»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-08-08 Végzetes roncsmerülések

A nyári csúcsszezonban a brit szigetekről is érkeznek szomorú hírek.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. DUPLA 2007 aug 12. 11:41  
Pozitiv példaként, Mexikóban (Cancun, Aquaworld DC) egy DM merül a turistákkal, oktató marad a hajón . Kijövetelkor még le sem tetted az uszonyt, az oktató nézi a komputert és gáznyomást. Kérdésemre, hogy miért, az volt a válasz, hogy ha a mélység 30 m, a gáznyomás 50 bar alatti, a dm bukta zsugáját, meg az állását.

A hátborzongató példáitokból mindg az jut eszembe: egy csomó őrült képtelen felfogni, hogy az alapvető búvárszabályokat nem a tapasztalat függvényében hozták, ezért aztán nincs is közük egymáshoz. Sok nagy arccal találkozni, akik presztizsként kezelik a kérdést. Pedig én sokkal jobban viselem, ha az instructor-kártyámmal chek-dive-on vizsgáztatják a lebegőképességemet, mint a horosztkopp által plasztikusan vázolt lemegyünk-lélegzünk-feljövünk, oszt'jó van típusú briefingeket.
 11. elche 2007 aug 09. 14:52  
Időnként a jószándék visz a bajba... Ismertem olyan merülésvezetőt, aki mindenképpen azt szerette volna, hogy a társulat legjobb fogyasztású tagja ne 100 barral jöjjön ki (ami szerintem nem egy probléma, főleg hogy a merülések így se 35, hanem 55 percesek lettek volna), hanem húzta a dolgot akár olyan áron is, hogy a kevésbé jó fogyasztású derékhadnak a végére már igencsak soványka tartaléka maradt. Szerintem ezt nem érdemes egy határon túl erőltetni...
 10. PDIC 2007 aug 09. 14:17  
Igazad van. Gondolom azóta is gyakran merültök vele. :-))
 9. Hexen 2007 aug 09. 13:38  
nem merülésvezetőnek jött, mert a terepet mi jobban ismertük, többször jártunk már a helyszínen, ő csatlakozott be a társaságba. itt talán a lényeg az volt, hogy mint vizsgázott MENTő búvártól és egyébként mint búvártól nem fogadom el a "majd megoldod" szöveget, mert nem a cipőfűzőmet kell megkötni, ha problémám van. sok múlik a társon. csak ezt akartam mondani.
 8. PDIC 2007 aug 09. 12:07  
Szép. Persze egy mentőbúvár még nem merülésvezető. Egyébként alapelv: ne bízz senkiben, csak magadban, akkor nem ér csalódás. :-) Az sokkal nagyobb gáz, ha valami oktatószerűség rúgja fel a szabályokat ...
 7. Bunny 2007 aug 09. 11:12  
Kedves ember, szeretném merülőpáromnak :(
 6. Hexen 2007 aug 09. 11:04  
Idén egy mentőbúvárral akadtam össze, aki nem tartotta a merülési tervet, elúszott a két kezdőtől és a haladó fokozatú búvártól akikkel merült. Helyismerete abszolúte nem volt, nem is kérdezősködött mi merre hány méter. Mikor a parton megkérdeztük merülés után, ugyan mi lenne, ha valakinek segítség kellene a víz alatt - mondjuk a párjának - az volt a válasz, hogy "felnőtt emberek vagyunk, mindenki oldja meg."
 5. elche 2007 aug 08. 23:15  
Emlékeztek arra a régebbi cikkre, amikor az oktató úgy gondolta, hogy neki a jég alá merüléshez már nem kell vezetőkötél? Tévedett... Ilyenkor én még mindig egy kicsit összehúzom magam, hiszen én még csak oktató sem agyok...
 4. hopposztkopp 2007 aug 08. 20:14  
Már a tervezésnél eldől, hogy baj lesz. Lemegyünk ,körülnézünk és feljövünk. Nagyjából ennyi. Itt aztán legtöbbször meg is áll. Hogy pontosan és percre, hogy hol és meddig még talán szóban elhangzik. Elég ez?
A másik a mentési terv. Nem szeretem az újralégzőt, mert nem ismerem. Már medencében meghalt vele oktató.(???) Szóval ha létezik is ilyen újralégzőre, jön is magától szinte rutinszerűen? Búvár legyen a talpán , aki hatvanról csak úgy felúszik. Negyvenről már láttam, de az gyagyás volt.
 3. PDIC 2007 aug 08. 16:16  
"azt hiszik magukról, hogy már tudnak merülni és belemennek olyan helyzetekbe amibe nem kellene"

Főleg, ha megbíznak a "nagyon gyakorlott" társukban, mint az egyik kb.50 merüléses OWD tanítványom a mostani egyiptomi túráján, akit a magyar merülésvezetője simán levitt 50 m-re , utána pedig próbálta rábeszélni a kapu átúszására a Blue hole-nál. Szerencsére úgy néz ki, hogy a "helyi erőnek"  több esze van, és nem engedi le őket. A legszomorúbb az egészben, hogy ez a "nagyon gyakorlott" búvár ELVILEG oktató. (Papírja van róla, de a gondolkodásmódja nem éppen oktatóhoz méltó...)
 2. Luciferin 2007 aug 08. 11:40  
Régebben elég sok baleset volt a forma 1-ben, némelyik végzetes is. De akkor is voltak mazsolák az utakon akik azóta is élnek, sőt közben már nem is kezdők.
Egyébként a statisztikák szerint nem a kezdők a legveszélyeztetebbek, hanem azok akik azt hiszik magukról, hogy már tudnak merülni és belemennek olyan helyzetekbe amibe nem kellene.
A nagyon gyakorlottak baleseteit meg tekintsük üzemi balesetnek, sokszor nem is hibáznak mégis meg van a baj. :(
 1. Bali 2007 aug 08. 10:13  
Ilyenkor kicsit megrettenek! Ha egy ilyen tapasztalt búvár így meghalhat, akkor engem tapasztalatlant mennyire könnyen érhet baleset!
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés