»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-09-23 Titanic kiállítás Budapesten

A Titanic kiállítás 1991 óta a világ 18 országában már több, mint 16 millió látogatót vonzott. Közép-Európában először Magyarországon kerül bemutatásra.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. nlq 2007 sze 25. 20:29  
hat igen... a ballardnak volt elotte is nehany felfedezese, de szerintem amiota a titanicot megtalalta es ezt kozkincse tette, azota barmit kitalalhat, tuttira  talal hozza tamogatot... (azaz inkabb valogathat kozottuk...)

en anno 1 hirre felkaptam a fejem... amikor az orosz kurszk tengeralattjaro szerencsetlenul jart, akkor azert nem volt keznel a ruszkiknak mentesre alkalmas tengeralattjarojuk, mert az eppen turistakat vitt a titanicra...
 13. békabúvár 2007 sze 25. 16:35  
Hát nem tudom, képmutatás Ballard részéről szerintem maximum annyi, hogy ő engedte ki a "marketing szellemét" a palackból azzal hogy megtalálta a hajót, de azóta éppen ezen sajnálkozik.
 12. Zook 2007 sze 25. 11:23  
iiigen, meg csinalt errol filmet is, szoval azon tul, hogy van benne valami amit mond, azert kepmutatas is van benne rendesen...
 11. békabúvár 2007 sze 25. 11:15  
Ballard a Nat.Geo. 2004. decemberi számában részletes cikket írt az akkori álapotról a felfedezéshez képest,7-8 olyan károsodást-beszakadást azonosított a hajótest fedélzeti részén amit egyértelműen a tengeralattjárók okoztak szerinte. A legdrámaibbnak a roncsmező károsodását tartotta :"Ott volt aztán az áldozatokra utaló kísérteties nyomokkal teli roncsmező. Amikor a Titanic ekmerült, holttestek sokasága sülllyedt a tengerfenékre,feltehetőleg még órákkal azután is, hogy a hajófar súlyos roncsa az aljzathoz csapódott. Az áldozatok sokféleképpen értek talajt-ki hason fekve, ki oldalára dőlve,ki hanyatt elmerülve.Testük hamar az enyészeté lett, s csak cserzett bőrcipőik maradtak meg. Tudtuk, hogy a roncsvadászok több ezer tárgyat vittek magukkal...a roncsmezőt most hulladékok:halmokban álló, eldobált láncok és a ballaszt homokzsákjai éktelenítették".
 10. Bunny 2007 sze 25. 08:19  
Nem is tudom, összesen a megtalálása óta vajon hány alkalommal ment le oda turista? Mert nem olcsó gondolom, tehát nem tömegturizmus. 100? 1000?
Mit jelenthet vajon egy ekkora roncs számára, hogy 1000 alkalommal leereszkedik oda valaki? Szerintem pont semmit, a legrosszabbat feltételezve ha 1000 alkalommal leszednek belőle valami kis emléktárgyat, szerintem még azt se biztos, hogy észreveszed igazán - már ha emléktárgyként nem a hajódarut viszi magaddal :)
Persze lehet hibás a logikám, de ha a roncson tényleg észrevehetően nagy állagromlás volt a megtalálás óta, ahoz az én logikám szerint nem elsősorban a kirándulóknak van köze. Nekimennek a tengeralattjárókkal? Kétlen, hogy ezt kockáztatják (már a tengeralattjárót, a roncsot lehet lesz**ják).
Tudom, hogy sok helyen állítják, a turizmus tette a károkat, de nekem akkor is sántít. Aztán lehet tévedek, és sokkal nagyobb a szám és a kár, mondjuk ha mindenki csak a hajó orrára repül rá, és onnan zabrál, stb.
 9. PiggyGirl 2007 sze 25. 07:36  
félre értesz, én alapvetően a hajótestre gondoltam és a cikk is erről szólt. A hajó állag romlása alatt ők is azt értették, hogy a hajó teste kezd szét esni, elkorhadni stb.
Remélem ez azért lehet igaz:-))

 8. nlq 2007 sze 25. 00:06  
szerintem azert jelentosen hozzatesznek a ruszkik is... hiszen ok a vastagbukszaju kulfoldieket viszik kirandulni oda...

azt pedig ne mondja nekem senki hogy a Ballard altal a titanicra tett elso emlektablat is a termeszet hasznositotta...
 7. PiggyGirl 2007 sze 24. 20:23  
egy régi újságban - sajna nem tudom melyikben - volt egy cikk, ami arról szólt, hogy összehasonlították a Titanincról készült felvételeket amik korábban és 10 évre rá készültek. Jelentős volt az állag romlás...tehát valóban romlik a roncs állapota, de hát ez természetes, a természet hasznosítja amit kapott.
 6. Zook 2007 sze 24. 18:30  
nem mintha egyetertenek a titanicmarketingel, de ilyen logikaval - no meg altalaban barmely jozan logikaval - az egesz muzeumosdi dolog eleg borotvaelen tancol... gondolok a multszazadi nagy gyujtesekre pl, vagy akar ha a kozelmult esemenyeit (-50ev) vesszuk akkor akar a magyar galeriak "ismeretlen gyujtemenybol" megjelolesu targyaira is pl. egyesek hordjak is vissza pl egyiptomba rendesen az egyes darabokat. szoval arra akartam celozni a rengeteg pl szocskaval, hogy az, hogy mi illik meg nem illik az erossen korszellem kerdese. pl (hah, megint itt van jaj) hol lenne ma az egyiptologia tudomanya, ha egyes burkalpagos nenik-bacsik nem kapkodta volna ossze minel tobb mindent - no csakis a kiralyne megnagyobb dicsosegere. franc tudja, de azert muzeumba jarni megis jo.

mittomen.
 5. VasMacska 2007 sze 24. 18:04  
Money makes the world go around.... ahogy azt a Kabaréban éneklik. Elég nagy  anyagi hozama volt a filmnek, meg közismertté tette a történetet,  aki addig nem tudta mi az a Titanic, hát onnantól kezdve megtudta. Ezt meg ki kell használni, még több pénzt-pénzt-pénzt szerezni vele.

Bár, ha már így szóba került a tárgyak felszínre hozatala: a kincsvadászok sem különbek, ők is megholt emberek használati tárgyait, kincseit hozzák felszínre, csak azok az emberek már régen meghaltak, és persze sokkal gazdagabbak is voltak. ld. spanyol gályák ( és itt nem a hatalmas medúza - félére gondolok most:-)
Jut eszembe! valami jó kis búváros - kincskeresős - szerelmes  könyvet olvastam valamikor a nyáron. Elő is keresem, és mesélek nektek róla. Majd hét vége felé....
 4. Bunny 2007 sze 24. 11:19  
Szerintem semmi, pont ua. a kategória a salemexpress, talán annyi a különbség, hogy az valószínűleg a kutyán nem érdekli mígy egy Titanic bármikor eladható "márkanév".
 3. békabúvár 2007 sze 24. 11:03  
Ezt ténylegesen megítélni szerintem nagyon nehéz, hogy egy ilyen roncs meddig marad fenn az adott körülmények között, vélhetően a kiállítás szervezői ugyanannyira nem tudják, mint mi, azonban hivatkozási alapnak nem rossz, kérdés, hogy a lényeget mennyire érinti. A probléma az egésszel etikai alapon inkább az, hogy egyáltalán kell-e onnan bármit is felhozni? A borzongató kiállításrendezés  szándéka mellett szerintem nincs méltányolható tudományos indoka az elhunytak személyes tárgyai felszínre hozásának.Kiváncsi lennék, mit szólna a közvélemény, ha mondjuk a Salem Expresszből valaki felhozná az ott elhunyt utasok bőröndjeit és kiállítaná, ja hogy az csak 1991-ben süllyedt el, de mi a különbség igazándiból?
 2. Bunny 2007 sze 23. 17:47  
Van egy elgondolkoztató rész a kiállításon. Ott azt állítják, néhány évtized múlva a roncs eltűnik. Számomra ez kicsit hihetetlen, de ha tényleg igaz, nem biztos hogy akkora baj, hogy megpróbálnak kimenteni belőle lehetőleg egyre több dolgot, hogy maradjon valami emlék.
Mondom, ha tényleg igaz amit állítanak.
 1. békabúvár 2007 sze 23. 10:59  
A kiállítás megnyitója alkalmával rendezett kereskedelmi televíziós, promóciós médiakampányt látva pontosan megértettem, miért mondta Ballard, hogy most már sajnálja, hogy megtalálta a Titanicot.
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

El Fanadir

Egypt, Red Sea

10/19 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal delfin jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés