»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-07-19 Irány az Adria: gyors sávban

Autópályaszakaszt adtak át a határ túloldalán, míg nálunk augusztusban fognak majd avatni - bár akkor kétszer is.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. Darth-Digilog 2007 júl 20. 12:30  
Nálunk a tiramisu ára megy fel!
 13. Bunny 2007 júl 20. 11:22  
Igen, ez egy érdekes megközelítés, meg kéne nézni hogy tényleg így van-e? Mármint az autópályadíj- reptéri illetkék összefüggés. Micsoda gazdagási titkokra derülnek itt fények :)
 12. elche 2007 júl 20. 10:41  
Tény ami tény, a horvátok roppant sok pénzt tettek bele az autópályaépítésbe, gondolom hogy ez azért meglátszott az ország költségvetésén is. Nyilván valamit vissza akarnak belőle kapni, és úgy vannak vele, aki használja, fizesse meg... Nekem mindenesetre eszembe jut a "bravúros" EU-ötlet, hogy mindenütt szűnjön meg a heti-, havi-, éves bérlet, és használatarányos legyen a fizetés, ami mondjuk az én gyakorlatomban nyilván kőkemény áremelkedést jelent.

Egyébként szerintem úgy van ez, hogy ahol sok a repülős turista, ott a reptéri illeték magasabb az átlagnál, ahol sok az autós, ott meg az autópályadíj... Bár van rá európai példa, hogy ne legyen fizetős az autópálya, például a Kanári-szigeteken ezért (is) jó autózni. Persze átkompozni a kocsival lenne az igazi hecc.
 11. medve 2007 júl 20. 10:34  
azért érdekes, hogy itthon hogy veri magát mindenki, hogy milyen rohadt drága az autópálya, de a horvátoknál meg az olaszoknál mindenki szó nélkül csenget. még akkor is, ha hetente jár le. Luciferin sportbúvártárs elmés elmefuttatást eresztett meg a biológia bugyrairól - ezzel együtt szerintem nem jól bírja a meleget:) noha tudományos igényességgel ötvözött pedagógiai érzéke megkérdőjelezhetetlen -, de azért a szociológiának, vagy még inkább a pszichológiának is érdemes lenne adni egy nagy pofot ezzel a díjfizetési hajlandósággal kapcsolatban...
 10. Bunny 2007 júl 20. 10:09  
Azért ezek a horvátok is nagy rablók, ha belegondoltok 7000 ft?! Ezért itthon havi matricát kapsz, sőt. A környező országokban szintén 1-2 hónapra letudod a pályahasználatot.
 9. Darth-Digilog 2007 júl 20. 10:07  
Azt tudom, hogy az oroszok már a kamrában is ott vannak, de tényleg mit keresnek ott a svédeknél?
A többit meg amúgy sem értettem, de tetszett.
 8. Garfield33 2007 júl 19. 21:36  
Nem köllesz, én már menstruáltam előtted, mindent értenek.
 7. Luciferin 2007 júl 19. 19:09  
Most, hogy vészesen csökken a hőmérséklet, az esti órára való tekintettel, újra olvasván az előző szöveget, továbbra is teljes mértékben vállalható a könnyed, ismeretterjesztő szándékkal megírt, a humort sem nélkülöző pár sorocska. Bár kolóniáról nem írtam. Szóval a következtetés: birom a meleget! :)))
 6. Luciferin 2007 júl 19. 17:42  
Nincs de én birom a meleget!!! :)
 5. azarabdémon 2007 júl 19. 17:37  
Hű, Luciferin, azannnnya, ez tecccett. Különösen a részdiszciplina és a regnáló populációk kolóniájának összefüggése a svéd tóban az orosz téllel. :)
ui. Most akkor nálad van légkondi vagy nincs?
 4. Luciferin 2007 júl 19. 17:10  
Természetesen NEM.
De egy kis fejtágítás, ha nem nyugszotok:
Mindenféle bekerülhet az egyik helyről a másikra. Ez főleg a tengeri közlekedéssel magyarázható. Némelyik faj feltűnőbb mások kevésbe. Szóval látatlanban a 31 (vagy 10) faj jóval több de mindegy. Aztán azt azért tudni kell, hogy az ökológia (mindegy az egy részdiszciplina a biológián belül) nem foglalkozik a populációnál (alapsokaság, de azért ez is bonyolultabb) kisebb egységekkel. Van nekije egy ilyen alaptézise. Igaza is van ha nem aprózza el magát. Szóval kérdés, hogy az akár hány fajból egy év múlva hány lesz és mekkora létszámban. Kicsit nagyképübben: ezek közül mely fajok tudják kolonizálni az adott területet? És azok mit fognak ott csinálni (táplálék hálózat, energia áramlás stb.). A klasszikus példa, hogy valami hülye (nem én) egyszer egy svédországi tóba pirájákat tett. Az azévi fürdőzésnek lőttek (haraptak) mert a piráják jól érezték magukat, még szaporodtak is. De aztán jött nekik a meglepetés a nagy (orosz?) tél. Következő évben nem volt pirája. Persze az is kérdés, hogy mi nem volt még? Azaz miket pusztítottak ki regnálásuk alatt. Amiket kipusztítottak azok hiányában mik, hogy szaporodtak el. Mint egy pókháló meghúzod az egyik szálát megmozdul az összes.
No ezt csak azért nehogy tudásszomjan haljatok ebben a melegben :)
Lehet megyek még a másik fórumba egy kicsit menstruálni, bár sokan körüljárták már a témát.
:)
 3. Zook 2007 júl 19. 14:24  
oje...most nezem jol megcsereltem a 10 evet es a 31 fajt
meleg van na
 2. elche 2007 júl 19. 14:04  
Az eredeti cikk ennyivel bővebb:
"Összefüggésben lehet a felmelegedéssel, hogy az elmúlt tíz évben például 31 trópusi halfaj jelent meg a horvát Adriában. A Vörös-tengerben élő Fistularia commersoni néhány példányával Sveti Andrija szigetnél találkoztak a halászok. A rákok száma is gyarapodott: az Atlanti-óceánban és Mexikói-öbölben honos kék rákot (Callinectes sapidus) a Neretva folyó torkolatánál fogtak ki. A zöld algákhoz tartozó Caulerpa racemosa pedig az Indiai óceánból jutott valahogy el ide."
 1. Zook 2007 júl 19. 13:59  
tiz tropusi halfaj? tudasszomjam luciferinert kiallt! Nem sorolnad fel oket nagyjabol?
Mas: most olvasom, hogy a karibi tersegben meg eszetlenul elszaporodnak a tuzhalak, feltik is toluk a zatonylakokat...
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

El Mina Wreck

Egypt, Red Sea

9/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés