»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-06-04 Adriai hírek

Némi zavart okozott, hogy egy ideig nem volt egyértelmű a hús- és tejtermékekre vonatkozó horvát tilalom.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 34. békabúvár 2008 jún 11. 10:13  
A crna-gorai kempingezőket egyéb meglepetés is érheti:) Lévén az országban egyetlen kemping, ahol az infrastruktúrát 1 db. kerti csap és 6 db/1000 ember dobbantós WC képviseli, mert a kemping egyben a helybeliek strandja is, viszont van jó balkáni fúvószene:) (három éves információk, azóta szárba szökkenhetett a fejlődés)
 33. Tigger 2008 jún 11. 08:46  
Nemcsak a horvátoknál vannak érdekes dolgok:
http://www.nagyutazas.hu/magyar/magazin/article.php?id=1782

Montenegro, az Adria felfedezetlen gyöngyszeme!:-P
 32. hopposztkopp 2008 jún 10. 20:15  
Mintha azt mondanád rendes ember ne járjon a kupiba. Hát ott van az a Q Adria ! Ki bírja ki egy évig?
 31. Bunny 2008 jún 08. 22:11  
No igen, a horvátok megítélése sosem volt könnyű. Irgalmatlan nacionalista és lokálpatrióta nép, ami őszintén szólva - amellett hogy sokszor egyetértek a kint élők véleményével, miszerint birkapásztorok- számomra valahol szimpi. Ha csak negyed, mit negyed, tized ennyire lennének a mi nagyjaink ... na mindegy, nem politizálok. Én amúgy bírom a kajáikat, töltött tintahal pl. annyira a nagy kedvencem, hogy egyszer meg fogom etetni a zook-kal, aki pedig tök tengerikaja ellenes, mert az a világ egyik legfinomabb étke. Kenyerüket is nagyon bírom, szóval én eddig is max porkaját vittem a spórolós napokra, valahogy majd csak kibírom a "magyar" húsipar termékei nélkül az az 1-2 hetet.
Ennek ellenére persze én is azt mondom, a jó nénikéjükkel szórakozzanak, minden évben kitalálnak valami vérlázító hülyeséget amivel spanolják a népet. Kéne nekik egy év, amikor egy büdös turista se dugja oda az orrát, és akkor hátha elgondolkoznának azon, mekkora részét tesszük ki a nemzetgazdaság bevételének. Mert nem a kecskelegeltetők hozzák a lóvét, csak ezt hajlamosak elfelejteni odaát.
 30. hopposztkopp 2008 jún 08. 21:23  
Még mindig nem vesszük tudomásul : Horvátország nem Európa és még egy daradig nem is akar az lenni. Ha horvát lennék azt mondanám teljesen igazam van. Az én országom az én törvényeim. Csakhogy a gyomrom meg magyar és rohadtul nem izlik a kajájuk. Mert a hegyekben a malacka az rendben volna, de amit tengerparton kaja címén adnak ..
98 után kezdtek így öntudatra ébredni, hát nem szimpi. Elche meg ha hármat fordul, háromszor négyszáz kunát fizet. min.
 29. pszabics 2008 jún 07. 12:47  
Hááát ahogy a szigorításokat elnézem már lassan az is kétséges :)))
 28. TOM 2008 jún 07. 11:24  
Elvileg igen, úgyhogy a saját házikolbász otthon marad. Így augusztusban már nem tudunk közösen eszegetni belőle a Horvátoknál. Marad Gyékényes, talán oda még bármit le lehet vinni...
 27. elche 2008 jún 07. 11:09  
Az új cikk alapján igen, de most már azért kicsit meg vagyok kavarodva. Csomagolt szalámi oké, szendvics oké, de lefagyasztott pörkölt nem oké. Vagy?... Asszem 2-3 szendvicset viszik magammal, és slussz...
 26. pszabics 2008 jún 07. 11:01  
Vagyis ha én kimegyek egy hosszúhétvégére kivihetem magammal a kis kosár kajámat? Amibe van mondjuk vákum csomagolt kóbász, egy karéj kenyér stb....
 25. TOM 2008 jún 07. 10:37  
 24. Bunny 2008 jún 06. 23:41  
Volt itt már minden, hogy nem, aztán igen, aztán nagyon de mégsem, hát szóval ... asszem elche lesz a fő tesztelő.
 23. elche 2008 jún 06. 23:22  
Vajon a vámosok is tudják?...
 22. fokszy 2008 jún 06. 23:08  
a mai híradóban volt, hogy feloldották ezt a korlátozást
 21. fokszy 2008 jún 05. 12:53  
a negyedik verziót se hagyd ki lécci:
jobb kézben a félig megevett házikolbászos szendvics, amibe épp egy nagyot harapsz, mielőtt odaadod az utiokmányokat és teliszájjal köszönsz egy jó nagy dober dan-t.
:-)
 20. VasMacska 2008 jún 04. 23:03  
A 14 év feletti gyereknek van személyi igazolványa.  Na, most úgy gondolom, hogy a horvátok se attól tartanak, hogy a 14 év alatti gyerekek hordái özönlik el a tengerpartokat. Bár ki tudhatja?

 19. Tigger 2008 jún 04. 20:41  
A gyereknek nincs személyi igazolványa, így neki az útlevél kell, ami tartalmazza az ídesanyja nevét is!
Szerintem...
 18. elche 2008 jún 04. 20:30  
Terveim szerint háromszor fordulunk a határon pár perc alatt, egyszer mindent jól eldugunk, egyszer nem jelentjük be, de feltűnő helyre tesszük a csempészárut, a harmadik fordulónál pedig ezek után már nyilván nem viszünk semmi illegálisat.:)
 17. Bunny 2008 jún 04. 20:02  
Jövő héten főszerkesztői kötelezettségednek érezd, hogy leteszteld a tűrőképességüket a horvát határőröknek! :D
 16. elche 2008 jún 04. 19:59  
A józan ész azt diktálja, hogy nem fognak kiforgatni mindent egy szendvicsért. De egy hűtőtáska már fel fog tűnni. És akkor még ők lesznek a "jó fejek", ha nem bírságolnak meg. Persze meglehet, "az a gyanús, aki nem gyanús", tehát majd annál lesz testüreg-vizsgálat, aki egy szalámis zsömlét se visz magával.:)))))
 15. Bunny 2008 jún 04. 19:54  
Mai híradóban is téma volt, ott azt mondták, bizonyos mennyiség felett. Hát most aztán pláne nehéz okosnak lenni, valószínűleg az van, hogy az ember viszi az útravalót, aztán ha belekötnek kidobja, ha nem hát megeszi útközben.
 14. békabúvár 2008 jún 04. 18:15  
A horvátországi idegenforgalom szerintem a helyiek rejtett szándéka szerint abba az irányba mozdulna el, hogy aki oda szeretne utazni, csak utalja át az erre szánt pénzt, majd maradjon otthon:) A magas árak, a szánalmas lehúzási kísérletek a vendéglátóhelyeken, no meg az üdülőövezetben este 11 órai hangoskodás miatti rendőrkihívás csak emeli a szememben ezen barátságos nép ázsióját. (Na jó, majdnem olyan a tájat leszámítva mintha otthon lennénk, bár itt a rendőrkihívás ottani rendszerességét nem tapasztaltam:) )
 13. elche 2008 jún 04. 16:00  
Persze. Ez nyilván egy kettős dolog, és én megértem azt, hogy roppant nehéz önkorlátozni egy tömegturizmust, ahogy például Madeirán megteszik, de néha kell, mert hiába van autópálya, a nyári csúcsszezonban így is bedugulhat az út Adriára. Néhány, a legolcsóbb apartmanokra vadászó hűtődobozos turista otthon marad? Ám legyen, de legalább nem megy el a kedve a dugóban ücsörgés miatt a pénzesnek se. (Mert ugyebár a dugót értelmezheti személyes sértésként a szegény utazó is, teljes joggal, tehát a fizetőképes réteg nem jövetele nem jelenti azt, hogy jön helyettük háromszor annyi kispénzű.) Aki pedig tud és akar költeni, nem lefagyasztott töltöttkáposztával indul útnak. Számára ennek az előírásnak a léte vagy nem léte nem mérvadó.

Más kérdés, hogy a hasznot hozó réteg megtartásához kell még valami. Nem csak az autópályákra gondoltam, mert az megvan, ahol nincs, ott épül. Szolgáltató is akad. Viszont színvonalas szolgáltató, aki kedvességgel, udvariassággal veszi le a lábáról az utazót, hát néha ezen a téren érzek hiányosságokat. Ezt még éppen se pénzzel, se rendelettel nem lehet befolyásolni.
 12. Vanek 2008 jún 04. 15:44  
Konklúzió? Ha jól értem te is arra a következtetésre jutottál, hogy a horvátok már nem ragaszkodnak foggal-körömmel a túristalétszám növeléséhez, inkább a minőség irányába mozdul(ná)nak el. Ebbe a képbe pedig simán beleférnek a cikkben említett korlátozó intézkedések.
 11. elche 2008 jún 04. 15:23  
Szerintem a horvát Adria pozicionálása még mindig nem teljesen végleges. A megítélése is átmeneti. Van egy olyan felfogás, hogy a Földközi-tenger legjobb búvárhelyei itt vannak, ami az én megítélésem szerint nem így van. Ez nyilván abból adódott, hogy annak idején az Adriára lehetett járni önállóan merülni, aránylag szabadon, olcsón és autóval. Tehát a rendelkezésre álló lehetőségek közül kétségkívül messze ez volt a legjobb, mert Burgasz vagy Konstanca azért nem tipikus búvárparadicsomok.
Manapság meg van egy olyan felfogás is, hogy minden ilyen mérsékelt égövi merülőhely nulla, a Vörösnél alább adni nem érdemes. Nyilván ez is ízlés dolga.
De búvárilag azért erősen megoszlik a mezőny, az egyik fele hagyományosan az Adriára jár, merül, már nem olyan olcsón, de azért még mindig jól érezve magát. A másik fele meg a közelébe se megy. És a horvátok ezt a másik felet meg se akarják győzni (őszintén, mit versengjen az Adria fizetőképes, egzotikus tengereket is simán bevállaló utazókért?), a másik része meg azért nem tétel a horvátok számára, mert tudják, hogy a régi szép időkön merengő, olcsó búvártúrákat visszasíró búvárok ma sem azért fognak az Adriára járni, hogy luxushotelben és menő étteremben hagyják a pénzüket.
Az átlag utazóknál is lehet ilyesmi megosztás. Lehet, hogy a horvát turisztikai szakemberek irigykednek rá, hogy a görög szigetekre repülő emberek, hiába kispénzűek, mégis jól eltartják a tavernákat. Szerintem meg teljesen felesleges próbálkozás görögös, törökös turizmust csinálni, amikor rengeteg kicsi, egyedi arculatú, érdekes szigetük meg falujuk van.
 10. Vanek 2008 jún 04. 13:59  
Alapvetően megválaszoltad a saját költői kérdésedet. :-)

Persze a maguk szempontjából. De ez érthető nem?

Amúgy igen, azt mondják, hogy legyen inkább egy-két jól fizető, mint két-három csóró. Amúgy a tömegturizmus gazdasági "jelentőségét" a Balaton szépen "igazolta". Jó-jó, de annyira mégse és remekül elriasztja a nagypénzű turistákat a tömegnyomor. No meg inkább tíz búvár merüljön horvát bázisról jó pénzért, többé-kevésbé ellenőrizve, mint 50 saját kompresszoros duhaj. Mert öt év múlva már nem lesz mit látni, ha túl sokan mennek.

Amúgy szerintem  a gondos számolgatós turista nehezen tud úgy számolni, hogy ne legyen sokkal olcsóbb a hazai.
 9. VasMacska 2008 jún 04. 13:27  
Igazuk van, igazuk van... A maguk szempontjából!?! Miért jó az, ha a kispénzű turista nem tud menni, mert nem tudja vállalni az ottani, jelentősen magasabb élelmiszer árakat? Miért nem elég jó az ő pénzük, amit szállásra, sörre, merülésre egyebekre költenek. Így csak költénének. Nem értem én ezt. A gondos számolgatós turista egyébként is  hamar rájön kis számolgatás után, hogy az otthonról hozott konzerv nem annyival olcsóbb, mint amennyivel unalmasabb. De persze kinek hogy. Azért én azt szeretem, ha nekem hagyják meg a választás szabadáságát.
 8. Vanek 2008 jún 04. 09:37  
Emlékeim szerint régebben is volt ilyen kajabeviteli tilalomról szóló szabály. Pont abban az évben vezették be, amikor mentünk vizsgázni (mármint búvárilag). A kocsi természetesen csurig volt rakva (két heti) kajával. Én meg gyanús magántitkár voltam, így a horvát vámos kinyittatta a csomagtartót is. Kinyitottam és egy ügyes mozdulattal visszarúgtam az éppen kiguruló konzervet. A vámosnak elkerekedett a szeme és közölte, hogy húzzunk. :-DD

De pár megjegyzésem azért lenne. Legjobb tudomásom szerint a legtöbb ország a horvátokhoz hasonlóan elvileg nem enged be (nyers) húskészítményeket és növényeket, teljesen nyilvánvaló állategészségügyi okokból. (mondjuk ezzel Anglia kapcsán szembesültem, vö. kergemarhakór és karantén). Az más kérdés, hogy aligha az utazás idejére becsomagolt szalámis szendvicsedre fognak utazni (bár ha azt elkobozzák sem egy észveszejtő veszteség).

Másrészt a boltokban kapható húskészítmények (meg minden más kaja) elvileg ellenőrzött, pl állatorvosilag is, így szerintem közepes kekeckedés esetén csak azt kell bizonyítanod, hogy nem házikóóbászt csomagoltál, hanem szigorúlyan minőségellenőrzött bó'tit.

Persze az igazi cél nyilván az, hogy a horvát vendéglősökhöz/boltosokhoz vigye a pénzt a túrista és ne a hazait fogyassza. Azért a következő hónapok tapasztalatai érdekelnének.

ui. egyébként "szenyók" a horvátok ezekkel a szabályaikkal, de mégis azt kell hogy mondjam, tök igazuk van és néha nekünk sem ártana hasonló eréllyel védeni az érdekeinket...
 7. fokszy 2008 jún 04. 08:55  
igen ezeket az igazolásokat már gyártják is :-)
és az élelmes rokonok meg biciklivel átmennek a határ másik oldalára, ahol a a szendvicsekről begyűjtik az igazolást, hogy újból fel lehessen használni őket a határ innenső oldalán (ez meg tipikusan magyaros, csak a horvátok velünk babrálnak ki, mi meg magunkkal)
 6. Bunny 2008 jún 04. 08:51  
Tehát nyugatfelé, de hegyeshalmi bányatóig maximum, mi? A Dorogi bázison meg dörzsölgetik a markukat, gyertek gyerekek, nálunk legális a szalámis zsemle :DDD
 5. VasMacska 2008 jún 04. 08:47  
Még jó, hogy a kártya formátumú személyi igazolvánnyal át lehet lépni a határon, mert abban legalább benne van az anyja neve a kiskorúnak. Mert a személyi igazolványban nincs. Akkor hogy is ellenőrzik, hogy a gyerek anyja, mint törvényes képviselő hozzájárult az utazáshoz? Vagy csak az azonos nevet viselő apa hozzájáruló nyilatkozatát fogják elfogadni? No most én a még éppen kk. fiammal fogok határátlépni a jövő hét végén. Majd beszámolok milyen volt.
És  vajon hol lehet állatorvosi tanúsítványt szerezni a szalámis zsemlémhez? Vagy a határ közelében élelmes magyar büfések már ilyen igazolással fogják árulni  az utiszendvicseket?

Nagyon horvátos megoldások ezek már megint.
De persze várják a turistákat, nyaralni és búvárkodni vágyókat....
Én mondom nektek,( ezzel a bibiliás fordulattal élve, merthogy olvasónaplót kellett írnok a még éppen kk. helyett Mózes első könyvéből az éjjel) már csak az únión belülre  lesz érdemes útnak indulni- de  nyugat felé majd csak a foci bajnokság után, mert  az osztrákok is visszaállították az útlevél ellenőrzést erre az időre.
 4. fokszy 2008 jún 04. 08:43  
jedan toèeno pivo!
 3. Luciferin 2008 jún 04. 08:36  
Ez most a konzervekre is vonatkozik?
 2. Bunny 2008 jún 04. 08:30  
őszintén szólva nekem sem világos ez most hogy. Ha az EU-t akarják védeni, akkor haza nem lehet hozni, de hogy kifelé, és hogy a Horvátokra miért vonatkozik az EU, amikor nem tagok? A lényeg, hogy barátaink most gyakorlatilag a határon ha épp rossz passzban vannak, kiforgathatják a nehezen bepakolt verdát tiltott csempészárú - értsd vajaskenyér szalámival és sajttal - után. Rulez.
 1. fokszy 2008 jún 04. 08:21  
Azt hittem az EU-t a termékek, a tőke, és a munkaerő  szabad áramlása céljából hozták létre, de ezek szerint már megint tévedtem...
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Angarosh

Sudan

5/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés