»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-07-13 Cápák és manták testközelből

Egy ideje már hatása alatt állok egy cikknek. Horgászok a Maldív-szigeteken- 2008 eleji beszámoló egy különös portyáról.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. csergezerge 2008 júl 13. 12:18  
Na, szegény horgászok...

Én 3 éves koromban kezdtem a pecát, a nagyapáim tanítottak meg minden legális és illegális halfogási módszerre.
Fogtam 27 kilós harcsát, 10 kiló fölötti pontyot, de az apróhalakat sem kíméltem.

Aztán Kuti Ritának (és a kis feleségem unszolásának) köszönhetően megpillantottam, mi van a víz alatt.

Azóta nem horgászom, csak merülök. Meghülyültem... ahogy a drága feleségem mondja.

Ettől függetlenül tisztelem, becsülöm azokat, akik napokat képesek ülni egy kapásért, vagy órákat küzdenek egy nagy halért.
 9. Jules 2008 júl 13. 11:40  
Különösen ajánlom a "making of..." kisfilmet, tanulságos...

http://www.sharkwater.com/new_videos/2%20Min%201280%20x%20720%20h264.mov
 8. Jules 2008 júl 13. 11:26  
Miért lenne kár?

De hogy továbbmenjünk cápás témában:

http://www.sharkwater.com/

Ez a mozifilm szintén a témába vág. Nem tudom Magyarországon játszották-e... Ha nem, érdemes lenne vmit mozdítani az ügyben...  
 7. Hexen 2008 júl 13. 11:11  
nagypapám horgász. horgásztam én is. a cikkben szereplő ember? pedig egy agyatlan, pénzes turista, de nem horgász. megcsinálják nekik a szereléket, bedobják, az egészet rögzítik a hajóhoz és utána agyatlankám odaül és ha kapás van, még azt is megoldják, hogy "kifogja" a zsákmányt. a horgásznak engedélye van, fogási naplója van, maga veszi le a halat a horogról, maga üti le, nem az "Alik".. ez is milyen prosztó fogalmazás.
persze, hoyg megtépi a megakasztott halat, hiszen a hal sérült, pont erre vadásznak a ragadozó halak. nálunk is így horgásznak.

viszont cápás merülésekre szívesen elvinném őket. csalinak. :D
 6. Kékbálna 2008 júl 13. 10:54  
Sosem értettem a horgászokat. Persze ha az asztalra fogja az ember elfogadom. A zsákmányállat megölése sehogy sem leányálom. Tegye azt bármelyik ragadozó. Lehet pózolni, de mi is ragadozók vagyunk. Gondoljunk arra a sok húsra, amit megeszünk.

Azt viszont nem értem, hogy kifogok valamit aztán visszadobom. Ez olyan mintha a kínzást élvezném. Hát én nem élvezem. Nem csípem a sport horgászat ezen válfaját. Akkor fogj halat ha megeszed! Ha nem eszel ne kínozz, ne ölj!

A cápás video meg vérlázító! Ez a feltörekvő kínai gazadaság eredménye. Ezeknék valami extra élmény a zselés ízetlen cápauszonyt enni. Minden rendelés előtt levetíteném a videot nekik.
 5. elche 2008 júl 13. 10:48  
Az sem baj, hogy kialakul egyféle vita. Én igazán nem értek a horgászathoz, de valószínűleg Hans Hass fogta meg jól a lényeget: ha a halak tudnának hangokat kiadni, és úgy vonyítani, mint egy kutya, nagyon megváltozna a horgászat-halászat.
Egyébként sem feltétlen kenyerem az ítélkezés, inkább csak csendben töprengek azon, mi minden van, amit a víz alatt is lehetett volna látni, ha nem így végzi. És persze a damilról meg eszembe kellett jutnia az első (és eddig egyetlen) adriai macskacápámnak, amit a víz alatt, hálóba gabalyodva láttam- élettelenül.
Volna mit boncolgatni ezeken a témákon.
 4. OG-Lee 2008 júl 13. 10:23  
Hát ez nagyon szomorú, kár, hogy megnéztem.
 3. Jules 2008 júl 13. 10:17  
Kérlek szépen: egy tavalyi díjnyertes videó cápauszonyok levágásáról:

http://www.bluespheremedia.com/shark-conservation_files/SharkFin3Frontier.wmv

Érdemes böngészni Shawn oldalán...

http://www.bluespheremedia.com
 2. Tigger 2008 júl 13. 09:38  
Nú, ebból kellene egy videófilmet forgatni: Kamerások a víz alatt, megmutatva a szépségét a víz alatti világnak, cápák, ráják úszása, körben nyugodt halakkal és buvarakkal, időnként bevillantva ilyesmi képeket, ahogy lógnak a horgon, vergődnek a hálóban stb. ínyencségek horrorkedvelőknek. Aztán éttermi csudálatosan kikészített "nagyvadakkal", árlappal, valamint tengerpart kibelezett élőlények maradványaival. Élő és holt korall, garantált öklendezés...
Máris elment a kedvem a reggelitől....
 1. Luciferin 2008 júl 13. 09:23  
A horgászat szépségeiről: A horgászat szakálas horoggal történik. A horognak van egy visszahajló része, hogy ne tudjon kicsúszni. Amikor kapás van akkor a horgász "beránt". Ezzel azt éri el, hogy a szájpad csonton áthatol a horog, azt betöri. (Os palatinum :-) ) Aki tudja mi az empátia az most kicsit rosszul érzi magát. Ezek után jön a fárasztás ami tengeri horgászatnál elérheti simán a félóra hosszt is. De édesvizi horgászatnál is tudunk olyan esetet amikor ez több mint egy óra. Ismétlem egy hegyes éles szerkezettel rángatják az embert (halat) a szájpadlásán keresztül hosszabb ideig. Némelyek ezután mivel nem is szeretik a halat visszadobják. Milyen kedvesek. Persze a halak szívós állatok a legtöbje túléli. A "beakasztás" egyébként elengedhetetlen része a sporthorgászatnak, ha ugyanis nem történik meg akkor a horog kiszakad. Értsd: az ajkait feltépi a horog.
Az embernek ősi ösztöne a vadászat, zsákmány ejtés. Sokan szeretik a halat, én is közéjük tartozom. De nem gondolom, hogy ez igazolja az ilyen módszereket. Egy ismerősőm mondta, hogy kultur körökben elfogadhatatlan lenne az olyan típusú vadászat, hogy mondjuk egy kutyát, vagy macskát horoggal a száján keresztúl rángatnak, amíg el nem csendesedik. (Nem ötletnek szántam!) Halaknál miért bevett módszer???
Nos kedves horgász barátaim: lehet szeretni engem. Lehet, hogy nem vagyok toleráns, de a cikk szerzőjétől eltérően az én véleményem az, hogy nem egy kultúr módszer mások szájába horgot akasztani és ezt még szórakozásnak is nevezni.
(Ha gondoljátok nyugodtan moderáljátok ki!!! Ha van horgász biztos nehezményezi, és ebből építő vita nem fog kialakulni.)
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sanganeb South-West Plato

Sudan

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés