»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-05-13 Már 10 millió tonna CO2 az Északi-tengeri tárolóban

A tengerfenék alatti tároló, amely Norvégia partjainál készült el az Északi-tengerben 1996-ban, a maga nemében egyedülálló ipari létesítmény.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. kss.ptr 2008 máj 20. 16:30  
Talán jobban működne a hazai gazdaság ha az emberek megnéznék,hogy mit vesznek le a bolti polcról,mert egy csomó kűlföldi szemét található.(Pl,kínai fokhagyma+stb)Meg a co biztos a szállítás sem segít benne.
 13. Kékbálna 2008 máj 14. 21:43  
A múltkor hallottam, hogy az EU azért támogatja a mezőgazdaságot, mert ez a szociális háló része. A cél az, hogy az ott dolgozókat otthon tartsák és ne árasszák el városokat, majd ott segélyt kérjenek munkanélküliként. Van benne azért valami ráció. Csak a mi mezőgazdaságunk, ami sorvad és mi segélyezünk boldogot-boldogtalant az adónkból ahelyett, hogy dolgoztatnánk. Na részemről ennyi. Kicsit messze jutottam a CO2-től.
 12. VasMacska 2008 máj 14. 18:20  
Nálam okosabbak szokták azt mondani (konkretice: kommandante), hogy egyszerűen meg kellene szüntetni az euban a mezőgazdaság támogatását, mert amíg Afrikában olcsóbban lehet adni a dániai csirkét, addig az afrikaiak éhen fognak halni. Pedig csak hagyni kéne, hogy a saját csirkéjüket felneveljék, és megegyék. Akkora dotáció van a mezőgazdaságon az eu bizonyos országaiban, hogy egyszerűen lesöprik a máshol egyébként gazdaságosan megtermelhető terményeket, termékeket, ahol meg "őshonos" és egészséges, meg nem utolsó sorban finom lenne az a termény, ott meg kivágják a fákat, tőkéket, meg nem vetnek többé cukorrépát. Mert az eu azt támogatja. ezért aztán bezár a gyümölcsfeldolgozó a konzevgyár, az almalégyár, a cukorgyár. Csak azt tudnám mibőól van az az irtóztató mennyiségű almalé, amit megiszunk. Merthogy a földön nem terem annyi alma, amiből ezt a mennyiséget elő lehetne állítani. Ja, cukrot meg majd (v)esszük a nádcukrot. Az kell nekünk.
Én mondom nektek bolond ez a világ.
Igaza van csendes búvártársnőmnek: Money makes the world go around... Sőt nem is money, hanem monkey.

A fokhagymával meg talán Makón  kéne próbálkozni. Bár ott is mintha már ezt a duci kínait termelnék....:( Vagy vidéki piacon Juliska nénitől kéne venni. Neki talán még van régi jó magyar zamatos fokhagymája, meg régi jó ízes paradicsomja.
 11. Kékbálna 2008 máj 14. 17:37  
Hát nem tudom. Miért is jön ide akkor a német sonka, lengyel tej, sajt stb...? Talán azért mert ott sok van. Na ez most akkor túltermelési válság. De ezzel a dumával legalább lehet egy kicsit drágítani az árut. Mi meg nem termelünk lassan semmit. Csak veszünk, veszünk.... De miből?

Tudok olyan nyírségi gazdáról aki kivágta az almafáit. ősszel meg tonna szám adja el a "magyar" almát az őstermelőségéből. Ezen a kereskedelmi fordulaton nagyobb a haszna, mintha egész évben dolgozna a földjén. Ja és nem az ő gondja az aszály, árvíz stb.... Hát. Made in EU.

Egyébként aki tudja hol lehet makói foghagymát venni szóljon. Mindenütt ez a duci kínai van, az meg gyenge. Ja meg olasz alma. Az legalább finom. :(
 10. Kékbálna 2008 máj 14. 17:31  
Ez az. Ez teljesen fölgázos/olajos megoldás. Nekik ez volt a legkényelmesebb. a cső meg úgyis bent van már. Így le se kell dugózni. Egy darabig...
 9. Kékbálna 2008 máj 14. 17:29  
Egyetértek. De a kőszénről meg feledkeztél. Ha már áram. Egyébként a rengeteg parlagon álló parlagfüves föld biztos sokkal jobb, mint a repce. Voltam fent Mátrában a hétvégn. Tök jól néznek ki a repce földek. Valami történi Visontán. :) Ja és parlag arra felé nincs.

De hát mi Pató Pál Úr méltó utódai "...ráérünk arra még".
 8. Vanek 2008 máj 14. 15:18  
A széndioxidból jó kis szódavizet kell gyártani, mert kell az a fröccsbe. No meg a tisztességes sörcsapoláshoz sem nélkülözhető. Mindjárt meg is pörgetem a slusszkulcsomat, hogy legyen elég buborékalapanyag a söreinkhez... :-))

Vanek B.(uborékossörpárti) Eduárd
Magántitkár és szén-dioxid felhasználási főszakértő
 7. atengercsendje 2008 máj 14. 14:37  
Reméljük, hogy aggodalmaink fölöslegesek. Sajnos én részemről évről évre gyanakvóbb vagyok. Bár azt készséggel elismerem, hogy kell megoldásokat és új utakat keresni, csak sehogy sem tudom elképzelni, hogy ne érdekek és pénz legyen a háttérben. :(
 6. Garfield33 2008 máj 14. 14:30  
Ne riogassatok már minket, lányok!!!!

Mellesleg azért nekem gyanús ez a nagy jótétemény. Nem tudom miért, de van egy olyan érzésem, hogy a nehéz széndioxid lemegy az üregek aljára és az szorítja ki és hozza fel a termelőknek a földgázt a felszínre. De ez csak tipp...
Addig is reménykedjünk, hogy ami évmilliókig megtartotta a foldgázt, az a réteg a széndioxodot is magába tudja zárni.
 5. atengercsendje 2008 máj 14. 14:26  
Ami azt illeti, amikor elolvastam a cikket, bennem is rögtön az merült fel, hogy mi történik, ha kiszabadul onnan a gáz? Először nem is az emberekre gyakorolt veszélyére gondoltam, hanem a tengeri élővilágra. Mennyi olyan dologgal szembesülünk, ami 20 éve jó ötletnek tűnt, mára meg kiderült, hogy mekkora problémákat okoz.
A másik téma, hogy pont a napokban olvastam egy tanulmányt, hogy a bioenergia térhódítása az egyik tényezője az élelmiszer-válságnak. Sajnos nagyon is van benne szerepe.
És, hogy a paraszt mennyire hülye, az egy harmadik nagy téma lehetne. Nagy mennyiségben azt fogja termelni, ami nagyobb hasznot hoz. Vagy amiért nagyobb támogatást kap az államtól.
 4. VasMacska 2008 máj 14. 13:13  
Némelyek már most sírnak az újratermelődő energiaforrások térhódítása esetén bekövetkező élelmiszer drágulástól, merthogy szerintük akkor mindenki repcét és napraforgót, meg egyéb olaj kinyerésére megfelelő növényt fog termelni, búzát, kukoricát meg nem.  Hát nem tudom.  A paraszt azért nem hülye, tudja, hogy enni kell, és azért mindig fizetni is fog, aki enni akar.
Megy az, bizonyos részein a világnak, hogy nincsenek autók, (mert pl. nem engedik be a szigetre őket) meg nem kell fűteni, (mert télen -nyáron kellemes az idő) de azért elektromos áram mindenhol kell(ene) mert a sör ott is hidegen jó, meg a számítógép se megy bicikli dinamóról, meg le kéne gyártani egy csomó szükséges dolgot.
Nem lehet mindenki ámis. Legalábbis remélem nem lesz kötelező:)

Azt hiszem egyszerűen  főleg csak arról van szó, hogy most, az olaj és földgáz birtokosai keményen védik az érdekeiket, hogy azt használjuk, ne az újratermelődő energiaforrásokat, ne a szél, a tenger, a víz, meg a nap energiáját. Elég lenne kőolajat meg földgázt ott használni, ahol nem süt a nap, nincs a tengerjárás, ami árapály erőművet működtethetne, nem fúj olyan szél, ami áramot termelhet, stb. Hogy ne menjünk messzire,  nincs olyan szalma amit elégetve enegriához lehetne jutni.  
Csak úgy eszembe jutott, a sluszkulcsot pörgetve az ujjam körül,  hogy miért is van az, hogy
megbüntetne engem a finánc, ha sültkrumpli szagot árasztana az autóm menet közben? Meg miért is van az, hogy a Mekdönci használt sütőolajával csak Ausztriában  üzemeltethetik az Mc-es  autóikat,  itthon meg nem.... Kinek fáj itt a körenyezetszennyezés, meg az energia pazarlás? Neked, meg nekem. Az állam meg félti az adóforintjait. Ezért aztán dögöljön meg a jövő nemzedék.

Visszatérve a CO2 tartályokra. Mi lesz ha onnan kiszabadul ez a gáz? Akkor egyszerre kerül a légtérbe és szépen csendesen meg fogunk fulladni? Valamikor láttam egy filmet arról az afrikai tóról, aminek a partján megmagyarázhatatalan halálesetek történtek, és kiderült, hogy a tó aminek a partján volt a falu, olyan tó volt, amiben óriási szénmonoxid(vagy dioxid? erre már nem emlékszem) lencsék voltak, amikből egyszercsak felszínre tört a gáz, megölva a parton mindent és mindenkit.
 3. Vanek 2008 máj 14. 10:00  
...mondja Bunny és közben hetykén pörgeti a slusszkulcsát. :-DD
 2. Bunny 2008 máj 14. 09:35  
Lehet jobban is járnánk, ha már elfogynak a francba ... persze kérdés, mi jön helyette.
 1. jee_c 2008 máj 14. 09:28  
Maga az, hogya CO2 nem jut a légkörbe egy jó dolog. Éppen csak ez a CO2 pumpálása nem olcsó dolog, emiatt aztán nyilvánvalóan drágulásra számíthatunk - vagy pedig a cégek inkább az olcsbb megoldást választják, és meg y a légkörbe.. TUdni kell, hogy Norvégia nagyon gazdag ország (pont gáz és olaj miatt). Nem véletlen, hogy ott valósították meg ezt.

Másrészt: ha elterjed ez a technológia, akkor kisebb kényszerítő erő lesz arra, hogy NE haszáljuk fel az olaj és aföldgáz kincset ami a földben van. Ez azt jelenti, hogy még gyorsabban el fog fogyni. Az un Peak Oil jelenség még erősödni fog. (lásd például a holnapi üzemanyagáremeléseket)
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Dirty Rock

Costa Rica, Pacific

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa mantarája nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés