»» ««
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2007 Sü ...

Régi fórumosok számára lehet sokatmondó a cím. Magyarázatra szorul viszont azoknak, akik nem emlékeznek, nem emlékezhetnek a régi vitára az indexes ős-fórumokon, ami egy édesvízi hal beazonosításáról szólt. A sügér-süllő vita komoly viharokat kavart, és a vége az lett, hogy egyfajta kompromisszumként tréfásan csak sü... néven emlegetjük a fenti fajokat. Emléket állítva ennek a kis epizódnak, jelen versenyünk témája a sü..., ami lehet édesvízi vagy tengeri. A lényeg, hogy a víz alatt készült képen szereplő hal sü... legyen.

A szavazás határideje 2007. szeptember 30. 22.00 óra


Megnézem a(z) 2007 Sü ... albumot.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3 4 5
 36. Zook 2007 sze 13. 11:12  
szerintem siman az, miert ne lenne? mindjart kuldok is egy juvenile peldanyt...
 35. elche 2007 sze 13. 10:56  
Az atlantic damselfish, azaz korallsü... is sü...?
 34. azarabdémon 2007 sze 12. 11:45  
Archi képe nem is sü... hanem si... . Vétó.  :)
 33. Bunny 2007 sze 12. 10:48  
Ha jól tudom valami sisakos sü... a neve, nekem is van róla képen (lehet ua. az állat ,szerintem ez is Shagra mint az enyém :D)
 32. azarabdémon 2007 sze 12. 10:43  
Archi-nál a képen milyen hal szerepel?
 31. Mirci 2007 sze 12. 10:32  
Tegnap a Travel Chanelen volt egy film a Nagy Korallzátonyról, és mutattak egy kb. 170 kg-os sü...-t, amit a dm-ek etettek a turisták szórakoztatására szigorúan csak halakkal... (A film magyar szövege amúgy hajmeresztő volt, én nem vagyok egy nagy halszakértő, de amiket ismerek, egynek sem sikerült eltalálni a magyar nevét)

Szóval visszatérve a lényegre, ez a látvány után mindenki elszégyellte magát a kis sü...-vel és nem mer küldeni :-)))
 30. Grelex 2007 sze 12. 10:23  
Nem mindenki! Sajnos!
 29. Bunny 2007 sze 12. 09:58  
Lassacskán, de tényleg lassacskán gyűlnek a képek. Mivan, mindenki az utónyaralásokon tölti az idejét?
 28. Bunny 2007 sze 10. 10:24  
Emberek, gyöhetnek ám a sü... képek, mostmár fel tudom pakolgatni. 4 nap van hátra, vagy mi.
 27. Kékbálna 2007 sze 08. 21:05  
Köszi analóg-dialóg.

Egyébként biztos, hogy nem ormányos kányas.llő? :))
 26. Grelex 2007 sze 07. 14:24  
Szia Thomas! Merültél tegnap, jöttek a halak? Innen a szobából, nincs sok kedve az embernek a vízalá menni, ha lázas, folyik az orra, meg náthás! De tudod, ha lehet ,én megyek! Kíváncsi leszek az itthoni képekre!
 25. Darth-Digilog 2007 sze 07. 09:27  
Én ormányos kányasügér néven találtam meg a hosszú orrú korall őrhalat a Bunny által ajánlott 1000 hal című könyvben, én így is hirdetem a nevüket azóta, úgyhogy szerintem: igen. De én nem vagyok tengerbiológus.
 24. Kékbálna 2007 sze 06. 10:25  
Hahó hal határozók.

A korall őrhal és a hosszú orrú korall őrhal az sügér? Szóval ide most felkraható?
 23. Kékbálna 2007 sze 06. 09:59  
Szia Mirci!

Menj el egy déli szafarira és a vízalatt megtalálod a szárazföldi sivatag párját. Homok, homok. Hal meg alig. Ott nincs már semmilyen "törvényi kontrol" a legutolsó csigát is megeszik. Eddig csak a szerencsétlen helyi halászok ették meg. De azok a lékelveszőtikkel nem tudtak nagy kárt tenni. A szafari hajók viszont halász hajók is. :( Meg is lett az eredménye. Muréna és tűzhal marad. Azt nem eszik, még...

Lent mélydél még nem ilyen. De gondolom idővel...

Szia

Kékbálna
 22. Grelex 2007 sze 05. 07:10  
:-)
Sajnálom, de értékelem a fáradozásaidat! Bejött ez a szottyos idő + volt egy elázós-előszüret! Mármint esőileg elázós !
 21. Thomasbuvar 2007 sze 04. 20:42  
Na tessék! Egész hétvégén azon dolgoztam, hogy a megfelelő helyekre kipányvázzam a sü...ket a sikeres fotózás érdekében... Mehetek levágni őket a kötél végéről! :-)
 20. Grelex 2007 sze 04. 20:07  
Thomas!
Megfáztam, prüszkölök, tela az orrom! Még nem nyomom az ágyat, de nem sok kell hozzá. Azt hiszem, kihagyom a Sü..... fotózást!
Sorry
 19. Mirci 2007 sze 03. 10:59  
Válaszoltam a cikk fórumán, sztem tegyük át oda a társalgást...
 18. Thomasbuvar 2007 sze 03. 10:54  
Megvenni pár dolcsiért és visszaereszteni, az szerintem mükszik (feltéve, hogy él még a szerencstlen hal). Csináltam már ilyet (igaz nem a Vörösön), pöszén is bámultak rám néhányan. Ismerek olyan kint dolgozó merülésvezetőt(oktatót), aki kategórikusan megtiltja a horgászatot (halászatot) a legénységnek a túra során. Általában, féltve a baksist, hallgatnak rá. Olyan is volt, hogy kérték a hozzájárulásunkat a fent említett tevékenységhez. Az, hogy kis testű halakat fognak étrend kiegészítésként, általában annyira nem izgat, de a képen szereplő tekintélyes méretű és korú sügérért nagy-nagy kár... :-((
 17. Mirci 2007 sze 03. 10:33  
Hát, igen... Felnőtt ember szemléletét nem lehet megváltoztatni, hacsak nem ő maga is akarja...

Elgondolkoztató kérdés: pl. testületileg ki lehetne jelenteni, hogy van elég kajánk és mi nem kérünk belőle, nekik meg úgyis sok... Esetleg felemlegetni a horgászengedélyét - nem tudom, ott hogy működik, de tudtommal nem horgászhatnak... Fenyegetőzés baksis megvonással? Ad absurdum: pár dolcsiért megvenni a halat és visszadobni...

Minden esetben minimum csodálkozás, idétlen vihogás, röhögés lenne a válasz, de legalább valami történt és az egyik talán használ. Mondjuk a baksis ügy, sztem arra érzékenyek...
 16. Luciferin 2007 sze 03. 10:26  
/Hirek/174
Ajánlanám ezt a linket (bár nem illendő) :). A felszínen karcolgatja a témát, bár nem ás le túl mélyre. De azért ezek nem ilyen egyszerű dolgok. Sajnos.
 15. áááááávadász 2007 sze 03. 10:04  
Azért kíváncsi lennék, hogy egy szafarihajón mit tennél ilyen esetben? A helyiek kifognak egy ilyen halat, és ? Kiabálsz velük? Nekiállsz hisztizni? Földhöz csapkodod magad? Vagy őket? Esetleg megölöd őket? Próbálod nekik elmagyarázni, hogy a tenger nem az övék? Nem lehet büntetlenül kizsákmányolni? Szvsz, bármelyik esetben minimum furcsán néznek rád. Mind a helyiek (nekik természetes, hogy a tengerből táplálkoznak), mind az útitársaid (azért fizettek sok pénzt, hogy nyaraljanak és jól érezzék magukat, nekik ez jár). A halacska ugyanúgy elfogyasztásra kerül, tehetsz te bármit, csak utána mindenki hülyének néz az egész úton.

Rám általában már azért is furcsán néznek emberek, mert semmilyen tengerből származó élőlényt nem vagyok hajlandó még megkóstolni sem. Mikor kifejtem, hogy az ember a föld felszínén szinte mindent kiirtott, és sajnos már a vízalatti világ van soron, akkor max. bután néznek, és én vagyok a csodabogár (vannak, akik nem fogalmaznak ilyen enyhén). Szóval komolyan érdekel, hogy mit tennél, vagy mit tettél már eddig konkrétan, hadd tanuljak, mert minden eszközzel szívesen harcolok a tengeri élőlények fennmaradásáért.


Üdv: 6ás

 14. Mirci 2007 sze 03. 09:36  
Bocsánat, hogy beleszólok a vitátokba, de a fotó engem is nagyon felháborított... Reménykedtem, hogy majd következik egy olyan beírás, hogy fotózás után visszaengedtétek, vagy valami... Mert lehet, hogy néhány ember jót evett belőle pár napig egy olyan hajón, ami egyébként is roskadozik a sok kajától, viszont elpusztítottatok egy ritka szép SÜGÉRT, talán az utolsó nagy példányok közül egyet, amit pl. már én sem láthatok, akárhányszor is merülök a Vörösön. És ha a sok ezer szafarihajó közül még néhányan megcsinálják ugyanezt, akkor meg egyáltalán nem lesz lehetőségem se nekem, se másnak egy másik hasonló megpillantására...

Nagyon felháborít az ilyen értelmetlen pusztítás, de valóban az igazán nagy baj, amire Miki céloz: mindenki csak egy "kis" bűnt követ el, de ezeket sokmillióval kell szorozni... És a végén csodálkozunk! Már régóta foglalkoztat a "civilizált" ember értelmetlen környezetpusztítása, és nem voltam rest diplomát szerezni környezetvédelemből, ajánlom midenkinek! De legalább egy-két átfogó szakkönyv áttanulmányozását (megdöbbennétek nagyon), főleg olyanoknak, akik "természetjáró" búvárnak gondolják magukat!

Elnézést a kicsit durva hangvételért így hétfő reggel, nagyon ki vagyok akadva...
 13. azarabdémon 2007 sze 02. 19:09  
Szia, nem bántottál, hisz a halat nem én fogtam, ...  én csak egyszerűen a "Sü..." kategóriában "indultam" versenyen kívül az egy darab sügéres képemmel. A képen látható, egyiptomi segéd-crew által fogott sügér másfél napig volt reggeli-ebéd-vacsora az egész búvármancsaftnak és az egész legénységnek. (Gondolom, Punaton Ti is esztek friss halakat (és én is eszem friss halakat) a természet védelme mellett. A képet nem pukkasztásból tettem fel, hiszen sajna ennél sokkal "különb" dolgokat is látunk akár Egyiptomban, akár Európában.
 12. VMiki 2007 sze 02. 14:08  
Ne érts félre, nem azért írtam, mert Téged akarlak bántani. De hidd el, hogy az a hal még sokkal izgalmasabb látvány a víz alatt, mint ebben a megközelítésben. A hal, mint táplálék nagyon is fontos és értékes fehérje, stb. forrás. A kormányoknak kéne leginkább beszüntetni a halászatot, vadászatot, horgászatot a tengereken és a felszabaduló munkaerőt mesterséges halszaporítókba terelni, hogy megszűnjön a tengerek kizsákmányolása.
 11. VMiki 2007 sze 02. 13:51  
Annak sincs ott helye. Oktatóként elég sok időt és energiát fordítok arra, hogy a víz alatti élővilág védelmének fontosságára felhívjam a figyelmet. Az ilyen képek és az egyiptomi (és más országokban látott) éttermi túristacsalogatóként jégre rakott matuzsálemi hal és rák-példányok mindíg elkeserítenek, hogy mennyire kilátástalan ez az egész. Egy két évtizeden belül turizmus címszó alatt szépen felzabálunk minden élőlényt a tengerben, aztán majd lehet hallgatni a helyiek (már most sem ritka) megjegyzéseit: "Hogy tünkrement ez a tenger, hö! 10 éve még naponta 5 harminckilós sügeret bírtam agyonlűni, mos' mög alig látok egyet-egyet hébe-hóba!" No meg majd bámulhatjuk az ilyen fantasztikus képeket az elpusztított állatokról és büszkén vigyorgó mészárosokról.
 10. azarabdémon 2007 sze 02. 12:04  
A kis sügérnek van keresnivalója a víz felett élelemként, a nagy sügérnek nincs?
 9. VMiki 2007 sze 01. 23:35  
Azarabdémon képét etikai okokból nem hinném, hogy ezen a fórumon kellene megcsodálnunk. Ezek a sügerek évtizedek alatt nőnek ekkorára. Semmi keresni valójuk nincs a vízszint felett. Különösen a háttérben látható búvár-készülékek társaságában.
 8. Thomasbuvar 2007 sze 01. 14:20  
Ma láttam, hogy van a jövő nemzedékéből olyan, "aki" aktívan érdeklődést mutat a búvár történelem iránt. :-)  
 7. Thomasbuvar 2007 sze 01. 14:11  
Már dolgozok a sü... projekten. Ma elég nyögvenyelős volt a dolog (korlátozott látótávolság), de még van rá idő! :-)
 
 6. Aladár 2007 aug 31. 15:54  
Ali büszke
 5. azarabdémon 2007 aug 31. 14:40  
 Nincs véletlen "Extra sü.." kategória? Indulnék....
 4. Bunny 2007 aug 31. 11:13  
Közben ElChe azt mondja, hogy nem lesz kint gond a net-tel, úgyhogy akkor mégis felrakom a képeket, küldjétek bátran, feltöltjük kintről. Szóval képre fel!
 3. Bunny 2007 aug 31. 11:11  
Java! Nahiszen ... aki értékes, az nem tud annyi időre elmenni, persze aki a reszli, nem hiányzik senkinek heteken át :P
 2. Garfield33 2007 aug 31. 10:01  
Egy hétig nem LESZEL!

A java sokkal tovább marad...
 1. Bunny 2007 aug 31. 09:39  
Hát akkor kéremszépen megnyitom az új hónap képe verseny fórumát. Még nem tudom mi legyen a képekkel, mert egy hétig nem leszünk és nem tudom hogy lesz internet elérésünk. Viszont azt meg nem tartom teljesen korrektnek, hogy akik azon a héten küldig ne kerüljenek ki.
Tehát mi legyen? Kirakjam ami jött és szünet,
vagy nem rakok ki egyenlőre egyet sem csak miután visszajöttem?
Első   1 2 3 4 5
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Bare Island

Australia

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 4-10m , áramlás

parti merülésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés