»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-09-15 Búvárexpedíció a bíróság előtt

A cseh búvárcsapat vezetőjét a horvát Adrián végrehajtott merülések után bírságolták meg.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. Kékbálna 2008 sze 18. 17:07  
Na most jól oda csaptak és rend lesz! Punktum, vitának helye nincs.
 9. verhas 2008 sze 16. 00:53  
Miért lenne vicc a nitrox? CMAS szabályok szerint, megfelelő vizsgával EAN21-gyel akár 56 méterig is lemehetsz dupla palackkal :-)

Na, jó. Ennyi elég a baromkodásból.

Viszont ha szívrohamot kap, valóban kaphat bárhol, de sajnos vannak tapasztalataim volt barátaim és rokonaim körében. Kettőjüknél is azt mutatta ki a boncolás, hogy ha időben (egyikük esetében ez 15 évvel korábban) elmennek orvoshoz, és megfelelő életmódot folytatnak, akkor még élhettek volna.

Egy búvárral ez nem fordulhat elő. Járunk rendszeresen orvosi vizsgálatra, mindenkinek rendben van a koleszterinje, vércukra, májfunkciók atb., legalábbis ha 40 méter alá akarunk menni. Pontosabban: ha 40 méter alól akarunk feljönni (élve).
 8. békabúvár 2008 sze 15. 11:59  
Jól érted. (Egyébként Magyarországon is hasonló a jogi helyzet )A folyamat úgy alakult náluk - beszélgettem a szabályozásukról egy horvát régész ismerősömmel a drávatamási feltáráson - hogy a 60-as években még semmiféle engedély nem kellett semmihez, ezután a 70-es 80-as években rengeteg - főleg római kori ie. I. sz. körüli roncsot, mert abból volt sok - kirámoltak a "tőkeerős" főként olasz kincsvadászok, mert jó pénzt fizettek az amfórákért és más leletekért a gyűjtők. Így egyre inkább durvult az adminisztratív szabályozás, erre a szintre, a szabályozás szerintem tulajdonképpen érthető, csak az engedélyek kiadása feltételrendszere körül lehetne még bőven kategorikusabb jogszabályokat alkotni, egyértelmű kötelező határidőkkel, beosztáshoz kötött felelősséggel, stb. már ez is visszaszorítaná valamelyest az esetleges korupciós lehetőségeket.
 7. elche 2008 sze 15. 11:52  
Utánanéztem, több gázkeverékes, jól tervezett technikai mélymerülésről volt szó, semmi levegős őrület.
 6. Vanek 2008 sze 15. 11:28  
Csak azon meditálok,hogy milyen értelmes és nem "korrupciómelegágya" szabályozást is csinálhatnának horvát barátaink, a roncsfeltárás engedélyhez kötése/nem kötése tárgyában.
Ha feltételezem, hogy ne kelljen semmilyen engedély, akkor gyakorlatilag szabad kezet adnak a kincsvadászoknak, akár ipari méretekben. Szerintem ezért ha mások nem is, de a régészek tuti ki lennének akadva.
Ha engedélykötelessé teszem, amikor mikortól is legyen az? Rögtön a megtalálástól, vagy mondjuk egy évvel utána? Ha nem rögtön a megtalálástól, akkor az előző pont lép életbe, hogy adott időkorlátokon belül szabadrablás, ami mindössze annyit tesz, hogy jól fel kell szerelkezniük a kincsvadászoknak, hogy a rendelkezésre álló idő alatt végezzenek. Ez se hiszem, hogy túl népszerű megoldás lenne.
Akkor pedig marad az, hogy rögtön a megtalálástól (tudomásra jutástól) védem és engedélykötelessé teszem. Ha jól értem ez van most és elég logikusak tűnik. Hogy macerás és költséges egy engedély megszerzése, az biztos szörnyű, de ha nem lenne az, akkor a kincsvadászok mennyi idő alatt legalizálhatnák a tevékenységüket, "szigorúan tudományosan", a'la japán bálnavadászat?!
 5. békabúvár 2008 sze 15. 11:19  
Így, van a horvát jogszabályban kimondottan sűrített levegőre vonatkozó 40-m-es limit van, semmi más, ezért ez bírói benézés volt. Az első megtalálás módjánál lehet az eb elhatnolva,valószínűleg szonaraztak, de a kimondottan roncskutatási célú szonarazáshoz történelmi korú roncsok tervezett felkutatása esetében, már önmagában engedély kell a Horvát Kulturális Minisztériumtól néhány éve, lehet hogy ezt rontották el...így a "szopóálarcot" már korábban felcsatolták.
 4. Deepwater 2008 sze 15. 10:28  
A bíró minden bizonnyal nem ért a búvárkodáshoz. Csak annyit talált a jogszabályban, hogy 40m-es limit van meghatározva sűrített levegőre. Ezen kivül semmi mást nem talált. Akkor ezt alkalmazza, na bumm! Ehhez hozzájött még a horvátok közismert szeretete a külföldiek felé.

A csehek meg amikortól bejelentették a roncs meglelését, onnantól már fel is csatolták a szopóálarcot, mert attól a pillanattól kezdve csak sok pénzért és még több adminisztráció után, szigorú horvát felügyelet mellett merülhetik a roncsot. Persze sokévente egyszer engedélyeznek a helyi hatóságok ilyen expediciót rengeteg pénzért és minden eredmény az övék helyből. Azaz te fizetsz, megy az időd és az energiád az engedélyezéssel, kockáztatod az életed és cserébe kb. az erről az egészről készült film végén a közreműködőknél talán kis betűvel még a neved is szerepelhet. Minden más dicsőség vagy jog a horvátoké. Valószínüleg ez motiválta a cseheket.
Amúgy én sem támogatom a felelőtlen "kincsvadászatot", de ez is része a teljes képnek.

Ez a mélység már inkább heliox lehetett.
 3. Bunny 2008 sze 15. 09:26  
Azért a nitrox remélem csak vicc volt részedről! A 40m az én tudomásom szerint is sűrített levegős merülésre vonatkozik, egyébként hogy merülhetne bárki is technikait az adrián?
Az emberhalálról azért nem szóltam, mert ha a szíve, akkor az nem búvár baleset, az bárhol elérhet akár a buszon is miközben nyugodtan nézelődsz egy relaxált napsütéses délelőtt.
 2. verhas 2008 sze 15. 09:18  
Elsősorban azon kellene elgondolkodni, hogy meghalt egy ember.

Hogy a 40m-es mélység, meg hogy mihez milyen engedély kell, azt a Horvát jogszabályok szabályozzák, és ezt nem befolyásolja, hogy mit gondolnak erről a Cseh búvárok.

De legalább nem levegővel merültek 90m-re. (Talán nitrox-szal?)
 1. Bunny 2008 sze 15. 09:03  
Ez most akkor olyan ha van rajta kalap azért, ha nincs azért? Legalábbis a mélységi dolog, a másodikban, hogy bár ők fedezték fel mihez van joguk már nem nyilatkoznék, mert ez ismeretlen téma. Attól hogy felfedezték még a horvát törvények vonatkoznak rájuk. Lehet egyszerűen elfelejtették megfutni a megfelelő megvesztegetős kört?
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

San Francisco Maru

Micronesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 48m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoknagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Ratio computers O2 analizátor

Ár: 49.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés