»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-10-24 Jön az elektronikus búvártárs

Két mérnökhallgató a mellények kezelését automatizálná egy új találmánnyal.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 33. vizicsibe 2008 okt 27. 19:04  
Jójó, persze. Láttam már én búvárt 10 méteren, aki delfineket megszégyenítő mozdulatokkal és gyorsasággal robbant a víz felszínére, hogy utána fejjel lefelé újra meghódítsa a mélységet.Én sznoriztam így nemes egyszerűséggel, de másodszorra már lementem 5 méterre segíteni mikor láttam, hogy megint balettozik és közelít a felfelé, és serényen mutogattam neki, hogy te H..lye ezt kell megnyomni, hogy kevesebb legyen a levegő benne.A manőverek alkalmával teljesen kinyomta a levegőt a mellényből, zuhant jó pár méter, koppant a talajon (hál istennek nem volt túl mély) hogy aztán újra telenyomhassa odalent, mert türelme nem volt várni mi van ha kevesebbet ereszt a mellénybe.Ezt úgy 6-7szer láttam tőle.Mai napig nem tudom hogy élte túl.Egy orosz volt, aki elvileg évek óta merül. Hát mit ne mondjak megfagyott bennem a vér. De kérdem én ki adott ennek igazolványt?De az ilyen medencébe se menjen!!
Én sem tudok gőrkorizni, nem is húzok a lábamra ilyet, nem akarván fájdalmas halálomat.

A kütyü meg tényleg jó lehet, búvároknak akik dolgoznak, megkönnyítheti a dolgukat..Na de ehez én kicsi vagyok. Azt már mondják meg a nagyok nekik kell e ilyen.
 32. elche 2008 okt 27. 18:03  
mostanaban lattam buvart testkozelbol, akinek biza gondot okozott a melyseg tartasa. en azt mondom, tanuljunk meg megbizhatoan merulni az elejen, aztan mar lehet probalgatni ookos cuccokat. hatha lesz olyan ami naplot is ir helyettem? nem jo nagyon a cuccokra hagyatkozni, mennyien merulnek plusz 4-5 kiloval, mert a melleny elbirja...
 31. Káplán 2008 okt 27. 17:06  
Mélyen meghajlok "békabúvár" bölcsessége előtt
 30. békabúvár 2008 okt 27. 17:01  
Szerintem a búvárkodást szerető embernek  a merülés eszközeinek széles spektrumával való gyakorlati megismerkedés csak előnyére válhat, a háttámlától kezdve a a nyakbaakasztós "WC ülőkén" keresztül eddig a kütyüig, ha a hangsúlyt arra helyezi, hogy mindegyiket tudja használni.
 29. Káplán 2008 okt 27. 16:44  
Sziasztok

Kissé másképpen látom, mint Waterbear.

Pont a tanulónak nem adnám oda.

Hagy tapasztalja a saját bőrén, milyen az ha kicsit(1-2 métert) "megcsúszik". Persze ellenőrzött körülmények között.

Rossz rágondolni, milyen lehet amikor a kezdő búvár elkezd  játszani az opció ki - be kapcsolgatásával.
AZ Oktatónak pedig minek? Nem tud lebegni?

Másrészt  a tanfolyam része az uszodai foglalkozás. Aki uszodában tud lebegni, annak nem lesz gondja a tengerben sem.

Tisztelettel
 28. waterbear 2008 okt 27. 15:24  
Ahogy látom ez a kis szerkezet megosztja a társaságot, de azt hiszem ez így van rendjén!


Ezek az újítások, újdonságok mindig is végigkísérték a búvárkodás történetét. Ennek így is kell lennie.

Persze szólnak mellette és ellene is érvek, de nem csukhatjuk be a szemünk, hiszen már mi sem "wc" ülőkével a nyakunkban merülünk, és valahogy a fából készült búvár harang sem tartozik a napi merülés felszerelései közé...

De, hogy ellene is szóljak, azért ez is csak egy technikai kütyü, és ha netán Windows van benne, 30m-en nem igazán van idő egy reboot-ra, ha éppen úgy tartja kedve, hogy felfújja a mellényt:-)

Azt gondolom, az oktatás során segítségünkre lehet, hiszen vannak olyan tanulók, akiknek a kezdő lépései között a legnehezebb a lebegés elsajátítása, így ezzel a szerkentyűvel könnyedén megtapasztalhatja és ki-be kapcsolva segíti a tapasztalat elsajátítását.

De ezzel ellentétben a mai szememmel és gyakorlatommal azt mondom, nekem nem kellene.
Persze vannak kényelmi szempontok, biztosan lesz olyan is akinek ez minden pénzt megér... de hát ahányan vagyunk, annyifélék...
Személy szerint kizárólag egy ilyen szerkentyűtől nem tenném függővé magam, de szívesen kipróbálnám, vajon mit tud.
Belegondolva egyébként a "munkabúvárok" vennék ennek igazán hasznát.

Szóval én üdvözlöm ezt az "újítást" és kíváncsian várom, vajon mennyire fog elterjedni, mennyire használható.

 27. vizicsibe 2008 okt 27. 14:32  
Másrészt szívesen tesztelném a Brothers-nél 30 méteren ezt a valamit lefelenyomuló áramlásban, amikor hiába pumpáltad a levegődet a mellénykédbe,ha nem úsztál már 2-3 méterrel mélyebben voltál...
 26. vizicsibe 2008 okt 27. 14:27  
Ha ezekről a búvárokról leveszed a gépet, majd lehet uszni sem fognak tudni, a repülőgépet vezető bácsi meg lerekja a gépet..
 25. vizicsibe 2008 okt 27. 14:25  
Addig van az, ami nálunk volt. Egy ember, aki jó búvároktató, aki figyel, az újonc aki nem csak bólogat, hanem érti azt is, amire bólogat és kérdez és figyel. Első merüléseknél mutogatás, dupla biztosításos búvártárs. Én imádok merülni, elég  trauma az, mikor valamelyik búvártársam kütyüje vinnyog, hogy túl gyorsan emelkedik..
Meg nekem ne fújkáljon semilyen izé a mellényembe, ha sűllyedek értem, levegő és fentebb kerülök. Aki meg eszméletet megy veszteni, meg életet 50 és 60 környékére, annak gratulálok. Az vigyen ilyen gépezetett, hogy ne a dögevő cápák eledele legyen, ha gáz van.
Ha valakinek meg nem jó az idegrendszere, nem biztos, hogy víz alatt kell kipróbálni mennyire nem jó.
Tapasztalat, tanulás. Én imádom nagy barna szemeimmel hallgatni a szőrös és ősz sokat tapasztalt búvárokat, na tőlük tanulok.
Nem egy gép ellen vagyok. Csak nem értem, hogy miért hiszik azok az emberek majd azt, akik ezt megveszik, mert majd ezt fogják hinni,hogy búvárkodni tudnak. Mert aki tud, annak ilyen nem lesz.És tényleg.
 24. Vanek 2008 okt 27. 14:08  
Pedig bizony nem egy géptípus van, ahol a robot akár szépen le is teszi a gépet, a vezetőbácsik max. gyakorlásból (szórakozásból) szállnak le kézzel.

A tapasztalatra esküdni tényleg aranyigazság. Csak amíg megszerzed a tapasztalatot, addig mi van?!
 23. vizicsibe 2008 okt 27. 14:04  
Igen ám, de nem a robotpilóta teszi le a gépet, hanem a gépet vezető bácsi, és ha naponta többször megjárja London-Budapest-Marokkó-Kenya-New York útirányt, 3szor rakja le meg fel azt a szerencsétlen gépet, nem baj ha közben egy kicsit lazít..
A robothoz meg annyit, hogy azért a földön az irányítók megizzadják a maguk kis dolgait egy-egy forgalmasabb reptéren..
Én nagyon szeretek üvöltözni, mutogatni és magyarázni a vízalatt, mondhatni életcélom. A mélység mérő kell, de én folyton kukkoltam a társamét. Egyébként meg a tapasztalatra esküszöm. Néha nem árt egy kis pánik, hogy az ember tudja hogy kell kimászni belőle, ha tényleg baj van.(Pl: jó fej búvároktató vs. palackját elzárt h*lye újonc)
A búvárkodás azért nem olyan sport, hogy most megyek túrázni a Normafára.
Kell a gyakorlat.

Hans Hass-nak és Jan Costeau-nak lennék kíváncsi az arcára, miközben a búvárkütyük működését mayarázzák nekik...Pedig ők ősatyáink.
 22. Vanek 2008 okt 27. 13:30  
Segway?

Persze ha onnan indulunk ki, hogy ha meg lehet tanulni, akkor minek kütyü hozzá, akkor nem ártana szépen kioperálni a repülőkből a robotpilótát, stb... (Végülis bármelyik pilóta képes kell legyen A-pontból B-be elrepülni irányt és magasságot tartva, anélkül, hogy a képességei nagyon túl lennének terhelve...)

 21. Káplán 2008 okt 27. 13:15  
Sziasztok

A dolog csak az újszülötteknek új.
AZ UWATEC cég már csinált hasonló szerkezetet (7-8 éve), amelyen be lehetett állitani a maxmilális merülési mélységet,
Mélyebbre nem engedett merülni.
Vajon hogyan? Hát a mellénybe  lévő levegő mennyiségének változtatásával.
Innen már igazán kis lépés kicsit "meghegyezni' a software-t, hogy mást is tudjon.

A véleményem az - bár technikai affinitásom magas - ez egy jó profitot biztositó reklámfogás.

Szerintem minden búvárnak meg kell tanulni a még kezdő korában/alaptanfolyamon  lebegni.

Igaz, ezzel rontom a "tökéletesen lebegő" búvár "szaktanfolyamok" hirdetőinek  piaci pozícióját.


Üdvözlettel:
 20. hopposztkopp 2008 okt 27. 12:03  
No akkor ott tartunk (javíts ki ha tévedek!), hogy ez egy diplomamunkából még nem oldódik meg. Akkor én máris jelentkezőket keresek ahhoz,  hogy aki még nem tud biciklizni annak én kitalálnám a jobbra-balra ugráló egyensúlyt, ami egyben kanyardűtésként is működne. Így aztán minden mozgáskorlátozott akárhogyan is egylábbal tekerne az ingóbingó egyensúlyban tartaná.

Végeredményképpen inkább mindenki tanulja meg azt amit csinálni akar a rendelkezésre álló eszközökkel, ha meg nem megy nem kell erőltetni. Ezer más dolog is van és ezer évig úgysem élünk.

(lomot nem tartok- ennélkül is van éppen elég, holnap a sípot is eldobom, mert 95-től lóg a dzsekin és még senkisem hallgatott rá. Igaz meg sem fújtam)
 19. Vanek 2008 okt 27. 09:27  
Kékbálna!

Nem értelek félre, csupán egy kicsit provokálni akartam. :-)
Kissé túlzottan kategórikusnak éreztem az elutasítást és bizonyos szinten következetlen érvekre alapozva, inkább amolyan "ugyanmá nekem ez már nem kell" alapon. (Nem csak tőled, úgy általában). Meg hogy fújj, a megbízhatatlan elektronika. Pedig naponta bízzuk az életünket mindenféle elektronikus kütyükre, csak esetleg fel se tűnik..

Nem kell kimennem a Hungaroringre (bár szeretnék), hogy tudjam, hogy kevés vagyok a vezetéshez, elég volt ahhoz gokartozni és utána extrapolálni...

Azt azonban nem szabad feltételezni, hogy egy további biztonsági kütyü megléte nem mindenkiből és nem feltétlenül vált ki nagyobb "bevállalósságot", erre alapozva kár lenne elutasítani egy újabb biztonsági eszközt.

És valóban nem a segédeszközöktől tanulsz meg merülni (vagy vezetni), sőt nem árt megtanulni nélkülük is létezni. Nem árt megtanulni ABS, meg fékasszisztens nélkül is fékezni, de azért mégsem árt, ha vannak (valamiért még a forma-1-ben is használták, amíg ki nem tiltották, pedig azok a csókák tényleg tudnak vezetni) és ha azzal tanul meg az ember fékezni akkor azért nem állítanám, hogy nem válhat belőle jó sofőr. És azért ezek a cuccok nem szoktak rendszeresen beszarni. De ha mégis, akkor tudtommal nem marad fék nélkül a kocsi.... Elkalandoztam. Most bele gondolva. Pár jól irányzott felfelé rúgás menthetetlen fellövéshez vezet egy ilyen kütyüvel. Szeritem van az a levegő mennyiség, amit nem bír kiengedni elég gyorsan a jacketből. Gondolj bele egy gyakorlatlan búvárba, aki bepánikol ezzel a csudával. Tuti elszálló lufi.

És mondd, csak, miért is?! És miben is különbözik ez a "hagyományos dzsekitől?
Ha mondjuk beállítottad, hogy tartsa a szintet, akkor a pár felfelé rúgás kompenzálására elkezdené kiengedni a levegőt. Tehát minimum csökkenti az emelkedési sebességedet, azaz csökkenti a fellövés kockázatát. Hagyományos mellénynél mi lenne? Na ott tényleg pattannál fel. Hacsak nem engeded kifelé a levegőt a mellényedből. Akkor meg "kvittek" vagytok. Persze, van az a levegő mennyiség, amit nem bír kiengedni, mint ahogy manuálisan is van olyan mennyiség. Végülis egy adott keresztmetszetű szelep áteresztő képességét nem befolyásolja, hogy te rángatod egy spárgával, vagy mondjuk egy mágnes nyitja ki.
És persze mindent meg lehet hekkelni, minden kütyüt át lehet verni, de a szándékos hülyeség az más kategória...
Egy ilyen kütyü tervezésénél nyilván nem az a nagy dolog, hogy összekötni két mágnesszelepet egy műszerrel, meg egy kis elektronikával, hanem hogy pontosan felmérni a  lehetőségeket, korlátokat, potenciális hibalehetőségeket, azok kezelési lehetőségeit stb... (Így jó kis diplomamunka lehet :-) ) És ha ezt jól és körültekintően megcsinálták, akkor nem valószínű, hogy az "okos mellényed" keverne bajba.

Egyébként azt hiszem, az össz különbség ott van a kettőnk nézőpontja között, hogy Te úgy néznél rá, mint egy cuccra, ami arra hivatott, hogy "helyetted merüljön" én pedig úgy, hogy egy cucc, ami elősegíti, hogy egyszerűbben merüljek és némi biztonsági tartalékot is adhat.

A tanulni nem akaró pénzes hülye az más kategória, azzal ilyen szinten nincs mit kezdeni.
 18. pygmy 2008 okt 27. 08:41  
nálam manuális búvártárs műkszik, úgy hívják: feleség
lassabban és kevésbé mélyebben úszik és könnyebb is 20 kilóval, ezért mindig van nála tartaléklevegő, brutál erős áramlásban hamarabb kifárad így nekem is vissza kell fordulnom vele, ha rosszalkodom - kopogtat a kis golyóval a palackon és az ujjával fenyeget meg a szemöldökét ráncolja
merülés után meg lehet beszélni vele az élményeket, előtte együtt tervezgetünk
az erőforrása is viszonylag sokáig bírja
tuti nem cserélném le:)
 17. seshat 2008 okt 27. 08:28  
igazad (is) van, de azert nekem egy kütyü böven eleg...
azt tudom hogy a palackom kb mennyi idöre eleg... meg azt látni hogy milyen mélyen vagyok, legalabbis ha olyan helyen merülünk amit mar ismerek ilyenkor ugyse nezi az ember percenkent a kompjutert. ha bekrepal, ezsreveszed, megnezed a tarsadet. pl.

de ha meg uj hely lenne, akkor ha mindenki fölöttem lenne joval na az pl mar gyanus :D

de igen, fura, a computeremben bizom. "az mas". nagyjabol ugyis vagom a melyseget meg az idöt, meg nagyobb melysegkülönbsegeknel ugyis latod hogy sötetebb van-e pl, meg erzed, hogy veszed a levegöt, 10-en is mas, meg 20on is mas erzes stb. inkabb ez krepaljon be, mint az, hogy eluszom a francba egy 20bar-os palackkal csak mert az a sz--r azt mutatja hogy tele van. na valmi hasonlo lehet a cikkben emlitett cucc is... nekem megbizhatatlannak tünik, nem is kene, attol meg mas megveheti es merülhet vele boldogan.

 16. PDIC 2008 okt 27. 00:03  
Tisztelt Vanek B. Eduárd magántitár úr!  Ha jól tudom, önnek még egy sima BCD-je sincs...(Wingről nem is beszélve..) :-)))
 15. Kékbálna 2008 okt 26. 22:54  
Titkár Úr!

Ön félre ért.

Ezeket a kütyüket nem kell kidobni a kocsiból. Sok ember pl. valóban nem tud jeges, csúszós úton vezetni ABS nélkül. Ezek a kütyük sok emberben hamis biztonság érzetet keltenek. Sokszor nem is tudod mitől ment meg a kütyü. Menj ki a Hungaringre a Berger tesztpályára. Rántsa ki a segged alól a rántó pad a kocsi farát és rájössz semmit nem tudsz a vezetésről. A sok kütyütől végén elhiszed, hogy tudsz valamit és a meglévő rendszer határait feszegeted. Esetled a fizikai törvényei alól megpróbálod kivonni magad. Na ilyenkor tekeredik fel valaki egy fára jobb esetben. Roszabb esetben kivégzi a szembejövőt. Sok ilyenről hallani.

Persze a nagy többség szerencsére békésen hazaér.

A lényeg ettől nem tanulsz meg lebegni. Már pedig azt nem árt tudni. A lebegési próbát szívesen vállalom. Kötélen nem lógunk. A fülem jelez mindig. Tudom mikor emelkedek, mikor süllyedek. Persze a pontos mélységhez nem árt műszer. Ha csak a mélység tartás szükséges egy mélységben megoldható. Pl. nagy kékben az igazi az ilyen. Ott nincs referencia pont és a bója kötél sem ad sok támpontot. Na az a beszarás érzés elsőre. Ezeket az élményeket be kell gyűjtened. Különben lógsz a kütyüdben és üvöltesz a félelemtől.

Most bele gondolva. Pár jól irányzott felfelé rúgás menthetetlen fellövéshez vezet egy ilyen kütyüvel. Szeritem van az a levegő mennyiség, amit nem bír kiengedni elég gyorsan a jacketből. Gondolj bele egy gyakorlatlan búvárba, aki bepánikol ezzel a csudával. Tuti elszálló lufi.

Továbbra is fenntartom a véleményem ezt meg kell tanulni és a merülés közben észnél kell lenni. Valamint a gazdag mindent és mindenkit megveszek tipusú emberek azt hiszik pénzzel ész/tudás is jár és a szuper sok százezres búvárcuccuktól már tudnak merülni. Láttam ilyen arcokat. Az első merülés után már az volt a téma, hogy adják el a k..va drága felső kategóriás cuccukat. Legalább túl élték.

Na ilyen arcokkal ne kelljen egy hajón merülni. Ha van velük valami gikszer, ugrik a merülésed.

Ja és a computer nem ilyen cucc. Az nagyon sokat ad annak a merülséhez aki maga merül. De nem merül helyette, míg ez a kütyü igen.
 14. rc3 2008 okt 26. 22:24  
Valóban az ejtőernyősöknél létezik ilyen küty-müty ami egy nyitóautomatika/elektronika és cypress néven van forgalomban. Egyénileg be lehet programozni a nyitási magasságot, ha addig nem nyitsz müködésbe lép, sőt ha érzékeli hogy kontrollálatlan a zuhanásod akkor is közbelép. Ez a kütyü már sok ejtőernyős életét mentette meg és sajnos okozott halált is, ami elkerülhető lett volna, ha nincs ilyen szerkezet. Régen mindenki eldönthette, hogy használja vagy sem. Jelenleg már szabályozva van FAI minősítés alapján, hogy kinek kötelező a használata.

Az első felszerelésem volt amit megvásároltam, de azt ne felejtsük el, hogy ennél a sportnál nincsen egy társ aki segíteni tud rajtad....

 13. Vanek 2008 okt 26. 22:08  
És mi van a digitális mélységmérőddel, amit valszeg lazán csak komputernek tisztelsz? Vagy viszel mindig magaddal egy analóg mélységmérőt is és rendszeresen összemérsz? Csak mert a (no)deko adatokat pont ezen cuccod adja...
 12. Vanek 2008 okt 26. 22:04  
Persze igazatok van. Nektek, nekem nem kell ez a cucc. Megtanultunk és tudunk nélküle merülni.

Nem kötözködnék, de mennyire vagy Te biztos ebben a tudásodban? Bármikor, kötél, vagy dekóbólya nélkül simán, külön odafigyelés nélkül meg tudsz állni X méteren öt percig, minden liftezés nélkül? Anélkül, hogy rendszeresen skubiznád a mélységmérődet? Ott is, ahol nem nagyon van mihez viszonyítani a mélységedet? Tuti, hogy soha nem jelentene segítséget egy ilyen cucc?

Gondoljatok arra a sok hülyére, aki ESP, ABS nélkül rég hulla lenne. Mondjuk szerintem az életemért én vagyok felelős. Ezek a kütyük ezt a mondást vonják kétségbe. Hiszen lehet a gyártóra hárítani a felelősséget. Pedig a kütyüt én vettem meg szabad akaratomból.

Már miért is lehetne a gyártóra hárítani a felelősséget?!?!?! Ezek mind segédeszközök. Nem emlékszem, hogy amikor átvettük az autónkat, valaki is azt állította volna, hogy az ABS miatt minket nem érhet baleset, vagy ha mégis, akkor a gyár a hunyó...
És ezek a kütyük miért is vonnák kétségbe a mondásodat? Azért, mert plusz biztonságot adnak? Ugye nem azt akarod mondani, hogy Te a saját életed iránt érzett felelősségtudatod miatt direkt ESP, ABS, és egyéb TLA mentes autoba vagy hajlandó beülni, mert akkor biztosan szuperóvatos és megfontolt leszel?!

Vagy úgy gondolod, hogy akinek egy ABS bekerül az autójába, az rögtön egy kategóriával vadabbul fog vezetni, mint azelőtt? Fel sem merül lehetőségként, hogy elég sokan az ilyen segédkütyükre valóban csak segédeszközként tekintenek? Szerintem azért az emberek többsége soha nem akarja kipróbálni a légzsákot, mégis egy csomó pénzt áldoz arra, hogy minnél több legyen belőle a kocsijában...
 11. Vanek 2008 okt 26. 21:39  
Azzal meg vitába szállok, hogy gyorsabb lesz mint én. Mert ki dönt? Ha elengedek egy pukit, mennyi idő múlva tölt rá, hogy szinten maradjak, holott Így terveztem a süllyedést?

Ez nyilván programozás kérdése. (mert ha digitális a kütyü, akkor nyilván lehet okos dolgokat programozni). Csak pár tipp. Van egy gomb: szintentartás, akkor a pukid után rögtön kompenzál, a hibahatárain belül. A pukis süllyedés előtt valszeg kénytelen lennél nyomni egy merülés gombot, vagy átmenetileg kikapcsolni az automatikát.

Motto: ami nincs azzal nincs gondom. Még egy lámpa is megbízhatatlan, majd erre bíznék bármit is. Még a teremtő legnagyobb ajándéka is a választás szabadsága. Még egy ejtőernyős is eldöntheti, hol nyit - pedig már van ahol nem érdemes.

Hangzatos mottó, de ha komolyan veszed, akkor nyilván nem is merülsz sohasem. Ja és úgy tudom, hogy az ejtőernyősök is szoktak használni egy olyan kis biztonsági kütyüt, hogy bizonyos magasság elérésekor automatikusan nyílik az ernyő.

Csak az utolsóra válsz: a computer jelzi a gyors emelkedést. Pont elég. A gyors süllyedéssel nincs gond. A gyors emelkedést meg azonnal kilövöm, ha eldobtam (még soha, de...) az ólomövet. Mert hogy is súlyozod ki magad?  

Ja, de ha tovább gondolom, akkor egy megfelelő önkontrollal rendelkező búvár esetén ez a komputer által mutatott emelkedési sebesség nyavaja is tök fölösleges, hiszen azt is lehet rutinból nyomni. De ha valamiért ennek ellenére a sztrovacsek kilép a biztonságosnak vélt tartományból, akkor lehet, hogy valami baja van, vagy csak kicsit jobban benarkózott a kelleténél. Ekkor mennyire biztos, hogy az a legjobb megoldás, hogy egy okos műszer jelzi a pillanatnyilag hülye búvárnak, hogy avatkozz be valamit. Nem egyszerűbb, a ha rögtön beavatkozik és jelzi a hülyebúvárnak, hogy figyu, be kellett avatkozzak, próbálj meg észhez térni?!
 10. Vanek 2008 okt 26. 21:28  
Szerintem nem rossz ötlet, pláne, ha jól sikerül megvalósítani.
Csak nem abból kell kiindulni, hogy ha van egy ilyen elektronikus kütyü, akkor kizárólag azzal lehet kezelni a mellényt és ha az meghibásodik jaj mi lesz, meg a remek automatika majd biztos jól felülbírálja a gazdáját és így tovább. Csakhogy ha jól határozták meg a feladatot, akkor ezen remek fanyalgások többsége eleve okafogyottá válik.

Ellenben sokkal egyszerűbbé válhat a mellény kezelése és adott esetben egy jól kitalált "mentőprogram" megmentheti a sztrovacsek életét.
 9. seshat 2008 okt 26. 20:50  
nekem már a digitális iránytű meg a digitális nyomásmérő sem szimpatikus...

mi van ha bekrepál valami, azt hiszed tele a tank és jó irányba mész, közben meg mondjuk a palack alapból félig volt csak, és még az iránytűd is szar? :))

bár nekem már az analóg iránytűm is állt már meg,tökhomályban. még jó hogy housereef-nél, azt csak rájöttem, hogy merre van az észak, pedig összevissza kóvályogtam a fazonnal előtte (vagyis ment amerre akart, nem érdekelte semmi, én meg utána, hogy el ne vesszen :-I )
 8. osember 2008 okt 26. 19:58  
Anatoly nyilván újsütetű búvár és azt hiszi, hogy feltalált valami újat. A németeknél legalább 5-6 éve már született egy ilyen szerkezet - kb két szappandoboznyi méretben lehetett a mellényekre szerelni - , tesztelték, működött is, de nem volt rá megfelelő érdeklődés.
 7. Darth-Digilog 2008 okt 26. 18:21  
Én ismerek búvárt aki jacket nélkül merül, mert amikor ő kezdett merülni akkor még nem volt. Szerintem ma már sokan nézünk rá furán, hogy miért nem halad a korral. Vagy fura lenne ha valaki azt mondaná, nem köszönöm én nem használok kompjutert én a táblázatot szoktam meg, az én időmben még csak az volt. Szóval nehéz azt állítani,-kevés informiáció miatt is a szerkezetről-, hogy ez biztos hülyeség és én soha nem fogok ilyet használni.
Egyébként én az automata váltós autóhoz hasonlítanám, többet is fogyaszt az autó vele, több is lehet vele a gond, de ha valaki kényelmes az nem hajlandó csak automata autót vezetni. Én mondjuk utálom,mert elveszi a vezetés élményét kicsit, bár a csúcsban néha elfogadnám araszolgatás közben.
Konkluzíó: szerintem is fura, hogy még senki nem alkotta meg ezt a szerkezetet, és szerintem jó ötlet is, de per pillanat nekem sem remeg kezem-lábam érte.
 6. Kékbálna 2008 okt 26. 09:14  
Persze igazatok van. Nektek, nekem nem kell ez a cucc. Megtanultunk és tudunk nélküle merülni.
Gondoljatok arra a sok hülyére, aki ESP, ABS nélkül rég hulla lenne. Mondjuk szerintem az életemért én vagyok felelős. Ezek a kütyük ezt a mondást vonják kétségbe. Hiszen lehet a gyártóra hárítani a felelősséget. Pedig a kütyüt én vettem meg szabad akaratomból.
A találmánynak egy hatása lehet, még több hülye megy a víz alá, hiszen a kütyü mindent tud. Megvette ettől ő okosabb lett. Pedig nem, tudást csak tanulással lehet szerezni. Diplomát veszel az Ecserin. Észt nem.
 5. hopposztkopp 2008 okt 25. 22:31  
Csak az utolsóra válsz: a computer jelzi a gyors emelkedést. Pont elég. A gyors süllyedéssel nincs gond. A gyors emelkedést meg azonnal kilövöm, ha eldobtam (még soha, de...) az ólomövet. Mert hogy is súlyozod ki magad?  

Azzal meg vitába szállok, hogy gyorsabb lesz mint én. Mert ki dönt? Ha elengedek egy pukit, mennyi idő múlva tölt rá, hogy szinten maradjak, holott Így terveztem a süllyedést?

Motto: ami nincs azzal nincs gondom. Még egy lámpa is megbízhatatlan, majd erre bíznék bármit is. Még a teremtő legnagyobb ajándéka is a választás szabadsága. Még egy ejtőernyős is eldöntheti, hol nyit - pedig már van ahol nem érdemes.

Ha eljön mégis az idő és csak ilyeneket lehet majd kapni, akkor nekem nem lesz ilyen mellényem. Csak egy sima háttámla. Azzal is kényelmes merülni.
 4. NyariG 2008 okt 25. 19:57  
Egyik fúró sem fúrlyukat! Mindegyik fúratot készit.

Azon kivül én is gondolkodtam egy ilyen kütyün anno, szerintem nem baromság és hobby buvárnak szerintem tökéletes, sőt szerintem nagy sok olyan ember buvárkodik akinek enélkül nem is lenne szabad menni. Azt azé nem szabad elfelejteni hogy ez nem helyetesiteni kivánja a búvártudást (remélem) tehát nem helyetted csinálja a mokát csak segit mint az abs vagy az esp. Az meg hogy kimerül az elem olyan dolog hogy a komputeredbe ia kimerül az elem nem? És akkor ha ott kimerül az eleme akkor bepereled a gyárrtot mert sokat voltál a vizalatt?

Gondoljatok bele egy éven bellül minimum 2 ember halt meg azért ausztiában ugyan abban a hegyi toban azért mert emelkedés közben elvesztette az eszméletét, és ügye onnantol kezdve kontrolállatlanul kezdett emelkedni
ha ez rajta van akkor ez szépen felhozza olyan sebességel amivel feljöhet (tény hogy dekoidőt nem fogja kivárni) de akkor márt lesz esély elvinni egy kamrába és életben tartani. igy meg kilöttek mint egy delfin és végük lett.

Az hogy ez milyen gyorsan reagál? hát gyorsabban mint az ember, kevés olyan elektronikai kütyü van ami lasabb lenne.....


meglehet kövezni hogy én támogatom ezt a rendszert. De ami biztos hogy én sem fogok ilyent venni :D mint ahogy még komputerem sincs :(

 3. buborek 2008 okt 25. 19:26  
Az emberi baromságnak nincs határa. Többé már az elszálló, vagy süllyedő társadat sem tudod elkapni. Még egy kütyü, amit feltétlen vegyen meg aki sokat búvárkodik az interneten, azután dicsekedhet vele, akár hetekig. A vízben szerintem veszélyes, még képzett búvárnak is, aki meg ezzel pótolja a gyakorlatot, hát. . . ha kimerült az elem, majd gyászoljuk, a rokonok, meg perelhetik a gyártót, mert ugye a merülő társának is lesz, s akkor biztos nem tud segíteni. . .  
 2. hopposztkopp 2008 okt 24. 20:25  
Diplomamunkának bármilyen ötlet jó. Tesztelik egy 4,7 m mély medencében. Csak kérdem, mennyi idő alatt dönti el, hogy én ott  Q gyorsan fel v. lemozgok ? Mert a technika annyit tud mint a kezelője, akkor meg minek is?
Lelkesnek lelkes, kicsit olyan mint a lyukfúró. (mert milyen fúró nem lyukat fúr)
 1. Viktor-diver 2008 okt 24. 12:39  
Nagyon szkeptikus vagyok..., lassan már búvár végzettség sem kell?
S vajon mit csinál a szerkezet egy erős áramlásban? Letilt?
Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Shark Point

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés