»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-08-03 Kincsvadászat az óceánok fenekén

A tengerfenék, pontosabban az alatta húzódó rétegek nem csak az olajkutatók érdeklődését keltik fel.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. békabúvár 2008 aug 11. 10:01  
Most vettem csak észre, hogy az átvétel kritizálását többféleképpen lehetett érteni:) A kritika nem rátok, hanem a 70-es évek, forrásmegjelölés nélküli, idegen tollakon alapuló ismeretterjesztésére vonatkozott. Ami viszont rátok nem jellemző, mert korrekt forrásmegjelölést alkalmaztok.
 2. Bunny 2008 aug 05. 08:30  
Nyilván mi is átvettük, tehát nem feltétlenül garantál az igazságtartalma, ami viszont biztos, hogy már több helyen is olvastam, hogy nem az olaj lesz az első dolog, ami elfogy és ami komoly válságot fog okozni a jelenlegi életvitelünkben, hanem sok olyan érc, amire szintén nagy szükségünk van. És ezeknél a lefogyás időtartamát 10 éves intervallumra becsülik, ami nagyon-nagyon közel van. Szóval számomra nem elképzelhetetlen, hogy ugyanúgy ahogy az olajnál is elkezdenek eddig gazdaságtalannak ítélt helyeket is bányászni lassan, mert máshol fogy a lé, úgy az érceknél is a tenger fenekére, és az azalatti földrétegre fog a figyelem irányulni, ha elfogynak a szárazföldről elérhető lelőhelyek.
Ettől még persze lehet az egész cikk úgy hülyeség, ahogy van :)
 1. békabúvár 2008 aug 04. 23:51  
Érdekes, hogy ez a "mangánérc" legenda még mindig életben van tartva. A Glomar Explorer nevű hajó, tele CIA ügynökökkel azért indult el, hogy a felszínre hozzanak egy elsüllyedt szovjet tengeralattjárót nagy mélységből.Ennek az akciónak volt elterelő művelete a mangánérc bányászat, mivel speciális felszereltségű és kinézetű hajó kellett hozzá, így elhíresztelték, hogy ők mangánérc bányászok. Az elterelés egyébiránt olyan jól sikerült hogy még több hazai, meg NDK-beli szakíró is átvette a saját cikkeibe a mangánérc bányászatot nagy tudálékos magyarázatokkal, mivel a TIT vezérelt ismeretterjesztés több esetben úgy nézett ki, hogy forrásmegjelölés nélkül lefordítottak egy Nat.Geo cikket és jónapot. A félreinformálásban pedig éppen ez a lap járt az élen a mangánércbányászat gazdaságossága terén,bár lehet őket is átverték:) A tengeralattjárót ki is emelték, ám közben kettétörött és az egyik fele visszasüllyedt. A személyzet benne talált tagjait visszatemették a tengerbe a szovjet flotta lobogójával letakarva, a szovjet tengerészeti induló hangjai mellett, ezen látszott hogy volt azért stílusuk. A titkosítás alól feloldott felvételeket vetítették a Nat.Geo. hidegháborúról szóló sorozatában. Most megint mangánérccel jönnek, mi lesz ebből ?:)
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Tobia Soraya

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) könnyű körülmények
max: 17m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés