»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 . . . 105
 3475. békabúvár 2009 júl 07. 12:18  
Ebből a mélységből fellövődve még bőven belefér, hogy felszínen lecsatlakoztatsz, mellény leereszt, visszamész és szájjal fújsz utána ízlés szerint:) (gyakorlati tapasztalat)
 3474. bohóchal 2009 júl 07. 12:11  
Köszönöm, már sokan segítettek alant, gyakorlás megkezdve, tanulság levonva.
(Igaz, mivel cca 8-10 m-ről történt, szép lassú fal mellett emelkedő dekóbámészkodás közben, még meglepődni se volt időm, nem hogy nyitni, meg le)...
 3473. Káplán 2009 júl 07. 10:47  
Gyors leeresztő szelep nyitása, inflátortömlő le. :)
 3472. bohóchal 2009 júl 07. 00:03  
Vagy térjünk vissza az eredeti problémára: mert beragadt az inflátorszelepe.
Köszönöm a tanácsokat, jegyeztem és tanulom. Rézgarasnak még külön is, lévén beszélek franciául. :)
 3471. Bunny 2009 júl 06. 22:27  
NEm is az, hogy mekkora csapatnak, hanem hogy egy oktatóra hány ember jut. Az sem mindegy, jah. Mert 1:1-es oktatásból még egy rövidebb is lehet jobb mint egy 1:16-osból (ami persze szabálytalan)
 3470. Káplán 2009 júl 06. 15:44  
Olvastam egy cikket a vizes dekompresszióról. Az a véleményem alakult ki róla, , hogy igen alaposan felkészült csapat kell hozzá (eszközileg is).
 3469. bag 2009 júl 06. 15:32  
Szerintem embere válogatja, hogy kinek, mennyi időre van szüksége.
Arról miért nincs szó, hogy egyszerre mekkora csoportnak folyik az oktatás?
 3468. Káplán 2009 júl 06. 15:26  
Mellékesen aki gyorsan jön fel vagy kihagyja a dekompressziót, az talán azért lehet, mert nem készített alternativ tervet. Hivhatjuk kamikázénak is.  Mert kell, hogy legyen buddy, aki segit. Szerintem.
 3467. rezgaras 2009 júl 06. 15:19  
Akkor most kamiázé vagy nem?
 3466. Káplán 2009 júl 06. 15:14  
Én? Te adtad Magadnak. Dicséretedre válik az alaposság. Viszont: Mondjuk ez az utóbbi hozzáteszi, hogy a visszamerülést csak a keszonbetegség szimptómáinak teljes hiányában szabad elkövetni és sohasem egyedül..  Ez  a mondat hiányzott.  Azt a bizonyos 3 percet sok komputer tolerálja és hajlandó még "segiteni". Viszont lehet, hogy mélyebb dekoszintet és más időt fog kiadni. Ez volt véleményeltérésem alapja.
Amúgy a max merülési mélység feléig visszamenni ott várni és utána dekózni eljárás az eredeti Haldane elmélet egyik alapkövét használja: a meximális mélység feléig minden további nélkül felemelkedhetsz. Ha még ott eltöltesz 5 percet, és utána dekózol ki, az belefér Haldane bátyó elméletébe. Ha 3 percen belül és tünetek nélkül ......
 3465. rezgaras 2009 júl 06. 14:59  
Káplán: "kamikázé ize van a dolognak."

Adtál egy jó órás keresési feladatot. Sajnos az eredeti dokumentumot nem találtam meg, bizonyára rossz kifejezésekkel kerestem.

De franciául megvan. Pl itt, a 33-34. oldalon:

http://www.zarb.org/~guillomovitch/plongee/n3/tables.pdf

Vagy itt:

http://ppt31.free.fr/formations/dl_supports_cours_n2/files/mn_90_tome_2.pdf

Mondjuk ez az utóbbi hozzáteszi, hogy a visszamerülést csak a keszonbetegség szimptómáinak teljes hiányában szabad elkövetni és sohasem egyedül..

Hozzátenném, hogy a megfigyeléseim alapján a franciák egyébként rettenetesen konzervatívak és szigorúak!

 3464. Káplán 2009 júl 06. 12:59  
Szivesen megnézném az a búvárt, aki elsőre úgy mozog mint egy 100 merüléses, valamint a 100 merülés búvárt, aki úgy mozog mint egy kezdő. :) Én hiszek a "lineáris világban": aki többet foglalkozik egy dologgal, az képzetteb, rutinosabb lesz. A ha valaki  pl. vizilabdás vagy orvos, az nem felmentést ad egyes anyagrészeknél hanem ELőNYT. Hiába orvos valaki, attól még a vzből mentés és újraélesztés más körülmények között zajlik, mint egy kórházban.  Búvárspecifikus. Gyakorolja.  A 3 nap arra jó (szerintem), hogy a jelölteket hamis biztonságtudatba ringassa, a következő merültetőknek pedig egy csomó pluszfeladatot adjon. Ja és az ügyes marketinggel el lehet adni szaktanfolyamokat. Bocs a kirohanásért, de ez a tapasztalat.
Azért meg kell nézni azt a "turnust," ahol  2 nap elmélet + 4 uszoda  után 1 hetes túra során vizsgáztak le. Igaz, "csak "10-15 merülst kaptak, de azt mindvégig szoros felügyelet alatt.
 3463. PDIC 2009 júl 06. 12:38  
Az egy hetes 3 napos tanfolyam tényleg nem rossz.
 3462. Bunny 2009 júl 06. 12:29  
Amiről beszélgetünk azok lehetőségek, nyilván van akinek 10 uszoda sem elég, van aki meg elsőre úgy mozog mint egy 100 merüléses búvár. Van vizilabdás, aki a hátán veled megússza a szintidőt, és van aki épphogy kettesre. Ezek viszont már az oktató személyes felelősségei ugyebár, hogy miként ad ki a kezéből egy tanulót.

Én azt mondom egy átlagos fizikummal és intelligenciával valamit vízbiztonsággal rendelkező egyed számára igenis a három naposnak nevezett OWD teljesen vállalható tanfolyami módszer. Én nem azért harcolok itt emellett, mert érdekem vagy mert a magam igazát akarom védeni (na jó, de :D) hanem mert attól tartok, ha azt mondjuk márpedig ez csak péncsinálás és veszélyes, akkor azzal igencsak félrevezetjük a leendő búvárokat.

De mivel itt sok az oktató, meg lehet vitatni, lehet finomítani, stb. hiszen nekik élet tapasztalatuk van oktatásból.
 3461. békabúvár 2009 júl 06. 12:08  
Látom,imádod ezt a módszert...jó legyen, teszek egy engedményt, klottgatyás, tengerparton minden délután sznorizó szörfösnél lehetséges, ám évek óta légkondicionált irodában hűsölő, fizikai megterhelésmentes ajánlatra ugró, negyvenes, mozgáskoordinációt felejtett budapesti luxusmanager esetében viszont nem :) Emellett volt egy korábbi 3449.sz. hozzászólás az egyes ismeretek rögzülési mechanizmusáról, amivel ugyancsak egyet lehet azért érteni.
 3460. Bunny 2009 júl 06. 12:02  
Ebben egyetértek veled, tényleg kell az idő az ülepedéshez. De szerintem ha a tanfolyamot követi rögtön az éles merülés természetesen oktató felügyelettel akkor azért az nem rossz, nem?
 3459. Bunny 2009 júl 06. 11:45  
Sőt rosszabbat mondok, egy tengerparti bázison tényleg megoldható akár pár napos teljes OWD tanfolyam is szerintem. Oké, szoros, és persze tanulni kell a szabadidőben, de miért ne? És még érdkesebb is, hiszen a medencés tanfolyamozást megkezdheti már tök korán, vagy nem? LEhet egy kis elmélet, aztán medence. Aztán a csapat már olyan lelkes lesz mint az állat, hiszen már vízben is volt, akár az első nap. Jobban megy a tanulás, amit elméletben kapott rögtön gyakorlatban is átél, nem több hetes tanfolyam én mégis inkább egy ilyent választanék, mint a hazai megszokott stílust.
Szerintem ez egyáltalán nem balesetbeszélyes, nem csökken a szinvonal, csupán a lehetőségeket aknázzák ki, hiszen ne feledjük, csak mi vagyunk ilyen balfékek, hogy egy nyamvadt saját tengerpart nélkül is búvárkodni akarunk :D
 3458. Bunny 2009 júl 06. 11:39  
No akkor úgy látom azért nagy különbségek nincsenek a standarok terén. Ha az ember összeadja a merülési időket, szerintem látható, hogy simán belefér a három napba a vizesblokk. És ugye a három napos képzés arról szól, hogy otthon előtte konzultációs lehetőséggel tanul, aztán eljön vizsgázni, ami ugye sikerült is neki.
Nyilvánvaló az is, hogy a háromnapos lehetőség nem a hazai lehetőségekre van optimalizálva, de ezt senki nem is állította.
De ha az illetővel elmész mondjuk egyiptomba, a menetrend:
Itthon tanul, és megért. Mondjuk nem vizsgázik le itthon, de meg is teheti, mennyi idő a vizsga 1-2-3 óra maximum? De oké, nem vizsgázik. Kimentek egyiptom, tengerpari bázisszállásotok előtte medence vagy védett víz és nyílt víz egyaránt. Első nap reggel kezdtek, vizsgával. Délelőtt elslattyogsz vele medence, délután medence, medence. MEgteheted? Simán. Szoros? Miért lenne, 2 medence nem fér bele egy délutánba, amikor ott van tőled 5 méterre?
Másnap medence, délután nyíltvíz és még lehetőséged van akár 1 plusz vizesprogramra is, tehát többet is adhatsz mint amit megkövetelnek! Harmadnap 3 nyíltvíz belefér? Bele. Megteheted? Meg. Három nap? igen. Sőt, még azt is megteheted, hogy második nap medence + 2 nyíltvíz, harmadnap 2 nyíltvíz, és mint végzett búvárt már viheted is egy "rendes" merülésre.
Aztán a maradék 3-4 napban felszálltok egy hajóra, vagy merülgettek a partról mint búvár a búvárral. A hét végére pedig akár jobb búvár is lesz, mint aki itthon 2-3 hétig esténként  tantermezik, hetente egyszer vagy kétszer átbumlizik a városon, hogy csúcsidőben 50 másik búvárral megosztva egy medencében zsúfolódjon, majd csepelen zéró látás és fertőző víz kombinációban nyíltvizet merüljön.

Ez a kombináció miért nem működhet?
 3457. Káplán 2009 júl 06. 10:22  
Hmm. Biztosan a CMAS-nál tanultad ezt? Mert bizony kamikázé ize van a dolognak.
Amúgy bohóchalnak igaza van: ha a SZABÁLYOSAN végrehajtott merülés után 10 percen belül ismét merülsz, akkor a 2  merülés 1 merülésnek számit.  Na ez CMAS.
 3456. rezgaras 2009 júl 06. 09:28  
Bohóchal: "10 percen belül lévén még első merülésnek számítot"

Mivel ahogy látom, más nem írta...

Én így tanultam a CMAS-nál:

Gyors felemelkedés után, ha a felszínen tartózkodás ideje a 3 (három) percet nem haladja meg:

a./ mélyrôl való felemelkedés után: visszamenni a merülés max. mélységének a felére. Ott tartózkodni 5 percet. Dekózni a teljes merülési idô figyelembevételével

b./ félbeszakított dekó esetében: visszamenni dekó-szintre, újra kezdeni a dekót

Ha a felszínen tartózkodás ideje a 3 percet meghaladja: baleset, minden, ami azzal jár (oxigén, aszpirin, kamra, stb.)

 3455. macok 2009 júl 05. 21:03  
Sztem itthon 3 napos OWD-t ígérni kóklerség, de tengerparti (nyaraló) bázison egy 4 naposat már nem feltétlenül az. Ott ugyanis nincs utazási idő. Ott laksz esetleg 2 percre a bázistól, a sekély tengerpart a 'medence', 20 m-el odébb az már nyílt víz, és egyébként nem hiszem, hogy az OWD-n minden fontosat meg kéne tanulni. Elég az OWD szintet.
Aztán merülni, gyakorolni, és menni tovább. A merülési és oktatási db és óraszámaitokból levonva a hazai utazási időket, nem hiszem, hogy több maradna 4 napnál (némi otthoni utánolvasással).
 3454. Káplán 2009 júl 05. 21:02  
Nem lehet 3 nap alatt. Szerintem. Minimum 5 nap
 3453. vizidino 2009 júl 05. 20:33  
na kérem. 3 nap az 72 óra, még aludni is van ideje a manager fiúknak :)))

viccen kívül, van olyan szelete a populációnak akiknek bűn magyarázni a természettudományos részt, és mondjuk egy orvossal is negyedóra alatt biztos meg lehet tárgyalni a búvárkodásra vonatkozó spec ismeretek hangsúlyait, sőt otthon magában biztosan haékonyabban utána is tud nézni dolgoknak, mintha 5 másik emberrel egy nem az ő tempójára ill. hátterére szabott előadást hallgat. De azt, hogy kivel lehet ezt megcsinálni, nem a pénztárcájának kellene eldönteni
 3452. Káplán 2009 júl 05. 16:46  
32 óra elmélet,  4 uszodai merülés, 4 +1 nyiltvizi merülés, 1 bónus merülés. Utána javasolunk legalább 10-15 merülést  vezetővel.
 3451. DUPLA 2009 júl 05. 16:44  
Nem küldtél órarendet!
 3450. Káplán 2009 júl 05. 16:10  
"Szerintem azt néhány lusta, vagy - pedagógia képesség híján - teremben kevéssé hatékony oktató szülte, akik kitalálták ezt az időfaktort ideologiául, hisz mégiscsak jobban hangzik az olyan szlogeneknél, hogy "Szeretem a pénzt, de nincs rá időm"   Köszönöm a "vaskalapos, maradiak" nevében.
 3449. PDIC 2009 júl 05. 15:22  
A tapasztalat azt mutatja, hogy nem csak az uszodai gyakorlatok / merülések hossza számít, hanem a köztük eltöltött idő is. Sokszor láttam, hogy egyes tanulók mennyit fejlődnek OTTHON két medencés foglalkozás között. Elsőre  annyi új dolggal találkoznak, hogy nem tudják "feldolgozni" azokat. A következő alkalomra "leüllepszik" minden, és ugyanazok az emberek , akik előző nap bénán tapicskoltak a vízben, úgy úsznak mint a nyúl.  A nyílt vízi merüléseknél ez még feltűnőbb. (Másnap már nem túlélni akarják a merüléseket, hanem élvezik is.)
 3448. békabúvár 2009 júl 05. 13:42  
A személyes esetem azért nem mérvadó mert mire kezdődtek a rendszerszervezett OWD tanfolyamok idehaza, már 6 éves aktív búvármúlttal rendelkeztem, így elég volt az előírt minimum. Előtte más típusú képzési rendszerben kb. két hónapig heti két alkalommal az "A Búvár" című MHSZ tankönyv, és a "Békaemberek" című egyébként szerintem korszakában remek tankönyv tanulmányozása volt soron elvárt otthon tanulás mellett, közbeiktatott medencézésekkel, amiknek számát senki nem nézte, de 20-25 órát biztos kitett, majd kb 20 merült óra nyíltvíz után kerülhetett szóba "merülőtársak egyénileg tervezett kambodzsázása" nem mondom hogy felgyorsult világunkban ez a kizárólagos üdvös módszer, mert jelenleg pl. az első lépcső nyomásának beállítását már teljesen felesleges tanulmányozni, meg hasonlókat, de sajnos abban a véleményemben nem ingat meg semmi, hogy három nap alatt nem képezhető búvár (a szöveg pedig ami alapján a téma itt előtérbe került, ennyit állított, apróbetűs rész és kiegészítések nélkül) ezért úgy gondolom, hogy ennek hangot is kell adni annak érdekében, hogy az egyes képzési formák felé orientálódó kezdők elgondolkodhassanak, akik esetleg itt beleolvasnak a dolgokba...
 3447. Thomasbuvar 2009 júl 05. 13:05  
Elmélet 20 óra, medence 10 óra (4 alkalom), 4 alkalom nyílt víz, merülésenként nem kevesebb, mint 20 perc...
...A következő min. 20 merülés csak merülésvezetővel, vagy oktatóval.
 3446. DUPLA 2009 júl 05. 12:53  
Elmélet 30 óra, védett víz 12 óra (4 alkalom), 4+1 alkalom nyílt víz, idő levegőfogyástól függ.
 3445. Bunny 2009 júl 05. 12:31  
Értem mit mondtok Kérdeznék még vlaamit. Nálatok hogy alakul a vízben töltött idő egy OWD tanfolyam során? Óra illetve alkalomszerűen, de őszintén a valós adatokat kérdezem!
Védettvíz: X óra Y alkalmanként
Nyíltvíz: X óra Y alkalommal, ebből Z a vizsgamerülés.

Ne azt mondjátok attól függ mennyire ügyes, stb. Vannak standard-ek, amiket betartotok gondolom. Vagy mondjátok, hogy mi a minimum, de konkrét számokat kérnék tisztelettel. Nem kötözködés, csak szeretnék tisztán látni, mert lehetséges hogy tényleg teljesen "más malomban őrlünk Erzsike"
 3444. békabúvár 2009 júl 05. 10:40  
Nézzük búváretikai oldalról: Három nap alatt a kezével kapálódzó,a lábával bicikliző, erősen korlátozottan lebegőképes búvárokat lehet képezni kb. az emberiség 80%-ából, (becslés tőlem) ezek az emberek a három napos tanfolyam után beesnek a korallok közé a gyorstalpalót követő első túrán (ami miatt oly sürgős volt a gagyitanfolyam) és lerúgnak letörnek mindent, még ha megfelelő felügyelet mellett nem is kerülnek bajba. Tényleg ezt kell védeni ? és ennek még semmi köze a búvárkodás professzori részeihez, hiszen csak az alapműveltségről beszélek:) Ami a tanfolyam időtartamát illeti, valóban nem elég a három nap és a két hét sem ha valaki kiképzett búvárokat szeretne a környezetéből "elbocsátani" ezért nem szerencsés az időtartam alapú tanfolyamszervezés, ezt mondogatom már a téma kezdetétől...
 3443. DUPLA 2009 júl 05. 08:33  
Az alapvitám veled ebben a tárgyban nem az, hogy kiből mi lesz, ha nagy lesz, (és hány óra alatt) mi a klasszikus senecai dilemmán gyúrunk: qui prodest?
Nem tudsz meggyőzni arról, hogy a három napos levelező tagozatot az ebibúvárkák idővédő szakszervezete intézményesítette. Szerintem azt néhány lusta, vagy - pedagógia képesség híján - teremben kevéssé hatékony oktató szülte, akik kitalálták ezt az időfaktort ideologiául, hisz mégiscsak jobban hangzik az olyan szlogeneknél, hogy "Szeretem a pénzt, de nincs rá időm" Ez nem baj, el is fogadom, hogy van rá némi igény egy olyan világban, ahol a limonádét mesterséges aromákból csinálják, a bútorápoló viszont valódi citromot tartalmaz, de ha bútorápolót akarnak itatni velem, legyen szabad a józan ész nevében ellenállni.

Remélem nem tőlem hallod először, hogy az önképzés (otthoni tanulás) a klasszikus búvároktatási rendben sem tiltott dolog, (sőt) de kiegészítő és nem kiváltó módszer, mint ahogy az operációs programot sem lehet kiváltani egyik alkalmazási szoftverével. Persze mindig meg lehet próbálni, de előbb-utóbb lefagy.

Elárulom neked azt is Bunny, hogy az ebibúvárkákkal hetekig "bíbelődő" oktatók sokkal önzőbbek a három napos instant kollégáiknál. ők is az idejüket és a kényelmüket védik, csak már megtapasztalták: annál, hogy a kiképzett embereid faképnél hagynak, csak egy rosszabb létezik: ha nem képzed ki őket, és itt maradnak. Miután az oktatók többségénél az ebibuvárkákkal való foglalkozás nem a vizsgával végződik, hanem ott kezdődik, ezt praktikus tudni.


 3442. Bunny 2009 júl 04. 21:57  
Ez most pontosan hogy fordítható le ide, te is otthon tanultál és nem sikerült elsajátítanod a tanfolyamot, vagy épp ellenkezőleg, végigülted a tanfolyamot, és mégsem tudtad jól?

Békabúvár: Senki nem mondta, hogy három nap alatt rutinos búvár lesz bárkiből. Szerintem 2 hét alatt sem, sőt 100 merülés után sem. Valahogy azt látom, hogy azt próbáljátok elhitetni, hogy aki végez egy OWD tanfolyamot, az a búvárelmélet professzora és a búvárkodás rutinos művelője lesz. Szerintem ez az igazán veszélyes, nem a háromnapos búvárképzésnek nevezett módszer.
 3441. békabúvár 2009 júl 04. 18:37  
Szerintem az elméleten kívül önállóan a gyakorlatot sem lehet elsajátítani három nap alatt, bár a 77 magyar népmesében szerepelt a "három nap az esztendő" idősík, lehet hogy van olyan oktató aki rájött ennek a tér-idő torzításnak a kivitelezésére :) A dolog azzal a veszéllyel is jár, hogy egyesek azt gondolják esetleg: ennyi a búvárkodás. Nem alakul ki a kellő "víztisztelet" ezért úgy gondolom, hogyha valaki a búvárkodást választja, szánjon is rá időt, ha nincs, akkor meg ne válassza. Így kisebb az esélye hogy ebben a topikban részletezendő eseményeknek válik alanyává.
 3440. hopposztkopp 2009 júl 04. 18:15  
Amikor a nejem autóvezetést tanult már volt egy tízéves jogosítványom. Mikor megmukkantam, az oktató cserét ajánlott. Ötszáz méteren kilenc hibát vétettem. Nekem örök tanulságul, hogy mindig tanulni kell. Hát?
 3439. Káplán 2009 júl 04. 16:03  
"Szóval SZERINTEM teljesen lényegtelen az elméletet hogyan sajátítja el valaki"  Hát nem mindegy. Szerintem
 3438. bohóchal 2009 júl 04. 11:14  
Köszönöm a választ, most már világos a különbségtétel. Megjegyeztem.

Egy másik tapasztalat, és a hozzá kapcsolódó kérdések.

Homokos partról merültünk, elúszva egy szép, kanyonos szirtig, két csoportban: egy nagyobb létszámú csoportot egy francia DM-lány vitt, engem és egy dánt pedig egy olasz DM. Attól eltekintve, hogy a dán rosszabb volt, mint egy orosz a környezetvédelmet illetően (...), és a DM többször rohamot kapott tőle, zavartalanul zajlott le a merülés, bár a franciák elmaradtak, amikor mi 110-nél visszafordultunk. Egyszer csak a mi merülésvezetőnk jelezte, hogy álljunk meg, majd eltűnt (mint a parton rájöttem, a csoportot kereste), majd egy idő múlva visszatért (engem nem zavart a megálló, levegőm bőven volt még, legalább nézelődhettem). Folytattuk a visszautat, majd a fövenyes részhez érve a DM jelezte, hogy menjünk tovább kifelé, ő visszafordul. A dán egy darabig mögöttem jött (már csak 2-3 m mély volt a víz), majd elvesztettem, már nem volt mögöttem. Feljöttem, láttam, hogy tőlem távolabb ő is felbukkan - jeleztem, hogy visszamegyek és úgy úszom ki, de nem követte a példámat (el is vitte a hullámzás és gyalogolhatott vagy egy kilométert vissza a buszig, ahol vízbeszálltunk).

A mi DM-ünk pedig, mint kiderült, visszament a csoportért, és azokat hozta ki.

Vita alakult ki közöttünk, magyarok között később, mert sokan úgy vélték:
- hibát követett el a DM, amikor bennünket kettőnket magunkra hagyott (nem voltunk merülőpár) - én úgy gondolom, nem, mert csak a hülye nem tud kijönni egy fövenyes szakaszon, ahol már mélység sincs
- én is hibáztam, hogy egyedül visszamentem és víz alatt úsztam ki - szerintem nem, mert láttam a partot, volt levegőm és nem volt mély a tenger.

Mi a véleményetek?
 3437. Bunny 2009 júl 04. 09:42  
Nem is akarlak meggyőzni, hiszen mindenki úgy oktat ahogy ő maga szeret. Nyilván vannak, akiknél egy OW tanfolyam 2 - 3 hetes (én tanfolyamom is pl. 2 hét szinte folyamatos elméletből állt) és van aki arra megy rá, hogy egy elfoglalt vagy épp rövid de drága szabadságát töltő leendő búvár mielőbb végzettséget kapjon, már persze ha teljesítette amit kell hogy utána mehessen rögtön "rendesen" merülni ne tanfolyamozzon.

De ha végig gondolja az ember az elméleti tananyagot, és azt, hogy utána a VALÓS OWD merülésein abból mit is használ ... természetesen kell az elmélet, nem is kérdés. De ha belegondolsz egy átlagos búvár OWD merüléseibe hogy is zajlik? Meghallgatja a breafinget. Összeszerel. Bejut a vízbe. Egyeztet, kézjeleket használ, majd elmerül. Egyenlít, lebegést állít, kézjelek. Jó esetben lebegve merül, követi a merülésvezetőt, ellenőrzi a mélységet, az időt (dekóidőt esetleg, bár az úgysem érinti) és a nyomást a computerén. Végén szabályzottan feljön, biztonsági megálló, kimászik. Szétszerel. Ha baj van, az ott használt eljárásokat is gyakorlati oktatáson szerzi meg (társlélegeztetést, stb). Ezeket mind-mind a védett és nyíltvízi órákon sajátítja el, alapozva persze az elméletre.

Jó dolog ismerni a fizikát, fiziológiát és persze a gyakorlathoz az elmélet adja az alapot. De SZERINTEM ha valaki otthon elolvassa a tk-t akkor amikor ráér és agyilag is fitt, konzultál az oktatóval, majd megírja a teszteket, nem teszi ki magát különösebb életveszélynek, vagy legalábbis semmiképp nem nagyobbnak, mint aki 2 hétig támasztja az asztalt dög fáradtan a meló után, és úgy írja meg a tesztet. Mert azért azt sem gondolom, hogy egy-egy esti tanfolyamot mindenki agyilag friss, belekérdez az előadásba és csillogó szemmel szivacsként issza és raktározza el a tudást. Én magam is tudom, hányszor vettem még elő a könyvet a tanfolyam után, mert nem volt tiszta valami, pedig én 2 hetet ültem végig.

Szóval SZERINTEM teljesen lényegtelen az elméletet hogyan sajátítja el valaki,  online, otthon tanulva, iskola padban vagy konyhaasztalnál. Sajátítsa el, és a gyakorlati rész legyen korrekt, ott úgyis kibukik ha valami fontos elmélet hiányzik.

De ez persze az én szerény, nyomott véleményem nulla darab oktatással a hátam mögött, bár jónéhány tanfolyammal. Szóval mint tanuló én így látom a dolgot.
 3436. DUPLA 2009 júl 04. 08:59  
Egy oktató számára lehet, hogy jó... Nem tudsz meggyőzni, ez a három napos szisztéma olyan mint a Viagra light: jól mutat a strandon, de akciózni nem lehet vele.
 3435. Bunny 2009 júl 04. 08:40  
JA egyébként nem a háromnapos rendszer védelmébe mondom, de nem ők találták ki az otthon tanulásos tanfolyamot, hanem asszem a hárombetűs. És lassan az összes rendszer átveszi, mert alapvetően nem hülyeség (meg persze jól lehet vele pénzt és időt spórolni, ami szintén fontos egy oktató számára). Csak hogy rébuszokban beszéljünk továbbra is !
 3434. Bunny 2009 júl 04. 08:38  
Ismerek egy igen neves oktatót, aki most már nem a háromnapos de három betűs rendszerben oktat, mégis bevallotta, átvett pár dolgot a háromnaposból meg a magyar hárombetűsből is. Nem egy kimondottan példamutató magatartás (már a rendszerek szempontjából persze) de mindenképpen életszerű, ha az ember lát egy jobb megoldást átveszi, és maga is alkalmazza. Bár azt mondják ne bíráld a rendszert, ne találj ki saját dolgokat hozzá, de szerintem mivel emberek csinálták és nem istenek, nincs egy és igaz tematika :)
Egyébként tényleg meglepő néha mi az ami bizonyos rendszerekben benne van és jó, a másikban meg nincs. Ezért is jó, ha az ember több rendszert is ismer, még ha nem is oktató. Saját magának is sokat segít, ha a jó ötleteket felcsippenti innen-onnan. Aztán így keletkeznek a DIR rendszer alternatívái, mint a DUR :D Vagy a nyuszidzseki tökhevederrel ...
 3433. DUPLA 2009 júl 04. 08:10  
Dehogy! Ez csak a háromnapos rendszerekben van benne.
 3432. elche 2009 júl 04. 00:43  
Amit ti csináltatok, az nem igazi dekompresszió, csak egy bepótolt biztonsági megálló. Amiről azt mondják, hogy tilos, az a helyzet, amikor a búvár a dekompressziós betegség jeleit mutatja merülések után, és kamra híján a víz alatt kap "kezelést", ott próbál mondjuk 8 méteren két órát tölteni vagy mittudomén, nem értek hozzá. Ez egy egészen más szituáció, mert itt a búvár már rosszul van, és ha a víz alatt is folyamatosan rosszul érzi magát, nagyon nagy bajt okozhat az elvileg segítő nedves dekó, hiszen villámgyorsan kellene a felszínre vinni "kezelés" közben, szóval inkább oxigén és kamrába vitel a javasolt megoldás. A te helyzetedben erről szó sem volt, sőt, a régi idők búvárai gyorsabban és biztonsági megálló nélkül emelkedtek a felszínre, mint mi manapság, és ők is éppen úgy ritkán lettek betegek. Szerintem igazán semmi indoka nem volt a kamrának és az oxigénnek.
 3431. bohóchal 2009 júl 04. 00:30  
Nagyon köszönöm, elolvastam!A konklúzió többszörös.

1. "Be fogom idegzeni" az inflátortömlő bajonettzárját (főleg, ha megtalálom, mert eddig nem tudtam, hogy ilyenem is van).
2. Legközelebb megpróbálkozom felfújással beállítani a lebegőképességemet, hogy begyakoroljam adott esetre.
3. Átvizsgáltatom a mellényt.
4. Elejétől el fogom olvasni az összes hozzászólást ebben a topicban, és a fontosakat kijegyzetelem magamnak...

Ugyanakkor van még egy kérdésem: tanulmányaimból úgy emlékszem, hogy a vizes dekompresszió tilos. Itt mégis ezt tettük, sőt, ahogy megmagyarázták nekem, 10 percen belül lévén még első merülésnek számított a visszamenet dekózni. Most akkor lehet vagy nem lehet? Követtünk-e el hibát, hogy se oxigén, se kamra, vagy teljesen jól csináltuk? Ha erre lenne vélemény, azt is köszönöm.

 3430. Bunny 2009 júl 03. 23:06  
Wow, ez igen, memória barátom! Én már nem is emlékeztem rá. Mellesleg OW tananyag az inflátorcső oldása nyomás alatt pont az ilyen esetekre ugyebár, nem kell ezt egyénileg beépíteni az oktatásba. Bár nem tudom minden rendszerben benne van-e ...
 3429. Thomasbuvar 2009 júl 03. 22:33  
Volt már erről szó. Megkerestem Neked! Itt kezdődik a téma kifejtése, érdemes átrágni.
 3428. bohóchal 2009 júl 03. 22:23  
Újdonsült haladóként megtörtént velem életem első búvárbalesete: cca 8-10 méteren beragadt az inflátor szelepe és kilőtt, mint a rakétát. (A legnagyobb mélységünk 19,1 m volt, a 40-ik perc táján következett be a galiba, amikor szép lassan emelkedve a fal mellett, menet közben dekóztunk felfelé). DM volt a merülőtársam, ő azonnal kapcsolt: nem törődve saját egészségével, elkapott, azonnal eresztette le a mellényét és megpróbált lefékezni, persze kevés sikerrel. A felszínre érkezve látta, hogy nem vagyok pánikban, hogy végig lélegezve nincs gond a tüdőmmel sem, így - mivel szerinte 10 percen belül első merülésnek számít -, visszamentünk 5 m-re és bőven kidekóztuk a kompjuter által diktált időt. A bázisnak nem is jeleztük a történteket, oxigént se kértünk. Hozzáteszem, hogy még soha nem merültem 25 alá, ezen az úton sem. Tünetek nem jelentkeztek, azóta is kutyabajom.
Mégsem hagy nyugodni a kisördög (meg a tanult anyag): most akkor hibáztunk vagy nem hibáztunk? Vagy felfújom a dolgot?
 3427. Balázs 2009 jún 22. 21:40  
Teljesen egyet értek veled. De, azt hiszem, épp ezért kell a vendégeket is fel mérni, nem csak a körülményeket.
Ha vendég vagyok, akkor "csak" a társamért, és magamért felelek, míg ha dolgozok...

 3426. Garfield33 2009 jún 22. 21:34  
Semmi különös, csak nem tudtam, mely aspektusból értetted.
Mert a DM-ek is merülnek vendégként.

Mellesleg láttam már olyan helyzetet, amikor a guide azt mondta, hogy ezt most itt nem kellene, és a csapat erőlködött, hogy dehogyisnem. Szóval a helyzet sosem fekete vagy fehér. Ami egy kezdőnek szinte veszélyhelyzet, azt egy gyakorlott búvárnak lehet egy laza ujjgyakorlat.
Első   1 . . . 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Perije Zvezda / Toll Csillag

Croatia (Hrvatska)

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés