»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 . . . 105
 475. békabúvár 2007 okt 20. 11:22  
Igen, ez tényleg így van, nem igazán becsülhető előre, hogy a konkrét vészhelyzetben majd hogyan alkalmazzuk a tanultakat... Az octopusos társlélegeztetésnél viszont éppen az octopus szoktatta le az emberiséget a kontrollált emelkedés megkezdéséről, amíg nem volt, és a társlélegeztetést a reduktor adogatásával kellett megoldani, senkinek nem jutott eszébe, hogy folytassa a merülést:)
 474. DUPLA 2007 okt 20. 10:09  
Bizony ez nagyon így van. Itt van mindjárt példának okáért az octopusos társlélegeztetés. Ugye az alap protokoll, hogy társlélegeztetés esetén azonnal meg kell kezdeni a kontrollált emelkedést.
Na most ugye a gyakorlat egész más. Szerintem mindenkinek volt már olyan látványban, vagy "élményben" része, hogy a társlélegeztetés, az nem vészhelyzeti eljárás, hanem alternatív légforrásként használt eszköz, a legtöbbet fogyasztó búvár merülési idejének meghosszabbítására, illetve a merlőcsapat átlagos merülési idejéhez igazítására.
 473. szveresb 2007 okt 20. 10:07  
PADI mondja... :-) Én azt tapasztaltam, hogy egész jól be lehet lőni ezzel a súlyt, de biztos van akinél más válik be.
 472. Thomasbuvar 2007 okt 20. 10:00  
És újra az ön- és társellenőrzés fontosságánál tartunk!
 471. Thomasbuvar 2007 okt 20. 09:58  
Ez az "én" könyvem szerint mellény és palack nélkül, kifujt levegővel igaz.
 470. elche 2007 okt 20. 09:57  
Az angol BSAC összesítés szerint pedig többször előfordult, hogy az öv eldobása segíthetett volna, például olyan esetben, amikor valaki elfelejtette az inflátortömlőt a mellényre csatlakoztatni, nem volt felfújva, és beugrás után egyből süllyedni kezdett. Pánik, stb. Szerintem ez is egy abszolút ritkán bekövetkező vészhelyzetben használható megoldás, ami akár jó, akár rossz, gyakorlatilag annyira nem jut az eszünkbe, hogy akkor se nagyon lennénk képesek megtenni, amikor ajánlott lenne. A vészhelyzeti eljárások többségével ez a baj: egyszer megtanultuk, úgy-amennyire kipróbáltuk, aztán ha tényleg alkalmazni kellene őket évek múltán, elfogy a tudomány.
 469. Bunny 2007 okt 20. 09:40  
Szerintem ekkor kevés a súlyod. szerintem.
 468. szveresb 2007 okt 20. 09:39  
Könyv szerint, ugye, normál lélegzetvételt benntartva a szem szintjén lebegsz a vízben, teljesen üres BCD-vel, palack kb. 50 bar-on. Ekkor vagy megfelelően súlyozva. Nagyjából működik is így.
 467. békabúvár 2007 okt 20. 09:30  
A tanult kollégának szerintem is igaza volt, mert én sem hallottam olyan esetről, hogy a súlyok eldobása önmagában valakit megmentett volna ( már csak azért sem mert a feljövetelt ólomöv nélkül nehéz kontrollálni:) A felszínen eldobni más tészta...
 466. Thomasbuvar 2007 okt 20. 09:27  
Szívemből szóltál, én is ez utóbbi kritrérium betartása mellett voksolok.
 465. Bunny 2007 okt 20. 09:17  
EZ majdnem így van ahogy mondod. Egy baj van vele csupán. Az ember, ha majdnem üres palackig eljut, az 5m3p után tép ki a vízből hogy elintézze folyó ügyeit, és nem a súlyozással vacakol :)

De komolyra véve tényleg ez az ideális, 30-50 barral belövöd, hogy jó legyen a súlyozásod. Én egyébként az 5 métert nem tartom jónak, ott már erősen hat a nyomás a ruhára. Szerintem akkor helyes a súlyozás, ha felszínig BÁRHOL meg tudsz álni. Én pl. rendszeresen eltöltök még 3 méteren is legalább egy percet, és utána nagyon lassan jövök fel (ha van rá lehetőség). Ha 5m-re lőném be a súlyt, hát bizony bajban lennék amikor a felszín alatt fél méterrel még lassan emelkedem.
 464. optibandi 2007 okt 20. 09:06  
Szeretnék néhány szóban visszatérni a súlyozáshoz. Egy tanult kolléga azt mesélte, hogy ő nem tud konkrét esete arra, hogy valakit a súlyok eldobása mentett volna meg, ha gebaszt volt; vagy nem tethette meg, vagy eszébe sem jutott! Viszont aki felkészült és nincs túlsúlyozva, a súlyok eldobása nélkül is meg tudja oldani a problémát.
A helyes kisúlyozásra pedig a azt tanácsolta; max. annyi kell, hogy a merülés végén, majdnem üres palackkal, meg tudj állni az 5m/ 3p megállónál
Pl. csekkdájv végén, szépen elkezded a fölöleget lepakolni, míg üres BC-vel még semleges marad a lebegőképesség.


 463. PiggyGirl 2007 okt 20. 07:37  
mi body-line-nak hívjuk, én nekünk a felszerelésünk alaptartozéka, vannak helyzetek amikor nagyon hasznos és szükséges...merültem olyan Duna-ágban tárgyat keresve, hogy az orromig sem láttam, na ott jól jött:-) de ez csak egy példa...
 462. szveresb 2007 okt 20. 07:05  
Velem mindig van "póráz" (jon-line) és használom is, nyilván nem tapasztaltabb búvároknál, de a visszajelzések alapján extra biztonság érzését (illúzióját :-) ) adja a DSD vagy 5 merüléses OW búvároknak, főleg áramlásban illetve 2-3m látótávolságnál. Volt, hogy sikerült vele visszacsalogatni a rakétaként emelkedni kívánó delikvenst.
 461. elche 2007 okt 19. 19:42  
Társmerüléshez póráz? Hallottam már ilyet, és talán időnként indokolt is. De nagyon utálnám. (Bezzeg a társam értékelte volna! De csak a közelmúltig, mert amióta maga is fotózgat, másként látja a kérdést...)
Egyébként amikor olyan a terep, ez a kötél elég izgalmas helyzeteket tudna teremteni. Szerintem egyébként ilyen merülésnél az egyik, a vezetett társ számára biztos nem túl nagy élvezet a merülés. Kedvtelési merülésekről beszélek, speciális helyzetben inkább indokolt lehet.
 460. nlq 2007 okt 19. 19:37  
tudom en mi kell nektek...  az angol buvarok eloszeretettel hasznalnak 3-4-5 meteres kotelen ket karabinert

na ezt nektek!
 459. Garfield33 2007 okt 19. 19:27  
(válasz az általános topicon, mert én már öreg és bölcs vagyok, és tudom a rendet)
 458. áááááávadász 2007 okt 19. 19:22  
akkor a beszólok a macsnak hét jegyében: büszke is lehetsz rá, a 80 évek hahotájának szintje. ráadásul 4x is elsütni, hm....
ja és a szafari merülési tervéből hiányzik a harmónia:-)
 457. Garfield33 2007 okt 18. 22:48  
Már bocsi, én halálosan komolyan veszem a társrendszert.
Csak nagyon nehéz olyan társat találni, aki - velem ellentétben - állandóan figyel rám és nem mozdul mellőlem.  :-)
 456. Thomasbuvar 2007 okt 18. 22:13  
Ez nagyon hasonlít egyik búvár ismerősöm esetére. ő még csak nem is vaksi, mégis előszeretettel fejezi be más csoportokkal a merülését. Egy ilyen eltévedést az alábbi mondattal próbált enyhíteni: "...Kicsit az gyanus volt, amikor a csapat kört formálva letérdelt a homokra és pezsgőt kellett inni, hiszen nem emlékeztem, hogy lett volna szó pezsgőzésről, de nekem is adtak - nem utasíthattam vissza..." Persze ez a közjáték nem zavarta meg annyira az éleslátását, hogy kiszállva velük a hajójukra, meg ne lepődjön a búvárok németes nyelvezetén. Végül a németek zodiakjával őt is házhoz vitték. :-)
 455. azarabdémon 2007 okt 18. 21:53  
Bemásolnék ide egy (már anno általam leírt) történetet:

Egy meglehetősen kezdő (és, valljuk be, nem túl tehetséges, ám annál lelkesebb) OWD ismerősöm kapott egy kis kompakt gépet tokkal, és bődület lelkesen vetette be magát az UW-fotózás birodalmába, úgymint:
A vízben BÁRMILYEN (mozgást tanúsító) élőlényhez odakalimpált (legyen az hal, búvár vagy nagyobb anemóna), klattyintgatott kettőt a géppel, de akkor rájött, hogy voltaképpen ő erősen rövidlátó (!), és mivel a maszkja nem dioptriás, így nemcsak a környezetéből lát vajmi halovány sziluetteket, hanem a gépén az LCD-t sem látja (sőt, legyünk őszinték, tkp magát a gépet sem). Így aztán a "vakfényképezés"t próbálta tökélyre fejleszteni, amíg egy szép napon egy igaziii dugonggal találkozott. Szokás szerint klatty, klatty, hunyorítás, még két klatty a biztonság kedvéért, megint hunyorítás, körbenézés - mert ugye kis csoportja addigra már huss! eloldalgott a víz alatt. Szerencsére rövidlátó barátunk még idejében észrevette társait, leokézta a DM kérdését, és bóóódogan fejezte be a merülést a csoporttal, Dugong-Pulitzer díjban reménykedve, teljesen felajzott (de azér' vaksi) állapotban, adrenalinnal gazdagon. Felcuccolt a hajóra, elkezdett lepakolni, amikor beléjevillant vala, hogy - májgád!- a csoportja nem is hajóról merült, hanem a partról (jessz!!). Erősebb hunyorgás után (de inkább hallóreceptoraival) érzékelte, hogy voltaképpen egy vadidegen dojcse búvárcsapat adoptálta őt, akik voltak oly rendesek, hogy zodiákkal kivitették őt a partra, ahol már a dájvmásztere lila fejjel ordított Allahhal, és valami olyasmit üvöltözhetett, hogy mér' lett belőle dájvmászter, mér' nem inkább szövőnőnek tanult...

Na, neki így mázlija volt.
 454. Kékbálna 2007 okt 18. 21:49  
Szeretem a meleget.

Egyébként láttam egy kisérletet a hidegről, hájról és egerekről. A dagadt egér majd szétszakadt úgy rázkódot miközben a normál súlyú picit jó húsban lévő párja vidáman mászkált mellette. A válasz is egyszerű volt. A barna zsír - ami a normál egéren volt - jó hőszigetelő. A fehér zsír kimondottan gyenge hőszigetelő. Ha hízol eleinte barna zsír képződik aztán már csak fehér. Nálam a fehér barna arány elég gyenge. :)

Szóval fázom.
 453. békabúvár 2007 okt 18. 21:30  
Szerintem nemzeti sajátosság, hogy lazára vesszük a társrendszert, ez van... én szeretem lazán:) és pédául az oroszokhoz képest még így is "poroszosan" merülünk:)
 452. Garfield33 2007 okt 18. 21:17  
Videósként gyakran "elveszek". Vagy inkább lemaradok. Ha normális (értsd: nem fotós) társam van, az böcsülettel meg is szokott várni, bár néha nem hálás feladat, de ha úgy jön ki, hogy a fotós asszony a pár, akkor mindketten a keresőt nézzük és tuti, hogy valamelyikünk lemarad.
Ugyanez éjszaka egyértelműen azt jelenti, hogy elvesztél. Viszont akkor könnyű megtalálni a másikat (vagy másokat) lámpa alapján.

Egy sekély merülőhelyen gyakran érzi úgy az ember, hogy jó is egyedül lenni, békében videózgatni (ez a tervem a 2 hét múlva esedékes túrán). Ugyanez áramlásban egy fal mellett 40-en már más érzés, ha nem is magad miatt ciki, hát azért, hogy a többiek keresni fognak.

Néhányszor eljátszottam már magamban, amikor nagyon lemaradtam a csapattól, hogy: na, akkor most nem jön a levegő; és megpróbálom elérni a többieket. Elméletben eddig még mindig kipurcantam
 451. elche 2007 okt 18. 20:59  
Izé, ezeket tényleg ne itt. Bejön egy új ember, azt hiszi, balesetekről van szó, aztán rájön, csak mi vagyunk defektesek. Vagy agyunkra ment a nitrogén.
Na, más. A minap olvastam egy hírt, négyen mentek el merülni, hárman együtt jöttek fel, a negyedik pedig intett "majd jövök". Pár órával később 90 méteren találták meg. Ez elgondolkodtatott. Videósként (fotósként) ugyebár kissé lazára vesszük a társrendszert. Meg úgy egyébként is. De én például azok közé tartozom, akik kellemetlenül érzik magukat, ha nagyon messze van a merülőtárs. Amikor a hétvégén Dorogon voltunk, hogy jobban lássuk a halakat, egyikünk jobbról, másik balról került, hogy kicsit a másik felé tereljük a jószágokat. Azért ott nem olyan látótávolságú a víz, tehát éppenséggel el is kerülhettük volna egymást. Bennem ilyenkor az a reflex, hogy kellemetlenség ide vagy oda, ha nem kerül elő a másik, mégiscsak a felszínre emelkedek szétnézni. De már tapasztaltam, hogy ez nem mindenkinél működik így. Kíváncsi lennék, hogy hány búvárnak volt már nem szólómerülésnek indult, de úgy végződött merülése, és fordult-e elő, hogy majdnem gond lett belőle. Vagy netán éppen ellenkezőleg és a delikvens sose érezte magát olyan jól a víz alatt...
 450. DUPLA 2007 okt 18. 20:20  
A Démon Hill meg az öcskös?
 449. Garfield33 2007 okt 18. 19:36  
Bakker, ez a pofátlanság csúcsa. Valami admin nevű gernyó belehekkelt a személyiségi jogaimba !!!! Péterfalvi Attilért kiáltok...

Démon! Nem valami Fényes a bátyád - persze ezen nem is csodálkozom.
 448. azarabdémon 2007 okt 18. 19:23  
Uraim (Dupla, DD, Garfield), köszönöm a bókokat.
Admint meg kérem, hogy ne fenyegesse Démont, milyen topikon szól be, mert hívom a zizmos bátyámat (Matt Démon) és szétcsap köztetek.
 447. Garfield33 2007 okt 18. 15:51  
De mi rendetlen, szófogadatlan, renegát, piszok búvárok vagyunk. És különben is, a démon kezdte!

(és a regenát hozzászóló ebben a pillanatban megérezte egy fémkesztyűs nyúltappancs szorítását a torkán ... [admin])
 446. Garfield33 2007 okt 18. 15:51  
Ó, egy Luciferint nem nehéz ám problémás helyzetbe hozni. Ha jól rémlik, záródott már el a palackja a búvárdecken jump előtt. Namármost, ez ugyanilyen eccerű 30-on is.
 445. Bunny 2007 okt 18. 15:43  
Javaslonám az offolás folytatását az általános topicba, kezd elharapózni a dolog. És ugye ahogy írtuk:

* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.
 444. Luciferin 2007 okt 18. 15:40  
De gyors válasz...
De agresszív...
:)))
Bocsánat, bocsánat...
 443. elche 2007 okt 18. 15:38  
Helyes, kezdünk visszatérni a problémás merülések témájához...:)
 442. Garfield33 2007 okt 18. 15:36  
Ne kombinálj, hapsikám, mert 2 hét múlva ilyenkor már a markomban leszel.
Szeretnél csekk-dájv helyett nyekk-dájvot?
 441. Luciferin 2007 okt 18. 15:33  
Nem lehet, hogy valamit félre értünk.
Én a Démon hozzászólásából szemrehányást olvasok ki. :)))
Bocsánat, bocsánat...
 440. Garfield33 2007 okt 18. 15:30  
Csak a színtiszta igazság kedvéért: tőlem tanulta. Sőt, többször tanulta, mert kb csak negyedikre tudta megjegyezni.
 439. DUPLA 2007 okt 18. 15:13  
Lehet, hogy a Démon doppingol? Két napja sziporkázik! :-)
(a water loo sem volt akármi)
 438. Garfield33 2007 okt 18. 15:12  
Nnnna, összekoltözhettek a démonnal. Megérdemlitek egymást!
 437. Garfield33 2007 okt 18. 15:11  
Meg a zagyam helyén is.
Szívok is eleget a köveim miatt...
 436. Darth-Digilog 2007 okt 18. 15:10  
Szerintem ez volt a DC eddigi legjobb beszólása! Lehetne egy "Ma beszólok Garfieldnak" hét is? Aztán egy hétig pontoznánk és eredményt hirdetnénk! Na?
 435. azarabdémon 2007 okt 18. 15:05  
A szíved helyén is kő van, az is súly.
 434. Garfield33 2007 okt 18. 12:12  
Jó, azt megértem, hogy a test bizonyos sejtjei <1 fajsúlyúak, de minek használsz te 7mm-es ruhát, amikor annál sokkal jobban hőszigetelő saját old-prémed van  :-)
 433. Garfield33 2007 okt 18. 12:09  
Jajjédesistenem, nőőőőőőőőőőőőő!

A videóm víz felett kb 10 kiló, de Archimedes óta tudjuk, hogy víz kiszorítja az alkoholt, tehát elmondom: a kamerám a Vörösön -5 dkg.
 432. PDIC 2007 okt 18. 10:27  
Gépelj  gyorsan továbbra is, csak OLVASS lassabban... :-))))))
 431. Kékbálna 2007 okt 18. 10:21  
Te macsek szerinted mennyi ólom kell 3-4 négyzetméter hetes neoprém elsüllyedéséhez? Ja és sudár termetemből és az ahhoz járó kilókból indulj ki. Ne holmi nyeszlett macskából aki 2,5 mm-es shortyban kószál szigorúan 23+ fokos vízben. Szerintem az adrián neked is több ólom kellene a kamera mellé. A trópusokon én is ledobok jó pár kockát. Bár csak a kilókkal lenne így... (sóhaj)
 430. azarabdémon 2007 okt 18. 09:42  
Mert a kezedben van még egy videonak álcázott 4kg-s teher...
 429. DUPLA 2007 okt 18. 00:15  
Macskáknak elég. De a bálnák nagyobb léptékekben gondolkodnak.
 428. Garfield33 2007 okt 17. 23:52  
3.5-ösök? Én 4 kilóval merülök általában. Összesen.
 427. Kékbálna 2007 okt 17. 23:20  
Bocs PDIC, félre értettelek, hülyeséget írtam. Igazad van ebben a kérdésben. Néha lasabban gépelhetnék. :)
 426. Kékbálna 2007 okt 17. 23:18  
Ezt a módszert használom én is. Mondju senki nem mondata nekem. De ez sem tuti. A 1-2 kilós ólmoknál nagy lyukkal a keresztezés is át csúszik idővel. Mondjuk 10x ritkábban.
Első   1 . . . 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

John Gilmor wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés