»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-11-09 Cápaszobor Gota Abu Ramadánál

A jól ismert hurghadai merülőhelyen a Sharkproject kezdeményezésére állítottak emlékművet.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 17. seshat 2008 júl 15. 18:23  
a francba pedig én is kitaláltam :-I (jó nem mintha annyira nagy ötlet lenne, hogy más ne találhatta volna ki előttem) vagyis álmodtam róla 1x - álmomban professzor voltam és erről tartottam előadást :-D aztán felébredtem és emlékeztem.
 16. Kékbálna 2008 júl 15. 18:00  

Seshat. Ez a Gaiai elmélet. Az élő bolgyó.

Igen. A jövő nemzedéke. Nagyon nehéz őket nevelni úgy, hogy pillanat élvezetét sugallja minden. Sokszor korholom a fiam, nem gondolkozol előre. A pillanatnak élsz. Most jövök rá. Ezt sugallja minden körülöttük. Élj a a mának, a pillanatnak! Ne törődj a jövővel az majd a jövő gondja.

Az a baj mikor a gyerekeim születtek NEM EZT akartam nekik. Most is napi szinten küzdök ellene. Nagyon, nagyon nehéz ebben a léha világban. De hiszek benne, hogy van jövőjük. Van jövőm, hiszen benünk élünk tovább, ahogy bennünk őseink. Ez visz előre nap, mint nap.

Felnéztem a falra és mit látok.

"Soha ne feledd, hogy a mából lesz a holnap és a holnapból lesz a jövő: használd fel a mát, hogy boldogabb legyen a jövőd" Eötvös

Ha ma léha vagy elvész a jövőd.

Egyébként a Föld egy jó darabig tere lesz mész az életnek. Legfeljebb nem lesz rajta dinoszaurusz, mamut, ember...

ps: Az milyen amikor az Indiai-óceán közepén a Maldívon  áll a víz, mint a Balcsin? No current. :(
 15. seshat 2008 júl 15. 14:35  
egyetértek, hogy én sem szereték kipusztulni, szóval ha kicsit is és csigatempóban, de javul a helyzet, az már jó..de mire mindenki észbe kap, addigra már eléggé késő, plusz elég sok ember van, akit vagy nem érdekel, vagy nem is tud róla...

ja az is furcsa, hogy Egyiptomban jeges eső...még ha csak 1 percig tart, na de akkor is... háromszor esett eső amióta itt vagyok (másfél év)
 14. OG-Lee 2008 júl 15. 13:41  
Hááááát, nem értünk egyet. A Föld bizos megmarad, de azért vagyok olyan önző, hogy nem akarok kipusztulni. :)) Hű de hülyén hangzik. Szóval az emberiség nem kéne, hogy eltűnjön. Én a gyerekeimnek is jó világot szeretnék és nem lenne jó, ha bunkerben kéne lakjanak a tornádók, vagy sivatagban a felmelegedés miatt.  Ez nem egyszerű téma, meg nem is vagyok szakértője. A jeleket viszont látom a saját szememmel. Nem vettétek észre, hogy a víz alatti világ is meghülyült? Kiszámíthatatlan lett. A monszunok késnek. A legutóbbi túrán pl a manta pointról eltűntek a manták, pedig az garantált hely volt. Több DM-el beszéltünk és akkor már 3 hete nem voltak ott. A tuti áramlásos helyeken (csatornákban) állt a víz. Reggel, délben, este és másnap is. Többször esett az eső, pedig akkor ott nem szokott.

Én igencsak aggódom....
 13. seshat 2008 júl 15. 13:25  
á, a Föld tud vigyázni magára. 4,6 milliárd éves. az a mi időskálánkon, ahol három nap alatt elszárad a virág a vázában  és félóra alatt megbarnul és felpöndörödik a párizsi széle ha nem teszed hűtőbe, ez felfoghatatlanul, átláthatatlanul, elképzelhetetlenül sok idő, mi napokban-hónapokban, években gondolkodunk csak. Egy pillanatnyi ideje sem vagyunk itt, és egyszer majd jól eltűnűnk, lehet, hogy addigra kipusztítunk magunk körül mindent, de valahol biztos megmarad az élet, pl. baktériumok a föld alatt, és akkor elkezdődik az evolúció megint, valamilyen más irányba...

ha jól emlékszem úgy is tanultuk, hogy minél bonyolultabb egy faj, annál hamarabb kihal. bár az emberek próbálnak tenni ellene, a természetes szelekció az orvostudománynak hála, x%-ban kiküszöbölhető, akiknek az evolúció törvényei szerint nem is kellene megszületniük, megszületnek, esetleg meggyógyíthatóak, ez jó dolog, csak kérdés, hogy milyen emberek válnak belőlük...

a Föld is reagál, járványok, természeti katasztrófák formájában. Aztán vagy észbe kapunk, vagy nem, valami minimális fejlődés látható, száz éve még nem volt állatvédelem, meg környezetvédelem, naívság azt gondolni, hogy jó irányba haladunk, de jó lenne hinni benne :-s hogyha én nem veszek mondjuk cápaszonyt, állatokon tesztelt erméket, vagy nem szemetelek, csepp a tengeben, de egy icipicit hátha számít.

Kékbálna: erre nekem is van elméletem... bár még nem kidolgozott :-) ha mondjuk minden élőlénynek (egy fűszálnak is) van lelke (mert kell hogy legyen), a lélek örök és elpusztíthatatlan a fizikai testtel ellentétben - akkor a lelkek száma a földön elvileg mindig ugyanannyi kell(ene) hogy legyen... egyre több az ember, de egyre kevesebb a növény és az állat... az hogy meg "lelketlen" valaki, számít, hogy hova születik, mit tanul, hogyan nevelik... ami itt egyiptomban van hogy döglött lovak vannak az út szélén, vagy alig élnek, remegnek és csontsoványak, mert egész nap a tűző napon állnak, ütik őket és vizet sem kapnak - itt ez a normális, bár szerintem az analfabéta földművesnek kellene  a legjobban bánnia az állataival, hiszen a megélhetése múlik rajta. és ki neveli ezeket az embereket ilyenné, mitől lesznek ilyenek, amikor az a "legősibb" "jócselekedet", vizet adni a szomjazónak?
mindenhol van kegyetlenség, a gyerekkínzást meg az állatkínzást nem bírom elviselni, ez mindenhol előfordul, Magyarországon is elég gyakori, de legalább vannak olyan országok, ahol jó esetben kiszáll a rendőrség vagy az állatvédelem...
...mondhatom a közértesnek hoy az egy szelet csokihoz nem kérek újabb nejlonzacskót, mert nem bomlik el, környezetszennyező és bokáig járunk az utcán a nejlonszatyorban... de hát nem tanulta, honnan is értené meg, ha nem lát a saját kis világánál messzebb?
valahol it tkéne elkezdeni, tanitani az embereket, a gyerekeinket, hogy az elövetkezendő generációkban minél kevesebb legyen a nemtörődöm, állatkínzó, gyerekkínzó, környezetszennyező bunkó.
 12. OG-Lee 2008 júl 15. 12:40  
Hát bálna koma, ez telitalálat. Mintha én mondtam volna. Persze én nem tudtam volna ilyen szépen fogalmazni. Egyre inkább hazavágjuk a bolygót. Már nincs igazán tavasz és ősz. Vagy enyhe tél van, vagy 40 fokos meleg. Ekkor apusztító viharok sem voltak eddig.
 11. jee_c 2008 júl 15. 10:12  
Penge a szobor! :)
Jó a kezdeményezés (a cápák védelme), bár sajnos konkrétan ezzel a szoborral nem sokat lehet elérni.

Az egészséges világtengerekbe sok cápa kell, ezzel biztosan nem mondok újat.
 10. Kékbálna 2007 nov 11. 13:30  
Nem ilyen bonyolult ez. Persze mindeki kapaszkodik a múltbeli ételekbe. Mi is imádjuk a kumiszt. :) Egyszerűen sokan vagyunk mi emberek és addig fogunk gyarapodni, amíg jól éhen nem halunk jó sokan. Addig persze nyavajgunk a "Régen nem voltak immun betegségek, allergia." stb... nótával. Megpróbáljuk a cápa uszonyt disznóval, a disznót szójával helyettesíteni. A végén már nem is tudjuk mit eszünk, de egy dolog biztos a reklámokban piszok ízletesek és ha nem értjük az ott csillogó "világot" mi vagyunk rosszak. Miért nem élünk úgy mint a reklámokban? Jelzem a mai élelmiszeripari gyakorlata ehhez a "Nem tudjuk mit eszünk." gyakorlathoz igen közel áll. Ki hiszi el, hogy a 500 Ft-os 2kg-os pulyka tallér látott pulykát képen, mert benne biztos nincs a kaparója sem. De mi reklámokból tanult boldogsággal esszük.

Ez van, ha egy biomassza 10 szeresére nő 10-szer annyit kell ennie. Egy gond van, ha elég nagy a biomassza és már bolygó méretű. lsd emberiség akkor bizony eléri a bolygó erőforrás tartalékának végét. Közeledünk. Most épp az a gond, hogy búzát vessünk enni vagy fűtő füvet áramot termelni? Jól lakunk vagy világítunk? "Ludat is!" mondjuk, mint a kis Vuk. Persze mindkettőt. Szegény Földünk meg nyöszörög, küldi a jeleket. Vihar dagály, szuper trópusi viharok, eltűnő állatfajok, gyatra termés miatt dráguló élelem. Miért csodálkozunk, hogy a cápát ily brutálisan megesszük? Mit eszünk meg nem brutálisan mi felelős gondolkodó csúcsragadozók? Azért mert a pipi zacsi ruhát hord a bótban nem önként ment a vágóhídra, mikor elérte a vágósúlyt. Ja és őt is hal liszttel etetik, mert az EU szabványos. Az honnan jön? A végtelen halliszt raktárból vagy tengerekből?

Ehh.

Mostanában két jut az eszembe egyre sűrűbben. Az egyik szerint pár tíz millió év múlva egy új értelmes faj alakul ki a bolygónkon és két hatalmas gyors állat kihalási folyamat előtt értetlenkedig sok tudósa. Az egyik a dinóké. A másik mi vagyunk. A másik gondolat egy kamasz koromban olvasott SF-ből jön. A storyban sorra születtek a Földön az üres tekintetű fizikaliag szépen növekvő gyerekek. Nem volt lelkük. A kérdést - persze magának - egy buddhista szerzetes fejtette meg. A köztes lét világában elfogytak a szabad lelkek, mert annyi ember született. Végül element a Himlayaba, hogy felszabadítson egy lelket egy új születőnek. Hát ahogy szétnézek mostanában, ha nem is lelketlenek az emberek, de valahogy egyre kevesebb lélek jut egy emberre. Mondjuk 50%-nál tartunk annak ami 100 éve volt. Sebaj a profit jó legyen.

A cápa uszony meg, mint írtad jól jövedelmez. Hát akkor hol itt a kérdés? :((
 9. elche 2007 nov 11. 12:18  
Nem az a baj az ázsiaikkal, hogy ne lennének köztük környezetvédők. A probléma az, hogy egyszerűen sokan vannak, azaz ha mondjuk Japán lakosságának a harmada szerint bálnát enni jó, az az emberek számát tekintve óriási mennyiség (és óriási piac), hiába vannak kevesebben. Persze, nyilván őket meg sérti, ha mi itt, tengert csak nyaraláskor látva arra utasítgatjuk a több ezer éve halászatból élő embereket, mit foghatnak ki és mit nem. (Ha belegondolunk 500 évvel ezelőtthöz képest mennyi erdőnk van, és abban mennyi a medve, a hiúz, a farkas- mi már megtettük a magunkét bizonyos fajok és élőhelyek eltüntetése terén.) Az érvük annyiban jogos, hogy mégiscsak nekik vannak hosszabb időre visszamenőleg tapasztalataik, csak arról felejtkeznek el, hogy akkoriban megfelelő tárolási lehetőség birtokában napi szükségletnek megfelelőt fogtak ki, most meg még a kutyaeledelbe is bálnahúst darálnak, ha mást már nem tudnak csinálni vele. A fiatalok számára meg ciki is ilyesmit enni, pénzt is hoz annyit a bálnanéző út, szóval az ilyen dolgokhoz ragaszkodás inkább egy hangos, de kisebb réteg mánia Japánban, és szerintem egyszer ez megváltozhat.
Kína az más tészta, mert ők még többen vannak, és roppantul ragaszkodnak a saját szabályaikhoz. Ahogy van "kis-Kína" New Yorktól Budapestig, ahol ők a saját külön világukban élnek, és mi igazán kevés hatással lehetünk rájuk, ez hatványozottan igaz lehet a nagy Kínára, ahol az emberek többségét nem izgatja, hogy Európában bárki kesereg a cápauszony-leves miatt. Az a furcsa, hogy a cápák csökkenő száma éppenséggel nem visszaszorítja a halászatot, hanem ellenkezőleg, mert az uszony ára az egekbe szökik, most aztán megéri kifogni őket. Aztán ha majd nem lesznek... Na erről fogalmam sincs. Olvastam, hogy már kísérleteznek a disznóhúsból készült mű-cápauszonnyal, ami teljesen korrekt, ha mi már pulykamell "sonkát" eszünk.:)
 8. sealaci 2007 nov 11. 10:05  
Az ázsiai állatvédelmi tevékenységgel kapcsolatban nincsenek illúzióim (ami mozog azt megeszik, ami nem, azzal fűszereznek). Láthattunk már filmeket a japán halászok munkálkodásáról, ott pedig nem szívesen adják fel a hagyományaikat..

Ez is egy ritka faj lehet már, talán megették a kínaiak.

 7. elche 2007 nov 10. 11:47  
Épp ma láttam egy képet arról, hogy a Harrods kirakatában is egy döglött cápával hirdetnek:


Angliában elég jó eredményeket tudnak felmutatni a cápavédők, sok boltból visszavonták a cápákat. Valami talán Kínában is elindult, de nyilván az idősebb generációk szokásait nem könnyű megváltoztatni. A kérdés az, hogy a fiatalabbak mennyire fogékonyak, és hogy nem lesz-e túl késő, mire többségbe kerülnek a cápavédők?
 6. Grelex 2007 nov 10. 07:39  
Project
 5. Grelex 2007 nov 10. 07:32  
Csatlakozom az együttérzőkhöz!
Én a Tropicarium és a National Geographic kivételével "még" nem láttam cápát élőben. Pláne, nem úszatam velük, mellettük. (Tudom, az említett helyen lehetőség van rá! :-(  ) De teljes tiszteletem az övéké. Soha nem lennék képes Cápauszonylevest enni, pláne delfinből akármit.
Érdekes, hogy tud módosulni az ember, pláne a békaember, ha a természetes közegükben látja a vízalatti állatokat.
Régebben kimentem horgászni mással és érdekelt. De akárcsak Dorogon is látni a horgászok által áhított pontyokat, Sü..-ket, ,Harcsákat és Csukákat sokkal jobb élménnyel tölt el, ,mintha harcolnék vele.

Egy két fotomontázs, ha esetleg valaki nem nézett volna be a Prject oldalra:




 4. nlq 2007 nov 09. 22:20  
egyre tobb a kinai buvar a voroson... nekik van mit okulni...
 3. elche 2007 nov 09. 21:54  
Nézd a jó oldalát: legalább látnak cápát a víz alatt a Hurghadára utazók...
 2. hopposztkopp 2007 nov 09. 20:52  
Röviden marhaság. Hosszabban : jó ha húsz búvárból egy szereti a cápauszony levest. Viszont majd minden keleti aki hozzáfé, erre nem mond nemet. A cápa éhen hallhat vagy megeszik vagy.... Namost egy búvár ebben mit változtat ? Örül ha lát egyet is valaha.
Rossz helyre tették. Ha merülök nem ilyeneket akarok nézegetni. Nem áll rá az agyam.
 1. fects 2007 nov 09. 10:38  
Volt szerencsém élőben látni okt 22-én, ezek szerint ezért volt még teljesen ép, és ezért nem tudott a helyi dm róla :) A cápa kb 6-7 m mélyen van (a rögzítése meg kb 12 m-en) és eléggé élethűre sikerült.
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Boonsung Wreck

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés