»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 . . . 105
 725. Garfield33 2008 már 26. 10:37  
Valóban nem. Azért egy magántitkártól ez sem kevés... (úgy gondoltam, ha mineral, vagyis ásványolaj, akkor az csak kőolajszármazék, ergo csak a paraffin lehet - a többi mind növényi a patikákban)

Jajjistenem - most látom, hogy a balesetes fórumban kémiázunk... Bocsi
 724. Vanek 2008 már 26. 10:32  
őszintén szólva sejtelmem sincs, hogy miféle olajat árulnak a patikában és arról sem, hogy miből vannak az O gyűrük, a kettő egymásrahatásáról pedig végképp nem tudok nyilatkozni.
Az viszont feltűnt, hogy az "ásványolaj" mint olyan, egy elég nagy gyűjtőfogalom, kb annyira jól definiált, mint amikor megkérdezik, hogy milyen autód van és azt válaszolod, hogy piros...
Amúgy a paraffin is egy gyűjtőfogalom (paraffin-sorozat), legelső tagja a metán, aztán etán, propán, bután, pentán, hexán, stb... Szóval tőlem ebben a kérdésben nem leszel okosabb.
 723. Garfield33 2008 már 26. 09:59  
Kösz, Vanek!

Ha már viszont látom kémikusi vénádat, ha van ilyen (bocs a képzavarért): mi az az ásványolaj, ami patikákban kapható és nem baszkurálja szét az o-gyűrűk gumiját? A paraffin? Vagy nem értesz hozzá?
 722. Vanek 2008 már 26. 09:49  
Na valamint azt nem árt tisztázni, hogy a víz keménységét definíciószerűen a vízben oldott kálcium és magnézium sók okozzák. Ezek kiválásából lesz a vízkő. Pont.
A "só" (NaCl) valóban kikristályosodik a tengervízből, ha a víz elpárolog, de utána a vízben szépen újra feloldódik. Persze nem árt azt is figyelembe venni, hogy a tengervíz sem csak "konyhasót" tartalmaz, így nem biztos, hogy minden maradéktalanul feloldódik.
De az ecet tényleg remek vízkőoldó. De önmagában elég pocsék az íze. Ezért nem árt észben tartani, hogy inkább legyen borvirágos az orrom, mint vízköves a fogam... Mert lényeg a megelőzés...
 721. Garfield33 2008 már 26. 00:41  
A tengerben több a só, viszont az vízben oldható. Ugyanez felénk a mocsok csapvízben viszont kicsapódik.
Az o-ring pedig 20 perc ecetezés után is zsírosnak tűnt, de hát az az, ami a legkönnyebben pótolható.
No de mindegy is. A lényeg az, hogy megoldódott a problémám és más talán tanul belőle, és nem megy merülni, ha hasonlóképpen jár a cuccal, mint én.
 720. PDIC 2008 már 26. 00:24  
A jófajta alpokaljai csapvízben azért SOKKAL kevesebb vízkő lakik, mint a tengervízben SÓ...(Sólepárlót már láttam a tengerparton, kőlepárlót még nem az alpokalján.) Ami szépen le is rakódik, ha a cuccot nem mossák el mielőtt megszáradna, utána ugyanis nagyon nehezen oldódik újra.
Úszás közben az inflátorfej általában lejjebb van, mint a mellény, tehát nem  jön ki belőle a levegő...Arról nem is beszélve, hogy a tömlőben kb. 10 bar nyomás van, a mellényben meg nincs... (azaz befelé sokkal gyorsabban megy a levegő)
El kell, hogy szomorítsalak, nem tévedek: az ecet simán leviszi a szilikonzsírt. Lehet, hogy pont ezért használják, ha felszerelést oxigén-tisztává akarják tenni? (pl. NITROX palackoknál, reduktoroknál) :-)
Abban viszont igazad van, hogy a vízkövet is oldja. Ez pl. nagyon jól jön vízforraló tisztításakor. :-))))
 719. Garfield33 2008 már 25. 23:49  
Hát persze, hogy hibás. Azért írta le ezeket. Hogy más (is) okuljon belőle.

És bizony, a jófajta alpokaljai csapvíztől lesz inkább vízköves a cucc, mert a tengervízre nem jellemző az, hogy nagyon kemény lenne. És mivel előzőleg még teljesen jól működött a cucc, a dolog csak ott derülhetett ki. A tömlőt továbbá azért nem vettem le, mert akkor meg kifelé eresztett a mellény, és inkább felfele emeljen, minthogy elsüllyedjek benne (bár tekintve a 12m-es fenékmélységet, még az sem lett volna gáz).

Az alu nullára szívásában igazad van, az nem tesz jót neki, ha víz megy bele, dehát nem szórakozásból csináltam. Viszont abban tévedsz, hogy az ecet oldja a szilikonzsírt. Az ecet a vízkövet oldja, nagyon helyesen. Attól függetlenül persze újra lett zsírozva minden o-gyűrű is.
 718. elche 2008 már 25. 23:32  
Ööööö... hát igen. Megfontolandó dolgok ezek.:)
 717. PDIC 2008 már 25. 23:21  
Aha... És lehet "hibás" az a búvár, aki lemerül  0 bar-t mutató műszerrel, rossz inflátorral (persze az nem jut eszébe, hogy levegye róla a tömlőt, és ha kell szájjal fújjon levegőt a mellénybe), aki komolyan gondolja, hogy a mosástól lesz vízköves a cucca, és ahelyett, hogy szétszedné és megtisztítaná (vagy ha nem ért hozzá megjavíttatná) ecetbe áztatja. (amitől a maradék szilikonzsír is leázik...)
Az alu palack nullára szívása is hasznos, hiszen amúgy nem juthatna sós víz a belsejébe, ami némi idő után fogkrémhez hasonló trutyi képződéséhez vezet, és remekül el tudja tömíteni az első lépcső szűrőjét... :-(((
 716. elche 2008 már 25. 21:55  
Lehet hibás az az analóg műszer is...
 715. Garfield33 2008 már 25. 21:27  
Ha pl videóznál, akkor többet kellene nézned a kijelzőt, mint a másik octopusát. És náha bozony el is maradnál a többiektől.
Ezért jó, ha van egy ideális (nem fotós) társad, aki hajlandó elviselni, hogy bár néha neki már uncsi, mégis megvár, amíg befejezed azt a kis 5 perces felvételt egy apró vacakról.
 714. seshat 2008 már 25. 21:21  
hű az gáz... de még igy is megbízhatóbbnak tartom az analóg cuccokat. de azért igyekszem oktopuszközelben lenni, olyan jó ránézni, hogy érte mehetek, ha kell :-D
 713. seshat 2008 már 25. 21:19  
én biztos megszigorítanám, sikeres vizsga után gyakorlati hónapok, oktató mellett, meg legyen x év tapasztalata, x száz merülése... csinálja végig. De biztos sokan azért mennek, mert viszonylag "könnyű", meg a propaganda, gyere te is, tartozz közénk blabla

...csak jó oktatónak lenni nem könnyű. Inkább várok még ezzel pár száz merülést :-))) De akinek nincs gyakorlata, az hiába tudja elméletben, hogy mit csináljon, ha nem gyakorolta eleget... kezdőket a legnehezebb oktatni és a legnagyobb felelősség.

Nekem mindenki azt mondta, hogy könnyű a tanfolyam... és az nem jó.
 712. Garfield33 2008 már 25. 21:17  
Ó, ha ránkjön a fórumozhatnék, akkor ugrásra készek vagyunk!

A műszerem analóg (lásd 698. hsz) és az mutatott nullát. Utána megbütyköltem (ecet+alkohol), akkor már 150-et mutatott teli palackra, 0-t 50 barnal, tehát jól lehetett merülni vele. 50 alatt orosz rulett, mert akkor már mindig 0-t mutatott. Ezért egész végig az asszony merült vele (családon belül megvan az értékességi sorrend).

Az már csak hab a tortán ezzel a mérővel, amikor a lelkes hajós segítők az aznapi 3. merülésre egy használt palackra tették vissza az asszony cuccát (ezzel a mérővel). Jött a 40 percben anya (8 méteren), és mutatta, hogy elfogyott. Így szokta jelezni, lemerült az elem a fotóscuccban vagy a vakuban, hát megrántottam a vállam - hogy majd legközelebb cserél elemet a 3. merülés előtt. De csak mutogatott, aztán elmarta az octopusomat. Nem értettem (ő sem), de tekintettel az akkor már csak 5 m-es mélységre, profi módon tovább merültünk: én videóztam, ő fotózott. Igaz, néha a csutoránál fogva vonszoltam el a témától, de hát örüljön, hogy levegőt kap, nehogy már ne tudjak videózni miatta. Olyanokat röhögtünk a víz alatt a helyzeten, hogy majd attól fulladtunk meg. (Persze pocsolyában lehet ezzel bohóckodni - 40-en kicsit más lett volna)
 711. Bunny 2008 már 25. 21:17  
Újralégzőnél nincs gond azzal, hogy eszedbe jut-e az egyszerű megoldás. Amikor 120-on beadja a tiszta oxigént, nem sok időd van végiggondolni a lehetőségeket ...
 710. seshat 2008 már 25. 21:12  
...és ez az újralégző hibája? mondjuk nem hiszem, hogy használni szeretném, a technikai búvárkodás sem izgat, de az ottani balesetek érthetőbbek, "logikusabbak", megmagyarázhatóbbak, mint az idióta Darwin-díjasok,  pl ólomövvel a medencébe ugrálni sznorkelért, aztán ott ragadni, mert hiába sulykolja xéve, hogy ólomöv leold, neki nem jutott eszébe...
...lehet, nekem sem jutna...? csak Hannibal Lecterre kell gondolni mindig: "A legfőbb alapelv az egyszerűség", és tényleg, de lehet, hogyha bajban van valaki, vagy pánikol, nem a legegyszerűbb megoldás jut az eszébe, sajnos.
 709. seshat 2008 már 25. 21:06  
mi van ti itt lesben álltok hogy mikor van új hozzászólás, mi, :-D

ahamm! ezen nem gondlkoztam... de mindegy volt mert az owd-n azt mondta nem elég érthetően a tanítónénim, hogy utassam hogy nincs levegőm :-D aztán tekergette a palackot, de akkorra már rég bemutattam :-D de mindegy, nem akarom tudni, hogy milyen... bekövetkezhet, ha a nyomásmérő 100at mutat és közbe üres a palack, de mivel analóg, csak nem romolhat el (ilyen digitális izémizéket sose vennék, a kompjuterben a digit. iránytű se mozgat, jó nekem a sima, abban bízom, a mágnesesség állandó, míg ezek a kütyük... nem tudom...)

én szeretem, ha a merülőtársam úgy max öt-hat méternyire van tőlem. ha másfele menne, megyek arra én is, hal mindenhol van, de fő a bizonság. a nagyon kezdők meg úgyis rátapadnak az emberre, meg lökdösnek de azzal sincs bajom igazán, inkább ez, minthogy elkolbászoljon.
 708. Garfield33 2008 már 25. 21:00  
Más az elzárt palack és más a kifogyó palack érzése.
Az elzárás után max 3 slukkod van. A kifogyó palackod egy darabig még szopogathatod, úgy 11 bartól lefele már érzed - viszont sokal több lehetőséged van olyankor.
El szoktam játszani a lehetőséggel (mikor jól lemaradok a többiektől egy-egy felvétel kedvéért), hogy akkor: na most fogyott el a levegőm, beérem-e a társamat. Elárulom, soxoros hulla vagyok.
 707. Bunny 2008 már 25. 20:59  
llyen statot nem fognak kiadni, nem szoktak. Angoloknál van ilyesmi a BSAC éves jelentése.
Oktató képzésre meg anno nekem azt mondta egy CD, hogy akkor ad oktatói képesítést, ha az illetőre rá merné bízni a saját gyerekét. Egy 100 merüléses 18 éves oktatóra én merülésvezetést sem nagyon bíznék.
 706. Garfield33 2008 már 25. 20:56  
Ha figyelmen kívül hagyjuk az újralégzős készülékek bűnrossz statisztikáját, akkor valóban csak a felelőtlenség marad.
 705. seshat 2008 már 25. 20:55  
az nem elég gyakorlóterep, hogy a sima OWD-n az oktató elzárja a palackodat, hogy érezd, milyen, amikor fogy a levegő? :-D

de az klassz, hogy a vezető előre rákészült mondjuk. voltam én olyannal is, aki elsprintelt, igaz, még kezdő volt, de max a hajón vette volna észre létszámellenőrzésnél, hogy páran elvesztek - nemhogy még ilyenekre figyelt volna.
 704. seshat 2008 már 25. 20:52  
ez nem konkrétan baleset, de lehetne... hogy a francba mehet valaki oktatói tanfolyamra száz merüléssel, minimális fél éves tapasztalattal, betöltött 18.életévvel? ...biztos nem bíznám rá, mondjuk a gyerekemet, mert gyakorlatlan, és még kölyök ő maga is.

balesetekről jutott eszembe: nincs arról valami statisztika, hogy pl. melyik búvárszervezet búvárai közt van a legtöbb baleset? vagy hogy mi a leggyakoribb ok? (már azon kívül, hogy szababdidős búvároknál a leggyakoribb ok biztosan az emberi hülyeség, az, hogy valaki egyszerűen elk..rt valami alapvető dolgot, és a balesetek 99%-a biztos hogy megelőzhető lett volna... gondolom én.)
 703. elche 2008 már 21. 12:32  
Nekem kicsit zavaros a hír. Szerintem ha valakit alaposan megszúr a tüske, annak látszana nyoma. Tegnap este olvastam, de valahogy úgy vagyok vele, ez kissé bulvárosra van véve. A végén még az is kiderül, hogy csak látott egy ráját szegény nő, és úgy megijedt, hogy szívrohamot kapott. Ami szintén nem örömteli, de azért alapvetően más...
 702. fokszy 2008 már 21. 12:26  
rája esett a rája
no persze, azért a hajón lévők megtorolták és kitaposták a rája belit
:-(
 701. Jules 2008 már 21. 12:15  
http://index.hu/politika/bulvar/ray7193/
 700. Garfield33 2008 már 21. 11:25  
Búvár vagyok, nem hordár.
 699. Jules 2008 már 21. 11:19  
vigyél egyszerre két palackot....
 698. Garfield33 2008 már 20. 22:28  
Friss élmény.

3 hete (vagy 4) első Lembehi merülésünk előtt észrevettem, hogy "kicsit" ereszti az inflátor gomb a levegőt a jacketbe (az utolsó elmosáskor a jó alpokaljai kemény víz elmeszesítette - a merülés után 2 cl tömény ecet 5 perc alatt megoldotta a gondot). Na - gondoltam - most majd folyamatosan engedhetem ki a levegőt merülés alatt (ami videózás közben nem igazán egyszerű feladat, lévén minden kezed foglalt); és így is tevék. A másik probléma az volt, hogy az eddig néha csak ütögetésre meginduló nyomásmérőm meg sem moccant a 0-ról. Na jó, majd a következőre kérek egyet a bázison, aztán ez is megkapja az ecetet (később kiderült: arcszesz kellett neki, tehát nem a vízkő, hanem olaj volt a bűnös), de most 15-20 m-en jó lesz kuka mérővel is.
Elkezdtük a merülést, szorgalmasan engedtem a ki a jacketből a levegőt, ahányszor elkezdtem emelkedni. A palack is csak 10.4 literes alu volt. Úgy a 45 perc környékén érztem, hogy nehezül a légzésem (akkor már csak 6-7 m-en lehettünk). Közelebb húzódtam a DM-hez, és azért még rápróbáltam kettőt-hármat, nehogy vaklármázzak. Igazam volt, a levegő lassan elfogyott. Mutattam a srácnak, hogy izé, erre megkaptam a octopust és merültünk még egy keveset. Aztán feljöttünk, akkor mondta, hogy már várta a bejelentkezésemet a tartalékért, mert tudta a problémát és látta, hogy folyamatosan eresztem ki a levegőt.

A tanulság nem is ebben van. Mivel tudtam, hogy elfogyhat a luft, és készültem is rá, meg mi ketten az asszonnyal voltunk "a búvárok" (nemcsak a merülésen, pár napig az egész bázison is), nem kellett félnem, hogy a DM elkóbászol mellőlem. Inkább az benne a lényeg, hogy néha bizony nem árt leszívni a palackot, hogy az ember tudja, milyen érzés, amikor már csak 10 slukk van hátra (ami még bőven elég elérni a társadat/akárkit egy kis friss levegőért).
Ezért jó gyakorlóterep az ilyesmire a legtöbb indonéz bázis: a visszahozandó nyomás 30 bar briefingen, 0 bar a valóságban. Tudom, nem szabályos, de ilyen pici palackokkal nehéz másképp 80-90 perceket merülni...
 697. seshat 2008 már 15. 15:28  
"Én remélem, hogy mindenkinek tanulságos ez, aki nagyon friss búvárként megy el dolgozni a végzettség kedvéért" - en sose terveztem hogy buvar leszek :-D veletlen volt :-))) az a tipus vagyok vagyis voltam aki befogott orrral megy a vizbe :-p :-D
 696. elche 2008 már 14. 20:42  
Nem is vitás, hogy a bázisnak van felelőssége az ilyen ügyekben. Az meg nem baj, ha nagyon alapos igyekezel lenni, végülis azt szokták mondani, a jó meg a rossz tapasztalatokból ugyanolyan jól lehet tanulni. Jó látni, hogy egészen más hangulatú, jellegű egy német, angol, spanyol búvárbázis a világ különböző pontjain, és mind máshogy működik. Nyilván az afféle sok helyen megforduló emberek mint én, már alkothatnak egy képet arról, milyennek is kéne egy jól működő bázisnak. Nekem van pár kedvencem.:) (Aztán pár év múlva visszamenve kiderülhet, hogy még egy jó bázisnál is történhetnek változások a rossz irányba, dehát az élet ilyen.)
 695. seshat 2008 már 14. 19:44  
na igen, de minimális merülésszámnál mondták volna azt hogy ne menjek... érted, nem az én dolgom volt eldönteni, szerintem... meg profira sem adok szakadt csizmát meg szakadt regulátort :-D bár nyilván tapasztalattal jobban kezeli az ember az ilyesmit. de utólag belegondolva bármi történhetett volna, ami szerintem nem a friss owd-s felelőssége, be is pánikolhattam volna, vagy felrepülök és dekó, vagy egyszerüen elvisz az áramlat mert nem tudom /tudtam még/ kezelni - de az owd-t nem ott csináltam, talán ennek köszönhető, mert jó volt a tanárom :) de attólmég féltem, hogy otthagytak, ha megtalálták volna a roncsot, akkor mi van, feltűnt volna hogy lemaradtam....? nem pátyolgatni kell de az a minimum, hogy valaki rá-rá néz a hót kezdőre, hogy oké-e.

rám is szoktak bízni egész kezdőket, voltak 5-6merüléssel, persze csak housereef diving, hát úgy vigyázok rájuk, hogy nem igaz, buddy check, egymásnak, de én is lecsekkolom, hány kiló súly, viszek súlyt, hátha kevés, ha x hónapja nem merült, checkdive, hiába nem vagyok még divemaster, de inkább leellenőrzöm, mint hogy közben derüljön ki, hogy pl nem találja a kiesett regulátort és megijed..., ha nincs kompjuterje, iránytűje, mutatom a sajátom, hogy na mi mennyi / merre.... sztem ezek fontosak. jó, én túl óvatos vagyok, kb. tízméterre megyek csak a kezdőkkel :-))
de inkább az óvatosság, meg én is jobb szeretem, meg nagyon lelkesek, ami nekem sz*r látótávolság, meg na már megint egy blaupunkt rochen (nincs magyar halas könyvem..szal a sárga rája kék pöttyökkel :-o :-D) -arra ők lelkesednek, hogy nehülyéskedj, sose merültem még ilyen jót, stb stb. ...ezzel szemben akinek van tapasztalata, azok közül voltak nagyképűek,

ez is baleset lehetett volna: á, ők k.... okosak, 2-300 merülés, már negyedszer vannak nálunk, nem érdekli őket a hajóbreefing, ismerik a merülőhelyet, drift, oké ....kár, hogy a zátony hót másik oldalán bukkantak fel, egy órát keresték őket hajóval persze miután az összes búvár megérkezett ők meg nem, és még fel voltak háborodva. ilyen is van, ha valakinek nagy az arca.
 694. Bunny 2008 már 12. 23:48  
A másodikhoz hasonló élményem nekem is volt ausztráliába, amikor "öreg" 60 merüléses advanced búvárként a túra utolsó merülési napján kaptam két újonnan érkezett kezdő hölgyet, merülőtársnak. Bevállaltam, megbántam. Egy kérésem volt csak, mutassák a 100 bart. No egyikük szépen úszott mellettem, a másik egy termetesebb hölgy meg mint akit nyílpuskából lőttek ki elkezdett úszni, mint Egerszegi. Aztán kb. 15-20 perc le-föl, előre, hátra száguldozás után (én már akkor is eléggé "hülyebarát" voltam, és úgy voltam vele aki barom hát barom, ússzon, én ugyan nem rohanok sehová) jelezte, hogy 30 bar levegője van. Ejha, nézem nekem kb. 130, a másik csajnak is vagy 100, amúgy is hol maradt a megbeszélt jelzés? Elkezdett kb. 15-ról felfele suhanni, én szépen elkaptam, aztán mutattam, hogy mostpedig szépen lassan felmegyünk, és 5 méteren dekózunk. Erre ő rémült szemmel rám, dehát levegő! Én meg mutattam, hogy semmi gond, van nálam. Úgyhogy szépen lassan felemelkedtünk kezemben az octopus-reduktorral, hogy lássa és megnyugodjon, odamentünk a hajóhoz, kidekóztuk a biztonságit, és elég volt a levegője furcsa módon, mivel nem nyargalászott le-föl. Én meg elkönyvelhettem első majdnem mentésemet, oszt még rescue sem voltam :)

Persze én nem DM voltam, lazábban is álltam a dologhoz, de merülésvezetőként azért az ilyeneket illik utolérni, és helyretenni még a merülés elején, mielőtt nagyobb baj csinál magának vagy más búvárnak. Szvsz.
 693. elche 2008 már 12. 23:21  
Izé... Én remélem, hogy mindenkinek tanulságos ez, aki nagyon friss búvárként megy el dolgozni a végzettség kedvéért. Szóval vannak dolgok, amikhez tapasztalat kell, egy profi elég kevés jelből leveszi, milyen emberekkel is kell merülnie. Azok a vezetők, akiket én az eddigiek során a legjobbnak gondoltam, bizonyosan simán utolértek volna, ha el akartam volna szökni.:) És hát tulajdonképpen ez is a dolguk, azt hiszem. Sebaj, teher alatt nő a pálma, örülni kell, hogy nagyobb baj nem lett a dologból, és le kell vonni a következtetéseket.:))))
 692. seshat 2008 már 12. 22:43  
sziasztok...első hozzászólásom = pár meleg helyzet, ami így eszembe jut :-)

Hurghadán dolgoztam egy magyar bázison (röpke egy hónapot), friss OWD, volt vagy hét-nyolc merülésem, meló: intró beöltöztetés, vízbe bedob, 20perc, jöhet a következő - rendszerben. Merülni nem nagyon volt lehetőségem, ám egy nap csak egy búvárcsapattal voltunk, semmi intro, na jó, gyere te is. Jaj de jó, naná, megyek. Igenám, de a fél csizmám a bázison maradt (kieshetett a dobozból). Nembaj, itt egy másik, igaz no cipzár, meg három számmal nagyobb - á, jó lesz ez. Mindenki "profi", mondom akkor hiszek nekik, beöltözés (buddy check semmi), iszonyat áramlat, kötélen csimpaszkodás a hajó mellett, kölcsön egulátor, csutora hopp-le, kapaszkodás, octopus elő. Volt ott egy jó fej helyi guide, aki segített, de aztán a sűrű homályban mindenki elkezdett hipergyorsan leereszkedni egy kötélen a semmibe, aminek a végén állítólag egy Susanna nevű roncs van. Nagyon beszédültem, saccra úgy 15-20m előtt, felfelé se láttam fényt, lefelé meg a kötél végét nem. Mindenki lehagyott, mondom én utánuk nem megyek, kompjuter híján nagyon lassan kezdtem el araszolni fölfelé, végre fény meglát, lenyugszik, várakozik. Valaki jött, mondom, szédülök, nembaj, nyugi. Aztán mind feljöttek, persze nem miattam, hanem mert k..ra rossz helyen kötöttek ki (gondolom nem a roncs ment odébb). A Guide meg csak sipákolt, hogy hőő, nem volt a kötél végén a roncs...klassz.

Bár valamiért anem én voltam a szívük csücske, egyik klassz merülés: guide csaj: óóó, odaadom a felszerelésem, merülj nyugodtan. helyi guide-dal megyünk, három perc, halljuk, hgy indítják be a hajómotort...akkor köszi.

Idióta merülőtárs: német bázis, safagától 5km (itt melózom), ez kb fél éve volt, kb 50 merüléssel, housereef-et ismerem, voltam akkor vagy huszonötször, tanulásképp ott guide-olok (szóval buddy vagyok, aki tudja, merre van a kijárat :-)). egy német lány jön és egy szlovák hapsi, owd-sek, tizenx merülés, HR max 16 méter, szóval oké, nem ismerik egymást, a helyet se, menjek velük. pasas: elkezd úszni mint az őrült, délnek, megyünk utána, hangjelzésre nem reagál. kijárat északon, általában nyugatról keletre visszafordulva kört szoktunk menni, ez kb 40-45 perc normálian. de a hapsi összevissza kolbászol, én csak nézek, én még életemben nem jártam erre, mély is, sötét is.... Elég messze lehettünk, pasi után loholva, nem állt meg, néha el is vesztettük szem elől. mondom ha ez itt eltünik, mi a fenét csináljak, fel nem lebegünk, ez hajóútvonal.  pasit keresem, megfordulok, előttem egy delfin, néz, karján virágkoszorú..mondom, ne, ez már a vég, hallucinálok :-D úszkált körbe, pasi előkerült, delfin jött velünk egy darabig. pasas megint eltűnik, már megszoktuk, jön vissza, mutatja, hogy 40bárja van, mutatom, menünk északnak, az legalább biztos a part. erre fogja magát  elúszik tök más irányba, nyugat felé :-o ez hülye, komolyan,  lánnyal üzengetünk az uw táblán, hogy ez mekkora egy barom, mindegy, ki kell mennünk. pasas előkerül, lebeg pár méteren (utólag azt mondja, dekózott :-o) aztán fellebeg, tőle kb 2méterre elsuhan egy motorcsónak, örültem, hogy nem vágta le a fejét... aztán elfogyott a levegőm, így elég messzire a parttól, de a strand vonalán felszínre emelkedtünk és kiúsztunk...őmeg nem értette, mi bajunk van :-o :-p
 691. bekabela 2008 feb 29. 19:52  
Horvátország. Pisac. Vízalatti édesvíz forrás. Ezen a környéken elég magas hegyek vannak. Található kb. 20 m-en egy forrásbarlang a falban. Olyan mennyiségű édesvizet szállít, hogy aki nem számít rá, bizony komoly veszélybe kerülhet, ha elúszik kb. 15-m-en felette.Mi számítottunk rá, de bizony megdolgoztatott bennünket, hogy kikerüljünk a hatósugarából. Ajánlott vagy alatta elúszni, vagy nagy ívben kikerülni. Számomra megdöbbentő erővel tört fel a felszínre a víz. Amúgy a környezet szép. Ha alulról közelíted meg, teljesen ártalmatlan. Kíváncsi vagyok van-e valakinek hasonló helyről tapasztalata?
 690. Garfield33 2008 feb 21. 11:33  
Egyre lazább vagy, Nyuszi.
Köszönjük!
 689. Bunny 2008 feb 21. 11:28  
Akartam is már szólni egy ideje, hogy rezeg a léc :)
 688. Garfield33 2008 feb 21. 11:16  
Hát a túlzott szeretetbe is bele lehet halni?????

Na fejezzük be, mert jön a Hosszúfülű Moderátor az ő nagy fenyegetéseivel, miszerint szétoffoljuk a topicot (és még igaza is lesz).
 687. DUPLA 2008 feb 21. 11:03  
"hiszek abban, hogy amit én adok, azt kapom vissza másoktól".
Akkor már nem élnél... :-)
 686. Garfield33 2008 feb 21. 10:42  
Hónap. Akkor csak 26 napot kell kibírnod nélkülem.
 685. azarabdémon 2008 feb 21. 10:38  
Háát, tényleg nem értünk egyet. Én ki akarok lennei szolgálva. Pont. Nem alázattal, sem műmosollyal. Hanem korrekten. És korrekt koktélt akarok inni a szabadságom alatt, és én a tegnap nálunk dolgozó villanyszerelővel sem levelezek. A szolgáltatása és a szakértelme érdekel elsősorban, nem az ember. Emberből a szafarin érdekelsz, Te, nme, Aladár.  Nekem egy dm legyen a briefingeknél és merüléseknél ISO 9001 szerinti dm (hisz veszélyes sportról beszélünk), a felszínen pedig legyen korrekt, kedves és tájékoztató dm (hisz kevés nyaralós napjaimról beszélek).
A témát részemről lezártam, amúgy is el kell mennem gépközelből.
ui. Mikor hísz?
 684. Garfield33 2008 feb 21. 10:25  
Értem én, amit mondasz, csak nem értek veled egyet. Nem tudom különválasztani a szolgáltatást az azt nyújtó embertől. Nem érzem jól magamat, ha alázattal vagyok kiszolgálva. Meg tudom érteni, ha egy DM-nek rossz napja van, vagy náthás, vagy egyszerűen rossz kedve van. Beszólás nélkül megiszok egy rosszul kevert koktélt, esetleg kiöntöm, és többet nem rendelek, de nem ugatom le a mixert.
Szóval szeretlek én, a húgom vagy, de ebben különbözik a véleményünk (meg a vérmérsékletünk is).

Honnan tudom, hogy valakinek éppen nem megyek az agyára? Soxor sehonnan. Ez egy szép nagy hibám. Viszont továbbra is "hiszek abban, hogy amit én adok, azt kapom vissza másoktól". De legalábbis remélem, hogy így van. Általában működik a dolog, és akinél meg nem, annál nem. Lehet, hogy megtaláltuk a a szimpátia fokmérőjét? Ezt tutira tudni sohasem fogod. Lehet, hogy beveszed a másik műmosolyát. De az ember azért nagyrészt érzi, ha nem is tudja megmagyarázni. "Sok dolgok vannak földön s égen, melyet bölcs elmétek fel sem foghat...."
 683. azarabdémon 2008 feb 21. 09:55  
A nyaralásom megédesítése nálam ARRÓL szól, hogy a DM korrekt, pontos, jól vezet a víz alatt. Ahogy írod, ez jár a pénzemért. Én pont ezt akarom, semmi mást, de ezt AKAROM. A nyaralásom megkeserítése az, ha a dm inkorrekt, nem ébreszti fel hajnalban a csoportot hajnali merüléshez, shakert ráz a víz alatt megállás nélkül, 20m helyett 40m-re esik le, stb.
Érted te, amit írok, csak kötekedsz.

Azt írod, "hiszel abban, hogy amit te adsz, azt kapod vissza másoktól". Honnan tudod - óh Tefike -, hogy a dm-nek épp nem mész az agyára a folytonos dumáddal, a kérdésekkel, a folytonos mókázással, a gyere-sisházzunk programmal stb. Honnan tudod, hogy te épp nem műmosolyt és műszívélyességet kapsz? És neki (ahogy írod) kutyakötelessége jóképet vágni hozzá(d). (nem mintha azt akarnám mondani, hogy te valakinek is az agyára tudsz menni, dehoooooooooogy)

("én is szeretlek" jeligére)


 682. Garfield33 2008 feb 21. 00:17  
Bocsi. Röptében olvastam hétfőn. 3 napja terepen dolgozok, a levél meg a benti gépemen van, de holnap válaszolok. Becsszó.  
 681. Mirci 2008 feb 20. 23:57  
Elsőre valami visszafogottabbra gondoltam...
Pl. válaszolhatnál a 3 napos emilemre. Legalább annyit, hogy unod a témát vagy nincs info vagy ilyesmi.
 680. Garfield33 2008 feb 20. 23:45  
Ez nem cihológia, hanem egy eccerű credo.

Kezelésre? Ja, olyat láttam filmen: hideg vizes fürdő és elektrosokk. Megoldható...
 679. Mirci 2008 feb 20. 23:42  
Pályát tévesztettél, neked inkább pszichológusnak kellett volna menned! Tuti bejelentkeztem volna már hozzád kezelésre :-)))

De sztem is igazad van... Új arcokat megismerni mindig érdekes...
És hát amilyen az adjon Isten...
 678. Garfield33 2008 feb 20. 23:26  
Jó, persze, mindig elfelejtem, hogy nem vagyunk egyformák és nem ugyanolyan mércével mérünk.

Én általában arra törekszem, hogy személyes és jó kapcsolatot alakítsak ki azzal, akivel együtt vagyok. Legyen az búvárvezető, utitárs, vízvezetékszerelő vagy akár a kuncsaftom. Hiszek abban, hogy amit én adok, azt kapom vissza másoktól. Nálam mindenki jó lappal indul, onnan aztán lehet leküzdeni magát az illetőnek.
Azt sem mondom, hogy ez nem sikerült már jónéhányuknak. Hogy maradjunk a DM-eknél, voltak páran, akikkel nagyon jó kapcsolatot alakítottam(unk) ki és azóta is jóban vagyunk, egy részük megtette, amit meg kellett tennie, kedves volt, előzékeny, precíz, ennek ellenére messze nem olyan emlékeim vannak azokról a túrákról, pedig lehet, hogy jobbakat merültünk éppen. (És kétszer volt extra-köcsög vezetőnk, nahát velük nem gyakran levelezek azóta sem  :-))

Szóval, kedves Démon, igazi kedvességet nem várhatsz el senkitől, azt csak kiérdemelheted. Műmosolyt és álszivélyességet kaphatsz, de azt meg minek. A pénzedért optimális esetben is csak korrekt és jó szolgáltatás jár. És ha azt szeretnéd, hogy valaki munkaköri kötelességeként megédesítse a nyaralásodat, akkor vagy cukorgyárost kell magaddal vinni, vagy egy dzsigolót.

U.i.: neked jutott a 666. hsz. Numero est omen.
 677. Garfield33 2008 feb 20. 22:59  
Na jó, magam is azt tippeltem, ha lesz valaki kézfeltevő, az te leszel. Miattad nem is fájna soha a fejem.
Ismerek olyat, aki a sebességhatárokat tartja be kocsival az úton minen körülmények között.
De azért kevés az ilyen bigott rendmániás.   :-)
 676. Bunny 2008 feb 20. 22:50  
Nos ez a történet tökéletesen mutatja azt, hogy mennyire hajszálon is múlik, hogy valami baj történjen, és sok esetben még igazán azt se lehet mondani, az ember hihetetlen nagy baromságot csinált, egyszerűen összejött pár dolog.
Első   1 . . . 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Kanyon

Egypt, Red Sea

7/14 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés