»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 . . . 105
 675. Mirci 2008 feb 20. 22:21  
Lassan már nincs egy DM sem Egyiptomban, akiről nem szedtétek le a keresztvizet :-)))
Bár ez a hasonlat itt egy kicsit sántít...

Inkább elmondom életem egyetlen balesetét, hogy végre témát váltsunk. Persze ez is Egyiptomban történt :-)
Sokan voltunk a hajón, több csoportban merültünk, mi egy magyar DM vezetésével. Úgy adódott, hogy állandó merülőtársam távollétében én lettem a buddyja. A briefingen elhangzott, hogy egy zátony védett déli részét merüljük, ha elértük az áramlásos oldalt, fordulás. Addigra a guide szerint úgyis 100 bar körül lesz mindenki...

Szép rendben elértünk az áramlásos részhez (végig 30 m-en mentünk, nem tudom, miért...), a DM kérdezi a levegőt. A csoport tagjai vérmérséklettől függően 100-120 bar között voltak. Gondoltam, na akkor fordulunk... Erre a DM beint, hogy előre! És elindult bele az áramlásba! Egy darabig hülyén néztünk egymásra a többiekkel, aztán utána mentünk, leginkább mert kezdett látótávon kívül kerülni. Az áramlás olyan erős volt, hogy úszni lehetetlen volt benne, a sziklákba kapaszkodva haladtunk. Mire utolértük a vezetőt, maga is rájött, hogy ezt kár eröltetni, intett, hogy fordulás. Forduláskor mindig nagy a torlódás, pláne ilyen áramlásban. Valahogy bekerültem a kupac közepére, ami nagyon zavart...

Ekkor követtem el a nagy hibát. Gondoltam, megkerülöm az előttem totojázó embereket és gyorsan elindulok visszafelé. Ahogy elengedtem a sziklákat, elkapott az áramlás, és ahogy az meg van írva, repültem fölfelé... Mire visszaevickéltem a falhoz és meg tudtam kapaszkodni, 8 m-en voltam... Összeszedtem magam, és visszamásztam 20 m-re. Hát ott eltöltöttem egy kis időt a légzésem rendezésével, és rá kellett döbbennem, hogy tök egyedül vagyok... Sehol senki, csak néhány sügér bámult rám...

Mire utolértem a többieket, már rég kidekoztak, a buddym idegesen mutogatott, hogy hol voltam... Én még idegesebben mutogattam, erre fogott és felhúzott a felszínre. A komputerem visított, 5 perc dekot kaptam, úgyhogy visszamentünk...

Abból a merülésből 30 barral jöttem ki, pedig nálam 100 alá ritkán megy a mutató... És persze a hajón is én voltam a hibás, hogy leszakadtam a csoporttól...
 674. DUPLA 2008 feb 20. 21:25  
Felteszem a kezem. Ha csoportot vezetek soha nem teszek (tettem) mást, mint amit a brifingen megbeszéltünk. (kivéve vészhelyzeti ügyek) Teszem ezt önös érdekből is, mert értelmes emberekkel merülök, és ha 20 métert dumálunk meg és én még is 40-re csusszanok, akkor nem azt várom tőlük, hogy azon filozófáljanak vajon lelki válságba kerültem-e, hanem, hogy azonnal reagáljanak megmentsenek. Mert az én felfogásom szerint, ha a megbeszéltekhez képest a vezető (vagy bármelyik búvár) irracionálisan viselkedik a vízben, akkor bajban van. Ha mégsem, felrúgja a legfontosabb búvárszabályt: a bizalmi elvet. Vagyis, hogy a víz alatt nem szórakozunk egymással.
 673. elche 2008 feb 20. 21:23  
A baksisról annyit, volt már hét, ami után kevesebb pénzt adtam, és volt, ami után meg többet. Nyilván megvolt az oka ennek is, annak is.
 672. Bunny 2008 feb 20. 21:18  
Azt hiszem én is inkább a démoni véleményt osztom. Jó-jó, ha egy DM kedves, aranyos, jófej, de én is elsősorban nem ezt várom el tőle. Szerintem a pincér hasonlat pont hogy megfelelő. Igenis elvárom, hogy ne foghegyről szóljon oda, mit akarok, hanem legyen kedves, figyelmes ha kérdezek válaszoljon, stb. Én én ez alapján adom a borravalót is, ha egy pincér tirpák volt, max kerekítek egy picit és lesz*rom, hogy mi a szokás, de ha belopta magát a szívünkbe, mert kiemelkedően dolgozott, igenis bőséggel adok borravalót, visszamegyek, stb.

Ugyanez a véleményem a DM-ről. Nem akarok levelező kapcsolatban maradni vele (ennek ellenére nem egy sráccal vagyok olyan viszonyba, hogy benézek hozzá ha arra járok, még ha nem is merülök vele), örök barátságot kötni, egyszerűen elvárom, hogy szolgáltasson. Tartson jó breafinget, vezessen úgy ahogy nekem és a csapatnak jó - és nem úgy ahogy neki -, ha gond van számíthassak rá. Intézze a dolgokat a parton és hajón, mert én azért vagyok hogy nyaraljak, ő meg azért, mert ez a munkája, amiért fizetést kap.
Ha emellett még jófej is, hát ennek nagyon örülök és lehet akár barátság is, de ez nem kritérium.

Ezért nem vagyok rajongója annak sem, hogy kötelező baksis. És ezalatt nem csak az utazási irodák által felszámolt sarcot értem, hanem a hajón is, amikor odaírják, hogy mittomén 20$ a személyzetnek.
Hadd döntsem már el én, hogy úgy vélem szeretném a fizetésén felül honorálni a munkájáért, vagy nem. Persze ezért általában jól kinéznek, hogy büdös bunkó vagyok, de én akkor is úgy gondolom, a baksis = borravaló, és nem a szolgáltatás ára.
 671. PDIC 2008 feb 20. 20:21  
Lehet, hogy álmában, de jól imádkozott....
 670. adamax 2008 feb 20. 20:15  
Hát, ha alvó üzemmódban lehet imádkozni, felőlem :D
 669. PDIC 2008 feb 20. 19:51  
Nem lehet, hogy imádkozni vonult vissza, hogy a következő merülést is élje túl mindenki? (Ha esetleg kedvük támad nyomni egy 50-est...)  :-))))
 668. áááááávadász 2008 feb 20. 19:38  
na ja, te magadból indulsz ki, de mivel Stefivel senki nem akar barátkozni, kénytelen a DM-eken bosszút állni, és egész túrán barizik velük.
 667. adamax 2008 feb 20. 19:36  
Tavaly augusztusban Shamban nyomtam egy lengyel búvárbázison keresztül a búvárkodást. A DM, Sayid egy helyi srác volt, de azóta is etalonnak számít a szememben: hajszálpontos, lelkiismeretes és alapos munkát végzett mindig, a merülések között szépen visszavonult, az eligazításokat alaposan elmondta mindig, minden részletre kitért.

Semmi különöset nem csinált, csak szolgáltatott, méghozzá jól. És ennek köszönhetően a sok utam közül ez lett az egyik legkedvesebb nekem. Szerintem már ez csökkentheti a búvárbelesetek kockázatát, mert addig nem fejezte be a briefinget, míg mindenki vissza nem okézott...
 666. azarabdémon 2008 feb 20. 18:54  
ÉN láttam más Ashrafot ÚGY ordítani, hogy utána 2 napig bocsánatot kért. Jogos volt a felháborodása, de a módja nem. Híve vagyok az emberi hangnak, és a négyszemközti elintézésnek.

Mellesleg nem gondolom, hogy nekem egy szafarin "meg kellene kedvelnem a dm-et", én igazán nem azért megyek oda, hogy a személyzettel örök barátságokat kössek. Egy dm tegye a dolgát jól, adjon korrekt tájékoztatást, vezessen jól, törődjön a háttérből azzal, hogy gördülékeny legyen a szafari, és ha probléma van, lehessen vele (meg)beszélni. Nem kell nekem animátor. Abban sem értek veled egyet, hogy egy dm-től nem várhatom el, hogy kedves és barátságos legyen. Már hogyne várhatnám el. ÉN lennék a vendég, ő lenne a kiszolgáló. Én fizetek, ő szolgáltat. Nincs ebben hiba.
Biztosan hülye a hasonlat, de én egy felszolgálóval sem kötök barátságokat, mégis elvárom, hogy figyelmes és korrekt legyen.
 665. Garfield33 2008 feb 20. 17:00  
Voltak páran, akik a sok-sok szafari alatt feketelistára kerültek. Azt hiszem, kivétel nélkül (szárazföldi) emberi hibáik és nem a merülési előírások megszegése miatt.
Bár volt pár ilyetén szabályszegés is, de (Ashraftól eltérően) itt én vállaltam be a munka oroszlánrészét: én ordítottam (le a fejét az illetőnek). Azóta is együtt merülünk, és úgy rémlik, nagyjából egy embernek elég szokott lenni egy ordítás.

Szóval igazad vagyon...
 664. elche 2008 feb 20. 16:46  
Csoport és csoport között nagy különbségek vannak, ezt azért te is tudod. A te "utastársnak soha többé" listádra is rá lehet kerülni egy kis igyekezettel, mert vannak nehéz emberek. Az egy dolog, hogy te kvázi csoportszervezőként-vezetőként igen gyakran jobb munkát végzel, mint egy elvileg erre "felkent" oktató, ennél fogva nálad az elejétől fogva tisztázottak a játékszabályok (ki melyik csoportba kerül, és melyik csoport milyen stílusban nyomja), ugyebár ezt a munkát te már megspórolod a merülésvezetőnek.
De ha már itt biztonságozunk, azért bizony előfordul, hogy belekeveredik valaki egy vadidegen csapatba, ahol nincs különösebben egységes felfogás, és nincs olyan egyéniség se, aki ezt összekovácsolná, és az embereket nem ismerő DM, aki csoportvezetőtől sem kap segítséget, mert olyan szinte nincs is, idegbajt kap attól, amikor az ártalmatlan figurának látszó búvárt egyszer csak maga alatt látja - 25 méterrel. És közben meg agyal azon, ugyan a többi, nem általa vezett csoportban hány ilyen önfejű kamikaze van még. És akkor ott a nem összeszokott csoport, nem összeszokott búvárpárosokkal, és a tépelődő búvárt az keveri bajba, hogy nem tudja, utána menjen-e 50 méterre a "társának", vagy az a baj, ha nem, stb, stb. Bizony előfordul, hogy az jár pórul, aki ilyen esetben nem a kockáztató, hanem az óvatos, csak éppen nem elég tapasztalt vagy nem elég talpraesett.

Szóval ha vadidegen társulatba kerülök, én is inkább egy vonalas, korrekt DM-et akarnék. Ha még jó fej is (mint Ashraf, akit én is kedveltem emberileg), akkor még jobb, de csak ott van a hajón a párom, vagy 1-2 barát, ha normális társaságra vágyom. A szórakoztatást nem várom, nem is várhatom el a helyi vezetőtől, aki alapvetően dolgozni van ott. De Ashraf jófejségéből is sokat levont volna, ha DM-ként nem becsülném.
 663. Garfield33 2008 feb 20. 16:18  
Egy nagy szart.
1. Egy DM alapvető dolga az, hogy korrektül, biztosnságosan vezessen és tegye azt, ami a munkaköri leírásában benne van. Na akkor sok ilyen DM-et kívánok neked..
2. A jó DM mellesleg kedves, barátságos, törődik azzal, hogy jól érezd magad és mindezt nem a baksisért. De ezt nem várhatod el tőle. Ezt csak azzal érheted el, ha magad is így viszonyulsz hozzá.
3. Mondj nekem egy olyan DM-et, akit úgy igazán megkedveltél. Honda?

Mellesleg Ashraf soha nem ordítozott, ha valki lecsúszott mélyebbre (sőt, egyáltalán nem), és főleg sohasem tiltott el senkit a merüléstől. Persze nálunk nem is szokott senki nagy állatságot csinálni...
 662. azarabdémon 2008 feb 20. 16:01  
De, bizonyára csináltunk olyant, ami nem illett bele a tervbe, pl az illető mélyebbre ment, mint a tervezett.
1., le lett üvöltve a feje
2., el lett tiltva aznap 2 merüléstől.
Én sem nem kedvelem Ashrafot, sem nem ellenszenves. ő is egy dm, aki tegye a dolgát, és édesítse meg a nyaralásunkat.
 661. Garfield33 2008 feb 20. 15:40  
Szerintem az tegye fel a kezét, aki még nem csinált olyasmit egy merülés alatt, ami nem egészen passzolt bele az előzetesen megbeszéltek sorába.
Ashrafról én is nehezen hiszem el ezt a leszarom stílust, de ahhoz már elég öreg vagyok, hogy soha ne mondjam azt, hogy soha...
 660. azarabdémon 2008 feb 20. 15:30  
Remélem, a pilótáknak és orvosoknak ritkán van "galiba a lelkükben".
Szóval... egy dm az éppen aktuális lelki cizelláit ne a csoportján élje ki, pláne ne 20m-t leesve.
 659. Grelex 2008 feb 20. 15:15  
Nem, mintha nem hinnem el,  hisz nem vagyok a testvere, de akkor nagy galiba lehetett a lelkeben!
En, ha utazast szerveznek oda, ,ot valasztanam, ha lehetne!
De tudod, neked is vannak rossz napjaid, ,de akkor legalabb nem merulsz egy csoporttal, se!
Nem is kell.
Menj egyedul, ha akarsz!
 658. fects 2008 feb 20. 12:10  
Ashraf tényleg az egyik legjobb DM, de neki is eldurran néha az agya. Brotheres túrán, az aznapi 3-ik merülésen egyszer csak gondolt egyet, és a megbeszélt 20m-es max mélységről lement 40-re, a csapat fele követte, a másik fele pedig DM nélkül maradt. Mikor megkérdezték tőle, hogy miért csinálta, akkor csak annyit mondott, hogy elege volt a csoportjából, és merülni akart egyet a saját élvezetére.
 657. Luciferin 2008 feb 18. 21:46  
A másik nicked Dzsolidzsóóker?
:))
 656. Garfield33 2008 feb 18. 16:12  
Már ha érzékeli egyáltalán...
Én is utálom, ha nem értek valamihez - igaz, ilyesmi nagyon ritkán fordul elő.
 655. DUPLA 2008 feb 18. 15:49  
Igen tudom. Meg a humor amúgy is mindig felbosszantja.:-)
 654. elche 2008 feb 18. 15:46  
Ti most mind a ketten genyóztok, mert most Bunnynak megint jönnie kell rendet tenni. Majd szétültet benneteket.:) ő nem olyan brandes és elnéző, mint én...
 653. DUPLA 2008 feb 18. 15:35  
Csak azért genyóztam, mert már olyan régen akartad kiontani a belem, hogy kezdtem megsértődni.:-)
Nagybetűs Brand! (Kisbetűsen jelző és helyesen: brandy)
 652. Garfield33 2008 feb 18. 15:02  
Nagyon pöpec voltam matekból, és akárhogy számolom, a Dupla Démon az 2D (akár duplán D, akár D D). De elnézem neked, 50%-os hibahatár még belefér.

TreD Mark? Egy újabb brand?
 651. DUPLA 2008 feb 18. 13:44  
A te munkásságodhoz inkább a vizuális környezetszennyezés táblát rendelném, a témában pedig az eredeti DD a táblabíró.:-)
(Nem tudom hányasod volt matekból, de a Dupla Démon az három D, vagyis DDD=TreD Mark)
 650. Garfield33 2008 feb 18. 13:34  
Asszem, ezentúl óvakodni fogok bárminemű víz alatti kihágás elkövetésétől. Mert ha egyszer összeül a DC statáriális bírósága DD (Dupla Démon) főbírók elnökletével, akkor itt neoprén szárazon nem marad....

Mellelsleg abban igazat adok, hogy nem kellene ilyen példát mutatni, sőt, egyáltalában nem kéne baszkurálni a tengeri herkenytyűket, hacsak azok nem akarják. (Ellenpélda a tisztítórák, aki maga mászik rá a kezedre, takarítani, vagy a szerelmes napóleon, de volt már császárhal is, aki hozzám dörgölőzködött).

Ezt a DM-t sokan nem szeretik, sokan pedig odavannak érte. Anno már én is kértem egyszer, hogy ne ő legyen a vezetőnk. De ha egyszer szarban lennék a víz alatt, lehet, hogy őt látnám legszívesebben mellettem.
 649. azarabdémon 2008 feb 18. 12:56  
Igen, tudom, és hidd el, én is nagyon sajnálom, hogy ilyen mintákat is lát a búvár.
Ne haragudj, hogy feltettem a képet, - remélem, az itt jelenlevők közt senki nem fogja követendő mintának és jófejségnek tartani.

A képet nemcsak a hepcának, hanem a redseaboats-nak, az állatvédőligának, és a VTSzSzRB-nek (Vörös-tengeri Sziklahalak Szaxervezetének Rögtönítélő Bírósága) is elküldtem.
 648. DUPLA 2008 feb 18. 12:42  
Pörfikt harmóni.
Tudod van egy másik aspektusám is az ilyen ügyekben. Az ilyen szupermén produkciók több havi oktatói melómat teszik tönkre, mert az "frissdiplomás" aki gerjed az ilyenekre, hamar levonja a következtetést:
1.) Végighazudták nekem az egész tanfolyamot.
2.) Lehet azt, csak bátran és ügyesen!

Szerintem az oktatói és a dm melóban az egyik legnehezebb dolog megállni a kunsztolást. Mert imponálni mindenki szeret a tudományával, de szerintem csak a legnagyobbak tudják, hogy minták is, az utánzási hajlam törvényszerűen kialakul, s ez extrém produkciók esetén, gyakorlottság híján, életveszélyes.
Ezért bizakodom, hogy a józanabbak az ilyen dm homlokán felismerik a "minta érték nélkül" (MÉN) stemplit.

Jut eszembe elküldted a fotókat a HEPCA-nak is?
 647. Grelex 2008 feb 18. 12:25  
Ashraf szerintem is a legjobb! Az eligazításai korrektek, benne van mindenben! :-))
Egyébként a tanult szakmája asztalos, és amikor csak teheti, inkább összerak 1 széket meg egy asztalt.
Ezt ő mondta.
A búvárkodás neki MELÓ, amiből meg kell élni!
Nagyszerű ember!

Mily fura, ő alig várja, hogy kikössön a hajó és mehessen a műhelybe, mi alig várjuk, hogy elinduljon a és merülhessünk!

Minden relatív!

 646. azarabdémon 2008 feb 18. 11:46  
szia Che,
eme "jóravaló" Mohsen dm a sziklahalas mutatványa után a hajón még egy órás öndicsekvésbe is fogott: hogy ezt a mutatványt eddig n alkalommal csinálta, és csak n/10-szer lett tőle kisebb baja, és már kétszer kórházba is került emiatt (a faszagyerek!).
Szóval páros lábbal rúgnám ki a társaságtól az ilyen dm-t, még akkor is, ha ő is tulajrészes. Sem emberként, sem dm-ként nem állja meg a helyét - akkor mit keres ő ott?
Másrészt meg nekem ne prédikáljon az ilyen, hogy dú-nát-tács-eniszing.
 645. Garfield33 2008 feb 18. 11:43  
Tudtam, hogy ismerős lesz a stílus, ezért bátorkodtam neked imígyen fogalmazni.
(És köszönöm, hogy nem ígértél be semmit visszakézzel, hirtelen módra, a la Hopkins, hogy megrezdüljön a fejem, mintha gránátnyomás érte volna...)

De ha mást is érdekel és nem büfé a szakácskodásban: egyszer csak tele lesz az ember töke, mert a folyamatos stresszes meló minimális pihenéssel előbb-utóbb kikészít mindenkit. Ennyi
 644. Vanek 2008 feb 18. 11:27  
Ezt maga Levin se mondhatta volna szebben. :-))
(Én pedig úgy teszek, mintha ebből mindent értenék, mert szégyellem bevallani, hogy nem így van...)
 643. Garfield33 2008 feb 18. 10:59  
A torta receptje nagyon egyszerű:

Végy egy normális DM-et, akit sokan szeretnek és kérnek a túrájukra. Spékeld meg egy prosperáló cég jó szolgáltatásával, ami évente 46-48 hétnyi kvázi-folyamatos elfoglaltságot jelent neki. Érleld Egyiptom forró napsütésén, bőven adagolj hozzá mindennapi stresszt, a vendégeknek és a biztonságnak is megfelelni vágyó hozzáállást és az elvárható maximális lelkiismeretességet. Ha ezt fedő alatt sokáig párolod, akkor az illető agya előbb-utóbb puhára fő és egyszercsak a legegyszerűbb aprósággal is feltrancsírozhatod.  

Íme egy élet Garfield módra tálalva. De van egy másik szakszó is rá: managerbetegség...
 642. Vanek 2008 feb 18. 10:45  
Ez volt a hab a tortán? A tortáról tudsz valamit mondani? :-)
 641. Garfield33 2008 feb 18. 09:49  
Volt ilyen eset, de az már csak a hab volt a tortán (A két faszkalap 40 perc késéssel jött fel, komoly áramlásos helyen, addig a többiek már 10x leizzadtak. Aztán megnézte a computerüket, és mikor látta rajta a mélységet, dühében feöldhözvágta. Valahol meg is értem. Az már más, hogy a computer szétment és nem kis balhé kerekedett belőle).
Nem helyezkedett el, teljesen más melót csinál, csak néha elmegy DM-kedni, ha hívják.
 640. bekabela 2008 feb 17. 18:12  
Hagyjátok már azt az éjszakait, nem az volt gond, az csak az indikátor volt.
Olyan érdekes, hogy alig van egy-két ember aki mellettünk (a magyar búvártársai) mellett foglal állást.
Miért elképzelhetetlen, hogy egy DM hülyeséget csinál?
 639. bekabela 2008 feb 17. 18:03  
Úgy hallottam, hogy két vendégre kiakadt és szétkalapálta a computerüket, mert önállóan túl mélyre merültek, ezért távozott a cégtől. Azt, hogy máshol helyezkedett el, nem tudtam, de nagyon örülök, mert a legjobb DM-ek közé tartozik.
 638. elche 2008 feb 17. 14:25  
Szerintem ez a sziklahalas téma maradhat itt a fórumon, mert azért van némi veszélye. Tudjuk, az emberek gyakran fogékonyabbak a hülyeségre ("ugorjunk le hatvanra..."), és amikor egy DM-től ilyet látnak, akkor páran (ne feledjük, egyre több a gyerekbúvár, és hát léteznek kissé túlságosan is bevállalós búvártársak) azt gondolhatják, legközelebb nekik is meg kéne próbálniuk ezt a mutatványt. Hogy fognak lesni a haverok, ha az iwiwre felteszem a képet a legújabb "sapkámról"!
Szóval szerintem ahogy elmondjuk mindig, hogy lehetőség szerint ne tapizzunk semmit, amikor ilyen kép kerül elő, mindig szót kell ejteni arról, hogy ez egy életveszélyes marhaság (főleg azok számára, akik gyűszűnyi tapasztalattal rendelkeznek), esetleg meg kell kérni a kedves DM-et arra, legközelebb ne mutasson ilyen példát senkinek. Ismertem olyan DM-et, aki ilyen bravúrokért szerintem egy jutalom-maszkürítésre utalt volna. Bár karakán fickó volt, mégsem mondhatnám, hogy ne lett volna igaza.
És persze a DM sem sérthetetlen: Félresikerült cápacsók
 637. Aladár 2008 feb 17. 13:08  
Az én eddigi utolsó szafarimon.
 636. Bunny 2008 feb 17. 08:56  
Minek az :)
Na remélem mostmár mindenki kiképezte magát, a többi az általánosba menjen legyetek olyan drágák.
 635. Thomasbuvar 2008 feb 17. 00:36  
Laza csávó! Az inflátortömlője be sincs kötve! :)
 634. Thomasbuvar 2008 feb 17. 00:33  
Nem Egyiptom, de az "idióta DM témába"  beleillik. :)
 633. DUPLA 2008 feb 17. 00:30  
.. és szegény láthatóan él hal a produkcióért. Remélem a második képen könnyített magán félelmében.:-)
 632. azarabdémon 2008 feb 17. 00:22  
Hááát, igen. Én előre elnézést kérek a képekért, amiket most felteszek, de én úgy gondolom, hogy a most említett a DM NEM MÉLTÓ a a vezetésre (sem). A képeket akkor készítettem, amikor ő merülés közben szórakoztatni (!) akart egy kedves búvárlányt (nem engem. kedveset).
/Szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a képen lévő hal nem modell. A hal él.


 631. Garfield33 2008 feb 16. 23:05  
Vörösbort garaton kívül önteni bűn, nem pedig baleset!
 630. Garfield33 2008 feb 16. 23:03  
Egy kis pontosítás: Ashraf, aki a legjobb vezetőnk volt eddig és azóta is jó barátom, köszöni, jól van, még mindig DM, csak nem a régi cégénél dolgozik. Továbbra is Hurghadan él, és még mindig szereti a scotch-ot.
 629. Garfield33 2008 feb 16. 23:01  
Már nem is emléx, mikor voltál velünk utoljára.
 628. Garfield33 2008 feb 16. 23:00  
A Brothersen azért nincs éjszakai merülés, mert a Kormányzóság betiltotta. Jó régen. Mert ugyebár az éjszakaihoz illik alád egy nem túl mély tengerfenék, és semennyi áramlás. Tudnék mesélni továbbá a pajkos cápákról, akik olyankor sokkal kivácsibbak.
Attól persze mi még négyet merültünk ott is, csak nem éjszaka.

Ami pedig az áramlást illeti: hacsak nem olyan irányú, hogy a zátonytól a nyílt tenger felé sodorjon (mert az ugyi gáz), akkor nem értem, mi a probléma. Mivel jómagam is bazi nagy kamerát tolok magam előtt, rühellek ár ellen úszni. Ezért az első komolyabb szembefuvallatnál fordulás van. A zodi meg majdcsak felszed bennünket valahol... :-)
 627. bekabela 2008 feb 16. 21:30  
Jó akkor ugorgyunk...
 626. Bunny 2008 feb 16. 21:28  
LEgutóbbi túra hasonló volt, mi már próbáltunk pár éve összehozni egyet, csak megtorpedózta egy kedves (indexes időből) fórumtárs. De amúgy tervben van valami ilyesmi, de ez nem a balesetes fórum témája :D
Első   1 . . . 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Korall Gardeen

Sudan

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 18m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés