, nagyszájú haverjaival, virtuskodni, akkor nem áldozat, hanem ő maga a probléma okozója.
Remélem, nem bántottalak, meg, e sorokat nem Neked, hanem mindenkinek szánom aki szereti a tengert, a vizeket, a természetet. Valahogy szeretném felhívni a búvárok figyelmét, arra, hogy ne hagyják magukat el-idiotizálni, agymosni, amerikanizálni, globál idiótává képezni. Ez a sport attól szép, hogy van egy kihívás, amit végre akarok hajtani. Nekem kell megtanulni, edzeni, végigcsinálni, s enyém a felelősség is. Ettől olyan szép, ezért nem lehet megunni. Ezért nem lehet megvenni a boltban, mint a nintendót. Mindig ott van a következő hely, roncs, barlang, ahol nem oldja meg helyettem a problémát a könyv a dvd, vagy a parlamenti képviselőm, de még az Ombudsman sem. Ezért megyünk oda!!!A búvár iskolák megadják az alpot, visznek lépésről lépésre, de sem a tananyag, sem a búvár computer nem gondolkodik helyetted, s régen rossz, ha a biztonságot csak a búvár-szervezettől várja valaki. Ezúton kérek elnézést, ha bárkit sértene e pár sor. Tengermély tisztelettel: Bubor-ék.
 5. békabúvár 2008 nov 10. 11:25  
Szerintem is így van, ugyanakkor sajnos épp a roncsbúvárkodás  a zárttéri merüléseknek az a  területe, ahol leginkább előfordul a kocabúvár beúszás, általában a "becsordázás" következtében.  A kisebb felékszültséggel rendelkező búvár sok esetben követi a merülőcsapatát a roncs belsejébe akkor is, ha nincs pszichésen felkészülve a felkavarodó üledékre, arra, hogy nem látja az előtte úszó uszonyát és már el is vesztette a tájékozódási képességét, ezzel veszélyt jelentve saját magára, és merülőtársaira is, ez elősorban egyéni probléma, másodsorban a merülőtársaké, de semmiképpen sem a roncs hibája.
 4. Bunny 2008 nov 10. 07:09  
Alapvetően a teljes felrobbantás nyilván csak egy extrém ajánlat lehet, a lezárás már inkább elképzelhető hiszen mélyen is van, meg veszélyes is. És ugye Máltán lehet egyénileg merülni, tehát nem lehet a bázisoknak kiadni, hogy oda nem vihetnek csak megfelelő tudású és felszerelésű búvárt. A szétnyitás és résvágás jó kompromisszumnak tűnik, bár egy 42 méter mélyen lévő roncsnál én magam sem érzem, hogy erőltetni kéne a behatolásos merülést kocabúvárnak. szvsz.
 3. istvanv 2008 nov 09. 17:51  
Mivel ez egy "műroncs", nem isten ellen való vétek, ha tovább faragják...
A másik fele, az emberi hülyeséget nem lehet betiltani. Ha behegesztik a
roncsot, találnak más megoldást, hogyan lehet odaveszni.
 2. elche 2008 nov 09. 17:04  
Én is csodálkozva olvastam az eredeti írást. Felrobbantani, szétvágni? Ennyi erővel mindent lehet tiltani...
 1. buborek 2008 nov 09. 16:43  
Bezárni a roncsot, tiltani a merülést? Mióta hibás egy roncs vagy egy barlang, vagy egy hegy, miért kell mindig másban keresni a felelőst, a hibát? Elmegyek valahova merülni, ismerem magam, a felszerelésem, s magam választom a merülőtársamat. Ki lehet felelős rajtam kívül? Lehet, hogy Máltán fegyvert nyomnak  víz alatt a kezdőbúvárok fejéhez, ha nem úsznak be a zárt terekbe? Ma is egészen jót merültünk U Zalici átúszós barlangjában, majd 40 méteren hosszan körülúsztuk a nagyfalat. Ha véletlenül nem jövök fel le kell zárni a Kvarnert itt az Adrián a búvárok elől? Nem! Meg kell írni, hogy ott maradt egy tökfej, mert rosszul csinálta a dolgát. A tenger nem hibás, nem ő hív, mi megyünk vendégségbe, nekünk kell a vendéglátó szokásait kiismerni, ha már meghívót nem kaptunk, legalább legyünk tisztelet tudóak!! Üdv a Krk-ről: Bubor-ék
Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Giannis D Wreck

Egypt, Red Sea

8/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés