»» ««
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok

Ebbe az erősen tematizált* fórumba várjuk azokat a történeteket, amelyek búvárbalesetekkel kapcsolatosak, veled estek meg vagy ott voltál. Nem feltétel, hogy baleset legyen, ha csak meleg pillanat volt, aminek a vége jól sült el, de magában hordozta a baleset esélyét, akkor is itt a helye.
A történeteket emeljük ki a sima hozzászólások körül azzal, hogy az elején egy sort, mondatot vagy bekezdést vastagon írunk.
* Ez arra vonatkozik, hogy kizárólag a témával kapcsolatos hozzászólásokat várjuk, általános csevegésnek a fórum használhatósága, későbbi áttekinthetősége miatt itt nincs helye.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 . . . 105
 2775. Vanek 2009 máj 06. 09:57  
Annak én sem. Ha valaki ki akarja nyírni magát, ám tegye, szíve joga, csak ne csesszen ki másokkal közben.
 2774. vizidino 2009 máj 06. 09:53  
" belepusztul, ami a többieknek szar"

ezt az érvet elfogadom. Egyébként nem lennék minden esetben  ellene az aktív öneutanáziának.
 2773. Vanek 2009 máj 06. 09:51  
Mondasz valamit...
 2772. vizidino 2009 máj 06. 09:51  
"Ezt most itt jól megbeszéljük, de az a két marha gondolom nem is tudja mekkora veszélyben voltak"

én jóval több olyan embert ismerek aki tudja hogy milyen veszélyben volt és szarik rá. Szerintem nem jó dolog abba a hibába esni hogy a szuicidokat butának nézzük, mert ezzel feltételeznénk hogy egy alaposabb oktatás segít a dolgon, ami viszont csak az oktatók pénztárcájának használ, a probléma kezelésére nem jó. Hány gyorshajtó vesz vissza attól hogy elmagyarázzák neki mennyire veszélyes?
 2771. Vanek 2009 máj 06. 09:50  
Mirci hibáztatása abban azért jogos, hogy ha nem adja kölcsön a cuccot, akkor talán nem megy merülni a szuicid polgártárs -talán. Így ment és volt némi sansza, hogy belepusztul, ami a többieknek szar. És Mirci magyarázata a "letelt a tizenvalahány óra, így miért ne" is kicsit erősnek tűnik ebben a szituban.
 2770. vizidino 2009 máj 06. 09:43  
"A komputer azért tilt le, hogy nem merüljél és amikor "feléled" na akkor mehetsz ismét merülni. Ugyanis a komputer modellezi az emberi test/ szövetek viselkedését,  nitrogén telitődését/ürülését. Akkor viszont miért kellene más kütyüje?"

A letiltás esetén szerintem sántít a modellezés emlegetése. Azért tilt le jó hosszú időre (annyira, hogy már ügyvédek szerint is kiürüljön a nitrogén), mert ő ott abban a pontban feltette a kezét, onnantól nem vállalja a felelősséget. Ha 10 perc dekóidőd maradt ugyanúgy 48 órát kapsz (ill. gondolom más gyártónál mást), mint ha 15.
Mircit nem kellene a kölcsönadásért hibáztatni, ő a saját oldaláról csak a biztonság felé tévesztette meg a computert, a szuicid kollégájának meg gondolom már úgyis mindegy volt...
 2769. Vanek 2009 máj 06. 09:39  
Szerintem is a búvárok cseszték el csúnyán.
Utána a dolog kezelése meg a "bázis" baromsága.

Nem mellesleg igen elgondolkodtató, hogy egy ilyenfajta dekobaleset esetén mi is legyen a kamralátogatáással. Mert ugye az idő (legalábbis úgy tűnik) azt igazolta, hogy tényleg nem kellett a kamra. Valószínűleg nagy mázli miatt. De mi lett volna, ha egy fél nap múlva kiderül, hogy mégis kellene? Akkor pont fél napot sikerült elveszíteni jó esetben. Lehet, hogy ha fél napon belül kamra, akkor mindenki ép és egészséges, de az is lehetett volna, hogy fél nap múlva kezdődik a "vallomások egyeztetése" a haláleset kivizsgálása miatt, pedig ha rögtön kamrába viszik éppen megússza. Na az lett volna egy szép lelki teher mindenkinek, a pihenés jegyében.
Gondolom ha parti (napi kihajózásos) merülés lett volna, akkor tuti kamra. No de így? Elcseszik egy hajónyi búvár nyaralását? (Gondolom így is el lett cseszve valamelyest, mert lehetett egy izgalmas nap.) Azért valaki korrekt kártérítést kéne fizessen, de ki? A cég? A hibázó búvárok? Na gondolom ilyenre nincs precedens (és bizonyos, bár nem túl erős ellenérvek is lennének ezzel kapcsolatban).
Ilyenkor mégis kinek kéne döntenie? Mi van, ha az egyik balesetes kéri a dekókamrás kezelést? Lebeszélik róla? Vagy ez a kérés legalább szent, a többiek kárpótlását majd megoldják valahogy? Mi van, ha egy (normálisan merülő,a balesetben nem érintett) útitárs kéri, hogy vigyék kamrába biztos-ami-biztos, a saját lelkiismerete megnyugtatása miatt, meg mert nem akar egy fél nap múlva egy hullával hajókázni? Vagy a hajó merülésvezetőjéé a döntés, akár mindenki ellenében? ő lesz élet-halál (iit hangsúlyosabban a halál) ura? Hogy is van ez? Hogy kéne lennie?

De az tényleg durva, hogy ez a két (gájddal együtt három) felelőtlen ember nyomatta tovább a merülést. Pedig kijárt volna nekik egy alapos letiltás, részben a saját érdekükben, részben a többiek érdekében, mert az egy dolog, hogy elsőre megúszták, de a következő merülés ugyancsak oroszrulett volt és ha ott megdöglenek, az a többieknek sem éppen öröm. Szóval a "bázis" felelőssége sem tűnik kicsinek az utólagos sunnyogással.

Egyébként melyik cég szervezésében ment a túra?
 2768. medve 2009 máj 06. 09:08  
hétvégén tudok érdemben beszélni az ügyvéddel, így majd hétfőn számolok be az autkámról. de a dolog apropója az, amit Gábor is leírt a beszámolója elején a körülményekről. a szervezés és az án dö szpot menedzsment - hogy úgy mondjam - messze nem ütötte meg a minimálisan elvárt szinvonal köbgyökét sem... az én szememben ez a nem szerződés szerinti teljesítés klasszikusa, amivel szemben az én szerződés szerinti teljesítésem, és alkalmazkodó magatartásom áll. ha így jobban belegondolok, akkor a balaset már a hajóra lépésünknél kódolva volt. a NatGeon van ez a katasztrófás sorozat. katasztrófák nem úgy hirtelen történnek...
egyébként érdekes, hogy hogy megoszlanak a vélemények. én személy szerint a felleősség tekintetében maximálisan Kékbálnával és Káplánnal, BoGyesszel értek egyet: ezt a dolgot a búvárok b*szták el csúnyán, veszélybe sodorva mások szórakozását - ami adott esetben a kisebbik baj -, valamint mások életét is. uis le van szólva Muhab durván, de nekem meggyőződésem, hogy ő is ott pusztult volna, próbálva segíteni, ha valemlyik dekós gyerek megreccsen. és továbbra is hangsúlyozom: az egész sztoriban a legdurva az volt, hogy a résztvevők nem sunnyogva kortyolgatták a meleg teát sűrű imák közepette a szafari hátralévő alig 48 órájában, hanem nyomultak a másnap reggeli - 16 órával későbbi!!!!!!!!!!! - Elphines merülésre... mivel én már láttam saját szemmel víz alatti dekóeffektet, és q*va nagy mák, hogy halált nem, helyettük én hagytam ki az Elphint. nem esett jól...
 2767. BoGyesz 2009 máj 06. 01:43  
Ezt most itt jól megbeszéljük, de az a két marha gondolom nem is tudja mekkora veszélyben voltak, csak jól elmesélik a "fasza kis story-t" a haveroknak a sör mellett és legközelebb sem fogják jobban figyelni a computert.
gkoltati beszámolója a hajóról meg a töltésekről egyenesen vicc kategória. Eddig sem akartam menni a Közel-Keletre, de az ilyen történetek az arab guide-okról és kollégáikról egyre jobban azt a benyomást keltik bentem, hogy ott rengeteg kontár van és csak az számít, hogy fizess.
 2766. Kékbálna 2009 máj 05. 23:21  
Az, hogy nem lett gond isteni szerencse. Az általad leírtak alapján is továbbra is fenntartom igen sarkos véleményem a mélymerülő brigádról.

Te merülsz. Te felelsz magadért. Na itt ezek az urak ezt széles nagy ívben lesz.rták. Most persze lehet guidera fogni mindent, meg az új computerre, meg a rossz időre. Ez mind duma! Elcseszték! Ezektől függetlenül ilyen körülmények között is lehet jót és biztonságosat merülni, ha tudatosan rákészülsz. Sőt ettől rosszab körülmények közt is. Csak ésszel. Nyugodtan nézzenek magukkal szembe a mélymerülők, különben legközelebb nem csak farkas szemet néznek a halállal.

Mit mondjak még? Hülyéknek szerencséje van.

Mircinek meg üzenem nyugodjon meg abban a gondolatban, hogy van az a pont amikor végig nézed, ha az alattad lévő meghal. Egy halott búvár ugyanis kevesebb, mint kettő. Mire gondolok? Pl. alig van levegőd 50 bar, nem mész le 5 méterrel mélyebbre a másikért. Nem ér el a kezed oda. Vagy 32-es Nitrox-al nem megyünk a csapat után 45-re. Egy jó kis oxigén mérgezés olyan gyorsan elintézi a delikvenst, hogy annyit sem gondol "fapapucs".

Ha mindenki felelősen merül nincs gond. Először magadra számíts. Aztán a buddy-dra. Ezek még reális alternatívák. A guide már csak kivételesen szerencsés esetekben tud segíteni. A csapatban lévő másik pár se tud segíteni. Így ha te vagy a másik pár te sem tudsz. Szép dolog az önfeláldozás, csak ne az életed tedd rá fel.
 2765. Káplán 2009 máj 05. 23:16  
Elég szubjektivre sikeredett a beszámolód. Rgy-két dologra felkaptam a fejem. Nekem ez nem volt "egy ilyen viszonylag súlyos viszont nagyon érdekesen kialakult"  helyzet, hanem inkább elborzasztó hibák sorozata.
A "majdnem balesetnél" kifejezés enyhén szólva ferdités. Dekompressziós baleset történt. Az a levegőmennyiség magyarázat is sántit, hiszen ugyan Neked 70 bar maradt, de miért is jöttetek ki? Társad 30 (HARMINC) bar nyomása miatt ?
A mélyebbre merülőknek ( a Te állitásod alapján (10m-el mélyebben történő merülés )) percenként 20 literrel több levegője fogyott!  Miért nem merült fel, ha mélyebben voltak, kevesebb levegőjük marad?
A másik. A Zodiacot elvittétek. Mit is jelent ez számomra, mint gyakorló hajós számára? Azt, hogy otthagytátok őket.
Ez rendkivül súlyos hiba. Amíg nincs mindenki a fedélzeten, a hajó/zodiac NEM MEGY SEHOVÁ.
Óriási tévedés, hogy nem befejezett dekompresszió után, ha  a "klasszikus" tünetek nem jelenkeznek, akkor minden rendben van. Ez olyan szembekötősdi.
Te felsoroltál 7 hibát  Pedig csak egyet követtetek el: teljesitménymerüléseket végeztetek, tervezés nélkül, az alapvető szabályok felrúgásával.
 2764. gkoltai 2009 máj 05. 22:43  

Hát mi is történt ezen a bizonyos merülésen? Mirciét olvashattátok már pár sorral lejjebb, leírom, hogy én hogyan láttam a merülést. Előre is elnézést kérek a hosszú fejtegetésért, de azt gondolom egy ilyen viszonylag súlyos viszont nagyon érdekesen kialakult 'majdnem balesetnél' fontos a tényszerűség.
Fontos az is, hogy tisztában legyetek az előzményekkel. Kedden érkeztünk meg Hurghadába, ahol is közölték velünk, hogy a hajóval nem tudunk kifutni, mert túl késői az időpont és délután már nem lehet kimenni. Ez kapásból két merülés minuszt jelentett, illetve azt is, hogy szerdán nem tudtunk lehajózni délre és még szerdán is kénytelenek voltunk a  Hurghadai régióban merülni, napi hajós helyeken, amik már eléggé lestrapáltak és pusztultak voltak, úgymond kisebb volt az élvezeti értékük. Szerdai napon merültünk volna négyet, de a 4. merülésnél a merülőtársammal együtt ottfelejtettek minket a hajón. Megkértem a guide-okat hogy jöjjön le velem az egyikük, mondták hogy 'We are not fish' hogy négyet merüljünk egy nap. Ez már egy olyan jel volt, hogy tudtuk, jobban kell vigyáznunk.

Csütörtökre már nitroxot kértünk, mert egy hajós szafarin napi 3-4 merülésnél ez mindenképpen biztonságosabb, illetve fejben tisztábbak maradunk. Meglepetésünkre, a 33-as nitrox helyett az analizálásnál derült ki, hogy 39-eset töltöttek. Természetesen reklamáltunk és meg is kaptuk utána a megfelelő gázkeveréket. Igaz, a búvár felelőssége mindig az ellenőrzés, azonban egy ilyen hibánál ahol ráadásul a palackot töltő ember folyamatosan engedte ki a palackomból a nitroxot remélve hogy attól csökken a gázkeverék oxigén aránya méginkább elgondolkodtatott és eldöntöttem, hogy még a normál levegőt is analizálni fogom. Igy is tettem szerencsémre, mert két nap múlva mikor levegőt kértem, 33-as nitroxot kaptam amit ti is tudjátok hogy mennyire veszélyes lehet nagyobb mélységben.

Visszatérve a normál merülési tervet így csak csütörtökön tudtuk elkezdeni, itt is azért egyszerűbb merüléseink voltak egy kivétellel, amikor Muhab, az arab merülésvezetőnk vitte le a csapatot 40 méterre a Panorama Reef-nél és töltöttünk el egy kellemes merülést. A csapatban 6-an voltunk plusz Muhab, tudomásom szerint 5 CMAS-os búvár illetve én, PADI-s merülésvezető. Már ezen a merülésen látszott, hogy a szintén CMAS-os merülőtársamon és rajtam kívül a többiek könnyebben mennek bele dekóba, mivel ez a náluk nem tiltott, ellentétben a PADI-val. Merülésszám tekintetében mind az 5 búvár nálam több vagy jóval több merüléssel rendelkezett, tapasztalt búvároknak mondhatják magukat.

A 'majdnem baleset' pénteken történt, Abu el Kefannál. Mi 32-es nitroxot töltettünk és kaptunk, így a merülés előtt megbeszéltük a vezetővel, Muhabbal, hogy 30 méter környékén fogunk kolbászolni, ők menjenek ahogy gondolják 40 körül. Muhab korrekt módon felhívta a figyelmünket a nitrox veszélyeire és kérte, hogy ők bármit is csinálnak lent, semmiképpen ne menjünk le hozzájuk. Ebben meg is egyeztünk.
Elindult a merülés, olyan 2-3 perc alatt értük el mi a 30, a többiek 5-en a 40-45 méter mélységet és akkor indultuk el a fal mellett két szinten. Vitt az áramlat jó irányba, nagyon kellemes volt a merülés, úgy mentünk, hogy folyamatosan figyeltük a computerünket, amin olyan 5 perces no-deco time-ig jutottunk el. Vigyáztunk a mélységünkre, mert fal mellett könnyű lezuhanni. Azt mi is láttuk természetesen, hogy a lentiek levegővel mennek és olyan 10 méterrel alattunk úsznak, így biztosan dekós merülést csinálnak amin nem is csodálkoztunk az előző napi Panorama Reef-es merülés miatt. Eljutottunk a fordulóig olyan 25-30 perccel később, láttunk egy pár tűzhalat, amit fel is jöttek többen megnézni, de néhányan még mindig lent maradtak.

A forduló után egy erősebb ellenáramlással találtuk magunkat szemben, úgyhogy uszonyoztunk rendesen. Mindeközben szépen lassan emelkedtünk egyre feljebb lassan 20 majd 10 méter körülre. Tájolóval merültem, bár nincs nagy merülésvezetői tapasztalatom, de az irányból nekem úgy tűnt hogy rossz irányba úszunk, nem a hajó felé. Végülis nem izgatott a dolog túlságosan, mivel zodiac-kal mentünk ki, gondoltam mindegy hogy hol jövünk fel, majd kihúznak. Levegőben mindketten viszonylag jól álltunk, a merülőtársam ment felettem, én kicsit lejjebb és uszonyoztunk visszafelé. Alattunk volt mind a guide mind a két ominózus búvár. Velünk kb. egy magasságban volt Sumaher és Mirci, ahol csak az tűnt fel hogy Mirci kapaszkodik Sumaherbe anélkül hogy levegőt osztanának meg. Ártatlanul arra gondoltam hogy szimplán erős az áramlat és Sumaher segít az úszásban (utólag derült ki, hogy Mirci akkor pánikban volt, mert tudta hogy baj van és ezért vesztette el a kontrolt). Mi menet közben már emelkedtünk föl, hogy 5 méteren ússzunk együtt és úszva csináljuk meg a safety stoppot menet közben. Ezalatt mindenki feljött, a guide pedig előttünk fellőtte a bójáját. Mire odaértünk hozzá, véget is ért a 3 percünk 5 méteren, úgyhogy szóltam a guide-nak hogy mi felmegyünk. ő nagyon csodálkozott, de mutattam neki a computerem hogy minden oké, úgyhogy mondta, hogy rendben, menjünk. Így is lett, mi kiszálltunk a vízből, nekem 70, a társamnak még 30 bar-ja maradt. Felhúztak a zodiacba és tényleg jól gondoltam, messze jöttünk ki a hajótól. Meggyőztünk a csónak vezetőt hogy ne várjuk meg a többieket, mert ők még itt fognak dekózni kb. 15-20 percet. Semmi problémára nem gondoltunk, hiszen én 70 barral jöttem ki, a többiek meg nálam is tapasztaltabbak és nem is túl nagy termetüek voltak, úgyhogy nyugodt szívvel mentünk vissza a hajóra. Evvel a 70-barral a hozzám hasonló levegőfogyasztásnál akár 45 percig is el lehet lenni 5 méteren. Annál is inkább siettem ki, mert kicsit rosszul lettem a nagy hullámzástól és szerettem volna már a hajón lenni. Jóval később jöttek ki csak a többiek a hajóra, ahol elmondták, hogy egyikük 2 percet, másikuk olyan 10 percet nem tudott kidekózni. Mind az öten majdnem nullára szívták ki a palackokat.

Töltöttek nekik újabb palackot és Ibrahim, a hajó arab oktatója visszavitte őket a víz alá folytatni a dekót 30 percig. ő nem a protokoll szerint járt el, azaz nem tiszta oxigént adott nekik, ami nagyon fura volt. Az hogy ez helyes volt vagy nem, nem szeretnék állást foglalni, mindenesetre a vendégeknek ez nagy szerencse volt, mert ha oxigént kaptak volna, akkor orvoshoz és dekókamrába kellett volna menni ami a szafari végét jelentette volna. (csak zárójelesen: ha lettek volna dekós tünetek, akkor persze egészen más a helyzet). Visszajöttek a dekóból mindketten, szerencsére semmi tünet nem mutatkozott, épségben megúszták a kalandot.

Feltehetőleg milyen hibák történtek és miért?
1. Túl sokáig voltak lent a búvárok mélyben. Miért? Valószínűleg része volt a részleges nitrogén narkózisnak is abban, hogy nem figyelték éberen a computerjüket. Én 30 méteren érzékeltem, hogy néhány másodperccel lassabban veszem ki a lámpámat a zsebemből, mint szoktam. Ez nagyon enyhe tünet de mégis fontos. Ezen kívül mindenki akart egy jót merülni, kitolva a határokat az eddigi kicsit érdektelen merüléseket feledtetve.
2. Tomin új computer volt, elmondása szerint amikor megnézte, azt látta, hogy 9 méteren kell 6 percet dekózni. Azt gondolta ennyivel meg is úszta, ezután jött a meglepetés amikor megkapta a 25 percet 5 méteren. Azt gondolom mindenki hibázhat, ezért érdemes a biztonságos oldalon állni hogy a végén ne a szerencsén múljon az élet.
3. A guide nagyon sokáig lent haladt 40 méter környékén, indikálva a hamis biztonságérzetet mindenkinek. A biztonsági szabályok szerint PADI-nál 50-barral kell kiszállni a vízből, erre esélytelenek voltak mind az öten.
4. A guide az út során nem kérdezte a levegőfelhasználást, a dekóidőt, talán nem is volt tudatában annak, hogy milyen vészhelyzet felé sodródnak. Amikor ez már kiderült, akkor sem tett meg mindent hogy felhozza a két srácot a veszélyzónából.
5. A dekózásnál csak a társamtól kérdezte meg Sumaher hogy mennyi levegője van. Mivel a merülőtársamnak csak 30-a volt, ezért tőlem már nem is kérdezte meg Sumi hogy mennyim van, így mi kijöttünk anélkül, hogy tudnánk a többiek nem is kis bajban vannak. A guide sem kérdezett és a többi búvár sem kérdezett semmit.
6. Tomi kapott levegőt a 2 perces maradék dekóidejű sráctól octopus-on keresztül, azonban így elszívta az ő levegőjét, ez az önzetlenség vezetett a dupla problémához. Szerencsére neki sem lett semmi baja.
7. A 2 perces srác felment a vízfelszínre és ott kérte a guide-ot hogy menjenek vissza a maradék két percre, de a guide ezt megtagadta, pedig úgy tűnt hogy még lett volna erre a két percre való levegője. Nagyon sok idő telt el a vízből kijövetel és visszamenetel között, ez rontotta az esélyeket, szerencsére nem történt gond, itt biztosan megoldható lett volna, hogy az elsők visszamennek a hajóra és hoznak újabb palackot (akár az én felszerelésemet egészében.

Még egyszer elnézést a hosszas leírásért, összességében sok pici vagy nagyobb gond együtt vezetett ehhez a szituációhoz, nagyon jó hogy nem lett semmi probléma és egy jó kis túrán lehettünk még együtt a csapattal a maradék merüléseken.

 2763. Kékbálna 2009 máj 05. 21:54  
Igen.
 2762. Káplán 2009 máj 05. 21:36  
Olyan Tüskés vagy :)   Találtam azért helyes döntést is ebben a történetben. mégpedig Mirci merülőtársától:
"bár ő is aggódott a többiek miatt, nyugtatgatott, hogy úgysem tehetünk semmit." Ha még a 100 bar fölött palackot is belógatja, akkor Isten lenne a szememben. Vagyis jól képzett búvár.
 2761. Vanek 2009 máj 05. 21:17  
Akkor egy kis idézet a Suunto használati utasításából:

"Omitted decompression
The Error mode results from omitted decompression, i.e. when you stay above the ceiling
for more than three minutes. During this three-minute period the Er warning is shown and
the audible alarm beeps. After this, the dive computer will enter a permanent Error mode.
The instrument will continue to function normally if you descend below the ceiling within
this three-minute period."

Azaz három perced van a "letiltásig" kihagyott deko esetén.

"After surfacing, you should not dive for a minimum of 48 hours. During the permanent
Error mode, the Er text will be displayed in the center window and the planning mode will
be disabled."

Ha letiltott a kütyü, akkor 48 óra felszín.
Persze okos búvárok ezt nyugodtam felülbírálhatják ("És miután majdnem letelt a teljes nap..."), a szerencsések meg is úszhatják komolyabb következmény nélkül.

De a mai termést olvasgatva az jutott az eszembe, hogy ha valaki merülés közben elcsesz valamit vagy valamiket, az egy dolog, azt ráfoghatja a pillanatnyi figyelmetlenségre, a nitrogénre, a tudomisén mire, azt az ember elfogadja egyszerű hibának. De amikor az eset után pár nappal nyugodtan hideg fejjel végiggondolva is megfelelő megoldásnak látja az elég meredek döntését, az már nem hiba, hanem kőkemény hülyeség.
 2760. kovax 2009 máj 05. 20:48  
válasz az áltban. ( mielött büntiböl portált kell mosnom:-)))))))))
 2759. Tigger 2009 máj 05. 20:46  
Pfuj! Pedig azasszony ott sem volt!:-P
Milyen búvár az ilyen?
 2758. kovax 2009 máj 05. 20:44  
én csak tányéroztam és hütőt kergettem. az elfogyasztott ital mennyisége: 04.28 -1 viszkikóla 05.02 -1 0.33 sör
 2757. Tigger 2009 máj 05. 20:43  
Haza nem maradt pia?:-P
 2756. kovax 2009 máj 05. 20:40  
cssss! itt van nem messze! majd ha nem figyel:-))))))))))))
 2755. Tigger 2009 máj 05. 20:39  
Az ötös pont dupla levonás!
 2754. Tigger 2009 máj 05. 20:39  
Merül vagy iszik?:-D
 2753. Tigger 2009 máj 05. 20:38  
Ez most öröm?.-P
 2752. Káplán 2009 máj 05. 20:35  
Nem lehet több , mint 4- 5 perc.

 2751. kovax 2009 máj 05. 20:33  
szerinted nálunk jobb volt a helyzet? lásd :2702 hsz
 2750. kovax 2009 máj 05. 20:31  
rosszul volt kisúlyozva! (a felsö polcokon volt az unicum,bacardi,jameson,teqila alul meg a sörök)ha meg lekötöttük nem lehetett hozzáférni a trimmzsebekhez:-)))))))))))
 2749. Mirci 2009 máj 05. 20:30  
Na, ne drámázz, a repülőn mást meséltél :-)))
És nem is a mi hajónkon voltál, pokolról szó sem lehet ;-)))
 2748. Mirci 2009 máj 05. 20:29  
Hát itt eltelt vagy félóra a szerencsétlenkedéssel...
Én úgy tudom, 10 percet ad a kompjuter. Még nem próbáltam.
 2747. kovax 2009 máj 05. 20:27  
köszi csíkos! pokoli pár nap volt! és még az asszony sem volt velem:-))))))))))))))))
 2746. Tigger 2009 máj 05. 20:25  
Kérdés: Hogy szabadult el a hűtő?
 2745. Káplán 2009 máj 05. 20:24  
Hm. Annyi gyakorlatuk van dekompressziós balesetekkel ? Ne viccelj velem. Amúgy a komputer ad néhány perc "laufot". Ha dekó közben elfogy a luft, felmégy a felszinre, felkapod a társak által használt, de még luftot tartalmazó cuccot és lemerülsz vele. A komputer  pár percet (nem emlékszem a pontos számra (2-4 perc) tolerál, nem akad ki és átszámoilja a dekompressziós szintekt és időket. Tudom, próbáltam. Na nem a luft elfogyása miatt, hanem a gépem beázott. Béke poraira.
 2744. Tigger 2009 máj 05. 20:24  
Szegénykém! Legközelebb cserélünk, jó? Nekem kerékpárt kellett tekernem és bort-sört, ilyesmit innom...:-D
 2743. kovax 2009 máj 05. 20:21  
csak hogy megnyugodj:egy hétig elszabadult hűtőt kergettem,szánkózó tányérokat szedtem fel,lobogtam a szélben mint a száradó parasztgatya, egész nap szereltem, vágott uszonnyal próbáltam felszinen, hullámokkal szemben úszni, mindenféle eldobott roncsokat kellett bámulnom, a zodiakban palack által összetört derekamat ápolnom, napoleont simogatnom(!!!!!!!!!!!!!) szóval csak egy egyszerű ,szokványos pár nap van mögöttem ( és még az utitársakat nem is emlitettem,nem véletlenül:-))))))))))))))))))))))))))))))))
 2742. Mirci 2009 máj 05. 20:15  
A guidok döntötték el, tapasztalati úton.
Sajnos a kompjuter nem tud mit kezdeni a nedves rekompresszióval, és ezt figyelembe vették...
 2741. Mirci 2009 máj 05. 20:14  
HIHIHI, kedvet kaptál egy kis kalandtúrához???
:-P
 2740. Tigger 2009 máj 05. 20:04  
Nem voltam szafarizni, ha erre irányult a kérdés! Biciklitábor, ázással kívül-bévül!
Mer'ugye nemutazunkklub-regisztrácijó alatt vagyok, vagymi!
 2739. Tigger 2009 máj 05. 20:03  
Jó azért, hogy nem voltam ott, akkor más lenne a helyzet, vagy így, vagyúgy!:-P
 2738. kovax 2009 máj 05. 20:03  
????????????????????????
 2737. Tigger 2009 máj 05. 20:02  
Dél-Magyarországon, eső alatt...:-D
 2736. Tigger 2009 máj 05. 20:01  
Mármint Mirciék ne menjenek nélkülem!:-)
 2735. kovax 2009 máj 05. 20:01  
osztán eddig merre jártál?
 2734. OG-Lee 2009 máj 05. 19:42  
Ismerjük egymást? Ha igen, ki vagy te? :D
 2733. Tigger 2009 máj 05. 19:35  
Csatlakozom!
Még egyszer nélkülem el ne merjetek menni szafarizni!:-D
 2732. Tigger 2009 máj 05. 19:21  
Úgy vélem, itt a "kifizettem, tehát megyek!" effektus lépett be.
Jómagam eddig az Admirális és szegény Hany fennhatósága alatt szafariztam, ott bezony ilyen elő nem fordulhatott volna!
 2731. Káplán 2009 máj 05. 19:17  
Sajnálom, úgy érzem, nem sikerült pontosan leirnom, miért görcsöltem.  Nagyon el van misztikálva: 'És miután majdnem letelt a teljes nap, és mehettek merülni". Ezt ki döntötte  el és mi alapján ? A komputer azért tilt le, hogy nem merüljél és amikor "feléled" na akkor mehetsz ismét merülni. Ugyanis a komputer modellezi az emberi test/ szövetek viselkedését,  nitrogén telitődését/ürülését. Akkor viszont miért kellene más kütyüje?
Amúgy sokat merültem táblázattal és mindig benne van a jacket zsebében. Erről volt is egy kis eszmecsere a dc-n.


 2730. Tigger 2009 máj 05. 19:14  
Dobry vecer!
A Te kompjútered az Én kompjúterem (volt), így s(z)erényen megkérdem, jól viselkedett?
mert Ti megint hoztátok magatokat Sumival, ahogy elnézem és itt most nem is az alant vázolt helyzetre utalok, inkább a cápásra!
 2729. Mirci 2009 máj 05. 19:05  
Egyébként még annyit, hogy eddigi búvárpályafutásom során most összeszámoltam, összesen 5 dekos merülésem van, ez 6% alatti teljesítmény. Ebből kettő nem volt tervezett, a mostani meg egy korábbi vészhelyzetből adódó.
Még egy átlagos safarin is nagyon de nagyon messze vagyunk a dekos merülésektől...
 2728. VasMacska 2009 máj 05. 18:55  
Ja, akkor volt a táblázat.
 2727. Mirci 2009 máj 05. 18:53  
Huh, azért ennyire nem súlyos a helyzet!
Ilyen csak most volt egyszer, hogy azért adtam oda, mert az övék ki volt akadva. Mint említettem, még nem voltunk sosem ilyen vészhelyzetben. És miután majdnem letelt a teljes nap, és mehettek merülni, úgy gondoltam, inkább legyen náluk valami.

Az azonos profilt meg ilyeneket olyan esetekre gondoltam, hogy pl. volt amikor elfelejtettem kompjutert vinni, vagy odaadtam olyannak, akinek nem volt egy tervezetten dekos merülésre, és utána a következőn is az enyém szerint merültünk együtt.

Azért bocs, de teljesen hülyék nem vagyunk. Egyébként a kompjuter sem mindenható, és ne felejtsük el, hogy amikor nem volt, akkor is éltek emberek és merültek. Ti férfiak hajlamosak vagytok egy kicsit túlmisztifizálni ezeket az elektromos kütyüket...
 2726. VasMacska 2009 máj 05. 18:53  
Lehet én vagyok nagyon maradi, önző egocenter, de a komputeremet nem adom oda másnak egy búvárszafaris sorozatmerüléses hét alatt, hogy akkor most mivel én nem merülök, menj vele te. Éppen az a lényege a komputernek, hogy az én merüléseimre szabja, nekem, az adott időben általam merültek szerint  szükséges  értékeket.

Az más, hogy  Commandante most az én komputeremmel ment vissza Egyiptomba, mert az ő másfél éves szipi-szupi komputere bemondta az unalmast, de én sajna most csak a munkában merülök el. Ahhoz meg nem kell komputer.:(

Első   1 . . . 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 . . . 105
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés