»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-08-15 Újabb Szent István-expedíció

Magyar szervezésben nemzetközi expedíció indul hamarosan az Adriai-tengerre, hogy a kilencven évvel ezelőtt, 1918-ban elsüllyedt Szent István csatahajó maradványait kutassák.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 23. békabúvár 2008 aug 25. 09:34  
Az öntött betűk rajta voltak, de nem a magyar szervezésű expedíció szerelte le azokat. A leszerelésükre állítólag az adott alapot, hogy a legenda szerint aranyból készültek (ami nem volt igaz) és a horvátok attól tartottak, hogy nincsenek biztonságban. Ezt a jelenlegi merülés sorozatot azonban véleményem szerint nemzetközi expedíció helyett illene kegyeleti merülésnek nevezni, ez lefedné az ismertetett tevékenység lényegét.
 22. habi 2008 aug 21. 22:48  
Bunny én is csak az interneten szoktam böngészni talán itt lehet utánna nézni a feliratnak, hogy egyáltalán volt-e valami arany v. réz vagy csak felfestett felirat van rajta mert a korabeli képek amik vannak róla fent a neten azok mind felfestett Szent István felíratuak amit én eddig láttam
 21. hopposztkopp 2008 aug 20. 20:59  
Gyűjtögetünk, még mindig kicsit ősemberek vagyunk.Van ki követ, ki vasat, ki meg valamilyen mondvacsinált ürüggyel mást.
 20. Bunny 2008 aug 19. 22:33  
Na jó, ez az első volt, hol van az már :) És nem ad választ a felmerült kérdésekre, pl. a felirat leszerelésére.
 19. habi 2008 aug 19. 22:21  
Az expedíció további résztvevöi: Kollár K. Attila, dr. Pálfi Zoltán, Péterbencze László - búvárok, Enczi László - szakértö, Faggyas Sándor - a Magyar Nemzet újságírója, dr. Komlósi Attila - az expedíció orvosa, Környei István, Lakatos Lóránt, Spergel Lajos - a Calypso kormányosai, Szabó Sven - az expedició tolmácsa, Mijenko Marukics és Daniel Prka - horvát búvárok.
 18. habi 2008 aug 19. 22:17  
RIPORTOK ILOVIKBÓL... Czakó László (Debreceni Búvárklub, expedíció vezetöje): Legjobban talán annak örülök, hogy bár az expedíció tagjai sok helyröl jöttek össze, egy igen egységes mondhatnám profi csapat benyomását keltette bennem. Mindenki igyekezett mindent megtenni a siker érdekében. Másik érdekesség, hogy az elökészítés során tartottunk a mélységi mámortól. Ehhez még a feladat jellegéböl származó stressz is járult az elsö merüléseknél, ami azonban mindenki számára leküzdhetö volt. Búvárszakmai szempontból igen fontosnak tartom kiemelni, hogy Magyarországon ez volt az elsö tudományos célú búvárexpedíció, s nem kis dolog, hogy 65 méteres mélységben dolgoztunk.
A résztvevök mind jól megállták a helyüket, mind a merülések során, mind a felszíni tevékenységben, mely felkészültségröl, gyakorlatról tett tanúbizonyságot. Magam részéröl nagyon örülök, hogy ez az expedíció megszületett, nagyon nehéz szülés volt, több éves elökészítés után, melyben voltak igen biztató idöszakok és nagy kudarcok egyaránt, de végül is sikerült. Kellett hozzá hit, de egy kis eröszakoskodás is, föleg a végén, mert szinte az utolsó pillanat után jött össze minden, az engedély, a pénz, - a búvár társadalom segítségével, s nem utolsó sorban a horvátok segítségével -, hogy csak egy példát mondjak, amikor az orvosunknak el kellett menni, következö napra szereztek búvárorvost. E példa is bizonyítja, hogy a horvát búvárokkal jó kapcsolatot és együttmüködést sikerült kialakítani. Örülök, hogy a legkisebb súrlódás sem volt, sem közöttünk, sem pedig a horvát búvárokkal, és eredményes munkával, nyugalomban telt el ez a két hét.
 17. Vanek 2008 aug 18. 21:45  
Naná, hogy nem. :-)
 16. istvanv 2008 aug 17. 22:40  
Zooknak megint igaza van.
Vanek nem akartalak megbántani, remélem nem is sikerült, csak Zook úgy járt
a mérsékelt hangú hozzászólásával mint a viccbeli hentes;
Mi a különbség a sas és a hentes között: a sas magasan száll, de erről a hentes
nem tehet.. :)
 15. Bunny 2008 aug 17. 22:07  
Lehet butaságot írok, de nekem valamiért egy olyan emlékképem van, hogy bár leszerelték az eredeti betűket - amelyet magam is tökéletesen elítélek, és abszolute nem értek, miért is kellett - bár legenda volt arról, hogy ARANY-ból van, mint kiderült csak réz ... lehet ezzel le is írtam az okot? - na szóval én úgy emlékezem pótolták másolattal.
De lehet  csak valami rémálom dereng ...
 14. Zook 2008 aug 17. 21:45  
szia vanek! semmi gondom a parbeszedunkkel, teljesen kulturalt mederben zajlik es becsulom is, hogy vetted az idot arra, hogy kifejtsd mely allitasokkal kapcsolatban mit gondolsz. sztem istvanv egy masik hsz-re akart reagalni. hozzad hasonloan ugy gondolom, h attol mennek elobbre a dolgok, h ha megvitatjuk - koruljaruk  azt, amivel elso nem egyeznek elkepzeleseink - es ehhez remek helyszin pl ez a mi kis kozossegunk.

nehezen elerheto alatt azt ertem, hogy ilyen-olyan okokbol a helyi hatosagok igencsak megnehezitik az expediciok vagy turak - igazabol mindegy is - engedelyeinek kiadasat. fene tudja miert.

nevtabla leszerelese - megint csak egyeterteni tudok, fogalmam sincs mi szukseg volt eltavolitani.

merulheto v nem merulheto - errol hosszas parbeszed zajlott a salem-es topicon, igazabol nem tudok mit hozzatenni. egy temetobe is elmegy setalni az ember...sot, meg fenykepez is neha-neha. igencsak megkapo es a helyszinen tulmutato alkotasok tudnak szuletni ilyen kozegben. persze nem elfelejtve, hogy hol is jar az ember. riszpekt.

remelem a mostani csapatnak sikerul olyan klassz kepanyagot osszeallitani, amely aztan megjarhatja a vilag szerkesztosegeit es a megfelelo lapokat. a csapaton szerintem nem fog mulni, sok sikert nekik. honvedseg meg azt csinal amit akar, legalabb a tablan ott lesz a hajo neve (ami sajnos a hajotesten, mint ahogy irtad, mar nem szerepel...)
 13. Vanek 2008 aug 17. 21:30  
Hümm, nem is tudom hogy kezdjem, vagy kezdjem-e egyáltalán.
Miért ne vitatkozhatnék Zookkal, vagy bárki mással, ha az kultúráltan történik? Szerintem a vita (is) viszi előbbre a világot. És nem állítottam, hogy nálam lenne a bölcsek köve, vagy hogy nekem lenne igazam, egyszerűen csak leíratam a cikkről támadt gondolataimat - bár igaz, hogy erre nem kért meg senki.

Ugyanakkor én nem érzem, hogy politizáltam volna, igaz a "közpénz" kifejezést a számra vettem -lévén a cikkből ezt (is) szűrtem le (talán tévesen). Ezt persze valahol lehet politizálásnak venni, de úgy hiszem, hogy ennyi "politika" még belefér. Ráadásul ezt úgy tettem, hogy nem hinném, hogy bárkit is bántanék vele. Ellenben ha mégis, akkor elnézést kérek érte. És a magam részéről nem leszek megsértődve, ha a Szerkesztő Úrék törlik a témához történt hozzászólásaimat politikamentesítés okán. Igaz indokoltnak sem nagyon látom.
 12. istvanv 2008 aug 17. 20:06  
Nem mondtam, hogy szélsőségesen politizálnak!
A politikát én gyűlölöm, szélsőségesen. Mint a többi normális.
 11. elche 2008 aug 17. 19:46  
Nézd, nem érzem szélsőségesen politizálósnak a témát, sőt. Van egy hír, abban van pár információ, és van, aki a részinformációk kapcsán elkezd spekulálni. Sajnos minket nem keresett meg senki azzal, hogy nyilvánosan közölhető információkat adjon első kézből a merülésről, de talán majd egyszer. Ha pártoskodásba megy át a téma, akkor közbelépünk. De mit lehet tudni, talán épp ez vezet el ahhoz, hogy megtudjuk, mennyibe kerül egy ilyen expedíció, ki vehet rajta részt, hogy áll össze a finanszírozás. Nem azért, hogy bárki zsebébe nyúlkáljunk, de vannak még különleges merülések iránt érdeklődő búvárok, akik talán szeretnék tudni, mit kell azért áldozni, hogy ilyen expedícióhoz csatlakozhassanak.
 10. istvanv 2008 aug 17. 19:12  
Zook helyettem is írta, a maga finom úri modorában. A 6. hozzászólás óta visszafogtam
magam, vártam a Moderátor véleményét...
Zook jött be előbb.
Tisztelt Vanek ,nem vele kellene vitatkoznod, szerintem!
Politika és "mérsékelten" hülyeségmentes kis búvárfórumunk megóvandó ÉRTÉK!

P.S.
Aki nem tud a mindennapi betevő Gyucsány Viktor, Orbán Ferenc, ficesz, macesz stb.
nélkül élni, menjen a polidili fórumra, taggyűlésre, tüntetésre.

Ennyi
 9. Vanek 2008 aug 17. 15:39  
Néha nem árt egy kis véleménykülönbség. :-))

Szóval a Szent Istvánról, elsüllyedésének körülményeiről azt hiszem minden lényegeset tudunk, filmfelvétel van róla stb. A roncs "feltárásától" tehát aligha várhatunk nagy új felfedezéseket, vagy akár tisztázatlan kérdések megválaszolását. (Ugye pl. a Bismarck esetében nyitott kérdés volt, hogy az ellenséges hajók süllyesztették el, vagy a végén önelsüllyesztés volt.) "Tudományos" értéke tehát aligha lenne az  "expedíciónak".

"...talan most vegre eljut megint egy csapat a roncshoz ami tobb okbol nehezen elerheto."

Na és? Miféle cél miatt fontos elérni azt? Semmi ilyet nem látok, azon kívül, hogy az "expedíció" résztvevőinek egy vágya teljesül. Nehezen elérhető? Na igen, menetrend szerinti járat nem visz oda. No de megtalálni ma már nem ügy, csak kell egy koordinátapáros (ami ugye van) és a GPS nyílegyenest odavisz. Extrém helyen lenne, amihez spéci cucc kéne? Fenét, az Adrián tucatszám (vagy inkább ezerszám) vannak erre alkalmas hajók, csak ki kell tudni fizetni és lehet válogatni. Az Adria pedig nem az Indiai óceán a negyvenesnél, gond nélkül lehet találni merülésre kedvező körülményeket. A mélység? No igen, nem hétvégi búvár kategória, de azért nem is a technikai búvárkodás határainak feszegetéséről szól. Szerintem az egyetlen igazán komoly kihívást a finanszírozás jelenti. És a hír alapján nem saját zsebből nyomják, no meg nem is a búvárbázisok tolongnak szponzorálni, hogy jó reklám ez nekik. Hanem közpénzre (is) hajtanak, ami az én pénzem is. És akkor inkább az én hobbimat finanszírozzák, ne másét...

"meg vegre kapnak a lentmaradtak egy emlektablat, tisztelet es beke nekik"

Hátugye, emléktáblát kicsit egyszerűbben is el lehet helyezni, ha ez a cél. Bár szerintem régi szép tengerészszokás a koszorú a vízre, ha kegyeletről beszélünk. Csak nem tudom beszélünk-e arról? Amikor leszedték a hajó nevét, hát nem tudom. Pont arra emlékeztetett, mintha egy sírkőről leszednék a névfeliratot. Általában kegyeletsértésnek tekintik az ilyet. Ami nem történt volna meg, ha nem mennek oda. Ettől a gondolattól valahogy nem tudok elszakadni.

"hogy azok szamara, akik birnak a megfelelo kepzessel, a jovoben elerheto-hozzaferheto lenne a roncs a jovoben."

No ez nekem végképp nem fér össze a kegyelettel. A Szent István legjobb tudomásom szerint de jure is hadisír, de facto meg mindenképp az. Igazán nemes cél lenne túristalátványosságot csinálni belőle. Persze nem példa nélküli, hisz számtalan ilyen van a világon, de ennek ellenére nem biztos, hogy az a követendő minta. És szerintem ha egy búvár úgy gondolja, hogy szertné leróni tiszteletét a Szent István (és áldozatai) előtt, azt így is megteheti, nem kell ahhoz végigsimogatni...
 8. elche 2008 aug 17. 14:07  
No igen, végülis hagyjuk meg a dolgot annak, ami: egy technikai merülés, alapvetően. A kegyeleti cél nemes, politikusokat emlegetni sportszerűtlen, reduktorral a szájukban még ők sem tudnának okosakat mondani.:)
Czakó Laci pedig valóban megérdemli, hogy az érdemeit ne hagyjuk szótlanul- talán ideje felkeresnünk egy beszélgetés erejéig.
 7. Zook 2008 aug 17. 13:49  
sracok, komolyan mar...arrol szol a cikk, hogy talan most vegre eljut megint egy csapat a roncshoz ami tobb okbol nehezen elerheto. meg vegre kapnak a lentmaradtak egy emlektablat, tisztelet es beke nekik. az eddigi hozzaszolasokban meg csak fanyalogtok meg epeskedtek. a masik, meg hogy olyan kellemesen politikamentes terulet volt eddig a dc, nem maradhatna ez a tovabbiakban is igy?

reszemrol szeretnem ha sikerrel jarnanak, szeretnem ha szep kepanyag szuletne es szeretnem, ha meggyogyulnanak a rossz majak. meg esetleg, hogy azok szamara, akik birnak a megfelelo kepzessel, a jovoben elerheto-hozzaferheto lenne a roncs a jovoben.

uff.
 6. baribuvar 2008 aug 17. 10:17  
Meg akkor mutatkozik "polihisztor" Szekeres elvtárs, amikor Bocskor haverja repül, vagy kiképzik pilótának. Talán ezt is közpénzből?
 5. hopposztkopp 2008 aug 16. 10:14  
A 66 nem kevés. Remélem csak , hogy nem akarnak lenn is hatástalanítani, mert volna miből. Meg nem is vagyunk még a végén. (Csak az irigység beszél belőlem.)
 4. DUPLA 2008 aug 15. 19:04  
Ezt a Szekerest babonából sem engedném oda. Ez a fazon idén még csak akkor mutatkozott , ha lezuhant egy helikopter vagy egy MIG, meg amikor felrobbannak a tűzszerészei. :-(
 3. istvanv 2008 aug 15. 18:56  
...és a "hejjesírás"?
 2. habi 2008 aug 15. 14:41  
Vaneknek teljessen igaza van, hogy közpénzen üzik a hobbijukat jo kis technikai merüléseket. Mindenkit megemlitenek a csatahajó feltárásánál még talán olyanokat is akiknek közük nincs a roncs feltárásához és többé kevesbé a búvárkodáshoz. Úgyan is ezt a csata hajót már egyszer Czakó László debreceni búvár csapata megtalálta és fel is tárták saját pénzükön. Ezzl azt szeretem volna leírni az elözöekben, hogy olyan ember nevét megsem emlitik aki netán tudna valami hasznos információval szolgálni a csatahajóról. Ez az úriember nem más mint CZAKÓ LÁSZLÓ.
 1. Vanek 2008 aug 15. 10:34  
Az ilyen "expedíciók" mindig felbosszantanak.
Valamiért az az érzésem, hogy kitalálunk egy jólhangzó tudományos/megemlékezős szöveget, hogy azután közpénzen hódolhassunk a hobbinknak... No persze katonai tiszteletadással és miniszteri részvétellel...

Pláne, amikor láttam egy filmet, hogy az előző kitűnő expedíció egyik csúcspontja a névfelirat leszerelése volt, persze "kegyeleti okokból". Nekem pedig a bicska nyílt ki a zsebemben békés természetem ellenére is...
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Erg Abu Hashish

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés