»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 . . . 105
 625. csurif 2008 feb 16. 21:28  
Ezekkel a témákkal át kellene menni az általános fórumra, mert ez a balesetes. (Mondjuk az elöbb épp leöntöttem magam vörösborral, ez baleset?)
 624. bekabela 2008 feb 16. 21:27  
ő az!! De mi csak őrmesternek hívtuk. Elüvöltötte magát "My group is ready?" és már indultunk is. Mondjuk én elég gyorsan elkészülök pedig kamerával vagyok mindig. Ezzel nem volt gondom.
 623. bekabela 2008 feb 16. 21:24  
Komolyan mondom kellene csinálni egy kimondott fotós, videós túrát, ahol nem arról szól a történet, hogy x idő alatt hány m-t tudunk leúszni. Ha találunk egy témát akkor azt szép nyugodtam megvárni, becserkészni. Ezt eddig kizárólag az Adrián tudtam megvalósítani, ott több helyen is lehet nyugodtam párosával menni. Hál' isten az állandó merülőtársan türelmes ember, ő is szeret bogarászni (nem tévesztendő össze a tököléssel!)
 622. Bunny 2008 feb 16. 21:24  
ő mákszem
 621. Bunny 2008 feb 16. 21:19  
Én is voltam egy túrán Mákszemmel, nálunk sem rajongott érte osztatlanul mindenki, de azt is tudom, hogy mennyire két oldalú is az érme. Amikor személyes, érzelmi töltésű egy story, hasznos meghallgatni a másik felet is, itt persze ez nem lehetséges. Én Mohsem-mel amúgy a fentiek ellenében jól elvoltam, sok storyt mesélt, jól eldumáltunk esténként - persze nem is az ő csapatában merültem.

Magam is volt már, hogy áramlással szívtam hülye DM miatt, de amióta kérve vagy kéretlenül én vagyok javarészt a kinevezett groupführer (én inkább balek-nek nevezem ilyenkor magam) ezeket a kellemetlenségeket valahogy mindig megúszom - vagy legalábbis csökkenten kapom. Persze ehez kell az, hogy az ember olyan paraszt legyen mint én, és fotózásra hivatkozva mindig kiharcolja, hogy külön mehessen ;-) Aztán hogy néha néhány szerencsétlen még a csapatba kerül, az pech - már ha nem szeretik a nyugis, lassú és szívatásmentes merülést, mert amúgy rommá unják magukat a merülésen :D
 620. csurif 2008 feb 16. 21:17  
Nem, de most beugrott, hogy Mohammed. Vagy valami más?
 619. bekabela 2008 feb 16. 21:15  

Nem őrá gondolsz? mert ő Ashraf Muossa (remélem jól írom a nevét) ő egy nagyon korrekt DM volt. MIndent megmutatott, megvárt míg filmeztem. Velünk evett-ivott-táncolt!!! Nagyon jó fej volt. Két évben és vele merültünk. Úgy hallottam, hogy egy incidens miatt már nem DM sajnos. ő élt kint Németországban úgy emlékszem.
 618. csurif 2008 feb 16. 21:05  
Sajna nem jut eszembe a neve, de Mohsennel DM-ezett egy vékonyabb, magasabb sötétebb, szomorkásabb DM, hurghadai lakos (hazavittük egy szafari után a reptérre menet). Na az soha még csak egy vicccet sem engedett el. Az összes nő vele akart merülni, mert olyan biztonságérzetet sugárzott (meg elvált a volt német feleségétől).
Na szóval nem mindenki szívatós.

Minadamellett a kedves búvártásak is visssza tudnak szívatnai. Pl. épp a Brothersnél volt olyan eset, hogy az áramlást nem bírva az északi saroknál a csoport egyik fele elengedte magát és szépen hagyta magát sodorni az áramlattal és búcsút intett a többieknek, akik még pedáloztak a roncsnál. Szépen körülsodratták magukat 20 perc alatt, aztán ki a hajóra. Mit mondjak a DM keményen számon kérte rajtuk az 1 perces szabályt.
 617. DUPLA 2008 feb 16. 20:17  
Azt mondják minden sorozat megszakad egyszer..:-)
 616. bekabela 2008 feb 16. 20:08  

Na itt ment előttem, most jött a szembeszél.  Azért ilyen vacak a kép, mert filmből vágtam ki.
Végre még valaki, aki elhiszi, hogy létezik ilyen szivatósdi is. Amúgy, a fizető vendégek szórakoztatása k...vára nem érdekelte. Ahányszor megálltam egy pillanatra filmezni rögtön intett, hogy gyerünk-gyerünk. Akkor is, ha semmi nem indokolta. Előző években az Ashraf-al voltunk. Hát ég és föld a különbség.
 615. DUPLA 2008 feb 16. 20:00  
áááááávadász véleményét osztom ha ott vagyok tuti lett volna egy buddyja a revanshoz.

bb elég részletesen és plasztikusan leírta az esetet ahhoz, hogy értékelni lehessen. Amit én erről a sportról tudok, az alapján azt mondom ha egy DM 30 méteres roncsmerülés UTAN (merülés utolsó harmadában) felemelkedési szakaszban, árral szemben vezet kezdőkkel rendelkező csoportot, az dilettáns. Ha ilyen erősségű áramlással szembeszáll, vagyis számára ismeretlen erőnlétű és felkészültségű búvárcsoportnak -ismétlem a merülés végső stádiumában- erőnléti felmérést vezényel, az elmebeteg is. Na, most ha egyébként minden egyéb körülmény arra utal, hogy a DM se nem farok, se nem idióta, akkor bizony szivat.

És ha másnak nem, legalább  a hajón lévő instructoroknak és DM-eknek el kellett volna intézni. Mármint hogy megértse, hogy a hajó nem kommandóskiképzés folyik, hanem fizető vendégek szórakoztatása.
 614. bekabela 2008 feb 16. 19:54  
Félre értés ne essen NEKEM nem hiányzott :o))) De voltak utána a hajón akiket "ápolni" kellett. Láb fel, víz dögivel, stb... stb.. A másik csapatban is a hazai oktató srác kapkodta manyusokat, mint a legyeket. Fülén - farkán lógott egy-egy ember :o)
 613. elche 2008 feb 16. 19:49  
Az, hogy ott otthagy a DM, nyilván ritkább (és szerintem pont Mohsen az, aki kritikus helyzetben sok más DM-nél többet tudna tenni), de egyrészt a DM sem acélból van, neki is lehet baja, az is előfordulhat, hogy másnak kell segíteni olyan gyorsasággal, hogy a csapat összes többi tagjának már nincs idő jelezni, stb. Aki a DM követése ellenére maga is tisztában van azzal, hol van, merre van a társa, mennyi levegőjük van, stb, az jobb eséllyel fog vezető nélkül maradva értelmes döntést hozni.
 612. Aladár 2008 feb 16. 19:10  
Igen, szerintem is. Nem ez az első olyan story, amikor azt halljuk, hogy a guideot nem érdekelte, h a vendégek élvezik-e a merülést.Ha a guide szívatni akarja a társaságot, éppen elég, hogy egy ilyen merülést szerez nekik.  Az én 'kedvencem' a témában Bence marad a Lighthousenál (ha még ott van egyáltalán), azóta nem voltak ilyen rossz tapasztalataim senkivel.

Reklám (és még igaz is): Amióta GarfNepperTourssal járok szafarizni, azóta nincsenek szívatós merüléseim!
 611. bekabela 2008 feb 16. 18:36  
Lehet, hogy egy rossz periódusát fogtuk ki, de AKKOR kritikán aluli volt. Látod Elche is írja, hogy van aki direkt azt kéri, hogy ne legyen a hajón. Sok marhaságot csinált, én nem mennék vele szívesen mégegyszer. Az biztos, hogy jól merül, de hát könyörgöm, ez a dolga. Azt én sem értem hogy nem fázott pólóban...  
 610. csurif 2008 feb 16. 18:24  
Ezen a Mohsen storyn azért csodálkozom, mert én pont nem így ismerem. Számomra a legnyogodtabb DM, akit ismerek. Azt viszont tényleg soha sem fogom fel, mért tud akkor is pólóban merülni, ha mi 5 mm-esben hajtunk.
 609. csurif 2008 feb 16. 18:18  
Szia Heni!

Akinek a halálhírét keltik....
Egyébként rokonszenves a nicked, mert a cicánkat is így hívják, igaz, hogy ő már 15 éves.
 608. bekabela 2008 feb 16. 17:23  
Elche! Igy van. Nem is vita miatt tettem fel a sztorit, nem PONTOSAN azért amit Te is megértettél és szeretném ha mások is megértenének. Lehet vitatkozni egy-két dolgon, hogy mit-miért, meg hogyan kellett volna stb. DE NEM EZ A LÉNYEG!
Akárkova megyünk CSAK saját magunkra hagyatkozzunk! Amit magunk meg tudunk oldani az a tuti. Lehet akármilyen DM, ha baj van és a saját bőrének mentése úgy kívánja úgy otthagy mint a pinty!
 607. elche 2008 feb 16. 17:18  
Azt mondanám, mielőtt elmennénk kicsit parttalan irányba, hogy te voltál ott, ezért aztán elsősorban a te véleményed a meghatározó. Mohsenről hallottam már, hogy van csoport aki kifejezetten kéri, hogy ne ő legyen a hajón, de én nem ismerem, nem mondok rá semmit.
A lényeg, hogy ettől függetlenül azzal egyetértek, elsősorban neked (nekünk) kell figyelni a saját merülésedre (merülésünkre), mert a legnagyobb jószándék mellett is történhet hiba, ahol senki sem tud segíteni azon, aki maga képtelen megoldani egy szituációt.
 606. bekabela 2008 feb 16. 17:13  
Kedves Mirci! Amint Te is tudod, áramlás és áramlás között azért komoly különbség van. A megleckéztetés az a dologban, hogy őK merülés elött KIMENTEK zodiakkal megnézni a helyet. Mivel látták, hogy mi a helyzet EZÉRT vittek oda minket! MInt ahogy a végén be is ismerték! Választhattak volna az napra simán másik helyet, de DIREKT ezt választották. És ami a szörnyű, hogy a húsz ember között NEM csak tapasztalt búvárok voltak akik meg tudták oldani a helyzetet, hanem olyanok is akik egyszerűen csak az áramlással "felrepültek" és a csoda mentette meg őket. Aztán amikor már látszott a baj hol voltak a DM-ek? Elhúztak. Ilyen egyszerüen nem lehet.
Mohsenről külön történeteket tudnék mesélni. (amúgy minden megvan videón, végigfilmeztem). Amikor bevezeti a csatapot a roncsba és kiúszik egy szűk ablakon (mert egy pólóban) merült, a többieket pedig otthagyja, köztük a 120 kg srácot is. Külön vissza kellett fordulni és körbeúszni. MOst ne gyere azzal, hogy levetközni a vízalatt, meg kiadni az ablakon a cuccot olyanokka, akiknek a 50-edik merülésük. Ja és nem kis roncsról van szó, hanem 150m.es-ről (ez is megvan filmen)
Nálam leírta magát. Engem amúgy nem zavart különösebben, mert mint írtam addig megyek amig ÉN találom biztonságosnak, aztán miattam azt csinál amit akar.
Utolsó este meg az éjszakain eltévedt, mi vezettük vissza. Na de elég volt....
 605. elche 2008 feb 16. 17:01  
Egyszerűen az, hogy rossz helyen tesznek vízbe, és akkor végig teperni kell, miközben semmit sem látsz. Szerintem.
 604. bekabela 2008 feb 16. 17:00  
Amúgy egy DM-nek megvannak a módszerei arra, ha egy társaság idióta. 3 éve egy mély déi szafarin az egyik csajóca az istennek sem értette. meg, hogy NEM lehet mélyeket merülni. 45-50-eket akart menni állandóan. Abban a csoportban amiben ő volt, már mindenki ki volt akadva, a DM is. Következő nap a DM elvitt szépen olyan helyre minket, ahol max 10m-t lehetett merülni. Maximum a homokba áshattad be magad. Este mindenki elmagyarázta a leányzónak, hogy mi az ábra...
 603. Mirci 2008 feb 16. 16:57  
Így már érthetőbb a dolog zúgolódás része. Bár gondolom, melyik hajón voltatok, annak a honlapján egyértelműen szerepel, hogy a Brothersen nincs éjszakai...  És Mohsent sem valami őrült őrmesternek ismertem meg...

Most már csak azt magyarázd el, hogy ha ez a merülés napközben volt, akkor mi benne a megleckéztetés... Merthogy az ilyen áramlásos merülések mindennaposak a Vörösön...
 602. bekabela 2008 feb 16. 16:51  
Nem engedtek, nem volt éjszakai. A kis zúgolódás alatt pedig pontosan azt értsd amit írtam. Semmi extra.
kivettük a hajót NAPI 4 merüléssel fixálva. A harmadik napon bejelentették, hogy itt a BROTHEREN 3-at merülünk naponta.  Te nem kérdezted volna meg. hogy miért? Hiszen 4-ről volt szó! MEGMUTATTÁK.
NEM ELMAGYARÁZTÁK! Amúgy nem a Hany volt a ludas, hanem ha jól emléxem a MOHSEN SALAMA (őrmester). ő volt a főnek. Én nem a Hany-val merültem.
 601. Mirci 2008 feb 16. 16:42  
Akkor sem értelek, idézet tőled: A helyi DM-ek mondták, hogy itt nem lesz éjszakai. Kis zúgolódással elfogadta a társaság (helyismeret hiányában).

Mekkora volt az a kis zúgólódás, hogy végül engedtek? Vagy esetleg korábban is voltak már konfliktusok és betelt a pohár?

Csak azért merészelek akadékoskodni, mert párszor szafariztam én is Hanyvel, és tudom, hogy keményen fogta a társaságot, de egyébként rugalmas volt és egyáltalán nem felelőtlen...
 600. bekabela 2008 feb 16. 16:32  
Igazad, van! szerinted miért a végén,  (utolsó este, amikor már cuccoltunk össze) mondta meg a Hany (Heni) , hogy számdékos volt!?   Az "őrmester" meg elbújdosott. Pontosan tudták, hogy nagy gáz volt.
 599. bekabela 2008 feb 16. 16:27  
Kedves Mirci! A 8-ból úgy lett húsz, hogy 3 csoport volt! A miénk volt az egyik, amiben  8-an voltunk. Amúgy kiharcolásról szó sem volt, csak 20 helyi ismerettel NEM rendelkező ember MEGKÉRDEZTE, hogy lehet-e éjszakait menni. Ez volt rá a válasz. Az ilyen DM szerintem egyszerüen felelőtlen és hülye is, mert simán lehetett volna komoly baleset és akkor az ő állása is kérdésessé válik. Amúgy a mi csapatunban is voltak hazai DM-ek és INSTRUKTOR is és az ő véleményük is megegyezik az enyémmel. Nem értem, hogy miért nem lehet elfogadni az a tény, hogy vannak olyan DM-ek, akik NEM FELELNEK MEG!!!!! Egy DM-nek nem dolga az életveszélyes megleckéztetés.
A saját szakmámban én viszont bármikor elviselem ha KÉRDEZNEK, nem fogom megleckéztetni a klienset, mint ahogy Te írod.
Véleményem szerint ez NEM megfefelő magatartás.
 598. áááááávadász 2008 feb 16. 16:27  
hát, ha ez tényleg leckéztetés volt, és szándékos, akkor szerencséje a DM-nek, hogy nem voltam ott.
asszem én is megleckéztettem volna őt. be a vízbe, utána, és lássuk mit tud, ha csak épp annyit van kint a feje a vízből, amennyit én jónak látok. és ezen a sokezer merülése se segítene.
akkor is kapja be, ha véletlen volt az ilyen áramlás. alsóhangon egy bocsit elvárok.
 597. Mirci 2008 feb 16. 16:16  
Egy napközbeni áramlásos merülésben meg semmi különös nincsen...
Na, majd Garf a nagy Brothers szakértő...

Egyébként tényleg pontatlan a szöveg és azt sem értem, hogy lett a 8 emberből a merülés végére 20...
 596. elche 2008 feb 16. 15:54  
Én nem úgy értelmeztem, hogy itt egy éjszakait harcoltak volna ki és erre lett volna a válasz a "lecke".
Mellesleg nekem ez az egész megleckéztetés-ügy nem kerek. Szerintem ez nem jó ötlet, mert (mint látszik) az ember a penge élén táncolva könnyen leeshet...
 595. Mirci 2008 feb 16. 15:35  
Sztem tanulságos a történet, csak valahogy nem a megfelelő tanulságot vontad le belőle...

Ha a DM, aki valószínűleg csak azon a helyen többet merült, mint TE egész életedben azt mondja, hogy itt nem ajánlott éjszakait merülni, akkor biztos nem azért teszi, mert lusta és inkább sisázni szeretne... Ha kiharcoltátok a merülést, élvezzétek... Úgy látom, ti jobban szenvedtetek az áramlattól mint ők... Sztem a "balesetet" TI generáltátok és nem ők.
És ha meg akarnak leckéztetni, mert nem értetek a szép szóból, akkor megteszik. Saját érdeketekben. Én sem élvezem, mikor a saját szakmámban a T. Ügyfél megmondja nekem a tutit... És fejjel megy a falnak.

Ja, és Heni az én vagyok. Hany szívinfarktusban halt meg egy jó hónapja, ahogy erről itt a DC-n is szó volt.
 594. bekabela 2008 feb 16. 13:18  
Búvár baleset generálás,  avagy, hogy bízzunk meg a helyi merülés vezetőkben.
Helyszín: Vörös tenger, Big Brother, Numidia roncs. 2007.
Némi  Hurghada környéki kavarás után éjjel áthajóztunk a Brothers szigetekhez. Az előző napokban napi négyeket merültük. A helyi DM-ek mondták, hogy itt nem lesz éjszakai. Kis zúgolódással elfogadta a társaság (helyismeret hiányában). De már indult is a kétpárevezős, tehát indulás. Csobb és már lent is voltunk kb. 30-on, 8-an egy csapatban. Roncsnézés, filmezés, majd tekerés a sziget irányába. A DM (később csak őrmesternek hívtuk) ment elöl az egy szál klottgatyájában mint a távirat. Az áramlat erősödik. Ilyenkor a kamera a lámpáival , akkorának tűnik, mint egy kétajtós szekrény, de hát gyerünk előre a manyus biztos ismeri a terepet, mindjárt lesz egy sarok és vége a tekerésnek. Nem volt sarok, de akkora szembeszél jött, hogy álltam egy helyben. Az őrmester teker tovább, a többiek is hajtanak, de áll egyhelyben az egész csapat. Nézem a computert , fogy a levegő. Jó, ennyi volt, irány fel, mutatom Józsi barátomnak, mutatja, ok.  Ahogy emelkedünk felfelé, erősebb az áramlat! Szorosan a fal mellet úszunk, már kapaszkodunk. Mindenki csúszik-mászik menti az írháját ahogy tudja. Az őrmester sehol . Otthagyott mindenkit, elhúzott. Semmi gond , szépen mászunk felfelé, nem úszom, minek, azzal csak leszívom a palackot. 15m körül járunk, amikor Józsi elveszi az Octopuszomat, van még 100 BAR, tehát ráérünk.  Mellettem az egyik srác "sortiban" belemászik a tűzkorallok közé, de nem is veszi észre. (később a hajón keni magát egy láda citrommal, azon a héten már nem is volt citromos tea). Felérünk 7m-re. Most jön a költői kérdés, "hogy tovább ember", mivel elfogyott a fal, egy platóra kerültünk. Az áramlattal szembe lehetne talán elmászni a falig, de addig már biztos, hogy kettőnknek nem elég a levegő. Azt látom, hogy aki elengedi a sziklát az "felrepül" egy tizedmásodperc alatt. Nem tudok mást tenni, várok addig 7m-en amíg kidekózom amit lehet, utána úgyis "repülés jön". Bal kézzel kapaszkodom (jobb kezes vagyok) , a másikban a kamera+lámpák, a hátamba kapaszkodva Józsi barátom az octopuszon, az áramlatban lobogunk, mint a szélben a zászló. És akkor jön az istenverése DM! Fogja a Józsi uszonyát és húz minket felfelé és mutogat, hogy menjünk. A dekó még nem telt le és marha gyors emelkedésre számíthatunk!! Nem megyek! Most már szépen sorban, ÉN+KAMERA+JÓZSI+DM+ÁRAMLAT, bal kézzel a sziklában kapaszkodva. Nyúlnak az ujjaim, mint a rajzfilmekben. Kivártam. Amikor elengedtem szinte felrobbantunk a felszínre. Voltunk kb. összesen húszan.  Hál’isten kisebb bajokkal, orrvérzéssel stb. "megúszta" mindenki. De ami "szép" volt a DM-ek részéről, hogy UTOLSÓ nap bevallotta egy egyik, hogy DIREKT csinálták, hogy megijesszék a csapatot, csak elszámították magukat!!!!!! A magam részéről eddig és ezután sem hiszek senkinek és senkiben csak magamban, de azt hiszem, hogy ez így normális. Ja! És azon a héten ott meghalt egy búvár a másik hajóról! Úgy hallottam, hogy az egyik DM-ünk is meghalt azóta. (HENI) . Bocs, hogy ilyen hosszú lett, de azt hiszem a tanulság megér ennyit.
 593. Garfield33 2007 dec 03. 22:32  
Szerintem is csak ezek hergeltek itt mindket. Az "alacsonyabbrendű" nálam csak vicc volt, mint általában minden.
De a fotós nem ember. A videós meg még kevésbé, tehát én nyertem!
 592. hopposztkopp 2007 dec 03. 19:32  
Macsek . Elnézést nem beszólás volt. A fotós is ember.
 591. Thomasbuvar 2007 dec 03. 10:59  
Szerintem pedig ki lehet kapcsolni, csak ismerni kell a megfelelő gombot, amit folyamatosan nyomsz 5 mp-ig. (Egy esetleges lefagyásnál nem biztos, hogy segítene)
 590. Garfield33 2007 dec 03. 10:55  
Amúgy az volt a legnehezebb a dologban, hogy úgy megszárítsam a kezem a felszínen, hogy közben a szárító mozdulatokat ne értelmezzék sem segélykérésnek, sem csúnya dolog mutogatásának...
 589. Garfield33 2007 dec 03. 10:53  
Folytatni? Kivel? Mit?
 588. Bunny 2007 dec 03. 10:51  
Viszont  én NEM ezen a fórumon folytatnám ... irány a fotós vagy általános fórum!
 587. fects 2007 dec 03. 10:49  
Az első 2 mondatban van a lényeg leírva, az "érthetőbben" rész pedig az érthetetlenebb. Érted? :D

Szóval neked most beszóltak, nem is kicsit. Én nem hagynám :)
 586. Garfield33 2007 dec 03. 09:09  
Ezt leírnád mégegyszer úgy, hogy én is felfoghassam.
Tudom, behatárolt az én értelmem, de nem értem az összefüggés(eke)t.
 585. Bunny 2007 dec 03. 08:56  
Azért ez bátor dolog volt, sós vizes kéz, beleejtés esélye ... brrr, a hideg kiráz a gondolattól. Persze elég bosszantó lehet a lefagyás, hál istennek ilyen még nem fordult elő az S70-nel, szívás is lenne, mert ezt pl. kikapcsolni ugye tokban nem lehet.
 584. hopposztkopp 2007 dec 02. 19:35  
Mielőtt elájulnál a videós csak techmester. A fotós meg már valaki. Érthetőbben: a magaslesesember aki kukuval odacsalja a disznót aztán ágyúval fejbelövi - mondja hogy ő vadász. Meg az is aki csak egy dárdával utánna megy a vadnak. (magam nem vagyok se-se , de irigylem őket.)
 583. Garfield33 2007 dec 02. 16:04  
Na, csakhogy ne hidd, hogy akkor marhaság merülés közben kinyitni a tokot:
Anno, mikor még a fotósok - tehát az alacsonyrendűbbek - táborába tartoztam, az öreg Sealife gépem néha egész jól le tudott fagyni menet közben. Olyankor csak az elem kivétele segített újraindítani. Egyszer nagyon jó helyen voltunk, és lett volna mit fotózni, mikor is megdöglende. A zasszonnyal fel a felszínre, felfújt jacket meg pólós taposás mellett a fej felett tok kinyit, gép kivesz, asszonynak odaad, elem hihúz, majd vissza minden, és mi is vissza a víz alá. Ezt látták páran a hajóról - egész este azon faggattak, mi a francot csináltunk...
 582. Bunny 2007 dec 01. 22:43  
Jó versenyfilm? Hol? Azt hittem eddig csak a DC versenyre nevezett :P
Na jó, nem offolom szét a fórumot, mert a végén magam kell kitiltanom :) Hogy legyen valami félontopic fotósoknál is előfordul ilyen, mondjuk második mantás találkozásomkor a fotógép egy éjszakás töltés után a merülés 5. percében azt mondta, hogy ő most lemerül és csá. Aztán jött a manta, meg egy baszom nagy napóleon röhögött a képembe. Én pedig ott voltam, hogy kinyitom a tokot a víz alatt ... aztán lehiggadtam.
 581. Mirci 2007 dec 01. 21:45  
Nehéz a videósok élete ;-)))
Nem is értem, hogy tudtad egyáltalán azt a jó kis versenyfilmet összehozni...
 580. Garfield33 2007 dec 01. 18:54  
Csak pár hasonló tőlem az elmúlt évekből:
- Bali, Searaya (extra hiper hely, egyszer mentünk). A kazettámon 1' 33" szabad hely volt, mert elfelejtettem kicserélni. Anyag kb fél órára való volt...
- Bali, Coral Garden. Odalenn vettem észre, hogy a kamerán (a tokon belül) rajta van a zárókupak. Felszín, pert, ott megkértem egy balinéz srácot, hadd töröljem az ingébe a kezem, hogy szét tudjam szedni a tokot. Utána azt is beletöröltem...
- Többször is előfordult, hogy az akksimat fordítva tettem a lámpába, márpedig úgy nem világít
- Sulawesi. Extra nap, távoli hely. Azt vettem észre, hogy az egész kamera félre húz. Az egyik lápába nem tettem bele egyáltalán az akksit
- Az LCD becsukva felejtéséről nem is mesélek
- Elphinstone, első pörölyöm (lett volna a felvételen). Amikor megnyomtam a START gombot, közölte a videjó, hogy használjak azonnal tisztító kazettát.

És ez nem az összes...
 579. Kékbálna 2007 dec 01. 12:41  
Sose legyen nagyobb gond...
 578. Jules 2007 nov 30. 22:52  
Mikor láthatunk filmet tőled?
 577. Sheme 2007 nov 30. 18:46  
A társam a hunyó félig-meddig, mert ha a csoport elindul kifelé, jelez, hogy menjek - lámpa, fémtárgy ütögetése a palackjának. A másik fele az enyém, túlságosan mással voltam elfoglalva.

A harmadik eset szintén saját könnyelműség: az előbb nem eléggé kinyitott palack miatt úgy gondoltam, a palack tartócsatját lejjebb teszem, így még feljebb lesz, nem kell akkorát nyújtózni, esetlegesen jacket-et levenni és úgy nyitni.
Kicsit visszatekertem a kazettát - közben töltőn az akku, rajta a kamera - és nézem a felvételt, majd kazettát cserélek. Kamera töltőről le, akku töltődik tovább, ugye kint megigazítom a jacketet a palackon. Telik-múlik az idő, briefing, majd lehet menni öltözni. Akku töltőről le, kamerára egy laza mozdulattal fel, kamera nézőke becsuk, kamera tokba helyez. Nyomás kifelé.

Ellenőrzöm a nyomást, szívok a csutorákból, frankó, 200 bar marad, mutató nem moccan. Minden fel, irány a zodi. Kimegyünk, kamera indít, legalább felveszem a hanyatt befordulást is. Megállunk, uccsó ellenőrzés, maszkok az arcon, szájba csutora, kamera indul. LeOKézik mindenki, 3,2,1 indul a manudla.

Döntöm magam hanyatt, lábam a levegőben, csapódom a vízbe, jó koppanást érzek: belefejeltem a feljebb húzott palackba. Sebaj, legközelebb nem állítom olyan "magasra"... fordulok fejjel lefelé, hogy gyorsabban sülyedjek, a levegőt jobb oldalt alul, a gyorsleeresztőn kiengedem, nézem a kamera nézőkéjét...
Vazzz... mi történt? Odakint nem kifordítva csuktam vissza, hanem az LCD panellal a kamerára. Frankó! Körülöttünk hal-hegyek, színkavalkád! Felvétel indulna - majd nézem a kukucskálón át! gondoltam.

Nem olyan egyszerű az élet! Mivel több kazettát vittem magammal és mindről leszedtem a nylont, nem figyeltem, hogy egy másik, nem visszatekert kazetta van berakva. Mikor derült ez ki? Amikor kijöttünk, kint nézem, nem vettem fel semmit - mivel az LCD-s kijelzőt rácsuktam, nem láttam a jelet, hogy vége a szalagnak. Nem voltam bosszús...
 576. Kékbálna 2007 nov 30. 17:00  
Na ez az amit Sheme most már remélem végre megért. Van itt dolog amiben a DM hunyó, mégha te vesztél el akkor is. Egy dolog bizos ilyen helyzetben azt teszem amit Bunny. Idővel esetleg kieszelek valamit pl. keresse a delikvenst a zodik. Egy dolgot biztos nem teszek, jól lakottan, elégedetten nem büfizek a fedélzeten csoportvezető/szervező/DM létemre.
Első   1 . . . 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

I-169 submarine

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 46m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés