»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 . . . 105
 4175. pygmy 2009 okt 17. 18:49  
bunny, még egy renitens! utasítsd őt is rendre!
ezt a feltételezést minden búvároktató és bázis és rendszer nevében határozottan visszautasítom:)
 4174. Bunny 2009 okt 17. 18:48  
Hasonló kérdéseket az oktató vizsgán is kap az ember, persze a rendszereket nem keverik, de korosztályokkal, létszámmal, végzettségekkel azért el lehet bíbelődni, mire rájössz, mi a helyes válasz.
 4173. Káplán 2009 okt 17. 18:47  
Kérhetek telefonos segitséget? Vagy felezést? :)
 4172. pygmy 2009 okt 17. 18:47  
persze. nem lett volna egyszerűbb rögtön bevallanotok, ebben is van egy nagy rakás money... kölyök mentőbúvár? hehe:P
 4171. elche 2009 okt 17. 18:46  
Válasz nélkül, csak visszakérdezek: biztosan tudhatod, hogy a külföldön, bázison intrót tartó embernek megvan az oktatói kártyája, hogy több joggal intróztasson, mint te nem oktatóként?:)
 4170. pygmy 2009 okt 17. 18:44  
ööö, kicsit még a témánál maradva. arról mi a véleményetek, amikor a szülő (oktatói képzettség nélkül) intróztatja a gyerkőcöt. esetleg merülget vele kisebb mélységben.
nem tudom, azt biztos megcsinálnám, hogy a felszínen úszva (lebegve) octopusra veszem a kölyköt, próbálgassa az érzést:)
 4169. elche 2009 okt 17. 18:44  
Na, ezt hangold össze búvárvezetőként egy merülőcsoportban: van egy OW búvár apukád, egyik gyerek 13 éves CMAS gyerekbúvár, a másik 11 éves PADI junior rescue.:)
 4168. Bunny 2009 okt 17. 18:43  
Akkor szerintem megérkeztünk oda, ahol más fórumon már jártunk, hogy mi a fenének a továbbképzés a búvár számára. Ezt meg már végig csócsáltuk, különösebb egyezség nélkül, nincs értelme újrakezdeni csak most junior végzettségekkel :) Akárhogy is, a rendszerek engedik, az oktatók tanítják, a szülők akarják, a gyerekek meg pláne. Lehet szeretni meg nem szeretni, attól még van.
 4167. Káplán 2009 okt 17. 18:38  
Megzavartatok. A 12 éves rescue diver felnőttel 21 méterre merülhet, amig az OWD csak 18 m-re ?
CMAS   8-14 év gyerekbúvár.  A max mélység 5 méter , 12-14 éves korban max 10 méter, naponta 1 merülés.
 4166. seshat 2009 okt 17. 18:25  
nem csak oktatóval mehet.... de felnőttel kell merülnie.
max 21 méterig, mert ha rescue, akkor advanced is, és a mélymerülés jr. advancedek számára (12-14év) max 21 méter.

(nem okoskodni akarok ez csak PADI-s szabvány, a többit nem ismerem)

viszont barrakuda-ban 8évesek már merülhetnek (20perc és azt hiszem 5 vagy 6m a limit), egyszer merültem egy 8éves kislánnyal. mondjuk el nem mertem engedni egy másodpercre sem :-o
az azért túlzás...

unokoaöcsém meg tíz volt, jr szkuba. simán elvittem dorogra, merült is :)
... én beteg voltam és nem tudtam merülni sajnos csak a csontvázig jutottam azt hiszem (meg dülöngéltem jobbra balra az acélpalackkal)
 4165. elche 2009 okt 17. 18:06  
Mondjuk azt megnézem, hogy ott van a 12 éves mentőbúvár, aki csak felkészült oktatóval mehet 12 méterig- és tényleg csak így, és csak addig merül. Minden szabálynak addig van értelme, amíg betartjuk. őszintén szólva, akad pár búvár, aki OW-ként is 18 alá csúszott, így azt hiszem, 12 évesek is jártak már meglehetősen mélyen. És hát mi szóljak én erre? Képzettebb mint én, döntse el maga felelősségteljesen... Vagy nem ezt (is) jelenti a mentőbúvárság?
Szóval ennyiben kétségtelenül veled értek egyet.
 4164. pygmy 2009 okt 17. 17:53  
nem akartam összemosni semmit. azzal, hogy egyes rendszerek megengedték, hogy 12 éves gyerekek merüljenek talán még egyet lehet érteni. látjuk a gyerekeken az örömöt. vitázni lehet persze erről is.
a többi már erősen a pénzéhségről szól: a gyerek speckók, a fokozatok, stb. ebbe beletartozik a mentőbúvár is. ezért mertem ilyen összefüggésben az egész láncolatot felemlegetni... mi ebben az összemosás?
minek fokozat egy gyerkőcnek, ha egyébként ott a rövid póráz? merüljön csak így, míg el nem éri azt a kort, amikor már önálló búvárként képezheti magát tovább. vagy valami ilyesmi
 4163. Káplán 2009 okt 17. 17:53  
"mentőbúvár titulus nem életmentőt takar, aki a többi búvárért felelős..."
Elég baj ez. Ez a megtévesztés tipikus esete. :)
 4162. pygmy 2009 okt 17. 17:43  
hja, logikus gondolkodás. a már korábban említett fiatal búvárkák egyike a következő módon járt túl az oktatója eszén:
feladat a maszkürítés. a vízzel félig telengedett maszkból azonban nem kifújta a vizet, hanem egyszerűen elfordította a fejét oldalra, így egyik szeme szárazon maradt, azzal nézett a meglepett oktató szemébe:P a merülés után be is vallotta, azt gondolta a feladat egyetlen célja, hogy biztosítva legyen a tiszta látás, akár egy szemmel is...:)
nem baj, s mint azt a specialitásos beszélgetésnél is mondtuk, aki akarja csinálja és fizessen érte. csak ti ne gyártsatok hozzá vicces ideológiát:P

hmm, ugye a mosópor aktív részecskéi (a reklámfilmben kék bigyók) mossák tisztára a ruhát. pedig azok csak vízben oldódó semmik, amit egy brilliáns marketing trükk kedvéért egyes mosóporgyártók belekevernek a cuccba. el is lehet adni felárral a port rendesen:P
 4161. Bunny 2009 okt 17. 17:41  
Persze, van junior owd, aowd, ez logikus. Búvárovoda van, PADI-ban bubblemaker a nagyobbaknak Seal Team, SSI-nál Scuba Ranger, más rendszerekben is van, csak nem tudom a nevét. Ha utána nézel látod, azért ezek erősen limitáltak, mint pl. csak medencében kis palack, kis felszerelés. Junior kártya is azért van, nehogy bárki is azt higyje, egy gyereknek azonos limitei vannak, mint egy felnőttnek, ez az a rövid póráz amit hiányolsz, a junior kártyák.

De most összemosod a két dolgot, arról beszéltünk, egy gyerek mentőbúvár végzettségnek van-e létjogosultsága, nem arról, hogy a gyerek búvárkodjon-e! Amíg az elsőnek szerintem van értelme (ha már merül, igenis tanuljon minél többet a biztonságról is) és ez a téma, azt magam sem támogattam szívből (ezt le is írtam), hogy merüljön egyáltalán 18 év alatt bárki is.

De ez két téma, ne vedd fel te is azt a stílust, hogy egy témára egy másik témával válaszolsz. A 12 éves búvár jellemzése amúgy megállja a helyét, én is ezt láttam, hozzátéve még egyet: baromira komolyan veszik az egészet, ha azt mondod neki ez így meg úgy, akkor azt úgy csinálja. Legalábbis azok az oktatók, akik sokat foglalkoznak gyerek képzéssel mind ezt mondják, itt persze most nem az oktató saját gyerekéről beszélünk, mert azt minden szülő tudja, ilyenkor mi van :)
 4160. seshat 2009 okt 17. 17:41  
de, olvastam!
 4159. elche 2009 okt 17. 17:40  
Mivel én már láttam olyan 12 évest is a vízben, aki kifejezetten gyengén merült, ezért aztán nyugodtan mondhatom, levetkőzhetsz minden rossz előítéletet.:)
A mentőbúvársághoz (bár én sem tartom a tanfolyamot a minden vészhelyzet megoldására felkészítő szuperképzésnek) azért még annyit fűznék, hogy nem tudom, mennyi mindent tanulnak még a búvárok ezen túl mondjuk a merülésvezetői tanfolyamon a témában. Egyáltalán, a merülésvezető mit és hogyan tud menteni. Alapvetően az az ideálom, hogy a DM-től felfele alapvetően semmilyen, kicsit szélsőségesebb, de azért még vállalható merülésnek nem szabadna gondot okozni, le kell menni biztonsággal 45 méterre, meg kell tudni merülni egy roncsot úgy, hogy élvezze a vendég és mindenki biztonságban legyen, jól kell tudni navigálni éjszaka, és erős áramlásban is a csoport jobb búvárai közé kellene tartozzon. Nem vagyok benne biztos, hogy a 61. merülés után megkapott DM kártya ezeket mind fedi. Meg azt is el tudom hinni, hogy ezek nincsenek benne a sztenderdekben. Csak valahogy én még amatőr búvárként is szeretek úgy merülni, hogy adott esetben ilyesmikkel ne lehessen zavarba hozni.
 4158. Káplán 2009 okt 17. 17:36  
Kár, hogy a 4146 linkjét nem olvastad.
 4157. seshat 2009 okt 17. 17:22  
de hát izé... a mentőbúvár titulus nem életmentőt takar, aki a többi búvárért felelős... jogsi vöröskereszt-elősegélytanfolyamtól sem leszünk hivatásos életmentők. ez ugyan az, csak kiterjesztve a búvárkodásra. alapvető készségeket tanít meg... mi szól ellene?

amúgy vannak gyerek specialitások :-D

...pont most volt egy 12éves tanitványom, egy kislány... előtte meg egy 15éves srác...  vagy csak nekem van mindig szerencsém, de a kölykök a gyakorlatokat sokkal nagyobb biztonsággal és nyugalommal csinálják, nem félnek a maszktól, nem görcsölnek, jobban lebegnek, logikus válaszokat adnak a tesztkérdésekre sok esetben azokra is, amit a felnőttek elrontanak
na meg, például a gyerekek keze nincs ránőve az inflátorra, ami kifejezetten előny, hogy nem nyomkodják összevissza. sok felnőtt, főleg férfiak meg igen, gondolom így megvan az az érzet, hogy a kezükben van az irányítás.

(ez magánvélemény, eddig így tapasztaltam, persze ez még változhat).

más: mentségemre szóljon, hogy biznisz ide vagy oda, gyerekek szüleinek mindig csak a scuba divert javaslom (12m-ig, hivatásossal) mert az biztonságosabb. szerintem...

200m-t meg le kell tudni úszni a tanfolyamhoz. mindenkinek. nem jár érte külön kártya :))


ELCHE: ahol most dolgozom, kötelező mindnekinek a check dive (amiről szoktak itt nagy vitákat nyitni :-D), - pont ezért mert az emberek otthon nyaralás előtt nem nagyon gyakorlják az uszodában a maszklevételt stb....
aki stresszel, azzal meg mi gyakorlunk addig amíg biztonsággal nem megy. 30merülés alatt meg kötelező a guide (mondjuk ez fura, mert jött huszon x merüléses mentőbúvár is :))
...és volt már aki felőtte magát mert víz ment a maszkjába... akkor már inkább a checkdive alatt  történjen meg, ahol nem szedi le a fejét egy arra járó hajó.

 4156. Káplán 2009 okt 17. 16:50  
PAMACS. :)
 4155. pygmy 2009 okt 17. 16:49  
szuper, PADI anyának és CMAS apának ugyan mi lesz a gyereke? :P
 4154. Káplán 2009 okt 17. 16:45  
Pygmy ! Ne igyál többet vagy adj Nekünk is. Nem látod a lehetőségeket. A magzat már merül. Születési után kapjon egy "méhmerülő" búvár kártyát (idióta kollégám súgta). Érted már ? :)
 4153. pygmy 2009 okt 17. 16:07  
bunny! elvégeztem. de ettől függetlenül nem gondolom azt, hogy erről a témáról csak végzett mentőbúvároknak lehet véleménye! pl. szívesen hallgatnék szülőktől kommentet.
ez a kölyök mentőbúvár dolog nagyon gáz. gondolom van kölyök ow, meg aowd, aztán jön ez. esetleg kölyök specialitások? nem is vicc. szánalmas. már az is erős nekem, hogy ow vagy junior vagy ranger lesz egy 12 évesből.
de ok, ha akarják a szülők, meg a gyerek, kapjon valami ideiglenes engedélyt és rövid pórázon merüljön. de ez? mikor jönnek majd a búváróvodák? a junior ow-ra felkészítő tanfolamok, amikor a gyerek már eleve valamelyik búvárrendszer keretein belül tanul meg pl. úszni (persze erről kártyát kap és ez újabb lehetőséget teremt az egész iparágnak egy kis bevételre)
az is ok, hogy a gyerek agya, mint a szivacs. az elmélet egy részének átadásával nincs gond. gyerek fejjel biztos izgalmas topic, hogy melyek a vízben élő veszélyes állatok:) de egy jelentős részével meg gond lehet!! fizika, biológia, stb.. ezek mikor is jönnek elő az általános tantervben? (rég volt, nem emléxem már pontosan). aztán ott az EFR, minden szépségével. és a mentés megszervezése??? a mentés gyakorlati részről meg ne is beszéljünk....
ja, láttam már több 12 éves gyerkőcöket merülni tanulni, közös jellemzőjük: nincs bennünk félelemérzet, hamar el kezdenek fázni a vízben és minden kis halnak roppantul örülnek, ami szembe úszik velük:)
rendben, ne vegyük el tőlük ezt az örömöt, de talán itt álljon meg a dolog.
 4152. elche 2009 okt 17. 15:30  
Szerintem a búvárrá válásnak a tanfolyam csak egy része. Pár nap, 1-2 merülés- a PADI OW és AOW tanfolyam együtt letehető, megvan 10 nap alatt? Nem lesz belőle valóban képzett búvár. Fontos a búvár szocializációja, hogy hol és kikkel merül kezdőként és miket lát tőlük. Ha az nevelődik bele, hogy 50-60 méterre nagyon érdemes "leugrani", ha azt látja, hogy a csoport legtapasztaltabb búvárai is nyugodtan hasalnak korallra, ha merülés akkor jó, ha nulla baros palackig tart, akkor ez az "életszerű" gyakorlat marad meg benne jó eséllyel, nem az, amit abban a pár órában próbált elmondani neki az oktató az OW-n.

A mentőbúvárság is jó, hasznos dolog lehet, de ha valaki párszor elmegy barátokkal a tipikus dolgokat is gyakorolni, ismételni az uszodába, kártya nélkül is fejlődhet, hamarabb eljuthat oda hogy az alapfeladatokat nem küszködve, hanem könnyedén csinálja. Tudjuk jól, sok tanfolyamon elég, ha mondjuk a maszkürítést kapkodva megcsinálja a tanuló és épp túléli, de ez egy valós maszklerúgásnál nem biztos, hogy elég. És ki az, aki a vörös-tengeri túra merüléseiből áldoz ilyen gyakorlásra 10-15 perceket? Ha valaki nem jár uszodázni vagy olyan merülésekre, ahol különösebb látvány hiányában gyakorolhat, akkor a mentőbúvári tanfolyam biztosan jól jöhet, mert gyakorolja azt, amit egyébként biztosan nem csinálna és még új dolgokat is tanul. Ja, hogy ez a 2-3 nap még kevés ahhoz, hogy beálljon egy komoly hivatásos búvármentő-szolgálathoz, na ezt fontos tisztázni. De szerintem nem is arról szól.
 4151. seshat 2009 okt 17. 14:57  
...mondjuk ez lenne egy igazi "rendes" búvártanfolyam, az owd, az aowd és a rescue összevonva...
nem gond az, ha valaki tanulni akar, azért mert fiatal, hadd tanuljon. az meg csak jó, hogy attól még csak képzett búvár felnőttel merülhet.

BUNNY (4149): volt egy vendégünk tegnap és azt mondta, hogy nem mer merülni, mert az owd tanfolyamán dominikán aki többet fizetett, annak nem kellett megcsinálnia a víz alatti gyakrolatokat, ha nem akarta/nem tudta :-o aztán az oktatója egy merülés alatt otthagyta, mert látta hogy mások korallokat taposnak ő meg várt, amíg már nem volt levegője, aztán felküldte az oktató egyedül, ő meg bepánikolt a felszínen és elfelejtette felfújni a BCD-jét... aztán lehiggadt, taposta a vizet és 3/4 óra múlva felszedte egy másik hajó (egyedül várt a reefbe kapaszkodva)... marha jó...

szóval a puszira owd se jó, nem csak a puszira dm :))

PYGMY (4147) ezt vegyem célzásnak? :-D

...nem baj az ha valaki nem akkora mint egy kétajtós szekrény. pl kevesebb levegő is elég neki, így aztán adhat másnak is ha kell, nem? azaz máris megkezdheti a rescue-s tevékenységet. a víz alatt/vízben meg mindenki könnyű, nem kell fekvenyomni nyolcvan kilót... mert most az hogy ki hány kiló vagy mekkorára nőtt, nehogy már erről lehessen ítélni hogy jó búvár-e vagy nem. ez olyan mint életkorral villogni/kérkedni, vagy leszólni, tiszteld mert idősebb sötöbö..mintha bárki is tehetne arról vagy befolyásolhatná, hogy éppen hány éves.

(nem vagyok 12 éves sem, meg olyan kicsi sem nem azért írtam ezt :))

 4150. Bunny 2009 okt 17. 14:03  
A dolog azon részébe viszont nem folyok bele, hogy 12 évesen feltétlenül kell-e a büdös kölöknek sűtített levegővel merülni. Szerintem nem, de a rendszerek engedik, a szülők akarják, innentől ...
 4149. Bunny 2009 okt 17. 14:01  
Mentőbúvári tanfolyamot nem azért végzünk, mert minden vágyunk, hogy mentsünk pánikoló, magatehetetlen, ájult stb. búvárokat. Előfordulhat, csak annyit szeretnénk elérni vele, hogy saját merülésünk biztonságosabb legyen, megtanuljuk hogyan kerüljük el a merülés előtt már a vészhelyzetet. És ehez nem kell 18 évesnek lenni. El kéne végezned egyszer egy ilyen tanfolyamot, és akkor tudnád is, hogy miről szól, nem csak elképzeléseid lennének ;-)
Mentőbúvári szintig mindenkinek javasolt eljutni, a DM és felette már az a szint, ahol tényleg lehet támadni azt, aki csak kártyáért, kamura, puszira stb. csinálta meg.
 4148. Káplán 2009 okt 17. 12:04  
Hogy jön ide Vanek oktatási rendszere? :)
 4147. pygmy 2009 okt 17. 12:02  
aha, frankó, mint az olyan oktatók, akik nem mennek 30 alá...:P
"A búvárok ismereteinek bôvítése a PADI vezetôi szintû képzés elôkészítéseként" stb...nem akarom az összeset visszamásolni
miért is? 13 évesen már dm, ballagására meg kap egy oktatói minősítést?
VICC
 4146. Káplán 2009 okt 16. 21:58  
Nos egy átlag 12 éves 150 cm magas, 43 kp súlyú, eszeveszett változásokkal a szervezetében. Ideális alany mentőbúvárnak. Ugye Ti vicceltek ? Vagy  teljesen másképpen értelmezitek a rescue szót.
Kiváncsi vagyok, hogy egy 12 éves gyermek hogyan képes erre. Persze a minősített felnőttel együtt.
 4145. Káplán 2009 okt 16. 21:24  
No , mint ILS Rescue Diver Instructor, azt mondom, hogy nagyon szép cim egy 12 évesnek a rescue diver minősités, de igencsak megtévesztő.
 4144. Gabi 2009 okt 16. 21:14  
szívemből szóltál
 4143. seshat 2009 okt 16. 20:56  
minősített felnőttet ír, nem oktatót.

különben két 12éves is lehetne egy buddyteam... pl.
 4142. seshat 2009 okt 16. 20:42  
most komolyan, miért ne lehetne valaki 12 évesen rescue...?  ...nem mindenkinek elég az owd (fáradt búvár vontatása meg görcsoldás...)

attól még nem lesz belőle profi életmentő, és nem is az ő felelőssége a merülőcsoport védelme...
->
"A PADI Mentôbúvár tanfolyam célkitûzései:
• A búvár biztonságérzetének növelése.
• A búvár azon képességeinek növelése, hogy elôre gondoljon a problémákra,
megakadályozza, valamint megoldja azokat.
• A merülés sajátosságának megfelelô, hatékony mentési technikák és
elsôsegélynyújtási készségek tanítása.
• A búvárok elôkészítése a búvár veszélyhelyzetek kezelésére.
• A búvárok ismereteinek bôvítése a PADI vezetôi szintû képzés
elôkészítéseként."

...meg most nem azért mondom, nem vagyok még "sokattapasztalt" oktató, de akik eddig kiemelkedően teljesítettek és nagyon jól merülnek, azok mind 12-15év közöttiek - mondjuk úgy, hogy 90%-ban.





 4141. Bunny 2009 okt 16. 00:23  
Naja, te viszont igen :)
 4140. BoGyesz 2009 okt 15. 22:48  
Amikor itt a parton merülök ismerőseimmel, akkor általában őket rakom párba és én megyek elöl, egyedül, ők meg egymás mellett. Így tutira nem maradnak egyedül.
 4139. pygmy 2009 okt 15. 20:06  
az. sőt, igyekszünk úgy helyezkedni, hogy tuti ne jusson:P
 4138. Káplán 2009 okt 15. 18:00  
Hm. Megszokott ? :)
 4137. Bunny 2009 okt 15. 11:59  
Ez eléggé megszokott, hogy csoportok esetén ha nem jut vezető, kijelöljek egy gruppenführert. Tapasztalat, de én ilyenkor mindig elmondom előre, hogy szívesen leszek guide, mert a merülőhelyen úgyis navigálok, mutatom örömmel az irányt, úszok elől ha erre igény van, de felelősséget mindenki magáért vállal meg a merülőtársáért.
Hármas csapatban az a veszély, amit fects is ír, hogy bármennyire is merülőpárok, egy mindig páratlan lesz. Ez 99%-ban így lesz akárhogy is ügyeskedik az ember.
 4136. Gabi 2009 okt 15. 11:53  
Jól csináltad a víz alatt. Ha valaki sokat feszegeti a határait az előbb utóbb elszakitja. Tanulság: ha a vezető avval jön hogy legyél te a vezető, szólsz hogy nem vállalod a felelősséget másért, hiszen nem vagy rá kiképezve. Mindenesetre ez is ritka hogy a DM kijelöl egy vezetőt, hiszen bármilyen két vagy több búvár merülhet együtt vezető nélkül.
- párban merülésnél mit csináltál volna ha ő lemegy? Jobb ismerőssel merülni menni lehetőség szerint mint vadidegennel. Ha lemegy egyedül akkor lemegy, akkor sem jó vele menni ha nem érzed magad biztonságban pl. a magas O2 szint miatt. Át kell gondolni mi a nagyobb biztonság, egyedül maradni vagy együtt lemenni.
- ha elveszted szem elől, akkor egy perc múlva irány a felszin
- ha beakad lent akkor még tudsz segitséget hivni, hiszen volt még egy halom levegő. Lemenni nem tanácsos egyedül mert ha begörcsölsz nincs aki téged mentsen.

 4135. Edka 2009 okt 14. 22:21  
Ott azért a rutin meg az évek nyom a latban... A nők sokkal szívósabbak, mint egy növekvő gyerek. No, azér'
 4134. Bunny 2009 okt 14. 21:25  
Már víz alatt! A parton meg "szívmasszázs" meg szájon át "lélegeztetés". Nagyon piszkos a fantáziád!
 4133. Luciferin 2009 okt 14. 19:47  
"előtte lerendezi a pánikolós hölgyet" Az is szép 12 évesen...
Akor akár menthet is :-)))
 4132. pygmy 2009 okt 14. 16:59  
bunny, ne legyen így soha, de segítsen neked egy 12 éves mentőbúvár :)
 4131. pygmy 2009 okt 14. 16:58  
ühüm, kikapja a vízből, persze előtte lerendezi a pánikolós hölgyet már a víz alatt is. aztán a parton szívmasszázs meg lélegeztetés, a stabilizálás után pedig intézkedik a helikopteres elszállításról, stb...:) szuper.
 4130. Bunny 2009 okt 14. 16:56  
Gondolom saját magát, mentőbúvárként jelentős téma az önmentés képessége, a balesetek megelőzése. Meg aztán itt vagyok én, a girhes nyúl, lehet egy jó húsban lévő 12 éves hamarabb megment, ne becsüld alá őket :)
 4129. Ibolya 2009 okt 14. 16:56  
És elmondhatja,hogy 12 évesen van egy" fölösleges " kártyája...amit csak egy "minősített" felnőttel használhat csak??
Van ennek értelme??
Mit takar az hogy: minősített (oktató)?
 4128. áááááávadász 2009 okt 14. 16:55  
fizikumra nem biztos hogy kevesebbet, mint egy 45 kilós női mentőbúvár...
 4127. pygmy 2009 okt 14. 16:52  
hehe, és egy 12 éves mentőbúvár mit ment, a játékmackóját?
 4126. Bunny 2009 okt 14. 16:46  
12 évestől  már lehet mentőbúvár, és 15 éves kora előtt junior mentőbúvári kártyája van.
PADI szerint:
Életkor A PADI Mentôbúvár képzéshez való kvalifikáció elôfeltétele a betöltött minimum 12. életév.
MEGJEGYZÉS: 15 évnél fiatalabb búvárok PADI Junior mentôbúvár minôsítést kaphatnak. Az igazolványra rá van vezetve, hogy az illetônek egy minôsített felnôttel kell merülnie.
Első   1 . . . 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés