»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-07-02 Amikor két hétig 'jól csináltam'

Doing it Right, vagyis "csináld jól". Két hétig a DIR szabványának megfelelő felszerelésben volt szerencsém merülni, a tapasztalataim írom le.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. Bunny 2007 júl 03. 13:54  
Mellesleg magam is sokat bénáztam a konfiggal, pl. amikor csónakba kellett beadni, de a nyakamon maradt tartalék reduktorral próbáltam kiforduli a jacketből, vagy a hosszú tömlő is elég sokszor útban volt, szokni kell az egész cuccost az biztos ;-) De 2 hét után már egész jól ment.
 8. Jules 2007 júl 03. 07:31  
Van egy jó kis könyv, DIR Fundamentals, nem vastag, s az alapokról szól, plusz DVD is van.

https://secure.gue.com/catalog/order

Érdemes tanulmányozni.
 7. Bunny 2007 júl 02. 18:54  
Először is gratulálok, hogy felvállalod a dolgot, igen tisztességes cselekedet. Örülök, hogy csak check dive volt, és bízom benne hogy a cikk is, meg remélhetőleg az oktatód is segít a cucc használatának elsajátításában. Az biztos, hogy ez a DIR cucc megkíván bizonyos dolgokat, pl. egy kis előképzést, én is azért medencéztem.
Ezexerint neked az volt a medencézés, végülis kívülállóként ezt tényleg nem láttam :) Persze ettől még veszélyes volt a dolog, és egy odafigyelő oktatónak azért ezt illett volna kiszúrnia, mert tényleg veszélyes volt. Tudod, nincs olyan, hogy "csak merülgetés", merülés van. Haltak már meg medencében is, meg 2m vízben is, és ha azt a tömlőt valaki megpróbálta volna elragadni tőled, hát elég gyorsan lehetett volna valódi vészhelyzetet gyakorolni.
De egyénként tényleg nem akartam személyeskedni, ezért nem írtam/rok sem konkrét helyet, sem időt hiszen nem a cikizés a lényeg, hanem bemutatni, mit jelent ha valaki nem jól használja a cuccot. Senki nem úgy születik, hogy mindent tud ;-)
(ps.: Neked volt a kis baleseted a kamerával? Sikerül megcsinálni?)
 6. csipke 2007 júl 02. 18:08  
Én voltam, aki a nyakam köré tekertem......

Az volt életem második merülése ilyen cuccban (az első a check dive), sajnos előtte már nem volt idő uszodázni ugyanis ott kaptam meg a palackot, az ominózus eset pedig egy 5 méteres öbölben történt a merülés fő célja pedig pont a gyakorlás volt. Előtte csak szárazon próbálgattam, és épp ott próbálták elmagyarázni a használatát.

Minden esetre így leírva viccesebb volt, mint átélve, a merülés előtt kb. 2 órát próbáltuk a V-ólmot reszelni, de nem tudtuk feltenni, ezért kellett az ólomöv, ami aztán a gondokat okozta.
Azért a nyakam köré tekerés kicsit erős, de felfoghatjuk költői túlzásnak. Minden esetre elég vicces látvány lehettem. De teljesen egyetértek avval, hogy ezt gyakorolni kell. Hiába van már jó pár merülés a hátam mögött, teljesen kezdőnek éreztem magam (és ez látszott is rajtam).
A probléma evvel a dologgal, hogy nem nagyon lehet lépésről lépésre csinálni, és nagyon sok mindent kezdhetsz elölről megtanulni. Megtanulni pedig csak gyakorlással lehet.

Ezt csak azért írtam, hogy lássátok semmi sem fekete vagy fehér, és minden vicces / szomorú történet mögött van egy másik is, ami néha kerekké teszi azt.
 5. PeterT 2007 júl 02. 14:15  
OK, igy már tiszta.... Kösz!
 4. Bunny 2007 júl 02. 13:42  
Ezért jó, hogy van fórum a cikkekhez, hozzá lehet fűzni hasznos infókat, és akkor legalább nem az van, hogy én mondom csak :)
 3. Jules 2007 júl 02. 13:32  
Sajnos ez nem mindenkinek világos - lásd a "kétszer a nyakam köré tekerem, oszt jó lesz" című előadást a cikkből.
 2. PeterT 2007 júl 02. 11:10  
Jules!
Hogy érted hogy inkább veszélyes mint biztonságos?
Világos hogy meg kell tanulni használni ezeket a cuccokat, mint egyből csobbani!
 1. Jules 2007 júl 02. 10:40  
Hát, Nyuszi, látom már, mire költesz majd el egy rakás pízt... Amúgy - mint a fenti cuccot használó, vízben lebegő részecske - teljes mértékben alá tudom támasztani a cikket (semmi (x)), kár, hogy a tartályos lámpát nem tetted fel. Viszont a felszerelésből adódó kényelem, szabadságérzet valóban ilyesféle, nem csoda, hogy sokan még a nyári Vörös-tengeren is DUI-ban merülnek, Eclipse-winggel... Amiről nem szóltál az az, hogy a felszerelés nagy előnye, hogy ugyanazt a konfigurációt használhatod télen-nyáron-roncsban-nyílt vízben -- azaz bármilyen (nem ipari) merülési környezetben, ami a biztonságos merüléshez jelentősen hozzájárul. S ha valaki helyből ilyen felszerelsét vesz, a későbbiekben nem kell lecserélni, ha tech mutatványokat akar csinálni.

Ami a legfontosabb, és ez jó volt a cikkben, hogy a használatukhoz nem árt a bemutató, sőt még inkább egy alaptanfolyam, amilyen már pl. az SSI-nál is van... Egyébként inkább veszélyes, mint biztonságos a cucc. Szóval, ne az internetről búvárkodjunk!
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, South Plato

Sudan

11/15 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 48m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa delfin teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés